Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

«Ανεπάρκεια εξασφαλισμένης ισχύος» σημαίνει ότι δεν θα έχουμε πάντα ρεύμα, όταν το χρειαζόμαστε


https://www.romania-insider.com/electricity-price-peaks-romania-cold-weather/

Το άρθρο λέει ότι κάνει κρύο στην Ρουμανία, δεν έχουν αρκετές συμβατικές μονάδες, τα αιολικά που έχουν,  από 20% έπεσαν στο 4% και αναγκάζονται να εισάγουν ρεύμα όταν έχουν μονάδες που κάθονται. Και φυσικά εκτινάζεται η τιμή του ρεύματος και δεν έχουν αρκετό.

Γιατί μας νοιάζει αυτό; Μα επειδή και εμείς κάνουμε εκτελούμε τις ίδιες Γερμανικές εντολές. Δεν μας επιτρέπεται να εκσυγχρονίσουμε την δική μας ηλεκτροπαραγωγή, και να θέλουμε δεν έχουμε λεφτά αφού πετάμε 5 δις ετησίως σε ΕΤΜΕΑΡ και ρυθμιζόμενες χρεώσεις υπέρ των ΑΠΕ και που λεφτά για κάτι άλλο? Με 5 δις (τα πεταμένα λεφτά ενός χρόνου) θα είχαμε σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες και θα περίσσευαν χρήματα για παιδεία, υγεία και άμυνα. Αλλά όχι, να πετάμε λεφτά... Τα 5 δις είναι ετησίως... 

Οι ΑΠΕ, εδώ, στην Ρουμανία, στην Γερμανία, στην Αγγλία, όπου υπάρχουν είναι αναξιόπιστες.  Το 40% της ηλεκτροπαραγωγής σε μία μέρα είναι δώρον άδωρον εάν την επόμενη δεν φυσάει. Το ρεύμα δεν αποθηκεύεται. Το ρεύμα από ΑΠΕ που εμφανίζεται σε ετήσια στατιστικά είναι ενεργειακή κοροϊδία.  Είναι σαν να σας λέω ότι φάγατε 700 γεύματα σε ένα χρόνο, αλλά τα φάγατε 200 τον Ιανουάριο, 200 τον Απρίλιο και 300 τον 15Αύγουστο. Θα είχατε πεθάνει.

 Οι χώρες που έχουν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, έχουν ρεύμα. Οι χώρες που έχουν ΑΠΕ, εάν δεν είναι πολύ πλούσιες, δεν έχουν ρεύμα. Όχι πάντα. Και πληρώνουν για το προνόμιο αυτό.

Έχω μεταφέρει σε αυτό το blog ότι η εξασφαλισμένη ηλεκτροδότηση από αιολικά στην Γερμανία ήταν πέρυσι "1% της συνολικής εγκατεστημένης αιολικής ισχύος". Το αντίστοιχο νούμερο για την Αγγλία έχει αναφερθεί "2%".

Ο ΑΔΜΗΕ, το 2013, έγραψε ότι "για λόγους επάρκειας ισχύος στο δίκτυο, τα αιολικά μετράνε στο 10% της ονομαστικής εγκατεστημένης αιολικής ισχύος, και αυτό με την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσουμε πρόσθετες μονάδες ταχείας απόκρισης με χαμηλά τεχνικά ελάχιστα", συν θα έχουμε εξασφαλίσει φυσικό αέριο, συν θα έχουμε πρόσθετες διασυνδέσεις (για να εισάγουμε ρεύμα όταν δεν φυσάει, και για να απορρίπτουμε αιολικό ρεύμα όταν δεν θα μπορούμε να το "ενσωματώσουμε")

Και μπορεί ο αέρας να είναι δωρεάν, όταν φυσάει, αλλά δεν φυσάει πάντα και όταν έχουμε δεσμεύσει τα όποια χρήματα έχουμε σε κάτι που δεν υπάρχει πάντα, θα συμβαίνει αυτό που έγραψα στον τίτλο της ανάρτησης και που βιώνουν όλοι όσοι έχουν αιολικά: Τα σκάσαμε τα λεφτά και δεν έχουμε πάντα ρεύμα... Έχουμε και άλλα περισσευούμενα λεφτά για πέταμα; Να μας πουν οι ιεράρχες του ΣτΕ που έχουν άποψη για το ...Δημόσιο Συμφέρον και την αειφορία...

4 σχόλια:

e-llusion είπε...

Θα πιστέψω στις α/γ, φ/β κτλ, μόλις δω την αντίστοιχη πίστωση και επιστροφή χρημάτων στο λογαριασμό της ΔΕΗ, λόγω χρήσης δωρεάν κοπανιστού αέρα και ηλιοφάνειας..

Professor Moriarty είπε...

Χρησιμοποιούν τώρα παιδιά

Τα διαπαιδαγωγούν με ιδεοληψίες και φανατισμό.

"New impetus came in an open letter from 3,450 Belgian scientists saying "the activists are absolutely right"." Το scientists είναι καταχρηστικό. Αυτοί "ιερείς" της νέας ψευδοθρησκείας πρέπει να θεωρούνται. Και μάλιστα της πιο παράλογης και βλακώδους "θρησκείας" στην οποία λατρεύονται ως "σωτήρες" τα πλέον άχρηστα και βλακώδη μηχανήματα που κατασκευάσθηκαν μετά την βιομηχανική εποχή και αποκαλούνται ΑΠΕ.

spiral architect είπε...

Ναι, αλλά ο Περιστέρης κάνει ενεργειακή επένδυση με (τι άλλο;) ΦΑ.
Διάβασε (πληρωμένο) Φλουδόπουλο, αλλά και τα σχόλια για να γελάσεις.
(πια, δεν φρίττουμε)

spiral architect είπε...

Καπάκι και λιβανιστήρι για τους υπόλοιπους "ομίλους".
(Καράτζης ρε φίλε!)