Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Για να μην σας κοροϊδεύουν...

Κάθε ανακοίνωση που μιλάει για "μεγαβάτ" από ΑΠΕ είτε είναι φωτοβολταϊκά, είτε για ηλιοθερμικά, είτε για αιολικά εμπεριέχει τρεις κοροϊδίες: 1) άλλο ονομαστικά μεγαβάτ, και άλλο χρήσιμες μεγαβατώρες. 100 φ/β MW είναι άχρηστα από τις 4-5 το απόγευμα έως τις 9-10 την άλλη μέρα το πρωί.   2) Όλα, ΟΛΑ είναι ακριβότερα από συμβατικές μονάδες. Και σε κεφάλαια μπροστά και σε κόστος ρεύματος που παράγουν. Ο αέρας είναι τσάμπα, αλλά το αιολικό ρεύμα κοστίζει στον ΔΕΣΜΗΕ €90 ή €100 την μεγαβατώρα, όταν το λιγνιτικό κοστίζει €35.  3) Η κοροϊδία περί CO2.  Οι ΑΠΕ δεν μειώνουν CO2. Επιδοτούνται με τα δικαιώματα ρύπων (που πληρώνονται από το ακριβότερο ρεύμα)

Αυτό που με ανακούφιση διαπίστωσα μετά την μνημειώδη ανάλυση του κυρίου Καθηγητή (που απέδειξε ότι η Γη είναι επίπεδη και τα γουρούνια έχουν φτερά και πετάνε) είναι ότι οι δημοσιογράφοι έχουν καταλάβει πλήρως την κοροϊδία των ΑΠΕ, αλλά όπως μου είπαν χαρακτηριστικά: «εε.. τι μπορούμε να κάνουμε»; Η μόνη διαφήμιση (αν έχετε προσέξει) και οι μόνες «ειδήσεις» είναι οι «Πράσινες». Οι υπάλληλοι φοβούνται και οι ιδιοκτήτες έχουν ζοριστεί. Για αυτό ο κόσμος είναι «Πράσινος».

Tο energypress έχει μία στήλη, που την λέει «ραδιενεργά», με τα ψιλά γράμματα πίσω από αυτά που λέει την πρώτη σελίδα.

Τα μεγαβάτ δεν λένε όλη την αλήθεια

Καλά τα 200 φωτοβολταϊκά MW της Κοζάνης, αλλά μην ξεχνάμε ότι θα αποδίδουν όσο 50 MW από μικρά υδροηλεκτρικά. Το σημειώνει σε μήνυμά του φίλος αναγνώστης από τα Γιάννενα, επισημαίνοντας ότι οι συγκρίσεις μεταξύ των ΑΠΕ (πρόοδος, εγκαταστάσεις κλπ.) γίνονται πάντα σε MW, κάτι που ευνοεί τις λιγότερο αποδοτικές μορφές, όπως για παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά. Αντίθετα, λέει, ενδεικτικότερο θα ήταν να συγκρίνουμε παραγόμενη ενέργεια (έστω εκτιμώμενη).

05 | 05 | 2011 13:27

Τι σας λέω τόσο καιρό; Τα 200 φ/β MW της Κοζάνης είναι η «ονομαστική ισχύς» των φ/β της Κοζάνης. Η μέγιστη θεωρητική ισχύς όταν τα πάνελς είναι ξεσκονισμένα, η ώρα είναι μεσημέρι, ο μήνας Ιούνιος και ο ουρανός καταγάλανος. Για μία ώρα το 24ωρο, τον Ιούνιο, με καθαρό ουρανό και ξεσκονισμένα τα πάνελς, πράγματι η Κοζάνη θα παράγει 200 MWhrs. Για μία ώρα. Τα φ/β παράγουν, κοντά στην ονομαστική ισχύ από τις 9-10 περίπου του πρωί μέχρι τις 4-5 το απόγευμα, ανάλογα εάν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, και εάν δεν έχει σύννεφα.

Στην διάρκεια ενός χρόνου θα παράγουν ρεύμα τις μέρες χωρίς σύννεφα (π.χ. 70% των ημερών), όταν ο ήλιος είναι σχετικά ψηλά στον ουρανό (6 ώρες το 24ωρο ή 25%, δηλαδή 17,5% της θεωρητικής δυναμικότητάς τους. Ο αναγνώστης του energypress από τα Γιάννενα είναι επιεικής με τα φ/β όταν λέει ότι 200MW φ/β αποδίδει όσο 50MW υδροηλεκτρικό. Εγώ υπολογίζω ότι 200MW φ/β αποδίδει όσο 200 x 0,175 = 35MW υδροηλεκτρικό. Εκτός εάν δεν έχει νερό συνέχεια.

Και αυτή δεν είναι όλη η απάτη. Υπάρχει κάτι που λέγεται «κόστος». Λεφτά, ευρώ, κεφάλαιο. Πόσο κάνουν τα 200MW φ/β και πόσο τα 35 υδροηλεκτρικά MW; Και γίνεται χειρότερο: Σε όλη την Ευρώπη κόβονται οι επιδοτήσεις και οι ταρίφες (και πέφτουν και οι τιμές των φ/β). Εδώ, ακόμα ησυχία. Μην νομίσετε ότι δεν το ξέρουν αυτό οι «επενδυτές», το ξέρουν. Άλλοι θα υποστούν συνέπειες αντίστοιχες των Ισπανών, άλλοι θα φεσώσουν τις τράπεζες (έχοντας κερδίσει από υπερτιμολογήσεις) κλπ.

Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι μια φούσκα. Δεν έχει καμία σχέση ούτε με παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ούτε με καμία προστασία του περιβάλλοντος. Έχει να κάνει με αναγκαστικές αγορές ακριβών και, σε μεγάλο βαθμό, άχρηστων πραγμάτων, κυρίως από την Γερμανία. Αλλά με ΓΑΠ και Μπιρμπίλη σε ρόλο πλασιέ, και με όλα τα τρωκτικά γύρω γύρω, θα το καταλάβουμε …αργότερα.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλή φάση είναι τα ηλιοθερμικά εγκατεστημένα κοντά σε θερμικά εργοστάσια και σε συνεργασία με αυτά.

spiral architect

Ανώνυμος είπε...

Ναι, για αιχμή... Αλλά στις Μοίρες της Κρήτης?

Ανώνυμος είπε...

Πρόσεξε: Άλλο πράμα το Φ/Β και άλλο το ηλιοθερμικό.

http://en.wikipedia.org/wiki/PS10_solar_power_tower

Το ηλιοθερμικό παράγει υπέρθερμο ατμό και υποβοηθάει ένα κλασσικό θερμικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, ανεξαρτήτως καυσίμου.

Μιλώ πάντα τεχνικά. Δεν με ενδιαφέρουν τα ενεργειακά επιδοτούμενα παιχνίδια. H ενέργεια είναι μαζί με το νερό και την τροφή ισάξια και ανελαστική.

spiral architect

Ανώνυμος είπε...

Πρασινη οικονομία θυμίζει τον οργασμό στην πρώιμη φάση του Διαδικτύου όταν τα ΜΜΕ μιλούσαν ασταμάτητα για τη "Νέα Οικονομία".

Τελικά η "Νέα Οικονομία" όταν τα δισεκατομμύρια των κορόιδων επένδυτων είχαν ενθυλακωθεί, αποδείχτηκε φούσκα. Μόνο όταν έσκασε η φούσκα το 2000 έγινε κατανοητό ότι υπάρχει μόνο ΜΙΑ οικονομία και αυτή δεν είναι όυτε "Νέα" ούτε πράσινη.

Οτι δεν μπορεί να πληρώσει τα έξοδα του σε μια ελεύθερη αγορά είναι φούσκα. Αν η Μπιρμπίλη δεν το ξέρει ή δεν θέλει να καταλάβει κάτι τόσο απλό, αλλά ας μηνπ ειραματίζεται στο δικό μας το κεφάλι.

Kaymakchalan

katalytikos είπε...

@anonymous 9.25
Το desertec, προβλέπει κυρίως ηλιοθερμικά συστήματα, ακόμη και για την Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Πριν έγραψα ότι η ενέργεια είναι μαζί με το νερό και την τροφή ισάξια και ανελαστική. Έχω πλέον την αίσθηση ότι αυτά τα αγαθά θα γίνουν πλέον "αγοραία" με πολλαπλάσιες τιμές από τις τρέχουσες σημερινές, πετώντας πολύ κόσμο στην πλήρη ένδεια ακόμα και στο θάνατο.

Έτσι κι αλλιώς κυκλοφορούν "θεωρίες" όπου αναγράφεται η άποψη ότι η γη έχει πρόβλημα υπερπληθυσμού και πρέπει να ληφθούν μέτρα ελέγχου και μείωσης. Τι καλύτερο από το να οδηγηθούν στο θάνατο μεγάλες ομάδες πληθυσμού λόγω αδυναμίας πρόσβασης σε (ακριβά) νερό, τροφή και ενέργεια χωρίς πόλεμο με όπλα, αλλά μόνο με την "αγορά".

Σκεφτείτε το λίγο: Όλα τα σενάρια ιδιωτικοποιήσεων Η.Ε. παρέα με τα επιδοτούμενα ΑΠΕ, το ότι η τροφή (καλαμπόκι, σόγια κλπ) γίνεται ακριβό βιοκαύσιμο, οδηγώντας τις τιμές των σιτηρών στα ύψη, την μελλοντική ιδιωτικοποίηση του νερού σαν πόρο, κλπ πού οδηγούν?

Εύχομαι να μην είναι οι παραπάνω σκέψεις μου, θεωρίες συνωμοσίας!

spiral architect

Kostas είπε...

Parte loipon kai to teleftaio xtipima apo to lobby :P

http://www.cnbc.com/id/42959237