Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Από την καταστολή της ζήτησης στην μείωση της προσφοράς


Τα πρόσφατα συμβάντα στην Σαουδική Αραβία, άσχετα αν "ψήνονται" εδώ και καιρό, έχουν σαν συνέπεια την μείωση της προσφοράς του πετρελαίου κατά 5%. http://euanmearns.com/drone-strike-on-saudi-arabia-knocks-out-5-of-global-oil-supplies/. Το 5% είναι πολύ μεγάλος αριθμός.

Έχω το πρόβλημα ότι ...θυμάμαι τις αναρτήσεις μου.  Θυμάμαι πχ μία που είχα γράψει από τον πρώτο μήνα που εμφανίστηκα και  που είχε τον ...σεμνό τίτλο "η Ιστορία του Κόσμου". Δηλαδή του "Κόσμου" μετά το 1900: Πετρέλαιο.

Το πετρέλαιο είναι η μεγαλύτερη "πηγή ενέργειας" του σύγχρονου κόσμου. Όπως κι αν το δείτε ή το μετρήσετε.

Το τραγούδι λέει money makes the world go round, αλλά oil makes the world go round

Το πετρέλαιο δεν χρησιμοποιείται στην ηλεκτροδότηση. Η ηλεκτροδότηση είναι λιγότερο από το μισό της συνολικής ενέργειας, και οι πηγές ηλεκτροδότησης είναι το κάρβουνο, το αέριο, τα πυρηνικά και τα υδροηλεκτρικά. Οι λεγόμενες ΑΠΕ είναι τόσο ασήμαντες, που κακώς σπατάλησα 90 πληκτρολογήσεις για να το ξαναπώ.

Από το 1973-1979, ο κόσμος, ειδικά ο Δυτικός κόσμος, προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει πηγές ενέργειας που να είναι εναλλακτικές του πετρελαίου: Βασικά, πυρηνικά,  φυσικό αέριο και κάρβουνο. Περισσότερο κάρβουνο. Η χρήση και ζήτηση κάρβουνου έχει εκτιναχτεί μετά το 2000,

Μία άλλη ανάρτηση που δεν μπορώ να ξεχάσω είναι η καταστολή της ζήτησης. Ένα από τα καλά της είναι πιο εύκολη προσαρμογή στην μείωση της προσφοράς.

Η ExxonMobil το λέει διπλωματικά περίπου όσο γράφω εδώ: Δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια για όλους, με τα σημερινά δημογραφικά δεδομένα, με τις σημερινές προσδοκίεςς ποιότητας ζωής και με τα σημερινά ...γεωπολιτικά, προσθέτω εγώ.

Θα βρεθούν ηλίθιοι που σε όλα αυτά, θα φανταστούν τις ΑΠΕ. Οι ΑΠΕ δοκιμάστηκαν από το 1973, και απέτυχαν από τότε.  Θα βρεθούν ηλίθιοι να πουν "μα βάζουν πολλές ΑΠΕ οι ξένοι". Ναι, μετά την πατέντα των εγγυημένων επιδοτήσεων, οι ΑΠΕ έγιναν ένας περίεργος φορολογικός μηχανισμός. Παράγουν πολλά έσοδα, ασήμαντη ενέργεια, και περίπου μηδενική υποκατάσταση άλλων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του αερίου.  Οι ΑΠΕ είναι ένας "μη ανταποδοτικός φόρος". Σαν τέτοιος, καταστέλλουν την ζήτηση ενέργειας. Αλλά δεν αυξάνουν την προσφορά ενέργειας. Η προσφορά ενέργειας αυξάνεται με λιγνίτη, κάρβουνο, πυρηνικά, αέριο.  Μην με ρωτήσετε "τι προτείνω", και αυτό το έχω γράψει, και σε καιρούς κρίσεις, ούτε προλαβαίνει κανείς, ούτε βρίσκει λεφτά.

Τον χειμώνα που έρχεται, ή τον επόμενο χειμώνα και με πιεστική την ζήτηση για αέριο σαν μερικό υποκατάστατο πετρελαίου, και με ανεπάρκεια αερίου, προσπαθήστε να ζεσταθείτε, να μετακινηθείτε, ή να έχετε τηλεόραση (ή ίντερνετ) με ΑΠΕ.  Δεν γίνεται...


Προβλέπω ...ύφεση και αναταράξεις. To Stratfor λέει, μεταξύ πολλών άλλων,  ότι "δεν είναι εύκολες οι προβλέψεις".  Προβλέπω μακροχρόνια ύφεση και αναταράξεις.  Οι ΑΠΕ που βάζουμε, θα κάνουν την δική μας ύφεση λίγο βαθύτερη.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχετε δίκιο
Προβλέπω να επαληθεύεστε.

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίζουν πάντως ακλόνητοι την προπαγάνδα. Ειδικά το bloomberg :

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-09-20/plunging-offshore-wind-costs-could-soon-end-u-k-subsidies

https://www.bloomberg.com/news/features/2019-09-19/solar-and-wind-power-so-cheap-they-re-outgrowing-subsidies

archaeopteryx είπε...

λογοπαίγνια με την λέξη κόστος: Ναι, μπορεί να πέσει το κόστος ενός υπέράκτιου αιολικού στο μηδέν. Μπορεί ακόμα να πουλάει το αιολικό ρεύμα που παράγει περίπου τζάμπα. Θα το πουλάει σε όποια τιμή του επιτρέπει να αποπληρώνει το δάνειό του καινα βγάζει και κάτι. Το σχεδόν τζάμπα αιολικό ρεύμα θα είναι φθηνότερο από το συμβατικό ρεύμα. Με την διαφορά ότι το συμβατικό ηλεκτροδοτεί, ενώ το αιολικό απλά ..."ενσωματώνεται". Για αυτό, το ερώτημα παραμένει: Υποκαθιστά κάποιο καύσιμο το αιολικό ρεύμα? Για την ώρα έχω δει μόνο δύο μελέτες και λένε "όχι, δεν υποκαθιστά".

ΜΠορεί να τα καταλάβει αυτά ο Μήτσος? Χλωμό. Το μονο που θα βλέπει είναι πόσα πληρώνει και από τι ηλεκτροδοτείται. Θα πληρώνει υπερδιπλα, και θα ηλεκτροδοτείται από συμβατικές πηγές. Το ΟΠΟΙΟ κόστος του αιολικού ρεύματος ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ, χωρίς να υποκαθιστά.

Dimit είπε...

Λοιπον ΝΑΙ μπορει να καταλαβει ο ΜΗΤΣΟΣ καθ οτι υπογραφων,το μεγιστο προβλημα ειναι πως με οποιον και να μιλησεις η δεν γνωριζει το προβλημα η εχει την βεβαιοτητα πως ο ανεμος και ο ηλιος ειναι το ενεργειακο Ελντοραντο της χωρας μας.Και αν συνεχισεις την κουβεντα το γυριζει στο ...ποδοσφαιρο και τελος.

archaeopteryx είπε...

5.23,έχουν περάσει 10 χρόνια ασταμάτητης προπαγάνδας. Από αιολικά αυτοκόλλητα στα σχολεία, μέχρι 10 χρόνια Σκάει. Νομοτελειακά, θα πληρώνουμε πανάκριβα το ρεύμα και δεν θα έχουμε πάντα ρεύμα. Και αν υπάρξει "κρίση πετρελαίου" μόνο το Ρώσικο αέριο θα μαζέψει κάπως την κάτασταση, και αυτό μόνο αν δεν κάνει κρύο αλλού, για να περισσεύει για εδώ. Από 0% εισαγωγές ρεύματος πριν 10 χρόνια, είμαστε στο 25%.

Ορδές ηλιθίων -- αλλά είναι και όχι εύκολο το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Το τελευταίο που γράφετε για την αύξηση εισαγωγών, θα βρεθουν κάποια να πουνε ότι λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη καίμε περισσότερο τα κλιματιστικά. Υπάρχει κάπου το 25% να το χουμε στην "φαρέτρα' μας; Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες. Σταύρος

archaeopteryx είπε...

11.59,το ποσοστό των εισαγωγών είναι στα μηνιάια δελτία του ΑΔΜΗΕ. Όπου εδώ και καιρό το ΙΣΟΖΥΓΙΟ (Εισαγωγές μείον εξαγωγές) είναι πάνω απο 20%

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για την πληροφορία. Είναι τόσο απλό και κατανοητό. Σταύρος