Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

«Η αναπόφευκτη αυτοκρατορία»


https://worldview.stratfor.com/article/geopolitics-united-states-part-1-inevitable-empire
https://worldview.stratfor.com/article/geopolitics-united-states-part-2-american-identity-and-threats-tomorrow

Ο τίτλος είναι από άρθρο του Stratfor, στις 4 Ιουλίου του 2016.

Το Stratfor, στις αναλύσεις του, δίνει πάντα έμφαση στην γεωγραφία, στα καλλιεργούμενα εδάφη και το κλίμα, στο κόστος και ευκολία των εσωτερικών και εξωτερικών μετακινήσεων και μεταφορών (για παράδειγμα στο χαμηλό κόστος των μεταφορών σε ποτάμια και θάλασσες), στα δημογραφικά, στην προστασία που προσφέρουν τα φυσικά σύνορα, που όλα, και τα ποτάμια, κάπως συνδέονται με την δημιουργία κεφαλαίου.

Το κομμάτι της Αμερικής που στήθηκε με την Επανάσταση του 1776, ήταν σχετικά μικρό και ασταθές. Η Αμερική μεγάλωσε εκμεταλλευόμενη την φαγωμάρα των Ευρωπαίων.  Δεν είχε την εξάρτηση της μικρής Αγγλίας από ένα ακριβό στόλο. Ούτε είχε τα ευάλωτα σύνορα της Γαλλίας. Ούτε ήταν η αχανής Ρωσία που λόγω μεγέθους και σχετικά μικρής καλλιεργητικής περιόδου είχε πάντα κάποια προβλήματα επάρκειας τροφής. Ούτε ήταν ο πιο κρύος και με λιγότερα ποτάμια  Καναδάς (που στην αρχή ήταν απειλή για τις υπό ίδρυση ΗΠΑ).

Η Αμερική φτιάχτηκε και μεγάλωσε στον απόηχο του Πολέμου των 7 Ετών, του πρώτου πραγματικά παγκόσμιου πολέμου.  Και παρά τις αρχικές απειλές από την τότε Ρωσία, κατέληξε να ...αγοράσει την Αλάσκα από τους Ρώσους.  Και, μία λεπτομέρεια που ήξερα, αντάλλαξε κάτι πολεμικά πλοία με κάτι βάσεις που είχαν οι Άγγλοι στην περιοχή του Ατλαντικού στις αρχές του Β' ΠΠ. Και απέκτησε την ναυτική ηγεμονία μετά τον Β' ΠΠ.

Αν σας ανοίγουν τα δύο άρθρα, είναι ενδιαφέροντα (και το δεύτερο, που αναφέρεται στις "απειλές" που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σήμερα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: