Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Μισσιρλού (ή, το κάρβουνο δεν έχει πολιτικό ρίσκο)


Χτες σας έλεγα για τα γεωπολιτικά Μεγάλα Παιχνίδια γύρω από την Αίγυπτο, και θα έχετε δει πολλές αναλύσεις για την σημασία της Αιγύπτου για την Δύση, γενικά, την Αμερική, και το Ισραήλ. Αλλά μην σας περάσει η ιδέα ότι η Αίγυπτος δεν είναι σημαντική και για τα δικά μας ενεργειακά.


Και η πρόσφατα διαφημισμένη δουλειά, είναι μόνο μία. Κάτι αέρια και παρεμφερή που σας είπα ψάχνοντας για ρεμπέτικα τραγούδια, και όχι μόνο, έχουν σχέση με την Αίγυπτο. (Και είναι απίθανο τι βρίσκεις στο διαδίκτυο όταν σκαλίζεις... Δεν είναι μυστικά αυτά, στα δύο links, αλλά έχουν γούστο).

Θα σας θυμίσω και κάτι άλλο που έχω πει σχετικά με την παλαβή ενεργειακή πολιτική μας. Καλό το αέριο, αλλά το κάρβουνο, έρχεται με βαρετά καράβια, που το μόνο που αποζητούν είναι βαθιά λιμάνια, όπως το Αλιβέρι ή ο Αστακός, για να ξεφορτώνουν όμορφα και ωραία. Το κάρβουνο δεν έχει ...πολιτικό ρίσκο. Βαρετό, από βαρετές χώρες, με βαρετά μεταφορικά μέσα.

"Την ακύρωση της κατασκευής μονάδας λιθάνθρακα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο τροποποίησης των βασικών αρχών της συνεργασίας της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Τάκης Αθανασόπουλος.

Συγκεκριμένα όπως έκανε γνωστό ο κ. Αθανασόπουλος, η μονάδα παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα θα κατασκευαστεί τελικά στην Αλβανία με συνεργασία της ΔΕΗ, της RWE και της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ.

Ο κ. Αθανασόπουλος έκανε λόγο για απώλεια μιας πολύ μεγάλης ευκαιρίας για τη ΔΕΗ και την Ελλάδα, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την απόφαση στις αντιδράσεις συνδικαλιστών, αντιπολίτευσης και ανταγωνιστών και αντιπολίτευση".
Δείτε, τώρα, εάν τα πράγματα στραβώσουν πολύ στην Αίγυπτο, πώς αλλάζει τροπάρια το ΥΠΕΚΑ, πριν καταλάβει η Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, πιο ακριβώς Κλίμα άλλαξε... Άσε που χωρίς αέριο δεν υφίσταται ούτε μία ανεμογεννήτρια (εκτός εάν τις θέλετε για μεταμοντέρνα τέχνη).

Τον Αθανασόπουλο δεν τον ξέρω. Ούτε είχα ή έχω ίδιο συμφέρον στην δουλειά που ακυρώθηκε. Ούτε είμαι κανέναν λάτρης της RWE. Ήταν απώλεια μεγάλης ευκαιρίας. Όσο για την ευθύνη, ποιος θέλει να δοκιμάσει την τύχη του, δια της εις άτοπον απαγωγής;

17 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

τώρα... δεν ξέρω... Με πόσα "σ" γράφεται η Μισσιρλού - Μισιρλού.

καταπληκτικό τραγούδι

Ανώνυμος είπε...

Το έκανε τελικά η Αλβανία?

Ανώνυμος είπε...

Anti-government protests are increasing in intensity across Egypt, as police clash with demonstrators in several cities demanding the resignation of President Hosni Mubarak.
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12303564

Ανώνυμος είπε...

είναι και στη σοσιαλιστική διεθνή?
@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Εννοείται αυτό αλλενάκι!

Costas Haramis είπε...

Επειδή ΔΕΝ εκφέρω λογύδρια αλλά αντιθέτως ομιλώ με τη γλώσσα των στοιχείων..

Απο την έκθεση του ΙΕΑ 2010 για την έκλυση CO2.

Δανία 1980: 62.5 εκατ. τόννοι
2008: 48.4 '' ''... -22.5%

Ελλάδα 1980: 25.2
2008: 93.4 ...... +270% (!)

Εκλυση CO2 ανα Terajoule συνολικής ενεργειακής παροχής.

Δανία 1980: 78.1
2008: 60.8 ... -22%

Ελλάδα 1980: 72.3
2008: 73.3 ...+1.4%

Εκλυση CO2 kg ανα μονάδα ΑΕΠ σε αποπληθωρισμένες τιμές.

Δανία 1980: 0.62
2008: 0.27 ... -56%(!)

Ελλάδα 1980: 0.48
2008: 0.54 ... +12.5%

Εκλυση CO2 ανα κάτοικο

Δανία 1980: 12.2
2008: 8.8 ... -28%

Ελλάδα 1980: 4.6
2008: 8.3 ... +80% (!)

Αλλά μήπως κάναμε κάποιο τεράστιο άλμα στην δική μας οικονομία σε σχέση με τη Δανία, έτσι ώστε να διακιολογούνται τα παραπάνω;

ΑΕΠ σε αποπληθωρισμένες τιμές 2000 ισοδύναμης αγοραστικής αξίας , $ΗΠΑ δις .

Δανία 1980: 97.1
2008: 170.7 ... +76%

Ελλάδα 1980: 150
2008: 274 ... +83%

Τα στοιχεία βρίσκονται εδώ:
http://www.iea.org/co2highlights/co2highlights.pdf

Οσο για ποιά είναι η "φθηνότερη" ενέργεια... πόσο πρέπει να κοστολογηθεί η περιβαλλοντική ρύπανση;

Η αγορά είναι γύρω στα 12 ευρώ ο τόνος CO2, άρα η διαφορά στην επιπλέον έκλυση CO2 απο την Ελλάδα σε σχέση με τη Δανία μεταφράζεται σε 1.4 δις ευρώ ετησίως.

archaeopteryx είπε...

1) Η "αγορά" είναι τεχνητή αγορά, φόρος κάρβουνου σχεδιασμένος υπέρ των Γερμανικών εξαγωγών. 12 στην ΕΕ, Μηδέν (0) στις ΗΠΑ, και ό,τι έχετε ευχαρίστηση στην Απω Ανατολή.

2) Εάν ψάξεις τις αυξομειώσεις στα CO2 (δεν το έχω κάνει παρα επιπόλαια και επιφανειακά) θα δεις μάλλον συσχέτιση με βιομηχανική δραστηριριότητα και όχι με χρήση ΑΠΕ Κάπου έχω αναρτήσει σχετικά... KAI τα στοιχεία που παραθέτεις -- αν πας πίσω και ψάξεις -- και εγώ χάνομαι!

Ο καλύτερος τρόπος να μειώσουμe τους ρύπους μας είναι να πεθάνουμε, ή να επανέρθουμε σε οικονομία 1900. Μπορεί και να ηταν καλά, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα για ΑΠΕ.

Να δεις την μελέτη της ΕΟΝ. Είναι στα tags (EON)

Όσο για τα "λογίδρια" μπορείς να λες 100 αλήθειες, και να είναι, πράγματι, αλήθειες, αλλά η μία να μην στηρίζει, ή να μην απορρέει από την άλλη. Cause, effect και statistical significance νομίζω το λένε.

Δεν είμαι δογματικός με καμία μα καμία απολύτως άποψη, αλλά:

(α) Το CΟ2 δεν είναι τεκμηριωμένα βλαβερό σε αντίθεσε με SO2, NOx κλπ

(β) Η Κλιματική Αλλαγή, δεν είναι τεκμηριωμένο ότι υφίσταται

(γ) Εάν υφίσταται (δεν είμαι δογματικός), δεν είναι τεκμηριωμένο ότι είναι ανθρωπογενής! (μάλλον ηλιογενής θα έλεγα, αλλα δεν είμαι και ειδικός)

(δ) Εάν υφίσταται, και εάν είναι ανθρωπογενής, δεν είναι καθόλου μα καθόλου τεκμηριωμένο -- ούτε κατά προσέγγιση, ότι με πολλά φ/β ή αιολικά θα συμβεί κατι διαφορετικό.

(ε) Οι τάξεις μεγέθους στην κατανάλωση και πηγές ενέργειας είναι τέτοιες... Αύτό είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ή πολιτική αρλούμπα.

(στ) Είναι τεκμηριωμένο ότι στην υφήλιο οι ΑΠΕ κοστίζουν παραπάνω , 50, 100% παραπάνω, και στην Ελλάδα 400%.

Τι θέλεις να συμπεράνω;

Ότι επειδή άλλαξε η βιομηχανική δομή της Δανίας ότι πρέπει να βάλω Βέστας στον Ζάρακα Λακωνίας, ή στο Αποπηγάδι Κρήτης, ή στην Κορινθία, ή όπου ο κάθε πειναλέος πάει να βγάλει κάποια προμήθεια από τον διπλασιασμό στην τιμή του ρεύματος;

Ανώνυμος είπε...

καλό μεσημερι Αρχαιοπτέρυξ
στείλε ένα σχόλιο οτιδήποτε, Hi, για να δω αν εμφανίζεται

ευχαριστώ,
@αλλν.

Ανώνυμος είπε...

K.X. δεν μας αφορούν τα περί έκλύσεων CO2, να απευθυνθείς στους Κινέζους και Ινδούς.
Εμείς είμαστε μία χώρα (υποψήφια Δανία του Νότου)υπο χρεοκοπία όμως
και δεν δυνάμεθα να πληρώνουμε το ρεύμα στην τιμή που το πληρώνουν στην Δανία του Βορά. Ως προς τα μεγέθη που αναφέρεις σχετικά με την έκλυση CO2 ανά παραγόμενη μονάδα ΑΕΠ αυτή η διευρυμένη χρήση ΑΠΕ θα οδηγήσει λίαν συντόμως σε οικονομική κατάρρευση το ΑΕΠ της χώρας. Θα μπορούσαμε και μείς επαυξάνοντας να βάλουμε βόδια να γυρίζουν οριζοντίου τύπου τουρμπίνες και να είχαμε μηδενικές ως προς την ηλεκτροπαραγωγή εκπομπές και αξιοσημείωτη οικονομική μεγέθυνση, για σκέψου πόσα βόδια θα έπερεπε να θρέψουμε και πόσοιζευγολάτες θα απασχοληθούν, θα εκτιναχτεί το ΑΕΠ ασφαλώς, όμως με την αναταγωνιστικότητα τι γίνεται ;
Και αν το ζωικό κεφάλαιο θα έπρεπε να εισαχθεί ;
Μία άλλη πλευρά έχει να κάνει με την καύση του εγχώριου λιγνίτη.
Γνωρίζεις πολύ καλά την ποιότητα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της ΔΕΗ και την μη ορθολογικοποίηση ως προς τις καύσεις σε αυτά κ.λ.π.
Και μόνο από τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων τα συγκρίσιμα μεγέθη θα μεταβληθούν δραματικά.

Όσο για το περιβαλλοντικό κόστος δεν είδα στην Αργεντινή να συνυπολογίζουν στο κόστος του κρέατος το μεθάνιο απο τα βοοειδή που εκτρέφουν.
Μήπως πρέπει να μετατρέψουν την σύνθεση του ζωικού τους κεφαλαίου για να σώσουν τον πλανήτη προεξοφλώντας την οικονομική τους κατάρρευση ;

Έχεις συμφέροντα στις ΑΠΕ κε Χαραμή (από την Λακωνία δεν είστε;)

Ανώνυμος είπε...

O Κούρκουλος δεν ήταν σε ένα ασπρόμαυρο φίλμ που ξεστόμισε υπό το κράτος αγωνιώδους έκρηξης την φοβερή ατάκα

"Όχι άλλες ανεμογεννήτριες;"

Φοβερή ατάκα

Ανώνυμος είπε...

χε χε χε ... θα μείνουν με το Desertec στο χέρι τα .πανα οι γερμανοί και οι φίλοι τους τώρα που θα αναλάβουν οι αδελφοί στην Αίγυπτο και σε όλη την αραβία

τα κάτοπτρα θα γίνουν λαμπόγυαλα και χαλαζίας της ερήμου από τις σφεντόνες και τα χιλιόμετρα καλώδια υψηλής τάσης και τα υπερπόντια που θέλει να μας πουλήσει εδώ ο καλωδιάνθρωπος σχοινιά για να τους κρεμάσουν χε χε...

ρε συ λες γι αυτο έχει αυτό το ψευδωνυμο μήπως εννοεί καλώδια?

ο καπιταλισμός τελικά πουλάει και το σχοινί της κρεμάλας του

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

και τις φτερωτές θα τις έχουν για να κόβουν δέκα δέκα τα χέρια και τα κεφάλια

Costas Haramis είπε...

Δεν έχω τη παραμικρή σύνδεση ή συμφέρον με τις ΑΠΕ ούτε είμαι απο τη Λακωνία, αν και το όνομα αυτό μάλλον απο εκεί προέρχεται πριν απο 5-6 αιώνες. 100% Αθηναίος.

Ομως, ΕΧΩ συμφέον να δω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν σε ένα ανθρώπινα φιλικό περιβάλλον, σε μια οικονομία που δεν εξαρτάται απο τις εισαγωγές πετρελαίου και ΦΑ, που παράγει τη δική της φθηνή ενέργεια - αφού προηγουμένως επενδύσει σωστά στις υποδομές της.

και, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ,

..να ζουν σε μια υπερήφανη χώρα απεξαρτημένη απο γεωπολιτικούς Θείους και Θείες.

Ο ήλιος, ο αέρας και η γεωθερμία είναι δικά μας και εντελώς ΔΩΡΕΑΝ.

Ας το πούμε αλλιώς.. τι προτιμάτε;

α)Φτηνή ξυριστική μηχανή, αλλά ακριβά ξυραφάκια ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ; (Επιχειρηματικό μοντέλο Gillette)

ή

β)Ακριβή μηχανή και τζάμπα ξυραφάκια ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ;

Εγώ διαλέγω (β) για πάρα πολλούς λόγους.

archaeopteryx είπε...

Να το διαλέγει ελεύθερα, φίλε μου, αλλά να το πληρώνεις εσύ. Να μην στο πληρώνω εγώ.

35 ευρώ η μεγαβατώρα ο λιγνίτης
35-50 με φίλτρα κλπ το κάρβουνο
40-50 κάπου εκεί και η πυρηνική
100-200 η αιολική (55 στην Τουρκία)
400 η φωτοβολταϊκή

Εγω και τα παιδάκια μου είμαστε φτωχά. Δεν έχουμε για την ΤΕΡΝΑ και τον Κοπελούζο και όλα τα άλλα πράσινα τρωκιτκά

Costas Haramis είπε...

"Εγω και τα παιδάκια μου είμαστε φτωχά".

...επειδή πληρώνετε γα....κα στους Αραβο-ιρανο-αμερικανο-ρώσσους.

Τα κόστη που αναφέρεις ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΕΞΩ. Φαντάζεσαι να μέναν "μέσα"; Αντιλαμβάνεσαι τι πλούτος θα παραγόταν ΜΕΣΑ στην Ελλάδα; Η ενέργεια είναι -μακράν - το μεγαλύτερο επιχειρηματικό πεδίο στο κόσμο και εμείς είμαστε απλοί καταναλωτές, ενω θα μπορούσαμε να είμαστε παραγωγοί παγκοσμίου επιπέδου.

Αλλά... είναι τα συμφέροντα στη μέση.. ξαναλέω οτι δεν είναι καθόλου τυχαίο οτι είμαστε #3 στο κόσμο σε εισαγωγές πετρελαίου στο κόσμο και ταυτόχρονα #1 εφοπλιστές μεταφοράς πετρελαίου και προιόντων.

archaeopteryx είπε...

Εάν θες ηλκερικό ρεύμα, με σύγχρονο τροπο ζωής, έχεις τις εξής επιλογές:

πυρηνικά (Γαλλία) αλλά τώρα είναι λάθος εποχή, ύφεση και αφραγκίες

κάρβουνο. Η ιδανική λύση. Δεν έξαρτάται από τίπότα με ρίσκο, και είναι φτηνό. Φυσικά με αποθειωτές και φίλτρα (τεχνολογίες 1960)

αέριο. Εκτός εάν είσαι Κατάρ, μόνο για peaking. Και παρ ότι φτηνό (και το LNG τόσο καιρό) δες τώρα πλάκα με την Αίγυπτο. Λυπάμαι όσους έχουν γυρίσει την θέρμανσή τους σε αέριο, εάν συνεχίσει το πράγμα. Το άεριο είναι θαυμάσιο αλλά, τυπικά, έχει πολιτικό ρίσκο.

Υδροηλεκτρικά. Θαυμάσια έαν έχει νερά και κατάλληλη γεωμορφία. Οι Ευτρυτάνες δεν θέλουν άλα, και το καταλαβαίνω, αλλά είναι φτηνά (και η Λίμνη Πλαστήρα και όχι μόνο, είναι τεχνητές.

Τα αιολικά και τα φ/β, με τον σηγμερινό τρόπο ζωής, δεν έχουν ουσιαστικό μέλλον. 3% της συνολικής ενέργειας το 2030, λέει η Εξον, που μπορεί να μην αγαπάς, αλλά είναι πολύ πιο σοβαρή από την ΕΛΕΤΑΕΝ.

100.000 αιολικά, και άλλα τόσα φ/β, δεν παρέχουν αρκετή ενέργεια για να αντικαταστήσεις ένα χαλασμένο ρουλεμάν. Το καταλαβαίνεις αυτό; Μόνο τσόντες. Ποτέ πάνω από 20% άντε 25% του δικτύου (καταστρέφεις το δίκτυο). Και πανάκριβο. 300-500% πιο ακριβά από το κάρβουνο.

Δεν είδα κανένα πόλεμο για κάρβουνο, εκτός πια και αν η ζήτηση σε Κίνα και Ινδία εκτιναχτεί (που εκτινάζεται, αλλά πάλι no problem). Όλη η ζήτηση στην Ελλάδα, είναι μία πόλη στην Κίνα.

Δεν πληρώνω τίποτα σε κανένα πόλεμο. Σε εγχώριους κοπρίτες και πράσινα τρωκτικά όμως πληρώνω...

Ανώνυμος είπε...

@ 11.59
πολυ καλα μας τα λες αγαπητε μου κυριε...εγω προτεινω να μετακομισετε μετην οικογενεια σας, μαζι με οσους αλλους "οικολογους" θελετε και να δημιουργησετε ενα χωριο δικο σας , να τρωτε χορτα αν θελετε, να βαλετε ανεμογεννητριες, να βαψετε τα δεντρα πρασινα.... και οτι αλλη οικολογικη λυση θελετε, και να ζησεται οπως θελετε....δεν εχετε ομως κανενα δικαιωμα να επιβαλλεται δια νομου να πληρωνουν οι αλλοι τις δικες σας επιλογες οι οποιες εκτος του οτι ειναι παρανοικες, μου θυμιζει μια ηλικιωμενη γυναικα (που την εβαλαν στα καναλια), να λεει οτι δεν μπορει να αναπνευσει λογω των κεραιων κινητης τηλεφωνιας.
επισης αν συμφωνειται να χορεψεται και στην πλατεια του χωριου σας τον χορο της βροχης!!!! σε καμια περιπτωση ομως (επειδη σπουδασα 25 χρονια)δεν μπορειται να μας επιβαλλετε την αγραμματοσυνη σας ως λυση για τον πλανητη.μια βολτα στους αμερικανικους δορυφορους της νασα (δωρεαν)θα σας δειξη ποσο ακτινοβολια δεχεται η γη, ποιο ειναι το φασμα της, ποια ειναι η ενταση της.....καθως και οι τελευταιες αναφορες για την μετακινηση του αξονα της γης και τις αλλαγες που γινονται. επισης το ΝΟΟΑ εχει ενα πολυ μεγαλο αρθρο για υπογειο ποταμο που εκβαλει υπογειως στην θαλασσια περιοχη της αλασκας ανεβαζοντας την θερμοκρασια των θαλασσιων υδατων μεταφεροντας τεραστιες ποσοτητες καυτου νερου.οι αμερικανοι εχουν ξοδεψει δις δολλαρια για δορυφορους και παρατηρησεις, και στην προσφατη συνοδο για το κλιμα δεν συμφωνησαν σε τιποτα και εφυγαν.τωρα εσεις μπορειτε αν θελετε να γεμιζεται την τσεπη του καθε γερμανου, αλλα σε τελικη αναλυση δεν θελουμε να μας σωσετε.
μοδα ειναι και αυτη και θα περασει οπως και η "εποχη των λουλουδιων", αλλα οχι να πληρωσουμε εμεις την διαστροφη σας,γιατι περι αυτου προκειται.ο αερας της βουλγαριας με τα πυρηνικα, της αλβανιας με τον ανθρακα,η της τουρκιας παλι με τα πυρηνικα θα μεινουν στην περιοχη τους;;;δεν θα ερθει απο εδω;;;και αν εχει διαρροη πυρηνικων εσεις θα εχετε πρασινα δεντρα και θα ειστε ενταξει;;
νομιζω οτι η ελλαδα ειναι πολυ μικρη,και πολυ διεστραμμενη για να σωσει τον κοσμο. και σε τελικη.... βαρεθηκαμε το μελλον του "παιδιου" σου οταν αυτο περνα απο την δικη μου τσεπη...αλλωστε υπαρχουν δις ανθρωποι στον πλανητη και δεν θα μας λειψετε. βρητε καποιο επαγγελμα σοβαρο και αφηστε τον πλανητη ησυχο....βαρεθηκαμε.
johntech