Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Βιότοπος αναπαραγωγής του ψαλιδιάρη μπλόκαρε κατασκευή αιολικού "πάρκου" -- στην Γερμανία. Στην Ελλάδα?


http://www.sueddeutsche.de/news/panorama/prozesse---koblenz-brutplatz-des-rotmilans-verhindertbau-vonwindrad-dpa.urn-newsml-dpa-com-20090101-171222-99-382044
σε αυτόματη μετάφραση εδώ.

Λεπτομέρειες για τον ψαλιδιάρη (αν έχω σωστά την μετάφραση του "Rotmilan") εδώ.

Διοικητικό Δικαστήριο στην πόλη Birkenfeld απαγόρευσε την κατασκευή αιολικού επειδή ήταν κοντά σε μέρος αναπαραγωγής αυτού του αρπακτικού πτηνού που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ Πορτογαλίας και Βαλτικής (και ίσως και στην Ελλάδα).

Στην Ελλάδα έχουμε ένα μάλλον προστατευόμενο αρπακτικό, τον μαυροπετρίτη, που φωλιάζει στις Σποράδες, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.  "Η Ελλάδα αποτελεί από τις σημαντικότερες αναπαραγωγικές επικράτειες του πτηνού, παγκοσμίως" και το είδος είναι ευάλωτο στις επιπτώσεις πιθανής ανάπτυξης της αιολικής "ενέργειας" (ή του κυνηγητού επιδοτήσεων -- δική μου προσθήκη).


Από όσα έχω δει και ακούσει, οι δήθεν Μ.Π.Ε. περνάνε το θέμα ελαφριά, και αρκεί η αναφορά στην ύπαρξη μαυροπετριτών για να είναι ΟΚ η "μελέτη". Όσο για τους "μελετητές", η άποψή μου είναι για αυτούς όσο και για τους φαιδρούς πλασιέ που παριστάνουν τους επιστήμονες και θα πούνε ότι "δεν πρέπει να σταματάμε επενδύσεις για ψύλλου πήδημα".  Τα αιολικά ΔΕΝ είναι επενδύσεις. Είναι επιδοτούμενες αρπαχτές, εξαγωγή κεφαλαίου, κατοχικά δάνεια (και ζημιά στους μαυροπετρίτες).

Πλάκα δεν έχει? Μια ματιά στον καθημερινό Γερμανικό Τύπο αρκεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: