Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

¡Φύσηξε στην Ισπανία! (λέει η Ημερησία)


Το άρθρο της Ημερησίας είναι εδώ.  Και, χωρίς να λέει ψέματα, μας κοροϊδεύει.

Η Ισπανία κατασκευάζει ανεμογεννήτριες και έχει γεμίσει τον τόπο της με ανεμογεννήτριες.  'Εχει 19.959 εγκατεστημένα ονομαστικά μεγαβάτ, ή, χοντρικά, 19.959 φτερωτές! Το ότι κάλυψε το 21% των αναγκών της τον Μάρτιο, δεν μου λέει τίποτα. Ούτε ότι δήθεν γλύτωσε τόσους τόνους CΟ2.  Όλο το 2010 κάλυψε το 16% της ζήτησης έναντι 13,8% το 2009. Ούτε αυτοί οι αριθμοί, όσο όμορφοι και αν είναι, λένε τίποτα, και θα δείτε παρακάτω το γιατί.

Για να έχουν νόημα οι αριθμοί, πρέπει η Ημερησία να μας πει:  1) πόσο κόστισαν, σε αρχική επένδυση, τα 19.959 ονομαστικά MW και 2) πόσο κοστίζει η αιολική μεγαβατώρα. Πρέπει να μας πει 3) τι εναλλακτικές λύσεις είχαν οι Ισπανοί, για τα ίδια αρχικά κεφάλαια, 4) πόσο αποτιμούν την γη που δέσμευσαν, 5) πόσους Ισπανούς απασχολούν τα εργοστάσια που φτιάχνουν τις φτερωτές, και 6) τι αντίκτυπο έχει στην ευρύτερη οικονομία (και τον τουρισμό) αυτή η υπόθεση.

Λέει, επίσης, η Ημερησία ότι στην Ισπανία το ρεύμα έχει μέσο κόστoς €38/MWhr και είναι πιο φτηνό από τα €47,5/MWhr της Γαλλίας.  Να το δούμε λιγάκι;  Ο παρακάτω πίνακας είναι από την ΕΕ, μεγαλώνει με κλικ, και μάλλον διαψεύδει την Ημερησία.


Οικιακές χαμηλές καταναλώσεις:
Γαλλία  €121,5/MWhr,  Ισπανία  €172,0/MWhr
Οικιακές μεγάλες καταναλώσεις:
Γαλλία  €109,9/MWhr,  Ισπανία  €156,5/MWhr
Βιομηχανικές χαμηλές καταναλώσεις:
Γαλλία  €61,9/MWhr,  Ισπανία  €108,2/MWhr
Βιομηχανικές μεγάλες καταναλώσεις:
Γαλλία  €51,9/MWhr,  Ισπανία  €80,8/MWhr

Το "κόστος" που παραθέτει η Ημερησία είναι άσχετο και παραπλανητικό.  Εκτός αν ορίζει κόστος με "Ελληνικά" ή "αιολικά" λογιστικά.  Η πηγή των αριθμών που παραθέτω είναι η ΕΕ.  Η Γαλλία έχει πολύ φθηνότερο ρεύμα από την Ισπανία, και στο βιομηχανικό (που ταΐζει το ΑΕΠ), δεν παίζεται.  Ακόμα και η Ελλάδα είναι φθηνότερη από την Ισπανία!  Και στις δήθεν εξαγωγές της προς την Γαλλία, η Ισπανία (οι φορολογούμενοι και οι καταναλωτές της, θα χάνουν!). 

Και αυτό δεν ολοκληρώνει την αρνητική εικόνα της τιμής. Στις 28/12/2010, ανακοινώθηκε αύξηση 9,8% στο οικιακό ρεύμα, για 17.000.000 νοικοκυριά (αυτά που τροφοδοτούνται με το αιολικό ρεύμα της Ημερησίας) που είχαν το ισπανικό "κοινωνικό τιμολόγιο". Οι αναλυτές λένε ότι η Ισπανική Κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το "έλλειμμα ταρίφας" μεταξύ κόστους και τιμής που οφείλεται στην αύξηση του πετρελαίου και του αερίου και  στην αλματώδη ανάπτυξη ακριβών Α.Π.Ε.  Σας το έχω πει:  ΑΠΕ = "αέριο και πετρέλαιο".  Το 2010 δεν υπήρξε αλματώδης αύξηση σε αέριο η πετρέλαιο, αυτή είναι από τον Φεβρουάριο του 2011!   Αυτά τα λίγα  για το κόστος του ρεύματος στην αιολική υπερδύναμη της Ημερησίας.

Πάμε λίγο στα 19.959 ονομαστικά εγκατεστημένα μεγαβάτ;  19.959 * 365 * 24 = 174.840.840 θεωρητικές μεγαβατώρες (ή 175 GWhr).  To 2010, η αιολική παραγωγή ήταν 43 GWhr.  Διαθεσιμότητα 43/175 = 24,6%. ¿Cómo se dice "mierda" en español? Μαντέψτε τι είναι το 75%!  Αέριο και πετρέλαιο που θα ακριβύνει φέτος!

Πόσο κόστισαν οι 19.959 φτερωτές; Μερικές δεκάδες δις;  Αυτό ειδικά δεν θα το ψάξω, όχι γιατί δεν με συμφέρει, απεναντίας, αλλά πες ότι αφού τις κατασκευάζουν εκεί τις φτερωτές, πληρώνουν για την απασχόληση.  Ο ΓΑΠ που θέλει να φέρει εδώ φτερωτές, θέλει να μας βάλει να πληρώσουμε εμείς την Ισπανική απασχόληση!  Έχετε ιδέα πόσες συμβατικές μονάδες φτιάχνεις με "μερικές δεκάδες δις";

Απασχόληση είπατε;  Ο Ισπανός καθηγητής Gabriel Caldaza απέδειξε ότι κάθε πράσινη θέση εργασίας στην Ισπανία κόστισε 2,2 θέσεις εργασίας στην Ισπανία, και αυτό στο έχω ξαναπεί, τον περασμένο Ιούνιο.   Τα αιολικά, πολύ απλά ακριβαίνουν το ρεύμα, σκοτώνουν την βιομηχανία και την κατανάλωση, ρίχνουν τον τουρισμό σε τουριστικές περιοχές κατά 40%.  Η ανεργία στην Ισπανία έχει πιάσει το 20% και πάει για 22%.  Πράσινη Ανάπτυξη!  Την ενόχληση, τον θόρυβο,  και τις ζημιές σε βιότοπους δεν τις μέτρησε και δεν τις μετράω. Τις αφήνω σε εσάς.

Αλλά σίγουρα, με όλους αυτούς τους εικονικούς τόνους CO2 (ποιος στην Ημερησία έχει ποτέ του δει έναν τόνο CO2;) σίγουρα η Ισπανία έχει λύσει το πρόβλημα των ρύπων.  Να το δούμε και αυτό. Ο παρακάτω πίνακας είναι και αυτός από την ΕΕ και μεγαλώνει με κλικ:


Η Ισπανία (εκτός προδιαγραφών Κυότο -- που θα καταργηθεί, αλλά το βάζουμε για την κυρία ΥΠΕΚΑ) είναι χειρότερη και από την Δανία. Εμείς, καλύτεροι και από τους Γάλλους.

Για την σοβαρότητα της Ημερησίας σε αυτό το θέμα, σας αφήνω να κρίνετε εσείς.  Εγώ δεν ασχολούμαι με χωματερές, η Ημερησία είναι αυτή που δίνει την μάχη της στην Κερατέα.  Εγώ δίνω άλλες μάχες. Και έχω αρχίσει να βαριέμαι να αποδεικνύω ότι τα αιολικά είναι απάτη, κλοπή, el robo, hurto, fraude, πώς το λένε...

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αιολική υπερδύναμη

όπως

υπερδύναμη στην ευλογιά, υπερδύναμη στις αιμοροϊδες
υπερδύναμη στις ημικρανίες
υπερδύναμη στην ανεργία
υπερδύναμη στο ακριβό ρεύμα
υπερδύναμη στη φτώχεια

Professor Moriarty είπε...

Οι άνεργοι της Ισπανίας μπορούν να πηγαίνουν να κάνουν αέρα στις ανεμογεννήτριες όταν δεν φυσάει.

(πολύ καλή η ανάρτηση και η αναίρεση της απάτης)

Ανώνυμος είπε...

Χαχα, το βρήκε το πρόβλημα το "nature" στην συνεχιζόμενη πτώση του πληθυσμού που πιστεύει στην κλιματική αλλαγή.

Φταίει η επικοινωνία!!!!!

Αρχαίε, αποδίδει καρπούς η προσπάθεια σου.....

http://www.nature.com/nclimate/journal/v1/n1/full/nclimate1080.html

sawas

Ανώνυμος είπε...

Το άρθρο της Ημερήσιας θυμίζει τα άρθρα που γραφόντουσαν κατά καιρούς για τα "νέα" τραπεζικά και χρηματιστηριακά προϊόντα που αποδείχτηκαν φούσκες, bubbles, burbujas!

Απλή μεταφορά των προηγούμενων άρθρων στην ενέργεια σε κάνει να πιστεύεις στην "πράσινη ανάπτυξη" με χαρωπά παιδάκια και σκυλάκια που τρέχουν ανέμελα σε πράσινα σκωτσέζικα βουνά και ολάνθιστους μεσογειακούς κάμπους ενώ στο βάθος γυρίζουν επίσης χαρωπά φτερωτές και αστράφτουν Φ/Β panels. Τι ειδυλλιακό περιβάλλον αλήθεια!

Κανείς δεν λέει με ποιον τρόπο η δωρεάν πρωτογενής μορφή ενεργείας (ηλιακή ακτινοβολία, αιολικό δυναμικό, υδατικές ροές) γίνεται ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ με τραπεζικοχρηματιστηριακά τρυκ.

Κάποτε σε κουβέντα μου μεταξύ τυρού και αχλαδιού με εκπρόσωπο ενός "επενδυτή" και αφού δεν είχε τι να πει απέναντι στις θέσεις μου περί διαθεσιμότητας ΑΠΕ, μείωσης εκπομπών CO2 κλπ, στοι "καπάκι" τον ρωτώ:

Ερ: - Αν δεν σε επιδοτούσαν, θα μου τα έλεγες αυτά? Θα ήσουν εδώ για να κάνεις αίτηση για ΑΠΕ?
Απ: - ....

Την (μη) απάντησή του, την καταλαβαίνετε ...

spiral architect

archaeopteryx είπε...

Όσο και αν ακούγεται "θεωρία συνομωσίας" τόσο το Nature όσο και το Scientific American έχουν εξαγοραστεί από Γερμανική εταιρία περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Από τότε, η "επιστήμη" τους πήρε Γερμανική χροιά σε ορισμένα θέματα (ανθρωπογενές φαινόμενο θερμοκηπίου) και καθαρά και απροκάλυπτα πολτική χροιά στις ΗΠΑ. Πχ υποστήριξαν τον Ομπάμα -- που κατά σύμπτωση προωθεί θέσεις του ...Έττινγκερ και πήρε Νομπέλ με το που ξύπνησε.

Οι Γερμανοί δεν είναι οι μόνοι που υποστηρίζουν αυτές τις πρασινάδες, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι έχουν συντονίσει και την πλύση εγκεφάλου στις ΗΠΑ με μέθοδο προπαγάνδας μάλλον παρά "επιστήμης".

Και το λυπηρό ειναι ότι ενώ δεν αμφισβητεί κανεις την Γερμανική επιστήμη, αλλά εγώ δεν θέλω την απροκάλυπτη προπαγάνδα.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nature_(journal)

http://en.wikipedia.org/wiki/Georg_von_Holtzbrinck_Publishing_Group

Τώρα έχουν πέσει στην πράσινη παγίδα τους και το διασκεδάζω

archaeopteryx είπε...

spiral architect,

έχουν απάντηση: "και οι άλλες μορφές ενέργειας επιδοτούνται". Αλλά οι άλλες μορφές ενέργειας είναι ΕΝΕΡΓΕΙΑ ενώ τα αιολικά είναι επιστροφή των πολλών στον 17ο αιώνα για τον πλουτισμό των λίγων.

Οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ είναι ΜΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

@ archaeopteryx:

Ο ΔΕΣΜΗΕ (trade) που είναι 300.000.000 "μέσα" ποιο χρεοκοπημένο κράτος θα τον χρηματοδοτήσει?

Τελείωσε η (χουντική) τιμολόγηση της ΠΕΣΙΝΕ και ήλθε η ανεξάρτητη παραγωγή Φ/Α του Μυτιληναίου, στο ίδιο μέρος!

Ποιος τα πληρώνει αυτά? Η "αγορά"? Ας γελάσω!
(φύγαμε από τα ΑΠΕ, αλλά έχει σχέση κι αυτό)

spiral architect

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε, έφόσον ο ΔΕΣΜΗΕ ειναι 300 εκ μείον και δεδομένου οτι η ΔΕΗ έχει "φεσια" νοικοκυριών-επιχειρησεων περιπου 400εκ ευρώ αναρωτιεμαι:
Δεν φοβουνται οι παραγωγοί ΑΠΕ οτι κάποια στιγμη θα σταματησουν οι πληρωμες τους;

archaeopteryx είπε...

Αν είδατε ψιλά γράμμτα στις ειδήσεις οι μεν αιολικοί πανηγυρίζουν επειδή κάπου 150.000.000 από πώληση δικαιωμάτων ρύπων (στην αγορά που μόλις ξανάνοιξε) υποτίθεται θα πάνε σε αυτόν τον λογαριασμό, αλλά άλλες πηγές λένε ότι ο Παπακωνσταντίνου τα θελει για το έλλειμμα. Που ίδια τσέπη είναι η δικιά μας.

Η λύση είναι προφανής: Όχι στα αιολικά. Αυτά (και τα φ/β) δημιουργούν το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ, αυτά έκαναν το προβλημα στον Ισπανικό ΔΕΣΜΗΕ. Για αυστηρά δημοσιονομικούς λόγους.

Και ακόμα πιο προφανής λύση: Λέμε ΟΧΙ στον φόρο κάρβουνου!!! Για λόγους δημοκρατίας και ελευεθρίας. Ποιός από εσάς, ή ποιός βουλευτής ψήφισε ποτέ για φόρο κάρβουνου; Επείδη το σκαρφίστηκαν ψυχοπαθείς στις Βρυξέλλες ή το Άουσβιτζ;

grsail είπε...

Προχθές (Πέμπτη) η Κίνα ενέκρινε δάνειο 85 εκατομ ευρώ για εξόρυξη ουρανίου στον Νίγηρα.
Κάτι λέει αυτό, έ;

Ο πολύ μεγάλος αριθμός ανεμιστήρων στην Ισπανία αποτελεί απίστευτη σπατάλη και πολύπλευρη περιβαλλοντική καταστροφή. Μήπως και η Γερμανία (ως φαταούλας) έβαλε λίγο το χεράκι της εδώ; Είναι φτηνά τα μεροκάματα στην Ισπανία. Έχω την εντύπωση ότι οι Γερμανοί δεν κατασκευάζουν "πράσινα" μηχανήματα. Τα δίνουν αποκοπή στους Ισπανούς και στην Κίνα (έχουμε ένα-δυο εργοστάσια και εδώ) γιατί άραγε;
.

Ανώνυμος είπε...

Να το πούμε και πιο απλά για να γίνει κατανοητό και προς άρση τυχόν παρεξηγήσεων:

- Γιατί μερικές μορφές ενέργειας (ΑΠΕ) που φημολογούνται σαν (και είναι) φτηνές να αποσβεστούν μεσα σε 5-6 χρονια μέσω επιδοτήσεων?

- Aν είσαι ευαισθητοποιημένος με την κλιματική αλλαγή, CO2, λιώσιμο πάγων κλπ, γιατί ότι θες να κάνεις για να τα μειώσεις πρέπει να επιδοτηθούν χρηματικά?

- Η ευαισθησία για το περιβάλλον είναι payable?

Για κάποιους τα παραπάνω μπορούν να θεωρηθούν φιλοσοφικά ερωτήματα, αλλά εγω (παρ'όλα αυτά) περιμένω σαφείς και τεκμηριωμένες τεχνικοοικονομικές απαντήσεις απο "οικολόγους" και "πράσινους επενδυτές".

Αν με πείσουν:

α. Θα βγάλω τα εισαγωγικά από τους χαρακτηρισμούς.
β. Θα πάω με τον Τρεμόπουλο.
γ. Θα ψάξω να βρώ άκρη να βάλω ένα Φ/Β στην ταράτσα μου, για να βάλω και γω ένα "πράσινο" λιθαράκι σπό το μετερίζι μου.

spiral architect

Ανώνυμος είπε...

καταρχήν είναι προφανές ότι το δημοσίευμα είναι απάτη .Κατα δεύτερον οι Α/Γ δεν μολύνουν ή παρενοχλούν το περιβάλλον περισσότερο από ένα αυτοκίνητο .Κατα τρίτον το καθεστώς με τις ΑΠΕ διεθνώς είναι αυτή τη στιγμή το μόνο που επιτέπει να κινηθεί τοχρήμα που λένε αφού έχει τρομερή αισχροκέρδια απο τράπεζεσ και λοιπά παράσητα της γης.Κατά τρίτον η κλιματική αλλάγη που έχω βαρεθεί να την ακούω δεν οφείλεται τόσο στον άνθρωπο όσο στην εξελικτική πορεία της φυσης .Κατα τέτερτον αυτά που λεέι ο ΓΑΠ και το λοιπό πολιτικό συστημα είναι απλή και κατευθυνόμενη προπαγάνδα.Κατα πέπτον ΗΓΕΡΜΑΝΙΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φ/β τεχνολογιών αλλά θα χάσει στα επόμενα χρόνια από τις ΗΠΑ κλασσικά και αναμενόμενα .Κατα έκτον πρέπει να φύγουμε από το πετραίλαιο το οποίο είναι ήδη επιβλαβές για την οικονομία αλλά και είναι κρίμα να καίγεται και να στραφούμε σε μορφές παραγωής όπως η κυψέλη καυσίμου και η σύντιξή αλλά και η σχάση .Κατά έκτον το κόστος των ΑΠΕ μειώνεται με σταθερά μεγάλο ρυθμό και μέχρι το 2020 δεν θα χρειάζεται επιδότηση και άλλες διευκολήνσεις.Κατά έβδομον καμία πηγή δεν πρέπει να δαιμονοποιείται ή να καθαγιάζεται..
κατά όγδοον και τελευταίον ο ΔΕΣΜΙΕ μπαίνει μέσα όχι από το κκόστος των ΑΠΕ αλλά από τις μίζες τους τρελλούς μισθούς και τη λοιπή σαπίλλα του διεθνούς οικονομικοπολιτικού συστήματος
ΥΓ: πολύ καλή αναίρεση του δημοσιεύματος και το ΚΙΟΤΌ ποτέ δεν είχε σκοπό να εφαρμοστεί πλήρως το μόνό που σκόπευε ήταν η δημιουργία μιας καινούργιας κεφαλαιοκρατικής και αιχροκερδοφόρας αγοράς για τους λίγους και τα όργανα αυτήτης της αγοράς ποτέ δεν βαρρούν κανόνι σε αντίθεση με τον λαό που απλώς θα πληρώνει πάντα και για πάντα τα σπασμένα τους μέ ή χωρίς ΑΠΕ.

Ανώνυμος είπε...

και κάτι άλλο οτί θα πρέπει η ενέργεια να εξοικονομείται και να χρησιμοποιείται με σύνεση είναι κάτι προφανές και κάτι το οπιό μπορεί να γίνει φτηνά και γρήγορα για δικό μας όφελος