Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Πτωτικές οι ΑΠΕ στην "Ευρώπη"

Το Bloomberg έχει αυτή την θυγατρική (Bloomberg New Energy Finance ή BNEF).


Σε πρόσφατη έκθεσή του, το BNEF περίπου λέει ότι έχει ψιλοπαγώσει ή έχει μειωθεί η αυξητική τάση σε "επενδύσεις" ΑΠΕ στην Ευρώπη και ελπίζει για "επενδύσεις" σε Αμερική και Κίνα και ...φθηνές μπαταρίες στο μέλλον.

Η σύντομη δική μου εξήγηση είναι απλή: Η ρευστότητα στην Ευρώπη μειώθηκε μετά το 2011-2012, οι Γερμανοί δεν είναι ενθουσιώδεις με εισαγωγές Κινέζικων ΑΠΕ, οι Αμερικάνοι έχουν μετρητά και παρά την αρνητική θέση του Προέδρου τους, ειδικά για τα αιολικά, τις επιδοτήσεις τις εγκρίνουν οι ...νομοθέτες. Και οι Κινέζοι μάλλον πιστεύουν ότι θα κοροϊδέψουν τους πάντες, είτε για να εξάγουν, είτε για να λένε "ορίστε, έχουμε και ΑΠΕ". Οι Κινέζοι καίνε κάρβουνο.  Ούτε οι Κινέζοι, ούτε οι ΗΠΑ μειώνουν κατανάλωση καυσίμων με ΑΠΕ. Οι ΗΠΑ έχουν όμως αντικαταστήσει πολύ κάρβουνο με σχιστολιθικό αέριο, τουλάχιστον για την ώρα... Γράφτηκε ότι θα χαλαρώσουν οι ρυθμιστικοί κανόνες για μονάδες κάρβουνου, στις ΗΠΑ.

 Δεν είδα αναφορά στην Ελλάδα, αλλά η εικόνα από την Ιταλία και την Ισπανία είναι σαφής.  Δεν πάει άλλο:


Και μην ξεχνάτε:

 
Η Ισπανία έκοψε τις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ από τον Ιανουάριο του 2012 για να μην καταντήσει σαν την ...Ελλάδα! Αλλά μέχρι τότε μας την διαφήμιζαν σαν αιολική υπερδύναμη...
 
Λεφτά για αρπαχτές,  υπάρχουν σε προεκλογική περίοδο;
 
Το ΒΝΕF με νευριάζει με την πρασινοπαπαγάλικη θέση του, αλλά είναι κάτι σαν αμερικάνικο energypress με αποκλειστικούς πελάτες τους ΑΠΕτζήδες. Τουλάχιστον ασχολούνται και με άλλα στις ΗΠΑ και έτσι παρακολουθώ το Bloomberg.
 
Τα αιολικά δεν είναι "επενδύσεις". Είναι κάτι σαν καζίνο χωρίς την ψευδαίσθηση ψυχαγωγίας, ή σαν την Εφορία, χωρίς αναταποδοτικότητα. Οι ΑΠΕ γενικά παραβιάζουν κάθε έννοια θεωρίας χαρτοφυλακίων, τα έχω πει αυτά εδώ και καιρό, αν κανείς ενδιαφέρεται. Εδώ και εδώ (μάθημα 2ον).  Τα αιολικά δεν είναι επενδύσεις. Είναι νέο, αναγκαστικό, εξωλογιστικό Κατοχικό Χρέος.
 
Να πιάσω να εξηγήσω στον κακομοίρη που κάνει σαν απατημένη γκόμενα (όπως μου επισήμανε φίλος) τι είναι η θεωρία χαρτοφυλακίων του Μάρκοβιτς? Αφού του αναλύσω την μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: