Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Η Αιολική Ενέργεια με μια ματιά (2)


Υπάρχουν πολλές περιλήψεις των όσων έχω γράψει από τον περασμένο Απρίλιο, διαφορετικές, ανάλογα του σε ποιόν απευθύνονται, αλλά να μια περίληψη για χρήση στα καφενεία (άντε και σε κανένα Υπουργείο ή ΔΕΚΟ με κανένα περιβαλλοντικό πτυχίο):Η Αιολική Ενέργεια:

Δεν είναι βιώσιμη ενεργειακή λύση
: Ακόμα και αν γεμίσουμε την Ελλάδα με αιολικά, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να τετραπλασιάσουμε το κόστος του ρεύματος, και να μην έχουμε ρεύμα 250 μέρες τον χρόνο.

Είναι πανάκριβη! Ο αέρας είναι τσάμπα, αλλά το αιολικό ρεύμα κοστίζει 4 φορές πιο ακριβά από το συμβατικό ρεύμα. 400%. Το πληρώνουμε εμείς (για να μην έχουμε ρεύμα).

Προϋποθέτει εξάρτηση από εισαγόμενο αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, την Αίγυπτο, ή την Ρωσία. Για την Ελληνική ΑΟΖ δεν τολμάμε καν να μιλήσουμε!
Δεν κάνει κανένα καλό στο περιβάλλον. Εκχερσώνει βουνά, χωρίς να παράγει χρήσιμο ρεύμα, και με πολύ λιγότερα λεφτά θα βάζαμε φίλτρα στις μονάδες λιγνίτη, ή θα βάζαμε καθαρές μονάδες κάρβουνου. Τουλάχιστον, θα είχαμε ρεύμα!

Είναι κακή για την Οικονομία. Σπαταλάμε λεφτά και αυξημένους λογαριασμούς ΔΕΗ για εισαγωγές, χωρίς να παράγουμε τίποτα. Ούτε καν ρεύμα! Τον περισσότερο καιρό δεν φυσάει.

Δημιουργεί πληθωρισμό. Η κουτουρού αύξηση στην τιμή του ρεύματος, αυξάνει την τιμή στα πάντα. Από εισιτήρια, μέχρι την λεμονάδα στο καφενείο.

Δημιουργεί ύφεση. Σε καιρό φτώχειας, οι αυξημένοι λογαριασμοί και οι κουτουρού εισαγωγές άχρηστων πραγμάτων, μας κάνουν ακόμα φτωχότερους.

Δεν βοηθάει την απασχόληση. Απεναντίας. Σε τουριστικές περιοχές μειώνει την τουριστική κίνηση. Διώχνει τουρίστες. Βοηθάει την απασχόληση στην Γερμανία, την Δανία, την Γαλλία, αλλά όχι στην Ελλάδα (με εξαίρεση την απασχόληση για καταστροφή των βουνών και τους πληρωμένους παπαγάλους).

Είναι καταστροφή για την ΔΕΗ και το ηλεκτρικό δίκτυο. Οι αυξομειώσεις στον αέρα, απαιτούν ειδική και ακριβή διαχείριση στο δίκτυο. Αποσταθεροποιούν το δίκτυο. Απαιτούν όμως πολλές εισαγωγές από την Siemens, την ABB, την Schneider... Μίζες;

Συντηρεί την διαφθορά. Αυτοί που προωθούν τα αιολικά είναι αυτοί που λαδώνουν τους πολτικούς μας τα τελευταία 30 χρόνια. Από την Ζήμενς, μέχρι γνωστούς και ακατανόμαστους ντόπιους κρατικοδίαιτους και διακομματικούς, επιχειρηματίες. Αυτοί συντηρούν και όλα τα πράσινα παπαγαλάκια, που μας παραμυθιάζουν με την Πράσινη Ανάπτυξη.

Θα φτιάξω και μία πιο αξιοπρεπή περίληψη... αλλά μήπως να περιμένω να ξεκαθαρίσει η Αίγυπτος; Το φέσι, είναι για τον Σκάϊ.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=246359

Μια πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ αντικρούει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη μεταξύ οικονομολόγων και διεθνών οργανισμών (όπως η Παγκόσμια Τράπεζα) ότι οι φτωχότερες χώρες πρέπει πρώτα να φθάσουν στο επίπεδο των αναπτυγμένων πριν αρχίσουν να επενδύουν σημαντικά στο πεδίο της Ερευνας και Ανάπτυξης (ΕκΑ).

Οσο και αν οι 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, όλες εκβιομηχανισμένες, θα κυριαρχούν στο πεδίο της ΕκΑ στο άμεσο μέλλον, άλλες χώρες αρχίζουν να κάνουν τη διαφορά και ξανασχεδιάζουν το χάρτη της παγκόσμιας Επιστήμης, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας (ΕΤΒ).

Κι εντάξει, εμπεδώσαμε τις χώρες PIIGS (κατά το «γουρούνια»). Ωρα να μάθουμε και τις χώρες BRIICS - κατά το «τούβλα», ίσως επειδή τώρα «χτίζονται» δυναμικά. Πρόκειται για τις αναδυόμενες χώρες στο παγκόσμιο χάρτη της ανάπτυξης (από τα αρχικά των: Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Ινδονησίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής), οι οποίες πλέον διαθέτουν ευρείες στρατηγικές καινοτομίας, ενισχύοντας ιδιαίτερα τις «πράσινες» τεχνολογίες. Σε αυτές, ο μέσος όρος των ευρεσιτεχνιών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν 1,07% στο σύνολο των ευρεσιτεχνιών που κατατέθηκαν το 2007 (το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν στοιχεία). Με παγκόσμιο μέσο όρο 0,89%, ο αριθμός αυτός λίγο υπολείπεται του 1,19% της Ε.Ε., αλλά σαφώς υπερέχει του 0,67% των ΗΠΑ και του 0,47% της Ιαπωνίας.

και μια ακόμα επανάσταση θα μας προπεράσει γιατί είσαστε κολλημένοι συντεχνίτες. Ε και; Πρώτη φορά θα είναι;

Ανώνυμος είπε...

Εμείς έχουμε ευρεσιτεχνίες σε χωματουργικά! Και σε καταπατήσεις. Και σε φασισταριό νόμους. Και σε διαβουλεύσεις μαϊμούδες.

Και από επιστήμονες. Εχουμε επιστήμονα στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Ανώνυμος είπε...

Το ΣΚΑΙ μόλις έδειξε συνέντευξη με την υπουργό αν και για κάποιο λόγο δεν μπόρεσα να κάτσω να την δω.

Ανώνυμος είπε...

Και μόνο οι τίτλοι φτάνουν για μοίρασμα

Ανώνυμος είπε...

Από προηγούμενό σου αρχαίε :

"Μετά βρήκα ένα αφιέρωμα των Financial Times, αλλά, για να το δω, πλήρωσα συνδρομή …ενός μηνός. Στους FT έμαθα τα εξής:"
---------------

Για τους μη-γνωρίζοντες: Πώς παρακάμπτουμε το συνδρομητικό τείχος των FT (όταν ξέρουμε τον τίτλο ή περίπου, ή τμήμα του περιεχομένου):
- Κάνουμε αναζήτηση στο google για τον τίτλο (ή τα περιεχόμενα)
- Βρίσκουμε το άρθρο
- Πάμε εκεί μέσω google γιατί έχουν συμφωνία με το google οι FT

Καλό?

gpr