Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Πράσινες συνεργασίες

«Κι άλλη Πράσινη συνεργασία της ΔΕΗ με ελληνικό όμως όμιλο
Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα θα υπογράψει η ΔΕΗ με μεγάλο ελληνικό όμιλο, κατά τα πρότυπα της πρόσφατης αντίστοιχης συνεργασίας με την γαλλική EDF Energies Nouvelles. Δεν λέω το όνομα για να μην τους προκαταλάβω, αλλά σας δίνω τα κλειδιά: η συνεργασία θα αφορά ακόμα και το «πρασίνισμα» της Κρήτης, μεγάλα έργα διασύνδεσης των νησιών κ.λπ»

Εγώ, που δεν είμαι στο κύκλωμα, για Κοπελούζο και ΤΕΡΝΑ/ΓΕΚ ακούω. Καιρό τώρα διαφημίζουν ότι θα κάνουν αυτή την "επένδυση", δηλαδή, ότι θα τούς φτιάξει η ΔΕΗ αυτή την επένδυση.

Και να μια εικασία γιατί η ΔΕΗ κοντράρεται με τους μικρούς φωτοβολταϊκούς: Τα φωτοβολταϊκά λεφτά (τα €7.500 τον χρόνο που φαντασιώνονται οι αγρότες), είναι τσάμπα χρήμα (τσάμπα δικό μας χρήμα, του καταναλωτή χρήμα). Γιατί να το δώσουν στους αγρότες; Το "εξοικονομούν" για να το δώσουν στον ιδιώτη που ξέρει και ...μιλάει Ελληνικά.

Τα Μνημόνια Συνεργασίας που υπογράφει η ΔΕΗ είναι λεφτά και πλάτες που βάζει η ΔΕΗ, προς όφελος ιδιωτών, σε βάρος της Ελληνικής Οικονομίας, σε βάρος του καταναλωτή, σε βάρος του Ελληνικού τοπίου. Λυπάμαι για την Κρήτη και τις Κυκλάδες (και την ΔΕΗ, και την τσέπη μου).

...Ο κ. Κοπελούζος τόνισε πως με αυτόν τον τρόπο, η Κρήτη θα γίνει το πιο «πράσινο» νησί στον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα θα απαλλαγεί από τις παλαιές και ρυπογόνες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν σήμερα στο νησί και καταναλώνουν πετρέλαιο... (energypress)

Η ΡΑΕ έδωσε το “πράσινο φως” για την επένδυση-μαμούθ του ομίλου Κοπελούζου στην Κρήτη που “έχει δει στο νησί την… κότα με τα χρυσά αυγά”! Άλλωστε ο ίδιος ο Κοπελούζος εδώ και μήνες είχε χαρακτηρίσει το νησί… πράσινο και πρότυπο ανάπτυξης! Τα σχέδια της συγκεκριμένης εταιρείας μαζί με την ΤΕΡΝΑ, την γαλλική EDF και άλλες ξένες εταιρείες ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια! (kandanos.eu)

Μετά το σχέδιο Κοπελούζου για τα 1000 Μεγαβάτ στην Κρήτη, μια νέα μεγάλη επένδυση από την ΤΕΡΝΑ εγκρίνεται από την ΡΑΕ! Τα 2 σχέδια αυτά, μαζί την γαλλική EDF και άλλων ξένων εταιρειών, ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια! (Κρητική Μαφία)

Για το πώς προκύπτουν τα 10 δις, σας το εξήγησα τις προάλλες. Μετρούν πόσα πρόσθετα λεφτά ΘΑ πληρώσουμε στην ΔΕΗ, και με το 70% της παρούσας αξίας αυτών των χρημάτων παίρνουν δάνειο. Λεφτά μπροστά, μηδέν "0" από τους επιχειρηματίες, αλλά για αυτό θέλουν την ΔΕΗ, για τα "λεφτά μπροστά". Δεν μας αρέσει το ρίσκο.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η κρίση φτιάχνει και...ξυλοκόπους

Εκτός από τους επαγγελματίες υλοτόμους(φωτογραφία), φέτος πολλοί ερασιτέχνες και παράνομοι υλοτόμοι κόβουν ξύλα για να ζεστάνουν τα σπίτια τους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης και του ακριβού πετρελαίου θέρμανσης, η λαθροϋλοτομία στα δάση όλης της χώρας. Η παράνομη καυσοξύλευση, όπως αποκαλείται η κοπή δέντρων που χρησιμοποιούνται για καυσόξυλα, υπήρχε πάντοτε, όμως φέτος τείνει να εξελιχθεί σε... μάστιγα για τα δάση, αλλά και τις νόμιμες επιχειρήσεις εμπορίας καυσόξυλων και των εμπόρων πετρελαίου θέρμανσης που βλέπουν τη δουλειά τους να περιορίζεται.
«Παρόλο που έπιασαν τα κρύα, ο κόσμος αγοράζει όσο λιγότερο πετρέλαιο μπορεί, 150 - 200 λίτρα για να περάσει λίγες ημέρες και προσπαθεί με σόμπες και τζάκια να ζεστάνει το σπίτι του. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε λίγο δε θα μείνει ούτε δέντρο σε ορισμένες περιοχές», σημείωσε ο Γιάννης Μαγλουσίδης, πρόεδρος της Ενωσης Πρατηριούχων νομού Κιλκίς.
Τα αρμόδια για τον έλεγχο των δασικών εκτάσεων δασαρχεία και δασικές υπηρεσίες, με το λιγοστό προσωπικό δασοφυλάκων, αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση.
«Σύμφωνα με ρυθμιστική διάταξη, οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών έχουν τη δυνατότητα κάποιες συγκεκριμένες ημέρες και ώρες να κόβουν συγκεκριμένα είδη (οστριά, γαύρο και πουρνάρια) για καυσόξυλα. Τα υπόλοιπα είδη δέντρων, όπως η οξιά και η δρυς που συνήθως χρησιμοποιούνται για καυσόξυλα, δεν επιτρέπεται να κόβονται», σημείωσε η δασάρχης Δράμας, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου.
Σε ολόκληρη τη Σιθωνία και τη βόρεια Χαλκιδική, μόλις δύο δασοφύλακες πρέπει να επιτηρούν έκταση 1.800.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο νομό Θεσσαλονίκης. «Εχουμε δώσει εντολές στους δασοφύλακες να ελέγχουν την περιοχή τους για τυχόν παράνομη καυσοξύλευση. Στη Θεσσαλονίκη τέτοια περιστατικά δεν έχουμε στο Σέιχ Σου, καθώς έχει όλη την ημέρα μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αλλά και τα πεύκα δε χρησιμοποιούνται για καυσόξυλα. Παράνομη καυσοξύλευση κυρίως έχει διαπιστωθεί προς την περιοχή του Χορτιάτη, όπου υπάρχουν και τα είδη δέντρων, όπως η οξιά και η δρυς που χρησιμοποιούνται για καυσόξυλα», τόνισε ο δασάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Ναϊλής.
«Η λαθροϋλοτομία υπήρχε και δυστυχώς υπάρχει. Τι να πρωτοφυλάξουν τα δασαρχεία με τους λίγους δασοφύλακες που έχουν», πρόσθεσε ο Νικόλαος Μπλεπιτζόγλου, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δασεργατών Ιερισσού.
agelioforos.gr

archaeopteryx είπε...

έτσι δεν άδειασε ο Υμηττός την Κατοχή;

Διαχειριστής είπε...

Η Μπιρμπίλη εδώ και καιρό υποτίθεται πως θα "άνοιγε" τα νησιά σε όλους. Και στους αγρότες. Αλλά ακόμα τίποτε.
Ρε τι πρόβλημα έχει αυτό το κορίτσι με την έκδοση των ΦΕΚ. Την έχει γιώσει το τυπογραφείο.

archaeopteryx είπε...

Εικάζω ότι φυλάει ότι εισπρακτική ικανότητα υπάρχει για να έχει η ΔΕΗ να επιδοτεί τους Πράσινους Συνεργάτες.

Ανώνυμος είπε...

Η σύνδεση Πελοποννήσου με Κρήτη (ή και Έγυπτο) είναι καλή ιδέα

archaeopteryx είπε...

Ναι, λέω στην διασύνδεση. Ναι και σε αέριο από Αίγυπτο ή Κύπρο ή οπουδήποτε για παραγωγή στην Κρήτη.

Αλλά οι φτερωτές στα βουνά; Διπλασιάζουν-τριπλασιάζουν το κόστος του ρεύματος και διαλύουν το μοναδικό τοπίο.

archaeopteryx είπε...

Οξύτατο θα παραμείνει το πρόβλημα για το ΔΕΣΜΗΕ ακόμη και σε περίπτωση που τελικά χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση τα πλεονάζοντα δικαιώματα εκπομπής ρύπων. Και βέβαια βασική πηγή του «κακού» είναι το γεγονός ότι η οριακή τιμή του συστήματος κρατιέται σε χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και επιδοτούμενης τιμής των ΑΠΕ που πρέπει να καλυφθεί από το ΔΕΣΜΗΕ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς και με βάση τις προβλέψεις για τις εντάξεις νέων μονάδων ΑΠΕ στο σύστημα, το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ, αναμένεται μέσα στο 2011 να φτάσει τα 350 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τα αδιάθετα δικαιώματα εκπομπής ρύπων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τροφοδοτηθεί – με βάση και την πρόσφατη πρόβλεψη του νόμου – κοστολογούνται περί τα 150 εκατ. ευρώ (με τιμή 15 ευρώ ο τόνος). Πρακτικά δηλαδή ακόμη και εάν τελικώς περάσει η άποψη του ΥΠΕΚΑ ( το ΥΠΟΙΚ προτείνει τα χρήματα να κατευθυνθούν για τη μείωση του ελλείμματος) και τα έσοδα από τα αδιάθετα δικαιώματα περάσουν στο ΔΕΣΜΗΕ, θα υπάρχει ακόμη ένα τεράστιο έλλειμμα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να επωμιστούν οι καταναλωτές μέσω του τέλους ΑΠΕ


Και άλλη άυξηση στο τέλος υπέρ ΑΠΕ

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/2c104057-8acb-4d7a-be71-d8aa0a0b1220

porta porta είπε...

Δε βγαινει ο ΔΕΣΜΗΕ ουτε με τα εσοδα απο το ανταποδοτικο τελος ΕΡΤ... το κανουν ειδη..

Απο τα καυσοξυλα..μπαρουτοκαπνισμενος μπρος στο τζακι, δεν μας εκανε δηλωσεις το Πρασινο Καυσοξυλο? σημειολογικο.. νομιζω..!

ΠΠ

porta porta είπε...

ΕΧΩ ΝΕΑ....
*Η παραχώρηση του 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε τρίτους, είτε με ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και τρίτων κοινοτικών εταιρειών, είτε με
την ανταλλαγή μονάδων είτε με την πώλησή τους, σε περίπτωση που αποτύχει η διαγωνιστική διαδικασία της ανταλλαγής ενέργειας είναι αδιαπραγμάτευτος όρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μπατε σκυλοι αλεστε, τα αλεστικα σε ομολογα.

ΠΠ