Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Η Κλιματική Αλλαγή έφταιγε για τους ...Μογγόλους


http://www.nationalreview.com/article/373135/global-warming-mongolian-empires-rise-alec-torres
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-03/cu-sei030714.php

Φυσικά και έφταιγε...   Η Ιστορία αντανακλά την ...Γεωγραφία (που δεν αλλάζει), το Κλίμα (που αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια) και τις ...συμπτώσεις:  Την εμφάνιση ανθρώπων και καταστάσεων που είχαν κάποιον αντίκτυπο.

Μία νέα μελέτη εμφανίστηκε που λέει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και οι βροχές του 13ου αιώνα, συνέβαλλαν στην βλάστηση στις στέπες και επέτρεψαν την άνοδο της δύναμης των Μογγόλων που βασιζόταν κυρίως στα ...άλογα.  Με την σημαντική λεπτομέρεια ότι ούτε στον 13ο αιώνα, ούτε στην Μινωική περίοδο (που πάλι είχε ζέστες) υπήρχε ηλεκτροπαραγωγή, από κάρβουνο ή ό,τιδήποτε.

Και άλλη, νέα μελέτη λέει αυτό που θεωρούσα δεδομένο μέχρι την υστερική (και πολιτικά υποκινούμενη) κλιματολαγνεία:  Οι αλλαγές στην ηλιακή ενέργεια επηρεάζουν τις κλιματικές μεταβολές στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού (και όχι μόνο) τα τελευταία 1.000 (και μάλλον 10.000 ή 100.000 χρόνια.  Και φυσικά και οι τεκτονικές αλλαγές, (δηλαδή τα ηφαίστεια, σε αυτές τις χρονικές κλίμακες).

Βρίσκω την παρατήρηση, την επιστήμη, και την Ιστορία, σχεδόν ...συγκινητικές. Αυτό που θεωρώ αρλούμπα είναι η υστερία ότι η Κλιματική Αλλαγή φταίει για το ...Μνημόνιο, ή τους βιασμούς, ή την έλλειψη σε σαλιγκάρια στο σουπερμάρκετ. Και ότι ο άνθρωπος φταίει για κάποια υπαρκτή ή όχι, σημερινή κλιματική αλλαγή.  Αρλουμπολογία στην υπηρεσία είτε του λόμπυ του αερίου, είτε του πυρηνικού λόμπυ (και δεν είμαι κατά ούτε του ενός, ούτε του άλλου), είτε στην επιβολή δασμών σε εισαγωγές από την ...Κίνα, είτε σε νεοφεουδαρχικούς κεφαλικούς ευρωφόρους.  Και η Αρλουμπολογία οδηγεί σε σκοταδισμό, που αναρωτιέμαι εάν είναι σύνδρομο ή ζητούμενο της μετά 1990 εποχής μας.


Και μόνο που βάζω αυτή την ανάρτηση, συμβάλω και εγώ στην αποβλάκωση, αφού επαναλαμβάνω τις λέξεις Κλ---$$%* Αλλ!!--ή.  Δεν έχει σημασία τι λέω, σημασία έχει να νομίζεται ότι αυτό φταίει για όλα... Κάτι σαν την ...αμαρτία.  Οι αμαρτίες των ανθρώπων δεν έφταιγαν για όλα από το 1.000-1500 π.Χ. περίπου μέχρι πρόσφατα;  Ο σημερινός "πολιτισμός" ξεκίνησε με την αρχή της πρόσφατης μεσοπαγετώδους, πριν από περίπου 10-11.000 χρόνια.   Το ατμοσφαιρικό CO2 (όπως αυτό μετριέται σε πυρήνες πάγων) άρχισε να ανεβαίνει πριν 7-8.000 χρόνια.   Με σκαμπανεβάσματα, η θερμοκρασία είναι έκτοτε μάλλον πτωτική.   Να απολαμβάνετε το ήπιο και εύκρατο κλίμα της μεσοπαγετώδους μας, γιατί, πριν από αυτήν και μετά από αυτήν, ...μπρρρ.

3 σχόλια:

spiral architect είπε...

Ναι, αλλά μην ξεχνάς ότι, οι Μινωίτες όπως και οι Μογγόλοι έψηναν παϊδάκια στα κάρβουνα επιδεινώνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

spiral architect είπε...

Και για να το σοβαρέψουμε κομματάκι, μπας και οι Μογγόλοι έγιναν ισχυρότεροι στρατιωτικά έναντι των αντιπάλων τους, επειδή έκαναν μια μεγάλη για την εποχή ανακάλυψη, τον αναβατήρα που τους επέτρεπε να έχουν τα χέρια ελεύθερα για να χειρίζονται το σπαθί και το τόξο;

archaeopteryx είπε...

νόμιζα ότι αυτό ήταν στην μάχη του Hastings, αλλά σίγουρα οι τεχνολογικές εξελίξεις κάνουν Ιστορία