Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Ο Μανώλης Παναγιωτάκης στην Επιτροπή της Βουλής, για ΔΕΗ, ΑΠΕ κλπ




Εθνική οικονομία... Εθνική οικονομία...

Οι υποδομές είναι φυσικό μονοπώλιο. Και δεν είναι θέμα τιμήματος. Πολλά δεν λένε "κοινοτικές οδηγίες" που μας τα σερβίρουν σαν "υποχρεωτικά".
 
«δεν δικαιούνται να μας υποχρεώσουν να πουλήσουμε τα δίκτυα μεταφοράς. Δεν το προβλέπει αυτό άλλωστε, καμία ευρωπαϊκή Οδηγία»
 
Η "απελευθέρωση" δεν είναι σαλαμοποίηση και εκχώρηση σε ξένα ημικρατικά μονοπώλια

Η ΡΑΕ...   Για ποιόν νοίαζεται η ΡΑΕ;  Η ΡΑΕ ήταν για τους ΑΕΡΙτζήδες.  Όχι υπέρ του "ανταγωνισμού" αλλά υπέρ των επίδοξων επιδοτούμενων ανταγωνιστών ενεργειακών βαρόνων...  Και για τους ΑΠΕτζήδες... Ίδια πρόσωπα... Κλέβουν τον κοσμάκη για να έχουν ...λεφτά. Ναι, λαδώνουν κατά κόρον οι Μαφιόζοι. Αυτά τα λέω εγώ και μάλλον τα ξέρει...
 
Σε ό,τι αφορά τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ο κ. Παναγιωτάκης παρατήρησε πως «τόσο απ' το θεσμικό της πλαίσιο, όσο και απ' τη λειτουργία της, η ΡΑΕ έχει ξεφύγει απ' τον βασικό της στόχο που είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καταναλωτών: Ο ανταγωνισμός είναι εργαλείο για να πετύχουμε την εξυπηρέτηση των καταναλωτών- δεν είναι αυτοσκοπός. Η ΡΑΕ τον έχει κάνει αυτοσκοπό και αυτό το έχουμε πληρώσει με τεράστιες ανατιμήσεις».

Αύξηση συμμετοχής λιγνίτη.  Με τα ειδικά μηχανήματα ΔΕΗ και όχι τσάπες άεργων εργολάβων. Προτιμώ προσλήψεις για ΔΕΗ και ορυχεία παρά παπαγάλους οικολόγους, πρακτοράκια και ορνιθοπτωματοσυλλέκτες.
 
Σε σχέση με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο νέος πρόεδρος της επιχείρησης σημείωσε πως «τιμολογιακή μείωση μπορεί να υπάρξει όταν γίνει μείωση του κόστους παραγωγής». Στο πλαίσιο αυτό, όμως, «πρέπει να επέμβουμε στο κόστος καυσίμου με την αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη. Ο λιγνίτης είναι το εθνικό μας καύσιμο, μ' αυτό μας έχει προικίσει η φύση σαν χώρα, γλιτώνουμε με τη χρήση του εισαγόμενα καύσιμα- αλλά η συμμετοχή του έχει μειωθεί από το 78% όπου βρισκότανε πριν 10 χρόνια, στο 45%»
 
Δεν μπορεί να είναι πάνω από 10% το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα...

Το ρεύμα δεν αποθηκεύεται.

Το ΕΤΜΕΑΡ δεν αφορά ηλεκτρική ενέργεια. Και δεν είναι λογοπαίγνιο. Μέχρι και το ΣτΕ το είπε "μη ανταποδοτικό φόρο".

Οι στρεβλώσεις της αγοράς είναι ευγενικός τρόπος να πεις κανείς "αέριο, ΜΑΜΚ, ΑΔΙ πάνω από το κόστος του αερίου" και "ΑΠΕ" (πληρώνομαι για να εγχέω, θες δεν θες, εάν εγχέω, λέμε τώρα, κακίες που ακούγονται ότι μερικοί μερικοί απλά πληρώνονται, ή ότι είναι φτηνότερο να πληρώνονται από το να εγχέουν).

Οι Ανανεώσιμες είναι βασικά επιδοτούμενη "αρπαχτή", και για αυτό είναι στα χέρια ιδιωτών.  Υπάρχουν δύο θέματα βέβαια:  Είναι "ενέργεια" ή ΑΠΕ (δηλαδή τα αιολικά και τα φ/β)?   Η ΔΕΗ δεν έχει πολλές Α/Γ, και δεν τις αφήνει να γυρίζουν, ώστε οι ιδιωτικές να δουλεύουν εισπράττουν περισσότερο  ΕΤΜΕΑΡ.   Είτε είναι της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είτε των Περιστεροκοπελουζοκλπ, τα αιολικά είναι ακριβή και ενοχλητική απάτη, και τα φωτοβολταϊκά είναι ακριβή ημερήσια ισχύς αιχμής ("άχθος"). Λυπηθείτε μας...
 
Σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθαυτές, ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ διαπίστωσε πως «με κάποιες άστοχες επιλογές, η ευλογία της χώρας μας που λέγεται ήλιος, κοντεύει να μετατραπεί σε άχθος- κι αυτό διότι στην Ελλάδα το κόστος της μεγαβατώρας από ανανεώσιμες πηγές έχει φτάσει να είναι πάνω από 300 ευρώ, ενώ στη Γερμανία είναι κάτω από 200, και στην Κύπρο 74-95 ευρώ».

Το ΕΤΜΕΑΡ δεν αφορά ηλεκτρική ενέργεια (η έγχυση πληρώνεται χωρίς να υποκαθιστά ηλεκτροπαραγωγή ή να εξοικονομεί καύσιμα).

Οσμές σκανδάλων... Έχουν ονοματεπώνυμα... -- και ακούω ότι ξέρει και το θέμα της ...Φλώρινας.

Δανεισμός για κεφάλαιο κίνησης είναι λάθος. (Εννοείται και είναι λάθος...  Ο Ζερβός μάλλον δεν έμαθε τι είναι "κεφάλαιο κίνησης...)
 
Η ΔΕΗ είναι και πρέπει να είναι χρηματοδοτήσιμη και να έχει πιστοληπτική ικανότητα.  Αυτό από μόνο του είναι ο λόγος για ενιαία και μη σαλαμοποιημένη ΔΕΗ.

Η Λάρκο... Μήπως επιδοτεί με κεφάλαιο κίνησης τον Αλεμανό πελάτη της;

Η διασύνδεση των νησιών... Ξέρω ότι χρειάζεται, αλλά την θέλουν κυρίως οι Μαφιόζοι (και αρκετοί ντόπιοι προτιμούν blackout από ανεμιστήρες).
 
Ο Τραγάκης πλασιέ ξένων.  Η "Ευρώπη" έλεγε να "κάνουμε κράτει" εν όψει δημοσιονομικών, και οι Τραγακομπιρμπίληδες δεν ήθελαν κράτει... Ούστ.  Χαίρομαι που μας τέλειωσε ο Ζερβός και η ΝΔασόκ, τι ντροπή, Θεέ μου...
 
Ο Ηλίας Παναγιώταρος κατά των ΑΠΕ. "Υπερβολικά κοστοβόρες και αμφιβόλου αποτελέσματος και χρησιμότητας... για να παίρνουν κάποιοι επιδοτήσει"ς...
 
Δεν μπορείς κύριε να εκτιμάς κάποιον και να λες "παρών".

Τον Λαφαζάνη και τα μάτια μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: