Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Θα πληρώσει ο καταναλωτής για άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου; (Μα είναι να ρωτάς...)


Η απαίτηση αποζημίωσης των ΕΠΑ θα ακυρώσει τα οφέλη από το άνοιγμα της αγοράς;

Με τη χθεσινή (20/10) ανακοίνωση των ΕΠΑ Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτεται ο εκβιασμός που συντελείται στην αγορά φυσικού αερίου με θύματα την ελληνική Πολιτεία, την κοινωνία και τους καταναλωτές.

Ομολογείται μάλιστα κυνικά και το ύψος αυτού του εκβιασμού: 284 εκ. ευρώ για την «αναπόσβεστη» αξία επενδύσεων!

Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς την προκλητική αναφορά της ανακοίνωσης των ΕΠΑ, σύμφωνα με την οποία « …τα τιμολόγια πρόσβασης που θα εκδοθούν θα στηρίζονται στην κοινά αποδεκτή μεθοδολογία, που προβλέπει τον ετήσιο υπολογισμό του απαιτούμενου εσόδου, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, την αναπόσβεστη αξία επενδύσεων (συνολικού ύψους άνω των 284 εκ. € έως το 2014 για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Α.Ε. και την ΕΠΑ Θεσσαλίας Α.Ε.)… ».

Με την αναφορά αυτή επιχειρείται όχι μόνο να νομιμοποιηθεί η νέα πρόσφατη αύξηση της τιμής του αερίου κατά 20% -- με την αύξηση του τέλους διανομής στα 4€/Mwh-- αλλά και να προεξοφληθεί περαιτέρω αύξηση της τιμής, προκειμένου να καλυφθούν και οι αναπόσβεστες επενδύσεις ύψους 284 εκ.ευρώ!

Δεν είναι δυνατόν μέσα σε συνθήκες οξύτατης ύφεσης και εξαιρετικά αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος, ο παραγωγικός ιστός της χώρας και ο Έλληνας καταναλωτής να επωμίζονται και το βάρος της ταχείας απόσβεσης επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να παρέχεται με κρατικά ρυθμιζόμενες χρεώσεις υψηλή κερδοφορία κάποιων ολιγοπωλίων. Εγγυημένη κερδοφορία εν μέσω σφοδρής οικονομικής κρίσης και μάλιστα σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή και της βιομηχανίας, δε νοείται.

Είναι αδιανόητο να δέχεται η Πολιτεία τέτοιου είδους εκβιασμό. Είναι επίσης αδιανόητη η περίεργη ανοχή που επιδεικνύουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, που υποτίθεται ότι στοχεύουν στην εξομάλυνση των στρεβλώσεων και στο πλήρες άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου.

Θεωρούμε αυτονόητη την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων Υπουργείων και Αρχών, καθώς το διακύβευμα είναι χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αυτή η απάντηση στις "διευκρινήσεις" δεν είναι δικιά μου. Και λίγοι καταλαβαίνουν την οικονομική ουσία. Και είναι και ευγενική η απάντηση. Για μένα το πρόβλημα ξεκινάει από το λόμπυ του αερίου. Ωραίο το αέριο, αλλά πολύ διαπλεκόμενο, με γεωπολιτικά ρίσκα και με κάθε λογής τρωκτικό καθ' οδόν.

Την κλείνουμε την Ελλάδα και νομίζω ότι όσοι είναι στοιχειωδώς σκεπτόμενοι το έχουν καταλάβει.

2 σχόλια:

lignite is black gold είπε...

Θέλεις κι άλλες "εγγυημένες αποδόσεις"; Πάρε μια δόση αγροτικά Φ/Β:

"Συνέπεια της οριζόντιας (μη παραμετροποιημένης) μείωσης των τιμών είναι το ποσοστό απόδοσης των επενδεδυμένων κεφαλαίων τους να διαφοροποιείται δραστικά (σε πολλές περιπτώσεις υποδιπλασιάζεται) και παντελώς αδικαιολόγητα, σε βάρος κυρίως αυτών που κατασκεύασαν με υψηλό κόστος τα έτη 2011 και 2012 και σε όφελος αυτών που κατασκεύασαν με ασυγκρίτως μικρότερο κόστος το 2013."

http://energypress.gr/news/ti-zita-o-psaaf-apo-skoyrleti-gia-ta-agrotika-fotovoltaika

Θέλω ν' ανοίξω μια καφετέρια, μήπως μπορεί ο Σκουρλέτης να μου εγγυηθεί την απόδοση της επένδυσης; Ή έστω ο Σταθάκης;

archaeopteryx είπε...

Θα σου εγγυηθούν ότι θα στην κλείσουν