Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Θα σας θυμίσω πότε ψηφίστηκε ο Νόμος Μπιρμπίλη (που νομιμοποιεί και επιδοτεί τους ΑΠΕτεώνες)


Ο Νόμος Μπιρμπίλη ψηφίστηκε από τους Βολευτές του Πασόκ και της ΝουΔού περί τα τέλη Μαϊου 2010 και πέρασε με ΦΕΚ αρχές Ιουνίου του 2010. Με συγχωρείτε, αλλά από τότε κατάλαβα ότι οι "νομοθέτες" μας είναι επιεικώς γίδια.   Ή πάρα πολύ ...φιλοευρωπαίοι. Ή Πασόκ και Νουδού ίδια ακριβώς χάλια. Ή όλοι, κατά βάση,  ...Ποτάμι.  Αλλά να δούμε ποιες ήταν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ψηφίστηκε αυτός ο "Νόμος" και ίσως κάποτε, σε άλλη ζωή να πιάσουμε την Μπιρμπίλη και τα γίδια που ψήφισαν, να διακριβώσουμε αν ήταν λαμόγια ή ηλίθιοι.

Ο Νόμος Μπιρμπίλη ψηφίστηκε όταν ήταν περίπου είδηση ότι χρεοκοπήσαμε. Καστελόριζο ΓΑΠ +/- λίγες μέρες. Η κρίση που ξεκίνησε το 2008, ήταν σε πλήρη εξέλιξη, και ήταν πρωτοσέλιδο ότι έχει εξελιχθεί από κρίση των αγορών, ή οικονομική κρίση, σε "τραπεζική κρίση". Σε τραπεζικές κρίσεις, σκάνε οι τράπεζες.

Ο Νόμος Μπιρμπίλη λέει ότι, προκειμένου να σώσουμε το Κλίμα, θα βάζαμε πολλές ΑΠΕ που θα τις επιδοτούσαμε copy-paste όπως με τον Γερμανικό Νόμο EEG, δηλαδή θα τις επιδοτούσαμε 1) με υποχρεωτική απόληψη του όποιου τυχαίου και μεταβλητού ρεύματος, 2) με γαλαντονόμες ταρίφες που θα πλήρωναν οι καταναλωτές (και η βιομηχανία) και 3) με δωρεάν δημόσια γη, κατά προτεραιότητα και όπου να 'ναι.

Άσχετα από το τι πιστεύετε εσείς, ο Δόκτωρ Τσιπουρίδης, ο Δόκτωρ Ζερεφός, και όλη αυτή η παρέα, όλοι οι μη αμόρφωτοι μηχανολόγοι ήξεραν ότι το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα είναι ακατάλληλο, και πας μη πορωμένος Πασόκος θα έπρεπε να ξέρει ότι κάτι που υπάρχει μόνο με επιδοτήσεις δεν είναι ..βιώσιμο.


Το φθινόπωρο του 2009 είχε σκάσει το σκάνδαλο Climategate:  Μαϊμούδες μοντέλα, μαϊμούδες Κλιματολάγνοι, τρέξτε να φέρετε τον Σκάϊ να σώσει την κατάσταση. Τον Δεκέμβριο του 2009 έσκασε και η Σύνοδος για το Κλίμα της Κοπεγχάγης.  Μπορεί ο μέσος Μήτσος να αδιαφορεί για τα δικαιώματα CO2 των ΗΠΑ αλλά είχαν αρχίσει να καταρρέουν από το 2008 και πέθαναν λίγο πριν το Climategate.  Μόνο Πασόκοι που έστησαν την φούσκα του 1999-2000 δεν θα καταλάβαιναν ότι όταν μια αγορά μηδενίζεται στις ΗΠΑ, εεε... λογικό είναι να καταρρεύσει και στον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά σε κάτι τέτοια ειδικεύονται οι Πασόκοι,είτε ήταν Πασόκ, είτε ΝουΔού, είτε Τραγάκης, είτε Μητσοτάκης (και έτρεχαν επενδύσεις στα Χανιά...)


Θα μου πείτε "κανείς δεν πήγε μέσα για το ΧΑΑ του 1999-2000, γιατί να χαλάσει την ζαχαρένια της η Μπιρμπίλη"?

 
Και η αλήθεια είναι ότι ενώ το CO2 είχε μηδενιστεί εδώ και ένα χρόνο, στην Ευρώπη κρατούσε... Είχε πέσει από τα 25 στα 15, αλλά κρατούσε. Μέχρι που έγινε το τσουνάμι στην Ιαπωνία και η Γερμανία πιάστηκε στην Πράσινη Παγίδα της και σιγά μην φορολογούσε τον εαυτό της τώρα που θα έκλεινε πυρηνικά...  Το μόνο που δεν είχε προϋπολογίσει η Μέρκελ και η Μπιρμπίλη ήταν το τσουνάμι.

Ένα-ενάμιση χρόνο αργότερα, παρά λίγο να σκάσει και η Credit Agricole, δηλαδή η Γαλλία, και λίγες εβδομάδες αργότερα έσκασε και το Ευρωπαϊκό CO2, μέχρι που το λόμπυ του αερίου το ανέβασε  από τα 2 στα 5-6 που είναι σήμερα. Και η καημένη η Ουκρανία ανέκοψε κάθε όρεξη για περαιτέρω άνοδο.

Η Μπιρμπίλη σήμερα έχει υποκατασταθεί από την Ρόζα Λούξεμπουργκ (το στιφτούνγκ, όχι την συγχωρεμένη...). Ίδιες αρλούμπες, όλες made in Germany με πολλή βοήθεια από το λόμπυ του (Ρώσικου) αερίου.

Υπάρχουν ακόμα σήμερα, 5 χρόνια αργότερα, με την γνωστή κατάσταση, λαμόγια που προωθούν ΑΠΕ. Προφανώς λεφτά υπάρχουν και οι επιτήδειοι τα χρειάζονται.

ΥΓ.  μην σας περάσει η ιδέα, από το πρώτο γράφημα, ότι λύθηκε το τραπεζικό πρόβλημα... Γύψος!...

3 σχόλια:

lignite is black gold είπε...

Να θυμίσω λοιπόν κι εγώ πως όταν ψηφίστηκε ο νόμος της Μπιρμπίλη και πολύ χειρότερα, όταν τον Οκτώβριο 2010 καθορίστηκε η αναλογία μεταξύ των διαφόρων ΑΠΕ, είχε ήδη σκάσει η φούσκα των ΑΠΕ στην Ισπανία (http://greeklignite.blogspot.gr/2014/01/blog-post_3193.html). Αυτοί που και ασχολούνταν με το θέμα και ήταν αρμόδιοι για την ενεργειακή πολιτική δεν το ήξεραν; Αν το ήξεραν, που δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν το ήξεραν, πίσσα και πούπουλα. Αν δεν το ήξεραν, παράλειψη καθήκοντος.

archaeopteryx είπε...

σωστός. Προσπαθώ να κάνω μια ιστορική ανασκόπηση, χρονολογική (και όχι με την σειρά που τα ανακάλυπτα, θα την αφιερώσω στον Δόκτορα Τσιπ

archaeopteryx είπε...

Το καλοκαίρι του 10 προσπάθησα να προειδοποιήσω φ/β-ούς ότι θα χάσουν λεφτά, και τις τράπεζες ότι γράφουν επισφάλειες. Όλοι νόμιζαν ότι είχαν δόντι...