Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ανασκόπηση – 4) Το αιολικό λόμπυ και εμείς

Υπάρχουν πολλές οργανωμένες ομάδες που προσπαθούν να πουλήσουν κάτι, αλλά όσο αρχαίος κι αν είμαι, δεν θυμάμαι καμία ομάδα να προσπαθεί κάτι τόσο έντονα, τόσο επίμονα και για τόσο καιρό, όσο το Πράσινο λόμπυ.  Ίσως η οδοντόκρεμα Colgate ή το απορρυπαντικό Tide… Χρόνια διαφήμισης για να πλένω τα δόντια μου και τα ρούχα μου.

Το αιολικό λόμπυ είναι ένας καινούργιο και ιδιότυπος τρόπος marketing. Καινούργια έκφραση του καπιταλισμού. Δεν βασίζεται μόνο στην προπαγάνδα για να μας πείσει ότι πρέπει να ψωνίσουμε το προϊόν τους. Το αιολικό λόμπυ βασίζεται 1) στην προπαγάνδα, 2) στην διαφθορά και 3) στον καταναγκασμό.


Α. Η Προπαγάνδα

Την προπαγάνδα την μάθαμε: (α) Ο Πλανήτης θερμαίνεται από την καύση κάρβουνου, (β) τελειώνουν τα συμβατικά καύσιμα, (γ) πρέπει να μειώσουμε το CO2 και να βρούμε εναλλακτικά καύσιμα, (δ) τα αιολικά δεν παράγουν CO2 και είναι εναλλακτική ηλεκτροδότηση, επομένως (ε) βάλτε αιολικά που όμως είναι ακριβά και (στ) χρειάζονται πολλές επιδοτήσεις και φόρο άνθρακα.

Και ο αντίλογος: (α) Ο πλανήτης δεν θερμαίνεται (τουλάχιστον όχι από την ηλεκτροδότηση και όχι σημαντικά), (β) τα συμβατικά καύσιμα δεν τελειώνουν όπως μας λένε, (γ) τα αιολικά δεν μειώνουν το CO2 γιατί (δ) η υποκατάσταση συμβατικής ενέργειας που παρέχουν είναι ασήμαντη (αλλά το αέριο και τα πυρηνικά μειώνουν CO2), (ε) η επιδότηση ων αιολικών είναι μη ανταποδοτική (δηλαδή επιδοτείς τον κλάδο και όχι την παραγωγή ενέργειας) και (στ) ο φόρος άνθρακα είναι έξωθεν επιβληθείς φόρος υποτέλειας και τίποτε άλλο.

Κάθε ένα από τα σημεία του αντιλόγου είναι σημαντικά, δεν θα τα επαναλάβω εδώ αλλά τα έβαλα σε ένα καινούργιο tag, αιολικά -- αλήθειες και ψέματα.


Β. Η Διαφθορά

Υπάρχουν πολλών ειδών διαφθοράς: (α) Το λάδωμα για να αγοράσουμε υποβρύχια ή τηλεπικοινωνιακά συστήματα είναι ο παραδοσιακός τρόπος. Ντεμοντέ. (β) Οι χορηγίες, κομματικές ή προσωπικές, επίσης λάδωμα με καινούργιο περιτύλιγμα. Οι χορηγίες, είτε είναι σε Υπουργούς, είτε είναι σε ΜΚΟ που ψηφίζουν τον Υπουργό, είτε είναι σε ΜΚΟ που χρηματοδοτούν κάποιον άλλο Υπουργό, είτε είναι χορηγίες για έρευνες μαϊμούδες που αποδεικνύουν ότι πετάνε οι ελέφαντες, είτε είναι χορηγίες σε κοινωνικά club ή Μουσεία και Ιδρύματα (κάτι που έχουν ανάγει σε επιστήμη η Siemens και η Deutsche Bank στην χώρα μας).  Αλλά ότι και εάν είναι έχουν τον ίδιο σκοπό: πληρωμή για marketing. Η χορηγία για συγγραφή και ψήφιση Νόμων είναι διαφθορά. Η πληρωμή για την αποδοχή του αγορασμένου νόμου είναι διαφθορά του ψηφοφόρου. (γ) Η αναγνώριση. Αυτή την μορφή διαφθοράς την κατάλαβα στο όλο της το μεγαλείο από την ομιλία του Lindzen: Εάν αναγνωρίσεις, ή επιβραβεύσεις ή δώσεις Νόμπελ σε κάποιον που παπαγαλίζει το επιθυμητό marketing, είτε είναι το IPCC είτε ο Πράσινος Ομπάμα, ή εάν τάξεις υπερεθνικά οφίκια σε ασήμαντους Πορτογάλους ή διάφορρους δικούς μας, έμμεσα λαδώνεις. Και δεν λαδώνεις απλά τους αποδέκτες των οφικίων και των βραβείων, λαδώνεις τις συνειδήσεις του απλού κόσμου που δακρύζει από συγκίνηση βλέποντας τον άνθρωπό του Πρόεδρο της ΕΕ, η βραβευόμενο από Ακαδημίες-μαϊμούδες φτιαγμένες επί τούτου. Η αναγνώριση είναι φτηνός και ασφαλής τρόπος διαφθοράς. Δείτε πόσοι κλιματολόγοι, που τεκμηρίωσαν το Ανθρωπογενές Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, βραβεύτηκαν και πόσοι που το αμφισβήτησαν χάθηκαν στο πυρ το εξώτερον. Και άντε να παραδεχθείς ότι επειδή η ζωή σου έγινε ευκολότερη, αφού είπες τα σωστά, ότι λαδώθηκες.

Τα λαδώματα και οι χορηγίες έχουν την Ελλάδα στην κατάταξη διαφθοράς που είναι. Δεν ξέρω εάν η κατάταξη μετράει και την «αναγνώριση».  Η φρίκη είναι ότι και οι εκπαιδευτικοί μας έχουν υποκύψει (να και ένας από πέρυσι), με ότι αυτό συνεπάγεται για το προφίλ του Έλληνα το 2020.


Γ. Ο καταναγκασμός

Να θυμίσω πως προέκυψαν τα αιολικά και το λόμπυ τους;  Ξεκίνησε σαν επιδοτούμενη δραστηριότητα.  Πλήρωνε η Ε.Ε., δηλαδή οι Γερμανοί και άλλοι πλούσιοι φορολογούμενοι, ένα μέρος των ιδίων κεφαλαίων (και ίσως των εξόδων, δεν θυμάμαι) που χρειαζόταν για να βάλουμε αιολικά. Θυμάμαι πριν 3 ή 5 χρόνια, πριν το κραχ του 2008, πριν καν καταλάβω ότι με ενοχλούν, να ρωτάω συναδέλφους και φίλους να μου εξηγήσουν γιατί δεχόμαστε τον ενεργειακό και οικονομικό παραλογισμό των αιολικών.  Η πιο ψύχραιμη απάντηση ήταν «μα αφού πληρώνει η Ε.Ε. την επιδότηση, τι σε νοιάζει;  Πληρώνουν αυτοί, κάτι βγάζουμε και εμείς». Βέβαια, αυτό άλλαξε, και τώρα όχι μόνο η επιδότηση πληρώνεται από τον λογαριασμό του ρεύματος, αλλά με πρακτικές Γερμανικού Στρατού που «δεν είχε επιμελητεία», στέλνουμε κάτι και στην Μητέρα Πατρίδα με τον φόρο άνθρακα.  Ο μηχανισμός που είχε φτιαχτεί για να ροκανίζει την Ευρωπαϊκή Επιδότηση, τώρα θέλει να ροκανίζει το δικό μας ...περίσσευμα και να κάνει και τον εισπράκτορα των ξένων.

Μπορεί η ΕΛΕΤΑΕΝ ή η ΕΣΗΑΠΕ, ή άλλες περιβαλλοντικές ή …πολιτιστικές ΜΚΟ να λένε παραμύθια, ή να διαφημίζουν, ή να είναι χορηγοί, ή χορηγούμενοι, αλλά είναι μικρά κομματάκια του παζλ.  Ακούγεται συνομωσιολογικό, αλλά όλο το αιολικό λόμπυ είναι υποσύνολο του Γερμανικού Πράσινου Πλάνου και κομματάκι της Πράσινης Πυραμίδας, και, κατά την άποψή μου, μία από της εκφράσεις της λεγόμενης «Νέας Τάξης», που προσπαθεί με το δήθεν «καλό» να πετύχει αυτό που δεν έχει καταφέρει με άλλους πιο «άγριους» τρόπους. Ο καταναγκασμός φαίνεται, στην επιβολή φόρου άνθρακα που είναι ο μηχανισμός να πληρώνει ο κατεχόμενος λαουτζίκος την επιδότηση που θέλει το λόμπυ, μέχρι τέρμα Μόναχο.  Ποιόν ρώτησαν αυτοί που τον σκέφτηκαν ή τον επέβαλαν; Ποιός Έλληνας Βουλευτής συμφώνησε; Ποιος ψηφοφόρος τον ψήφισε;  Ποιός με ρώτησε;  Κανείς!
Αυτά δεν τα λέω για να τρομοκρατηθούμε και να βάλουμε κάτω το κεφάλι. Το λέω επειδή η «άμυνα» πρέπει να είναι σε πολλά επίπεδα. Η απλή αριθμητική είναι άμυνα. Η λογική είναι άμυνα. Η αλήθεια είναι άμυνα. Η Δημοκρατία είναι άμυνα. Το Φως (μέρες που είναι) είναι άμυνα. Η αντίδραση στην ψυχανώμαλη εξοικείωση με τον καταναγκασμό από τα παιχνίδια μας είναι άμυνα.

Σχολίασε ανώνυμος σχολιαστής ότι μέχρι να βγουν τα κόμματα ή κάποιο κόμμα και να συμφωνήσει με αυτά που λέω, δεν θα με πιστέψει. Χμμ… «Ποια κόμματα» είναι η απάντηση; Αυτά που εκπροσωπούν το 40% όλα μαζί; Αυτά που είναι η «Βουλή» μιας χώρας που ανέχεται ακόμα την Siemens μετά από όσα έχουν γίνει; Αυτά που παίζουν με «εξεταστικές επιτροπές»;

Η Ακαδημία Αθηνών, αμφισβήτησε τα αιολικά. Το ΙΟΒΕ αμφισβήτησε τα αιολικά. Και ο Καρτάλης του ΠΑΣΟΚ τα αμφισβήτησε, ευγενικά μεν, σαφώς δε.  Ο Παλαιοκρασάς αμφισβήτησε τα αιολικά. Οι δημοσιογράφοι αμφισβητούν τα αιολικά. Ο ΣΕΒ αμφισβητεί τα αιολικά. Το ΕΒΕΑ αμφισβητεί τα αιολικά. Ο κόσμος που βλέπει τον λογαριασμό του και δεν ξέρει ακόμα τα 100άδες εκατομμύρια τρύπα του ΔΕΣΜΗΕ θα αμφισβητήσει τα αιολικά. Οι Τράπεζες που θα φάνε τα φέσια θα αμφισβητήσουν τα αιολικά. Όχι επειδή είμαι πανέξυπνος και δεν τα γουστάρω, αλλά επειδή αυτό λέει η απλή αριθμητική , και επειδή αυτό έχει ήδη γίνει …έξω!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Η απλή αριθμητική είναι άμυνα. Η λογική είναι άμυνα. Η αλήθεια είναι άμυνα. Η Δημοκρατία είναι άμυνα. Το Φώς (μέρες που είναι) είναι άμυνα. Η αντίδραση στην ψτχανώμαλη εξοικείωση με τον καταναγκασμό από τα παιχνίδια μας είναι άμυνα."

Εύγε! Ετσι είναι ακριβώς. Αν κάτι ξέχασες αυτό είναι ότι η Φύση από μόνη της τελικά θα δείξει πόσο ψεύτες είναι οι καταστροφολόγοι.

Είμαστε σε έκτατη ανάγκη, και αντί να μιμηθούμε τους Ιάπωνες και να δηλώσουμε ανικανότητα να εφαρμόσουμε το Κυότο επιβαρύνουμε τον τράχηλο μας με Μπιρμπιλίκια.

Είμαστε μυστήριος λαός τελικά! Αλλά κάποτε θα ξυπνήσουμε και θα πούμε το μεγάλο ΑΙΣΣΙΧΤΙΡ!

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

Μην ξεχνάς ότι το αιολικό λόμπυ, δεν είναι μόνο αιολικό. Οι περισσότεροι εξ αυτών ασχολούνται με την ηλεκτροπαραγωγή υψηλής ενεργειακής απόδοσης, (θερμικά, πυρηνικά) μπαίνοντας στο λόμπυ για να έχουν μια "πράσινη" επίφαση, μια πράσινη μάσκα.

Οι "συν αυτώ" σφουγγοκωλάριοι (καθηγητές πανεπιστημίου, πολιτικοί, δημοσιογράφοι κλπ) θεωρώ ότι είναι επιεικώς άσχετοι με το αντικείμενο, (ή είναι γνώστες, αλλά έχουν οικονομική σκοπιμότητα) γράφοντας τη "γνώμη" τους μόνο για να δώσουν στην καλοστημένη σιρμαγιά των ΑΠΕ μια επίφαση "γνησιότητας" και "κύρους".

Ας παν' όλοι οι τελευταίοι στα παράλια της Βόρειας Θάλασσας (Ολλανδία) να δουν και να ακούσουν από κοντά τι σημαίνει αιολικό πάρκο, να μάθουν γιατί δεν έχουν στηθεί αιολικά πάρκα κοντά στις περιοχές εκτροφής των αγελάδων και γιατί τα αιολικά που είναι στημένα κατά μήκος του "Delta Project" δεν δουλεύουν ...

spiral architect

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, στην οποία στηρίχθηκε η επέλαση του μονοπωλιακού καπιταλισμού:
“Μόνο μία κρίση – είτε είναι πραγματική, είτε απλώς εκλαμβάνεται ως τέτοια – οδηγεί σε ουσιαστικές αλλαγές. Όταν ξεσπάει μία κρίση, οι δράσεις που αναπτύσσονται εξαρτώνται από τις περιρρέουσες ιδέες. Πιστεύουμε ότι αυτή πρέπει να είναι η βασική λειτουργία μας: να αναπτύσσουμε εναλλακτικές πολιτικές, οι οποίες να μπορούν να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες - να τις διατηρούμε ζωντανές και διαθέσιμες, έως εκείνη τη στιγμή που το πολιτικά αδύνατον (όπως η λεηλασία μίας χώρας με τη θέληση της), θα καταστεί πολιτικά αναπόφευκτο”.

(M.Friedman)
και για την αντιγραφή

spiral architect

TP είπε...

Χριστός Ανέστη!

Και την κουτοπονηριά βάλε στην λίστα. Το κουκούλωμα. Τα μισόλογα.