Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Χωρίς κάρβουνο (ή πυρηνικά) δεν θα έχουμε ρεύμα (ούτε οι "Ευρωπαίοι" δεν θα έχουν ρεύμα)


http://www.bloomberg.com/news/2014-11-21/europe-risks-blackouts-without-clean-coal-inducement-iea-says.html

Εάν ήθελα να μπω στην πολιτική πτυχή της "είδησης", ο τίτλος της ανάρτησης θα ήταν "η αναξιοπιστία του Κεντρικού Σχεδιασμού και η απάτη του Ευρωπαϊκού "newspeak".  Αλλά δεν θέλω να μπω στην πολιτική πτυχή. Θα μείνω στα στοιχειώδη...

Η μέχρι τώρα καταπράσινη ΙΕΑ λέει αυτό που εγώ σας λέω από το 2010 και που η ΕΟΝ λέει από το 2005, και που κάθε με αγράμματος ή πουλημένος καθηγητής φυσικής ή μηχανολογίας θα έλεγε στους φουκαράδες που νομίζουν ότι πάνε Πανεπιστήμιο για να ...μορφωθούν:

Η ηλεκτροδότηση χρειάζεται ισχύ βάσης:  Είναι το ρεύμα που παράγεται για να καλύψει την περίπου συνεχή και σταθερή ζήτηση σε 24ωρη βάση. Και χρειάζεται και ισχύ αιχμής: Το ρεύμα που καλύπτει την ζήτηση τα μεσημέρια του καλοκαιριού και τα βράδια του χειμώνα.


Η ισχύς αιχμής είναι από κάρβουνο ή από πυρηνικά. Όχι επειδή μου αρέσει το κάρβουνο ή τα πυρηνικά, αλλά επειδή μόνο το κάρβουνο και τα πυρηνικά μπορούν να παράγουν ρεύμα συνέχεια και απρόσκοπτα και σχετικά φτηνά. Τα υδροηλεκτρικά μπορούν να είναι ισχύς αιχμής μόνο όπου έχει πολλά και σταθερά νερά, και το αέριο επίσης, μόνο όπου είναι προσιτό και περισσεύει. Το αέριο παραείναι πολύτιμο για να το καίμε συνέχεια, για ισχύ βάσης.


Οι ΑΠΕ δεν μπορούν ούτε να έχουν τα φώτα αναμμένα. Οι ΑΠΕ είναι οφθαλμαπάτη για να κονομάνε οι ΑΠΕτεώνες. Δεν ηλεκτροδοτούν. Η τυχαία και μεταβλητή ηλεκτροπαραγωγή δεν είναι ηλεκτροδότηση. Η φόρτιση κινητών ή λαπτοπ δεν είναι ηλεκτροδότηση. Η δήθεν "αποθήκευση" με αντλησιοταμιεύσεις κλπ δεν είναι παρά πρόσθετα πεταμένα λεφτά και δέσμευση νερού για στήριξη της επιδοτούμενης απάτης.

Βέβαια, η μαγική κουβέντα και περαιτέρω απόδειξη της πονηριάς του Κεντρικού Σχεδιασμού της Ευρωσοβιετίας είναι η λέξη "inducement". "Παρακίνηση"... "προτροπή". Επιδότηση με γραφειοκρατικές εντολές, οδηγίες και απειλές φορολογίας... είναι οι σωστές λέξεις.  Κατ' αρχάς δεν υπάρχει "καθαρό κάρβουνο". Ή μάλλον υπάρχει το "σχετικά καθαρό" κάρβουνο (με αποθειωτές, φίλτρα, και τέτοια, άντε και κάποιο υποτυπώδη έλεγχο του NOx) και υπάρχει και το παραμύθι της παγίδευσης του CO2.  Που το μόνο που σημαίνει είναι ότι θα είναι 100% αντιοικονομική η καύση κάρβουνου, ή μόνο πολύ πλούσιες βιομηχανικές χώρες θα μπορούν να το καίνε (που όλως τυχαίως θα ζητάνε από την αρχή ...inducements. Αν δεν το καταλαβαίνετε, αυτές οι χώρες θα είναι οι μόνες που θα έχουν βιομηχανία... Οι υπόλοιποι θα εξάγουν εργάτες, καμαριέρες, νταντάδες, κλπ...

Η δεύτερη μαγική κουβέντα είναι $2 τρις που θα χρειαστούν σε νέες επενδύσεις για ισχύ βάσης.

Προφανώς 1) δεν είναι μόνο η ΔΕΗ που δεν έχει κεφάλαια για επενδύσεις, 2) κάποια στιγμή θα ξυπνήσουν και θα λένε "μα έχουμε ήδη χαλάσει 1-2 τρις σε ΑΠΕ. Καλημέρα θλίψη:  Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ ήταν πεταμένα λεφτά. Οι ΑΠΕ δεν είναι ούτε ισχύς βάσης, ούτε ισχύς αιχμής. Είναι (ειδικά τα αιολικά) κουτουρού ισχύς.

Νομίζω ότι και το Bloomberg και εγώ, έχουμε ξαναγράψει σχετικα...  Και νομίζω ότι σας έχω μεταφέρει τις ίδιες και ίδιες απόψεις (που είναι τώρα δήθεν ειδήσεις) για τις ηλεκτροδοτικές μας επιλογές εδώ και καιρό...:   15/1/2012

Το λινκ μου το έστειλε η ThW

Δεν υπάρχουν σχόλια: