Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Τι δουλειά έχει η Τράπεζα της Ελλάδος με την Κλιματολογία;

Βασικά καμία, αν και οι συνέπειές της αυξάνουν τις ...τραπεζικές επισφάλειες στην Ελλάδα.

Από το 2007, ο Πρωθυπουργός και ο αδερφός του προωθούν θεωρίες που είναι πλέον πεπερασμένες και σαθρές. Ο κύριος Ζερεφός, ενώ είναι εξαίρετος περί το όζον, είναι, με συγχωρείτε, λίγο άσχετος με Κλιματολογίες.

Η θεωρία που προωθούν είναι η εξής: 1) Ο Πλανήτης θερμαίνεται, 2) Αυτό οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες, και δη το CO2 από την παραγωγή ρεύματος, 3) Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα για να σωθούμε από τις καταστροφικές συνέπειες, 4) Βάλτε λοιπόν αιολικά και φωτοβολταϊκά παντού (για να σώσετε τον Πλανήτη). Τα επιχειρήματα αυτά είναι κατά 90% λανθασμένα και ο συλλογισμός φαύλος:

O Πλανήτης, εάν θερμαίνεται, θερμαίνεται σε πολύ μικρότερο βαθμό από οποιαδήποτε θεωρία ή μοντέλο επικαλεστεί ο κ. Ζερεφός. Εάν θερμαίνεται ο Πλανήτης, θερμαίνεται (και κρυώνει) κυρίως από φυσικά αίτια, όπως κάνει τα τελευταία δεν ξέρω πόσα εκατομμύρια χρόνια. Τα φυσικά αίτια είναι ο Ήλιος, η τροχιά της Γης, τα γεωτεκτονικά κλπ. Ο συσχετισμός CO2 και θερμοκρασίας είναι «συσχετισμός», correlation , δηλαδή η άνοδος στην θερμοκρασία μάλλον συνεπάγεται αύξηση CO2, παρά το αντίστροφο. Για τους υδρατμούς και τον ρόλο τους που είναι δύο τάξεις μεγέθους πιο σημαντικοί κανείς δεν μιλάει… Για τον δε ρόλο του Ηλίου που είναι ο καθοριστικός παράγων, ούτε κουβέντα. Και αυτό μην σας ξενίζει, αγαπητοί Τραπεζικοί. Το ζητούμενο δεν είναι το κλίμα. Το ζητούμενο είναι να πεισθείτε να βάλουμε πυρηνικά (που εγώ δεν έχω πρόβλημα) ή αιολικά, που έχω πρόβλημα γιατί είναι όσο ακριβά είναι τα πυρηνικά (σε κόστος ρεύματος και σε αρχική επένδυση), χωρίς όμως να παράγουν χρήσιμο ρεύμα λόγω χαμηλής «διαθεσιμότητας» που είναι 22-24% για τα αιολικά, και 95% για τα πυρηνικά. Να μην σας ζαλίζω με λεπτομέρειες, 3-4 απλά μαθήματα για αιολικά, με ελάχιστο σαρκασμό, εδώ. Και λίγη Κλιματολογία για ...Τραπεζικούς (με ιστορικά ενδιαφέροντα) εδώ.

Αυτό που αφορά εσάς, την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι ότι τα αιολικά αυξάνουν το έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, χωρίς να προσφέρουν ικανό ανταποδοτικό όφελος  και μόνο δημιουργώντας πληθωρισμό, ανεργία και ύφεση (σε εμάς --  Στις χώρες που τα εξάγουν είναι πηγή απασχόλησης).  Με την ενδιαφέρουσα για εσάς διαφορά, ότι αυτό το πρόσθετο «χρέος» είναι off balance sheet. Δεν φαίνεται σαν δανεισμός, φαίνεται σαν «επένδυση». Η «επένδυση» εξυπηρετείται όχι από φόρους, αλλά από τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Κλασσικό off balance sheet debt. Και τονίζω την μη ανταποδοτικότητα. Δηλαδή δεν πρόκειται για χρέος που θα μας αφήσει κάτι χρήσιμο. Αντιθέτως. Και υπάρχει χειρότερος κίνδυνος που αφορά την ΤτΕ. Στον βαθμό που αυτές οι επενδύσεις χρηματοδοτούνται από Ελληνικές Τράπεζες, αυξάνουν τις πιθανές επισφάλειές τους. Και αυτό, επειδή καμία αιολική «επένδυση» δεν θα υπήρχε εάν δεν επιδοτείτο από φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος (τέλη υπέρ ΑΠΕ ή αιολικές ταρίφες). Οι δικές μας ταρίφες είναι διπλές από ότι, π.χ., στην γειτονική Τουρκία, και, ιστορικά, πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγκαστεί να τις μειώσουν για δημοσιονομικούς λόγους ή για ανακούφιση του καταναλωτή που τις πληρώνει. Σε εσάς, πρέπει να είναι προφανής η επισφάλεια που δημιουργείται σε βάρος του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος.

Έχοντας πει αυτά, γνωρίζω ότι γνωρίζετε ότι όλα γίνονται επειδή το θέλει ο Πρωθυπουργός, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν θα είναι κοντά σας όταν θα προσπαθήσετε να διαχειριστείτε πρόβλημα μεγαλύτερο από τα θαλασσοδάνεια και τις Προβληματικές. Να προσέχετε επίσης όποια τράπεζα διαφημίζει πράσινα και φωτοβολταϊκά δάνεια, και ΑΠΕ γενικότερα… Κατά τα λοιπά, τα σέβη μου.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ισως η εθνική μας κουλτούρα που ρέπει προς την υπερβολή μας κάνει επιρρεπείς σε φούσκες.

Πόσο μαλάκας πρέπει να είσαι για να μην βλέπεις το οφθαλμοφανές: ότι οι ΑΠΕ είναι φούσκα;

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

Αθήνα, 31 Μαΐου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ: Συμμετοχή της Υπουργού ΠΕΚΑ σε εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας

Σε εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος για την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της στη χώρα μας και τους τρόπους αντιμετώπισής της, θα μιλήσει αύριο, Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011, η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Στην εκδήλωση, η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ), που έχει συστήσει από το Μάρτιο του 2009 η Τράπεζα της Ελλάδος με στόχο την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης σχεδιασμένης εξ ολοκλήρου για τη χώρα μας, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της αξιολόγησης των οικονομικών συνεπειών των ανθρωπογενών παρεμβάσεων στην κλιματική αλλαγή για την Ελλάδα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα «Δ. Μητρόπουλος».

Μετά την σωτηρία της Πειραιώς η Ελλάδος θα σωσει και την "Πατρίδα".

Ανώνυμος είπε...

Και τι λέει; 2009;

Μας λέει ότι και η ΝΔ είναι στην απάτη

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο: http://tvxs.gr/node/85996
Μας την έχουν στημένη ...

spiral architect

archaeopteryx είπε...

εε.. για εγκλήματα και τέτοια... Θα μου πεις, το να ψλευάζεις την κλιματική αλλαγή, μπορεί να γίνει παράνομο (το έχει περίπου πει η ...ΕΛΕΤΑΕΝ...)

Από εκεί και πέρα, servers έχει πολλά, σε πολλές χώρες... Ο Μεγάλος Αδερφός βλέπει, για τους άλλους δεν ξέρω...

Γιώργος Αντωνίου είπε...

Η τράπεζα της Ελλάδος ειναι παράρτημα της τράπεζας της Αγγλίας και εχει αναλάβει την προώθηση και τη διαχείρηση των carbon credits.

Ανώνυμος είπε...

τετοια κινδυνολογια για τις ΑΠΕ πια, ελεος!!! 'νταξει, δεν θα ανακαλυψουμε εδω στην Ελλαδα την Αμερικη για να αξιζει κατα την οπτικη σας να ασχοληθουμε. αν και απο αλλα αρθρα σας βλεπω και το αεριο το θαβετε...μπας και εχετε πετρελαιοπηγες στην Ελλαδα, γι'αυτο ολα αυτα??? ή μηπως ειναι επειδη "μας ψεκαζουν"??? παντως το diversity of supply πρεπει να σας ειναι αγνωστη εννοια...

archaeopteryx είπε...

ανώνυμε 10.53, όταν ανέλαβε το Πασόκ η μεγαβατώρα έκανε 35 ευρώ. Είναι ΟΛΑ θέμα κόστους (και ΔΕΝ ακρίβυνε τίποτα από τότε). Θες αέριο ή αιολικά; Πλήρωνε. Θες να φιλάς κώλο Γερμανών (ή των εδώ εκπροσώπων τους); Ελεύθερα. Πιστέυεις στο ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου και την σωτηρία με ΑΠΕ; Έχει και χειρότερα (και πιο ηλίθιους).