Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Η μη μειωση εκπομπών CO2 από τις ΑΠΕ, προθάλαμος για φόρο άνθρακα (στην "Ευρώπη")


https://www.cleanenergywire.org/news/germanys-energy-use-and-emissions-likely-rise-yet-again-2017  Φυσικά και αυξάνονται οι "εκπομπές", δηλαδή η χρήση καυσίμων, από την Γερμανία. Και το άρθρο λέει ωμά τους λόγους:  Η οικονομική ανάπτυξη και ο πιο κρύος καιρός. Τσιμουδιά για τις πολλές ΑΠΕ ή το δήθεν πολύ ρεύμα από ΑΠΕ στην Γερμανία. Τσιμουδιά. Η κατανάλωση καυσίμων έχει σχέση με οικονομική ανάπτυξη (και με το ...κρύο).

Το ίδιο άρθρο λέει ότι θα υπάρξει και παγκόσμια αύξηση στις "εκπομπές", λόγω ...Κίνας.

Προσωπικά, δεν άγχομαι με τις εκπομπές CO2, αντιθέτως, άγχομαι με την φτώχεια, το brain drain και την επικράτηση των κακών ηλιθίων στην χώρα μου. Ή, για αυτή την ανάρτηση, με τις εκπομπές CO2 από την ηλεκτροπαραγωγή (βασικά οι κόκκινες μπάρες στο παραπάνω διάγραμμα), ή το παρακάτω διάγραμμα (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος):


Οι εκπομπές από την ηλεκτροπαραγωγή της Γερμανίας είναι οι κόκκινες μπάρες. Η Γερμανία μείωσε τις εκπομπές της μεταξύ 1990 και 1993 με το κλείσιμο παλιών λιγνιτικών μονάδων και την αντικατάστασή τους από σύγχρονες και από μονάδες (Ρώσικου) αερίου.  Υπάρχουν ενδείξεις ότι αύξησε τις εκπομπές της με την ένταξη πολλών ΑΠΕ, λόγω της επιβολής μεταβλητότητας στις συμβατικές μονάδες μετά το 2000. Η μεγάλη μείωση ήταν με το κραχ του 2008, από το οποίο όμως ανέκαμψε -- οι μόνοι που ανέκαμψαν στην "Ευρώπη". Πουθενά, μα πουθενά, δεν έχω δει αναφορά σε μείωση εκπομπών της Γερμανίας χάρη σε ΑΠΕ. Αλλά πολλές αναφορές σε εκτίναξη κόστους λόγω ΑΠΕ και μη μείωση εκπομπών, παρά τις ΑΠΕ.

Έβαλα και την πυρηνική Γαλλία -- αυτοί δεν καίνε κάρβουνο για ρεύμα, είναι ...καταπράσινοι πυρηνικοί (μην με παρεξηγείτε, αν δεν είμαστε σε τερματική ύφεση και αποβιομηχάνιση θα ήμουν υπέρ πυρηνικού στη χώρα μας, αλλά μην φοβάστε, όχι σε αυτήν την ζωή).

Και δείχνω και την Αγγλία... Με αυτήν θα ασχοληθώ προσεχώς για να ευχαριστήσω τους ...θαυμαστές μου.

Ωστόσο, η γεύση των ημερών είναι ότι οι ΑΠΕ, ειδικά στην Γερμανία, δεν μειώνουν εκπομπές και "κάτι άλλο" χρειάζεται και ετοιμάζεται το σερβίρισμά του.

"Εάν αυξηθεί η τιμή των δικαιωμάτων CO2 (ο φόρος άνθρακα), θα μειωθεί το ΕΤΜΕΑΡ".  Και για να μην έχετε αμφιβολία περί τίνος πρόκειται, αντιγράφω και μεταφράζω: A price on carbon emissions from fossil fuels could help to drastically reduce the cost of Germany's renewable surcharge for customers and effectively accelerate emissions reductions in the country...  ...30 euros per tonne of CO2 could wash out about ten million additional euros and help bring down the renewables surcharge... ...energy tax on coal and gas ...bring up wholesale power prices, thereby reducing the need for renewables support in the first place. [Αυξημένη] τιμή στις εκπομπές CO2 από ορυκτά καύσιμα θα βοηθούσε στην δραστική μείωση του κόστους επιδοτήσεων των ΑΠΕ στην Γερμανία για τους καταναλωτές και θα επιτάχυνε την μείωση των εκπομπών στην χώρα... ...τιμή 30 ευρώ τον τόνο CO2 θα καθάριζε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα μείωνε το τέλος υπέρ ΑΠΕ , θα ανέβαζε την χοντρική τιμή του ρεύματος και θα μείωνε την ανάγκη επιδοτήσεων των ΑΠΕ.

Δύο παρατηρήσεις σε αυτό:

1) Θυμάστε το κλασσικό άρθρο του York?  Αυτό που έλεγε ότι οι ΑΠΕ, απολογιστικά, μετρημένα και διαχρονικά,  δεν μειώνουν και ίσως αυξάνουν τις εκπομπές CO2?  Κατέληγε ότι ο φόρος άνθρακα θα ήταν πιο αποτελεσματικό εργαλείο. Φυσικό είναι: αν φορολογούνται τα καύσιμα θα είναι ακριβότερα και θα είναι απαγορευτική η κατανάλωσή τους. Θα κάνουμε οικονομία. Δεν θα καίμε επειδή δεν θα έχουμε.  Και με τα δεκάδες εκατομμύρια που θα "καθαρίζουν" θα υποκαταστήσουν τον ένα φόρο με τον άλλο.

2) Ναι, αυξάνονται οι τιμές των δικαιωμάτων CΟ2 (τώρα που η Γερμανία είναι έτοιμη για περισσότερη χρήση φυσικού αερίου και οι Γάλλοι έχουν πάντα τα πυρηνικά τους -- να θυμίσω πως μετά την Φουκουσίμα, οι Γερμανοί παρενέβησαν και μείωσαν την τιμή των δικαιωμάτων CO2 -- για να μην έχετε ψευδαισθήσεις ότι το κάνουν μόνο με τα ...αυτοκίνητα ).  Μαντέψτε τι θα κάνει στους υπόλοιπους... Μόνιμη "Ευρωπαϊκή" ύφεση, μόνιμη επιδότηση των Γάλλων και των Γερμανών:


Και για ρεύμα; Τι θα κάνουν για ρεύμα;


Germany is part of the European single market but...we also have a national responsibility" ...Imports from neighboring countries wouldn't be sufficient for German supply security in the coming decade BDEW said after analysing data from European grid regulator ENTSO-E. Coal and nuclear plant closures in Europe are too rapid amid a growing renewables portfolio meaning that conventional supply couldn't be provided at all times......This summer's heatwave, with high demand and low wind output, could potentially boost voices within the commission calling for more urgent action on coal closures. Η Γερμανία είναι μέρος της Ευρωπαϊκής εννιαίας αγοράς αλλά έχουμε και εθνική ευθύνη [για επάρκεια και ασφάλεια ηλεκτροδότησης]. Οι εισαγωγές από γειτονικές χώρες δεν θα επαρκούν για την ασφάλεια και επάρκεια ηλεκτροδότησης στο μέλλον... Το κλείσιμο συμβατικών ανθρακικών και πυρηνικών μονάδων και η αύξηση εγκατάστασης ΑΠΕ δεν θα εξασφαλίζουν πάντα επάρκεια. Οι ζέστες του φετινού καλοκαιριού και η μικρή αιολική παραγωγή θα ενισχύσουν τις φωνές που είναι κατά του κλεισίματος των ανθρακικών μονάδων.

Θα θυμίσω ότι εδώ και χρόνια, από επίσημα Γερμανικά στοιχεία δείχνω και ξαναδείχνω ότι οι Γερμανοί έχουν εγκαταστήσει και ενσωματώσει πολλές μεταβλητές και διαλείπουσες ΑΠΕ στο δίκτυό τους. Αυτό, με 1) ραγδαία αύξηση της τιμής της λιανικής τιμής του ρεύματος, συν 2) την ανάγκη μεταβλητής λειτουργίας των συμβατικών μονάδων (με συνέπεια τις οικονομικές τους ζημιές και την μη μείωση εκπομπών CO2), συν  3) την αυξανόμενη ανάγκη για εισαγωγές πυρηνικού και ανθρακικού ρεύματος από γείτονες, συν 4) την αυξανόμενη ανάγκη απορρίψεων, επί πληρωμή του κουτουρού ρεύματος που δεν μπορεί να ενσωματωθεί με την μεταβλητότητα των συμβατικών μονάδων.

Και τώρα, οι Γερμανοί, λένε, στον εαυτό τους, αυτό που έχει πει ο καημένος ο ΑΔΜΗΕ από το 2103 (οι ΑΠΕ και ειδικά τα αιολικά έχουν περιορισμένη και με καψόνια συμβολή στην επάρκεια και ασφάλεια ηλεκτροδότησης) και από το 2017 (με την ενεργειακή πολιτική Σταθάκη και των προκατόχων του) για ρεύμα θα εξαρτώμεθα από όχι πάντα διαθέσιμες εισαγωγές και όχι πάντα διαθέσιμο αέριο.

Αλλά με ρεκόρ ύφεσης, είχαμε ρεκόρ μείωσης στην κατανάλωση καυσίμων.  Η Γερμανία δεν έχει ύφεση και ψάχνει για πατέντες για να δείξει μείωση εκπομπών...

Μεταξύ μας, μεταξύ φόρου άνθρακα και ΕΤΜΕΑΡ, προτιμώ τον φόρο άνθρακα. Και οι δύο, είναι φόροι. Προτιμώ να πληρώνω φόρο για να μην έχω αιολικά στα βουνά μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: