Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Όσο φθηνά κι αν γίνουν, ακόμα και με τζάμπα Power Purchase Agreements πάντα θα ακριβαίνουν το κόστος του ρεύματος, χωρίς να ηλεκτροδοτούν

Το "σημαντικό" κομμάτι αυτής της ανάρτησης είναι το "2". Το "1" είναι η εισαγωγή. Το έναυσμα ήταν σύντομη κουβέντα που μου μεταφέρθηκε ότι "έχουν πέσει πολύ οι τιμές των power purchase agreements (PPΑ's) για φωτοβολταϊκά".

Τα PPA's είναι συμβόλαια αγοράς ρεύματος, που συμφωνεί ο διαχειριστής του δικτύου, ή ο χρήστης από κάποιον ΑΠΕτζή (ή και άλλο ηλεκτροπαραγωγό). Βασικά, είναι απαραίτητα για την χρηματοδότηση των μηχανημάτων:  Αν ήθελα να φτιάξω μια μονάδα ρεύματος, ξέροντας τι θα μου στοιχίσει να την φτιάξω και να την λειτουργώ, θα επιδίωκα να έχω συμβόλαια αγοράς για το ρεύμα που θα παράγω, και αν τα νούμερα έβγαιναν α) θα έκανα την δουλειά με κάποιο κέρδος και, πιο σημαντικό, β) θα μπορούσα να χρηματοδοτήσω την δουλειά: "...a key instrument of project finance...".   Φυσικά και οι τιμές του PPA επηρεάζουν το τελικό κόστος για τον καταναλωτή, αλλά, ειδικά με τις ΑΠΕ επηρεάζουν περισσότερο το ποιοί θα είναι οι ΑΠΕτζήδες του μέλλοντος.


1) Γενικά, τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερα μέσα μαζικά παραπληροφόρησης διατυμπανίζουν ότι οι ΑΠΕ έγιναν φθηνές, ότι οι ΑΠΕ έγιναν ανταγωνιστικές κοκ. Παραμύθι:  Οι μεν τιμές (των μηχανημάτων ΑΠΕ)  μπορεί να πέφτουν (λογικό, αφού με την περικοπή των εγγυημένων επιδοτήσεων παγκοσμίως, μειώνονται οι εγκαταστάσεις και επομένως η ζήτηση και επομένως οι τιμές -- αφήνω τους Κινέζους...) το δε κόστος για τον χρήστη παραμένει υψηλό, αφού α) οι υποχρεωτικές απορροφήσεις από τα δίκτυα σε επιδοτούμενες τιμές συνεχίζονται, β) το κόστος ενσωμάτωσης (δίκτυα, εξισορρόπηση, εφεδρείες κλπ συνεχίζει ακάθεκτο και γ) (και πιο σημαντικό κατά την γνώμη μου), το όποιο μικρό ή μεγάλο κόστος πληρώνουμε για ρεύμα από ΑΠΕ, αυτό προστίθεται στο συνολικό κόστος χωρίς να υποκαθιστά κάτι αντίστοιχο. Δίνουμε 2-2,5 δις ευρώ ετησίως επιδοτήσεις σε ΑΠΕ και δεν εξοικονομούμε 2-2,5 δις από άλλη ηλεκτροπαραγωγή, απλά πληρώνουμε "καπέλο", φόρο. Και μην ξεγελιέστε, είναι 2-2,5 δις ΣΥΝ το κόστος δικτύων, ΣΥΝ το κόστος των εφεδρειών (που πρέπει να επιδοτούνται και αυτές, με ΑΔΙ ή ότι βαφτίζεται η επιδότηση), δηλαδή ΣΥΝ το κόστος της ενσωμάτωσης του διαλείποντως, μεταβλητού ρεύματος.  Αφήνω εκτός τα βουνά, τα τοπία κλπ. ΔΕΝ τα μετράω αυτά. Όπως αφήνω απ' έξω και τα περί CO2, οι ΑΠΕ δεν μειώνουν CO2. Τα κόστη των μηχανημάτων πέφτουν αλλά οι τιμές του ρεύματος ανεβαίνουν.  Τα αιολικά και τα φ/β ακριβαίνουν το ρεύμα για θεμελιώδεις λόγους.

 2) Άκουσα (και διάβασα) ότι "πέφτουν οι τιμές των power purchase agreeements" (PPA's), δηλαδή των συμβολαίων για αγορά ρεύματος από ΑΠΕ. Πράγματι, πέφτουν, ή προβλέπεται να πέσουν. Και "εάν, (λέει το επιχείρημα), μπορείς να αγοράζεις καλό καθαρό φωτοβολταϊκό ρεύμα με $14,70 την μεγαβατώρα, τρέμετε συμβατικές μονάδες". Για την ακρίβεια, το $14,70 είναι εικασία για το μέλλον, τα σημερινά PPA's είναι περί τα $60 και μπορεί να πέσουν στα $40 την μεγαβατώρα. Αλλά:
  • Μην πανηγυρίζετε, πληρώνουμε α) €250-350 για κάθε φ/β μεγαβατώρα, αλληλούϊα.
  • Σε αυτό το 250-350 προσθέστε διασυνδέσεις, ΑΔΙ αερίου και προσεχώς ΑΔΙ λιγνιτικών (με το που θα φύγουν από την ΔΕΗ).
  • Τα PPA's και τα 40, 60, ή ...14,70 είναι για τα Αμερικανάκια (που έχουν πραγματική ΡΑΕ), και όχι για τους "Ευρωπαίους". 
  • Το σημαντικότερο, τα συμβόλαια αγοράς ρεύματος (ΡΡΑ) από ΑΠΕ αφορά κατά 50% στον τρόπο χρηματοδότησης των μηχανημάτων ΑΠΕ και κατά 50% στην "συγκέντρωση" των "παικτών" από την πολλή μαρίδα (φ/β στέγης, ΣΠΕΦ κλπ) στους μεγάλους "παίκτες".  Όπως η "διαθεσιμότητα" των ΑΠΕ δεν έχει σχέση με ηλεκτροδότηση από ΑΠΕ, αλλά με την χρηματοδότηση και οικονομική απόδοση αυτών των ΑΠΕ, έτσι και τα PPA's δεν θα κάνουν φθηνότερο το ρεύμα, απλά οι ΑΠΕτζήδες δεν θα είναι οι μικρομπακάληδες και οι σκεπατζήδες, αλλά μεγάλες πολυεθνικές με οικονομίες κλίμακος και με πρόσβαση σε χρηματοδότηση:  "Developers seeking to mitigate risk will tend to favor large companies with a significant financial cushion. Already, all sub-3-cent-per-watt bid winners have been large international players — like JinkoSolar, EDF and Engie — with strong balance sheets" (από εδώ).
  • Η ίδια ακριβώς συγκέντρωση θα επέλθει και στα αιολικά, όταν, κάποτε, ακολουθηθεί η οδηγία του ACER περί μη υποχρεωτικής και κατά προτεραιότητας απορρόφησης σε εγγυημένες τιμές του ρεύματος από αιολικά
  • Θα φτηνύνει το ρεύμα; Όχι. Απλά δεν θα αυξάνεται εκθετικά το κόστος του, όπως τώρα. Ο μέχρι τώρα διπλασιασμός θα γίνει τριπλασιασμός, και όχι ...οκταπλασιασμός (κάτι που θα σκότωνε την κότα που κάνει τα χρυσά αυτά, δηλαδή τον καταναλωτή).
Θα ηλεκτροδοτούν τα φ/β ή τα αιολικά είτε με PPA's είτε με τις οδηγίες του ACER? Όχι, non, nein, no, hayir, нет, نخیر , 弗是额. Το ρεύμα από αέρα ή.και ήλιο, τώρα, δεν αποθηκεύεται για τις 15 Σεπτεμβρίου το βράδυ που θέλω να πάω σινεμά.  Και το αιολικό ρεύμα τώρα, θέλει ένα σωρό καψόνια από τον διαχειριστή του δικτύου για να μην ψάχνουμε, σαν τον ΔΕΔΔΗΕ της Ρόδου, την ...άεργο ισχύ.

Θα μου πείτε, "μην πας σινεμά αν δεν έχει ήλιο ή αν δεν φυσάει". Το ξέρω... Εκεί πάει... Αλλά θα πληρώνω ακριβό καπέλο για το προνόμιο...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα χαιρόμουν αν του απαντούσες. https://www.facebook.com/panagiotis.sotiris/posts/2348896431811066

Ανώνυμος είπε...

Λαμογιο του κερατά, εφευρέτη των ψεύτικων ειδήσεων, απαράδεκτε ασχετε

archaeopteryx είπε...

Τσούζει 2.42; Τσούζει; Βάλε αλοιφή να μαλακώσει και στείλε λιγο λαδάκι να πάρεις καμμιά παράταση σε επιδοτήσεις. Να κάνεις τα παράπονά σου στην greentechmedia. Σώστε εικονικά κλίματα, ηλεκτροδοτείστε φανταστικά σπίτια και υποκαταστείστε παλασματικά δέντρα. Να μιλάνε όλοι για ψέυτικες ειδήσεις και να μιλάει και η ΕΛΕΤΑΕΝ! Χαχαχαχαάχαχα!

Δεν ηλεκτροδοτείτε. Δεν εξοικονομείτε πραγματικά καύσιμα. Μόνο κλέβετε τον κοσμάκη και του σερβίρετε αρλούμπες για να μην σας πάρουν με τις λεμονόκουπες.