Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Συνέντευξη Τύπου Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, 12:00, ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3ος όροφος) Σώστε τα Άγραφα (και την υπόλοιπη Ελλάδα)


Θα έχετε πάρει χαμπάρι ότι το ΥΠΕΝ, ερμηνεύοντας ή/και εκτελώντας εντολές έχει σκοπό να γεμίσει την Ελλάδα με ανεμογεννήτριες.

Έχουμε ήδη πάνω από 2.500 εγκατεστημένα αιολικά μεγαβάτ (και πάνω από 5.000 εγκατεστημένα μεγαβάτ ΑΠΕ, σε σύνολο ζήτησης περί τα 6.000 μεγαβάτ).

ΜΗΝ εντυπωσιάζεστε από τον αριθμό των αιολικών μεγαβάτ. ΔΕΝ μετράνε στην επάρκεια και ασφάλεια της ηλεκτροδότησης. Ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ, ευγενικά τα εκτιμά στο 10% της ονομαστικής τους αξίας. Και αυτό το 10% με την μη υπαρκτή προϋπόθεση πολλών μονάδων αερίου, πολλών υδροηλεκτρικών και περισσότερων διασυνδέσεων. Οι μονάδες αερίου και τα υδροηλεκτρικά θα είναι δήθεν για "εφεδρείες". Οι διασυνδέσεις θα είναι για να εισάγουμε ρεύμα όταν δεν έχουμε και περισσεύει στους γείτονες και να χαρίζουμε ρεύμα, όταν φυσάει, σε όποιον το αντέχει.


Ήδη, το "ισοζύγιο διασυνδέσεων" (εισαγωγές μείον εξαγωγές) είναι περί το 13%. Δεν αντέχω να ψάξω την λεπτομέρεια (ας το κάνει το ΥΠΕΝ ή η δήθεν ΡΑΕ), αλλά αυτό το 13% λέει ότι εισάγουμε περί το 25% του ρεύματος και εξάγουμε περίπου το μισό από αυτό. Εισάγουμε όταν δεν επαρκεί το ρεύμα, και εξάγουμε όταν ...φυσάει (και δεν μπορούμε να μειώσουμε την υπόλοιπη ηλεκτροπαραγωγή, επειδή δεν μπορούμε ή δεν συμφέρει.  Κοινώς α) επιδοτούμε την ηλεκτροδότηση της Ιταλίας, β) πληρώνουμε για να εξάγουμε, γ) όσο η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ και η Τουρκία έχουν περισσευούμενο ή φθηνό ρεύμα θα δουλεύει η άσκηση, όταν δεν θα έχουν ο κάθε Σταθάκης θα κάνει τάματα να έρθει το καράβι με το LNG στην ώρα του.

Ήδη, δείχνουμε 11+12+10=33% ΑΠΕ στην ηλεκτροδότηση.  Ήδη πληρώνουμε τ' άντερά μας για αυτή την στατιστική. Μήπως εξοικονομήσαμε λιγνίτη, αέριο ή εκπομπές CO2 από αυτή την άσκηση;  Διάβασα προσεκτικά την απάντηση του ΥΠΕΝ και της δήθεν ΡΑΕ στην επερώτηση του Δ. Καμμένου ("πόσα γραμμάρια λιγνίτη κλπ εξοικονομούμε με 2,5 δις ετήσιες επιδοτήσεις ΕΤΜΕΑΡ"). Μηδέν κατάλαβα εγώ. Όποιος αιολικός ή κυβερνητικός ή ρυθμιστικός υπάλληλος διαφωνεί, να γράψει σε μια εφημερίδα ΠΟΣΑ γραμμάρια εξοικονομήσαμε.

Οι διεθνείς μελέτες λένε ότι τα αιολικά, ειδικά τα αιολικά, δεν μειώνουν εκπομπές CO2. Ή, για να σας το πω στα Ελληνικά, "δεν μειώνουν χρήση καυσίμων".  Σε μερικές περιπτώσεις τις αυξάνουν. Σε μερικές τις μειώνουν σε μικρό μόνο ποσοστό από αυτό που αντιστοιχεί στα λεφτά που παίρνουν. Σε κάθε περίπτωση μάς κλέβουν (με την ανοχή του ΥΠΕΝ και της δήθεν ΡΑΕ).  Γεμίσαμε ΑΠΕ, και αυξήθηκαν οι εκπομπές CO2 στην Ελλάδα (για τον απλό και ευχάριστο λόγο ότι λίγο τσίμπησε η οικονομία και ο τουρισμός -- αν γυρίσει προς τα κάτω η οικονομία και εξαφανιστεί ο τουρισμός, θα ξαναμειωθεί το CO2.

Θα μου πείτε, "ε, σιγά, τι είναι €2,5 δις τον χρόνο";  Και "τι να τα κάνουμε τα άχρηστα βουνά"; Και "τι να την κάνουμε την οικονομία";  Και "πώς θα σώσουμε τον Πλανήτη";   Αυτό σας λένε αυτοί που θέλουν να σας πείσουν να δεχτείτε την απάτη. Αν το συμμερίζεστε, πηγαίνετε στην Greenpiss, ή την WWF να σας δώσουν ένα μπλουζάκι και ένα καπελάκι να γίνετε και εσείς ζόμπυ, πλασιέ αιολικών.

Τώρα... Είμαι σίγουρος ότι δεν θα πούνε αυτά, στην συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου. Αλλά τουλάχιστον ο κόσμος το έχει πάρει χαμπάρι και αντιδρά. Και τα λαμόγια επιστρατεύουν όποιον βρουν (φθηνά τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και, δυστυχώς, των πανεπιστημίων) για να το ελέγξουν. Αν ξυπνήσουμε, εμείς οι κοιμισμένοι, οι Γερμανοί θα χάσουν τις εξαγωγές τους, οι αιολικοί "επιχειρηματίες" τις επιδοτήσεις τους και οι χωματουργοί τα μαύρα τους. Για αυτό φωνάζουν "να σώσουμε το Κλίμα".

Παρακαλώ να θυμάστε (και να απομνημονεύστε πριν την Συνέντευξη Τύπου):
  1. Τα αιολικά είναι παγκοσμίως ενεργειακά ασήμαντα
  2. Όποια χώρα έχει πολλά αιολικά, δεν ηλεκτροδοτείται από αυτά
  3. Δεν μειώνουν εκπομπές CO2, δηλαδή κατανάλωση καυσίμων
  4. Δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες (οι εισαγωγές δεν είναι υποκατάσταση)
  5. Τα αιολικά "ενσωματώνονται" χωρίς να ηλεκτροδοτούν (δύο διαφορετικά πράγματα)
  6. Η όλη άσκηση καταστρέφει ό,τι έχει μείνει από την όποια Εθνική Οικονομία
  7. Κάνουν ζημιά στο περιβάλλον χωρίς κάποιο ενεργειακό ή άλλο όφελος
  8. Το μόνο Κλίμα που σώζουν είναι η απασχόληση στην Γερμανία (και το κλίμα των αεριάδων)
  9. Χωρίς εγγυημένες (με τον ένα ή άλλο τρόπο) επιδοτήσεις δεν υπάρχουν αιολικά
  10. Το θηρίο έχει πιο πολλά και δόλια μέσα από εμάς, όλους μαζί...
Καλή δύναμη.

1 σχόλιο:

spiral architect είπε...

Κουβέντα σε ανώτερα κλιμάκια της ΤΑ κάπου στα Δυτικά:

- θα μπεις ενεργειακή κοινότητα που έχουμε στα σκαριά σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους.
- Ζεν σέλω, είμαι ήδη καταχρεωμένος από τις προηγούμενες Δημοτικές αρχές!
- Οι ενεργειακές κοινότητες είναι υποχρεωτικές και είναι νομοθετημένες. Θα δανειστείς από την πράσινη τράπεζα.
- Ρε, δεν παίζω λέμεεε, θες να με τρέχουν στα δικαστήρια σαν τον επιτυχημένο σας δήμαρχο του όμορου Δήμου;
(όνομα και μη χωριό ο τελευταίος)
- Είσαι αρτηριοσκληρωτικός σαν και το κόμμα που σε στηρίζει!
- Και σεις είστε λαμόγια με το γράμμα του νόμου!

Bonus:
Πυρήνες κατά των αιολικών δημιουργούνται στην Αιτωλοακαρνανία