Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Γύρω γύρω Αλεξάνδρειες, στην μέση η Νομική

Πώς ακριβώς βρέθηκε ο Αλέξανδρος στο Αφγανιστάν, δεν το θυμάμαι… Αλλά βρέθηκε. Και αν η Αλεξάνδρεια η Εσχάτη δεν είναι πολύ μακριά από την αεροπορική βάση του Μανάς, η Αλεξάνδρεια του Καυκάσου είναι περίπου η βάση του Bagram.

Το παράπονό μου, με εμάς, τον απλό λαό, είναι ότι 1) παθιαζόμαστε με το τι μάς κάνει ο ένας ή άλλος ξένος (μας κάνουν), 2) ξεχνάμε να σκεφτούμε, κυνικά, ποιο είναι το συμφέρον μας, και 3) ξεχνάμε με τι μοιάζει ο κόσμος, από κάποια άλλη σκοπιά.

Πολλά ανησυχητικά συμβαίνουν, και, εάν ήμουν αναλυτής θα τα ανέλυα (αλλά, δεν είμαι, και απλά τα παραθέτω, μπας και σκαρφιστείτε εσείς κάτι).

Για όποιον δεν θυμάται την περίεργη δεκαετία του '60, θυμίζω ότι από το 1965 ο Johnson αποφάσισε την κλιμάκωση του πολέμου στο Βιετνάμ, τον Ιούλιο του 1965 είχαμε την Αποστασία, τον Απρίλιο του 1967 είχαμε πραξικόπημα, και τον Ιούνιο του 1967 έγινε ο Πόλεμος των 6 Ημερών μεταξύ Ισραήλ και των γειτονικών Αραβικών χωρών (και πες μου εμένα ότι δεν είχαν το δαχτυλάκι τους στην Αίγυπτο και την Συρία οι Σοβιετικοί).


Εδώ και καιρό έχει κλιμακωθεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν. Ο πόλεμος αυτός (και κάθε πόλεμος) εξαρτάται από ...τροφοδοσίες, και τα logistics περνάνε από την Ρωσία, την Τουρκία, και ένα σωρό χώρες που τελειώνουν σε "-αν", και καταλήγουν στο Μπαγκράμ, η Αλεξάνδρεια Καυκάσιο.


Και ήρθε και ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν να δει τον ...Μπαρόζο (θα κουφαθώ), και από πέρυσι τον Απρίλιο οι Κυργκύζιοι (με Ρωσικό δαχτυλάκι) κάπου κοιτάνε λίγο λοξά την βάση του Μανάς (κοντά στην Αλεξάνδρεια Εσχάτη).

Καπάκι αλλαγές στην Τυνησία, ζόρια στην Αίγυπτο (άλλη Αλεξάνδρεια πάλι εκεί), η φιλοϊρανική Χεζμπολά στον Λίβανο, προγραμματισμένα γυμνάσια ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδας όπου να 'ναι, η Τουρκία ...άγνωστες οι βουλές και βολές της Τουρκίας, λοξοκοιτάζει πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά, και μέσα σε όλα, και περίεργοι με Κοράνια στην Αθήνα, χωρίς δουλειές, οσονούπω χωρίς φαΐ, μεσούσης της ύφεσης...


Ραμαζάνι νομίζω έχουν τον Αύγουστο... Ως τότε, μας βλέπω να κάνουμε συσσίτια.. Τι ακριβώς τρώνε οι τύποι;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μην πάς τόσο μακριά Αρχαίε.
Αμέσως μετά την εκλογή του "Δημοκρατικού" Ομπάμα ξεκίνησαν τα Δεκεμβριανά του 2008, προκειμένου να έρθει το εκλεκτό GAP.