Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μη τήρηση του κοινοτικού δικαίου


Καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν πριν μερικές ημέρες 3 μέλη της πρωτοβουλίας κατοίκων του Αποπηγαδιού, για παράβαση του κοινοτικού δικαίου σε σχέση με τα αιολικά πάρκα στην περιοχή. Αφορμή δόθηκε από τη δημοσιοποίηση της Προειδοποιητικής Επιστολής της Επιτροπής του Ιουλίου 2014 που εντοπίζει πληθώρα παραβάσεων του κοινοτικού δικαίου για το θέμα αυτό στην Κρήτη και στην Εύβοια. Με την αναλυτική καταγγελία τους παρέχουν άφθονο υλικό στην Επιτροπή σχετικά αφενός με την παράλειψη λήψης υπόψη των σωρευτικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τους επενδυτές των έργων που σχεδιάζονται στο Αποπηγάδι (καίτοι σχεδόν όλα τα έργα με τον ένα ή άλλο τρόπο είναι της ίδιας εταιρείας ή θυγατρικής της, δηλαδή της γαλλικής EDF) και αφετέρου με την παράλειψη εκτίμησης των επιπτώσεων στα προστατευόμενα αρπακτικά της περιοχής από το αιολικό της ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΩΝ που ήδη λειτουργεί καίτοι μετρά ήδη τεκμηριωμένα τρία νεκρά μεγάλα αρπακτικά.

Τα αιολικά έχουν αποδειχθεί ότι δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (το έχει πει η ΡΑΕ από το 2012 και ο ΑΔΜΗΕ το 2013).  Όπου μετρήθηκαν, δεν εξοικονομούν καν καύσιμα, ή εξοικονομούν πολύ λιγότερα από αυτά που αντιστοιχούν στο ρεύμα για το οποίο πληρώνονται. Όπου μπαίνουν πολλά, αποσταθεροποιούν τα δίκτυα. Η πατέντα της αντλησιοταμίευσης, ενώ θεωρητικά ξεπερνάει μέρος του προβλήματος που δημιουργεί η τυχαιότητα και μεταβλητότητα του αιολικού ρεύματος απλά διπλασιάζει τα πεταμένα λεφτά.

Τα αιολικά είναι πολύ ακριβός τρόπος "μη ηλεκτροδότησης". Η EDF είναι ένα Γαλλικό ημικρατικό πυρηνικό μονοπώλιο που το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να εισπράξει τις επιδοτήσεις που εμείς πληρώνουμε μέσα από φουσκωμένους λογαριασμούς. Η EDF νοιάζεται για την τσέπη της EDF, αλλά παραμυθιάζει τους αφελείς και ηλίθιους ότι το κάνει για το ...Κλίμα.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΑΝΔΡΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

Άπό τον Κοπελούζο? Με συνεταιρο κάποιον Σαμαρά, ξάδερφο του Σαμαρά??? Χλωμό

spiral architect είπε...

Για να σωθεί όχι μόνο η Ανδρος αλλά και όλοι εμείς θέλει Α-ΝΑ-ΤΡΟ-ΠΗ. Οχι αυτή του Πρετεντέρη, την άλλη την ορίτζιναλ.
Άιντε ξεστραβωθείτε:
"Προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι τιμές στον τελικό καταναλωτή θα πέσουν αν ανάμεσα στη ΔΕΗ και στον τελικό καταναλωτή παρεμβληθεί κι ένας μεσάζοντας, ένας αεριτζής, που θα βγάζει τη δική του προμήθεια μεταπουλώντας ενέργεια που άλλος παράγει κι άλλος καταναλώνει; Έλεος πια! Από πότε οι μεσάζοντες ρίχνουν τις τιμές; Δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ έχουν νόημα μόνο για απευθείας πρόσβαση του τελικού καταναλωτή στο διατιθέμενο προϊόν, χωρίς αεριτζήδες."
Έλεος πια, έχουμε φάει δέκα και δεν έχουμε ρίξει ούτε ένα!

Ανώνυμος είπε...

Μάπα τα αιολικά και τα ΦΒ στην ενεργειακή κάλυψη των χωρών!!!!
Ο Μανιάτης όμως υπογράφει.. πόσο εκτεθειμένος ειναι???

Η Ευρώπη, θα αντιμετωπίσει ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας (blackouts) στην επόμενη 10ετία, αν δεν εξισορροπήσει την πολιτική για ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) , με τις ενεργειακές επενδύσεις σε καθαρό ανθρακα και πυρηνική παραγωγή, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ)
Οι υπεύθυνοι χάραξης της ενεργειακής πολιτικής πρέπει να ενισχύσουν τα κίνητρα για την καύση άνθρακα ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνει την τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα και να τονώσουν τις επενδύσεις σε νέους πυρηνικούς σταθμούς, ωστε να αντικαταστήσουν τους γηρασμένους αντιδραστήρες, δήλωσε η Maria van der Hoeven, εκτελεστική διευθύντρια της IEA. Η επένδυση σε όλο το εικοσιτετράωρο, ή βασικού φορτίου, η ισχύς που απαιτείται για την κάλυψη της διαλείπουσας αιολικής και ηλιακής προσφοράς, είπε.
http://www.bloomberg.com/news/2014-11-21/europe-risks-blackouts-without-clean-coal-inducement-iea-says.html
ΤhW