Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Μου αρέσουν οι πορτοκαλί συναγερμοί. Όχι μόνο όταν δεν φυσάει, αλλά και όταν φυσάει!


http://www.admie.gr/uploads/media/ADMIE_Alert.pdf

"Ο ΑΔΜΗΕ επικαλείται «έλλειψη σημαντικής ποσότητας θερμικής παραγωγής της τάξεως των 5.2GW και αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα Μονάδων Παραγωγής». Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες σε επιστολή του προέδρου του Διαχειριστή κ. Γ. Γιαρέντη προς τη ΔΕΗ επισημαίνεται ότι για να αποφευχθούν προβλήματα ευστάθειας θα πρέπει να εξασφαλιστεί παραγωγικό δυναμικό ύψους 3.230 μεγαβάτ κατανεμημένο ως εξής ανά γεωγραφική περιοχή:
Βόρειο Σύστημα (Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη): Θερμική Ισχύς:1300 MW, Υδροηλεκτρική Ισχύς:550 MW.
 
Νότιο Σύστημα (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος): Θερμική Ισχύς:600 MW , εκ των οποίων 255 MW στην Πελοπόννησο, Υδροηλεκτρική Ισχύς :100 MW , εκ των οποίων 60 MW στην Πελοπόννησο.

Δυτική Ελλάδα (Ήπειρος-Αιτωλοακαρνανία): Υδροηλεκτρική Ισχύς :750 MW.
 
Επιπλέον, επισημαίνεται, ενδέχεται να απαιτηθούν περιοδικές διακοπές τροφοδότησης καταναλωτών,ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής των φορτίων (7-10 το βράδυ)"(από εδώ).

Μου αρέσουν οι πορτοκαλί συναγερμοί. Αποδεικνύουν τι αλήτες και ψεύτες είναι οι αιολικοί "επιχειρηματίες" και οι παπαγάλοι τους στα ΜΜΕ (και στην ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ που τα έχουν εγκρίνει).  Αποδεικνύουν ότι ο ΑΔΜΗΕ ήταν επιεικής και ευγενικός, τον Οκτώβριο του 2013 όταν είναι ότι "επειδή τα αιολικά είναι στοχαστικά τα μετράμε στο 10% της ονομαστικής τους ισχύος, και θέλουν μονάδες αερίου για εφεδρεία, μονάδες που, όμως, δεν έχουμε".  Ο ΑΔΜΗΕ ήταν επιεικής και ευγενικός για τρεις λόγους:

1) Το 10% είναι περί τις 5-10 φορές μεγαλύτερο από την πραγματικότητα.

2) Αυτό που εκ των υστέρων, ex post, a posteriori, θα ξέρουμε για το πόσο ρεύμα "ενέχυσαν" τα αιολικά, δυστυχώς δεν το ξέρουμε εκ των προτέρων, a priori, ex ante.  Ο κάθε ΑΔΜΗΕ δεν ξέρει, τώρα το πρωί, τι αέρα θα έχει, και που θα τον έχει, στις 9-10 το βράδυ που θα μπει ο Τάδε στο χειρουργείο. η ο Μήτσος στο ασανσέρ του. Για λόγους προγραμματισμού, δεν κοιτάει καν τον αέρα!  Τα αιολικά του είναι διακοσμητικά. Άχρηστα. Μπορεί αύριο να ξέρουμε ότι σήμερα μας "ενέχυσαν Χ μεγαβατώρες".  Αλλά τώρα δεν το ξέρουμε. Δεν μπορούμε να βασιστούμε. Εκτός εάν βάλουμε κανέναν εθελοντή  στην εντατική, απόψε, να ...δοκιμάσουμε αν θα έχει ρεύμα... Έχει μερικούς στην ΡΑΕ και στο ΥΠΕΚΑ που έχουν βάλει υπογραφές...

3) Ο ΑΔΜΗΕ ξέρει, αλλά δεν επαναλαμβάνει, ότι τα πολλά αιολικά, ακόμα κι όταν φυσάει δημιουργούν πρόβλημα αστάθειας στο δίκτυο. Ψάχνουν για θερμές εφεδρείες επειδή περιμένουν να φυσήξει, είπε το German Energy Blog:  "...German transmission system operators (TSOs) have activated reserve power plants in Germany and Austria as a precautionary measure to Expected High Wind Power Input... German and Austrian reserve power plants had to be activated. This happened not to make up for a shortfall of energy, but to have a buffer for the expected high wind power amount on Tuesday so as to ensure the stability of the grids..."  Οι θερμές εφεδρείες δεν μπήκαν για να καλύψουν ενεργειακό έλλειμμα αλλά για να εξασφαλίσουν την σταθερότητα του συστήματος.


Μπορεί να μην έχω πια καινούργια πράγματα να λέω μετά την Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ, αλλά, "Κύριοι", εσείς που υπογράψατε και προωθήσατε τις Απάτες, θα σας τις τρίβω στην μούρη μέχρι την Β' παρουσία.  Κάθε αιολικό μεγαβάτ, που δεν είναι ούτε 10% του πραγματικού μεγαβάτ, και που είναι άχρηστο όταν δεν φυσάει και προβληματικό όταν φυσάει, μας έχει κοστίσει 1,5 εκατομμύρια ευρώ. 1.800 ονομαστικά αιολικά μεγαβάτ επί 1,5 εκατομμύριο ίσον περίπου 3 δις ευρώ που δεν είχαμε για πέταμα... Και εγκρίνατε κι άλλα...

4 σχόλια:

spiral architect είπε...

Ναι, αλλά ξεχνάς ότι ο Σκατόπουλος στο κάπταλ είπε ότι, έχουμε κάμποσα γιγαβάτ ισχύος από αιολικά και Φ/Β και δεν θα πέσει το σύστημα.
(τη νησιδοποίηση ξέχασε, αλλά φαίνεται ότι, στα επιδοτούμενα σεμινάρια δεν του την έμαθαν)
Λινκ δεν βάζω!

archaeopteryx είπε...

δεν βρίσκω που το είπε, αν έχεις λινκ, γράψτο, να του κάνω αφιέρωμα

spiral architect είπε...

A, σε τρώει ο απαυτός σου:
"Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα: θα υπάρχουν διαθέσιμα 2500 MW από τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Θα υπάρχουν στη διάρκεια της ημέρας ακόμη περίπου 2000 με 2500MW από φωτοβολταϊκά καθώς επίσης και περίπου 300MW από αιολικά."

Ανώνυμος είπε...

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=2055785