Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Ούτε οι παρατηρήσεις, ούτε η θεωρία, προβλέπουν κλιματοκαταστροφές



http://www.oism.org/pproject/GWReview_OISM300.pdf
http://www.earth-climate.com/
http://www.climate4you.com/GlobalTemperatures.htm#An overview to get things into perspective

Μετά από 25 χρόνια προπαγάνδας (από το 1990),  7 χρόνια ύφεσης (από το 2008) και 18 ή 19 χρόνια που δεν παρατηρείται καμία άνοδος παγκόσμιας θερμοκρασίας (από το 1996), μπορούμε να πούμε ότι:

Δεν υπάρχουν παρατηρήσεις ή μετρήσεις που να επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι η αύξηση στην ανθρώπινη χρήση υδρογονανθράκων, ή η αύξηση στο ανθρωπογενές ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα προκαλούν ή προβλέπεται να προκαλέσουν δυσμενείς αλλαγές σε θερμοκρασίες, καιρούς, τοπία κλπ.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για περιβαλλοντικές καταστροφές, ακόμα κι αν συνεχίσει η παρούσα (τα τελευταία 200 χρόνια) τάση ανόδου της θερμοκρασίας. Η Γη έχει υπάρξει πολύ πιο θερμή τα τελευταία 3.000 χρόνια, χωρίς κάποιες καταστροφικές συνέπειες.  Οι πιο ζεστοί καιροί ευνοούν τις καλλιεργητικές περιόδους και βελτιώνουν την δυνατότητα επιβίωσης σε πιο ψυχρές περιοχές.

Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερη και όχι λιγότερη ενέργεια για να ξεφύγει από την φτώχεια.  Ο πιο πρακτικός, οικονομικός, και περιβαλλοντικά αποδεκτός τρόπος παραγωγής ενέργειας εξακολουθεί να είναι τα ορυκτά καύσιμα και η πυρηνική ενέργεια.

Η αύξηση (και η ανθρωπογενής αύξηση) του ατμοσφαιρικού CO2 όχι μόνο εμφανίζεται να βλάπτει, αλλά συνεπάγεται περισσότερη βλάστηση σε ξηρές περιοχές και περισσότερη ζωή.

Μπορώ, τώρα, να σκεφτώ 10 ή 100 λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνουμε πιο φτωχοί, ή πρέπει να μην καταναλώνουμε αλλά κανένας δεν έχει σχέση με κανένα "κλίμα" και καμία "κλιματική αλλαγή".

Υπάρχουν οι "κλιματολόγοι" που ασχολούνται με τον ...καιρό, και υπάρχει η Φυσική.   Προκύπτει, από την Φυσική, ότι το ατμοσφαιρικό CO2 μπορεί, πράγματι, να "παγιδεύσει" μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά σε αντίθεση από το παραμύθι που σερβίρεται, την επανεκπέμπει, προς τα "έξω", προς το πιο κρύο ...υπερπέραν, και όχι προς την πιο ζεστή επιφάνεια της Γης.  Αυτό δεν είναι μόνο 100% θεωρητικά σωστό, αλλά είναι αυτό που έχει μετρηθεί από δορυφόρους.  Το ατμοσφαιρικό CO2 είναι αυτό που βοηθάει στο κρυώσει η ατμόσφαιρα, αφού αυτό απορροφά την όποια θερμότητα από άλλα ατμοσφαιρικά αέρια, και την επανεκπέμπει.  Και, ό,τι κάνει το CO2, το κάνουν σε πολλαπλή κλίμακα οι υδρατμοί. Το CO2 και τα άλλα λεγόμενα "αέρια του θερμοκηπίου" παγιδεύουν θερμότητα αλλά και την επανεκπέμπουν (με ρυθμό που είναι αναλογικός με την αύξηση της θερμοκρασίας στην τετάρτη δύναμη, ή Τ^4).   Και αυτό που προκύπτει από την Φυσική, είναι αυτό που παρατηρείται. Αυτό που λένε οι κλιματολαγνικές θεωρίες δεν παρατηρείται.

Κι αν η Φυσική απορρόφησης και μετάδοσης της θερμότητας από αέρια είναι δυσνόητη, οι μετρήσεις και οι εκτιμήσεις του παρελθόντος δεν αφήνουν αμφιβολίες: 


 

Ή, αν προτιμάτε να πάτε πιο πίσω, 500.000.000 χρόνια, θυμηθείτε:  Τα περί μελλοντικής θέρμανσης, αν συμβεί, βασίζονται σε μοντέλα που δεν έχουν καταφέρει να προβλέψουν τα ήδη γνωστά τελευταία χρόνια...


Αν σας αφήνει η φτώχεια και οι χαμένες προσδοκίες, απολαύστε την ήπια μεσοπαγετώδη που διανύουμε -- εκτός εάν πιστεύετε ότι η φτώχεια σώζει τον ...Πλανήτη.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τα περισσότερα.
Εκει που θα διαφωνήσω είναι στην σπάταλη διάθεση της ενέργειας και εν γένει
όλων των πόρων. Σίγουρα δεν θα ήθελες να ζήσεις σε μια κινέζικη βιομηχανική και
αναπτυσσόμενη περιοχή.Ούτε και εγώ.
Θα μου πεις άλλο φτώχεια άλλο ανάπτυξη.
Η φτώχεια όμως, όπως και πολλά άλλα ξεκινούν από το μυαλό.
Υπάρχουν και πάμπωχοι εκατομυριούχοι και πλούσιοι φτωχοί.

archaeopteryx είπε...

μου θυμίζεις την Χριστιανική προσέγγιση του "γύρνα και το άλλο μάγουλο" (για δεύτερο σκαμπίλι). Η Κίνα έχει πολύ μικρότερη κατανάλωση, ανά άτομο, από την ...Αγγλία.

Ανώνυμος είπε...

Δεν με κατάλαβες...
Μακριά από μένα αυτή η προσέγγιση.
Μιλώ για άλογη χρήση πόρων, είτε αυτό λέγεται ενέργεια είτε νερό είτε οτιδήποτε άλλο.
Για σκέψου τι θα γίνει όταν οι κινέζοι φθάσουν τους άγγλους στην κατανάλωση ενέργειας.
Επαναλαμβάνω, στα περισσότερα συμφωνούμε. Απλά, μόνο η υπερκατανάλωση δεν οδηγει πουθενά.

archaeopteryx είπε...

Μα είναι ΑΚΡΙΒΩΣ όπως το λές. Και όχι μόνο η Κίνα, αλλά και η Ινδία. Και η μεν Κίνα έχει τον μπαμπούλα των δασμών με πρόσχημα το κλίμα. Αρκετοί θέλουν να φορολογήσουν τα Κινέζικα, αλλά άντε που η ελευθερία της αγοράς είναι ιδεολογικό έρεισμα της Δύσης, και τα Κινέζικα φθηνά... Αλλά αν είναι να σώσεις τον Πλανήτη. Και η μεν Κίνα παίζει το θέατρο, έχοντας ήδη ανεβάσει το επιπεδό της, αλλά η Ινδία είναι πίσω, πολυπληθής, και ΑΥΤΗ είναι τώρα ο στόχος των οικωλόγων της Greenpiss. Και μπορεί κάποιος να πει "συνομωσίες", αλλά ΑΚΡΙΒΩΣ αυτά δείχνουν και οι προβλέψεις των μεγάλων εταιριών πετρελαίου. Η Κίνα θα πιάσει πλαφόν όπου να ναι, και η Ινδία που είναι η φτωχότερη, θα καίει ακόμα κάρβουνο (δεν απειλούν κανέναν -- εκτός απο τους Κινέζους -- οι εξαγωγές της.

archaeopteryx είπε...

Η υπερκατανάλωση, στους μικροκόσμους με την ελέυθερη αγορά, ελέγχεται μια χαρά από την τιμή. Όταν πάνε οι ΑΛΛΟΙ να καταναλώσουν (έχοντας βρει χρήμα από εξαγωγές) ΤΟΤΕ ανεβάζουν στα ύψη χαλκό, πετρέλαιο κλπ. Για αυτό πρέπει να σώσουμε τον Πλανήτη, γιατί αυτοί, φτωχοί, καίνε κάρβουνο.

archaeopteryx είπε...

και μετά έχει και μουσική υπόκρουση όταν πέφτει η τιμή του πετρελαίου. Και άντε να ...εξοπλιστείς όταν είναι φτηνό το πετρέλαιο, και εξάγεις πετρέλαιο http://www.cnbc.com/2016/02/04/day-of-reckoning-here-for-oil-producers-yergin.html

Professor Moriarty είπε...

Δεν προβλέπουν κλιματικές καταστροφές, αλλά τα οικονομικά στοιχεία για την παραγωγή ηλ. ενέργειας από ΑΠΕ προβλέπουν (για όσους ξέρουν αριθμητική) οικονομικές καταστροφές. Το πρώτο ερώτημα που θα διατύπωνε οποιοσδήποτε νοητικά φυσιολογικός αναγνώστης αυτών των πινάκων είναι γιατί αφού έχει υπερκαλυφθεί ο στόχος εγκατεστημένης ισχύος Φ/Β κατά 1000 MW (και μάλιστα έχει υπερκαλυφθεί και ο στόχος για το 2020!) δεν τροποποιήθηκε εγκαίρως το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο κινήτρων και αδειοδοτήσεων. Με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ΛΑΓΗΕ, το υπερβολικά αυξημένο μεσοσταθμικό κόστος ενέργειας από ΑΠΕ. Δεν έκανε σε κανέναν “υπεύθυνο” εντύπωση η τεράστια φούσκα των Φ/Β? Οι πίνακες του ΛΑΓΗΕ, σε συνδυασμό με τις τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα (ακριβότερες στην Ευρώπη), και την τεράστια διείσδυση του Φ.Α. στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, είναι ήδη ικανά στοιχεία για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και παραπομπής σε δικαστήρια (ειδικά ή μη) των υπευθύνων για το σχέδιο “πράσινης χρεοκοπίας”, σε μία ήδη χρεοκοπημένη οικονομία.

Ανώνυμος είπε...

Ημουν ολίγον τι ανυπόμονος με την τελευταία μου ανάρτηση και έβγαλα λάθος συμπέρασμα.
Sorry... Καλώς την έσβησες.
Ποιά λύση προτείνεις όμως;
Κατά την δική μου άποψη η Γερμανία έχει στρώσει το παιγνίδι τέλεια για πάρτυ της (και δικαίωμά της).
Μου θυμίζει το παιγνίδι 9άρα με τα δίπορτα.
Κάθε, οποιαδήποτε κίνηση (εφ΄όσον κάνεις δίπορτο) οδηγεί σε κέρδος.
Ανεβαινει το Ευρώ κερδίζει, πέφτει κερδίζει. Το ίδιο με τα πετρέλαια.
Ειναι λοιπόν πολύ δύσκολο σε μικρόκοσμους να σηκώσουν κεφάλι. Αλλά μήπως σε μεγάλο ποσοστό
είναι άξιοι της "μοίρας" τους.
Σήμερα άκουγα στο κρατικό ραδιόφωνο μια εκπομπή όπου παρουσιάζουν καινούργια μοντέλα αυτοκινήτων.
Φυσικά όλα εισαγωγής. Οι παρουσιαστές (νέα παιδιά) δεν αναρωτούνται ποτέ για το πως θα πληρωθούν
όλα αυτά; με μαρούλια και καρπούζια; (που και αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενα).
Φυσικά ο καθένας κάνει το παιγνίδι του. Σε μια χώρα που πωλούνται θαυματουργές εικόνες,
μαγνητικά κολλάρα για καταπολέμηση πόνων και άλλων, διάφορα για να περιορίσεις την κατανάλωση
ρεύματος ή βενζίνας, γιατί να μην πωλούνται και ΑΠΕ για την λύση του ενεργειακού;
Βάλε και λίγη Greenpiss με Οικωλογία μέσα και μιά χαρά. Οι χάντρες ταιριάζουν στους ινδιάνους.
Γι΄αυτό τα βλέπω σκούρα, Αρχαιοπτέρυξ.
Πάντως μπράβο που τα λες και τα λες ωραία αλλά στο ξαναείπα "φωνή βοώντος εν τη ερήμω".

archaeopteryx είπε...

δεν διέγραψα το τελευταίο σου σχόλιο, απλά διέγραψα τις 2 από τις 3 φορές που το ανέβασες. Η τιμή ενός προϊόντος μια χαρά καθορίζει την ζήτηση. Και η ρευστότητα.

Ανώνυμος είπε...

Ειχα διαβασει πριν ενα μηνα περιπου ενα σχολιο σου για την Σιφνο.
Ζω στο νησι και επειδη ετοιμαζονται να μας κανουν Ικαρια Νο2 διαβασε εδω
sifnosislandcoop.gr μια προσκληση σε διαβουλευση για την ενεργειακη αυτονομια της Σιφνου, και θελω σε παρακαλω να το κανεις θεμα.
Φαινεται πως τα αποτελεσματα απο το HIERO των καναριων δεν τους αγγιζουν καθολου.

archaeopteryx είπε...

9.43, περίεργοι καιροί, διάλυση, αποβλάκωση, οσονούπω πτώχευση και κάθε λαμόγιο που μπορεί να κάνειμια αρπαχτή, την κάνει. Η Σίφνος ΔΕΝ θα έχει ρεύμα από σχήματα El Hierro. Αν τα βάλει, θα ηλεκτροδοτείται από πετρέλαιο, και ένα κομμάτι της Σίφνου θα έχει παέι στα σκουπίδια. Θα γράψω μια επικαιροποίηση για το El Hierro και θα αναφέρω την Σίφνο. Λες και δεν μας έφταναν τα χάλια μας...