Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Η Ελληνική ανταγωνιστικότητα (2) Η σημαδεμένη τράπουλα


Το ότι δεν είμαστε πλούσια χώρα, δεν θέλει καμία φιλοσοφία για να το καταλάβουμε. Το γιατί δεν είμαστε πλούσια χώρα σηκώνει συζήτηση, και δεν γίνεται σε ένα blog, ή σε μία ανάρτηση.

Μου έστειλε η Ζάχαρη το εξής σημείωμα:

Το πρόβλημα με την γεωργία πάει πιο πέρα.Μπορούσαμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας αλλά για εξαγωγή δύσκολο.Δεν θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε άλλες αγορές γιατί χρειάζονται κεφάλαια εκτός τραπεζών, φθηνότερο πετρέλαιο, μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιέργειας ανά παραγωγό, εξειδίκευση κατά περιοχή, περιορισμό δασμών, για να μειώσουμε το κόστος...και πάλι έχουμε δρόμο.Δεν βγαίνουμε να συναγωνιστούμε άλλες χώρες σε τέτοια προϊόντα. Στο τέλος τα ξένα μας έρχονται φθηνότερα.

Η @Ζάχαρη έχει απόλυτα δίκιο. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, οι σύμμαχοι και οι εχθροί, οι ευκαιρίες και οι απειλές, είναι αυτά που είναι, και άνθρωποι πιο ξύπνιοι από εμένα σίγουρα τα αναλύουν και τα ξέρουν. Δυστυχώς, η λίγη
 μου εμπειρία στην Ελλάδα, είναι ότι ενώ έχουμε σκεπτόμενους και ξύπνιους ανθρώπους, συνήθως υπερισχύει η άποψη αυτών που έχουν άμεσο οικονομικό συμφέρον, και αυτοί δεν είναι πάντα ούτε καλοί κ' αγαθοί, ούτε έχουν ιδιαίτερα μακροχρόνιο ορίζοντα.  Ούτε είναι ανεξάρτητοι από ξένες επιρροές, που δεν έχουν συμφέρον την Ελληνική "επιβίωση", αλλά τα δικά τους, τα "ξένα" συμφέροντα.

Oι γαλλικές πατάτες μπορεί να είναι φθηνότερες από τις ντόπιες, αλλά οι ντόπιες απασχολούν ντόπιους και κρατάνε τον κόσμο στον τόπο του, αντί να τον στέλνουν μετανάστη στην Κεντρική Ευρώπη, ή επίδοξο υπάλληλο σε κάποιον Δήμο της Αττικής. Και μόνο αυτό το δίλημμα φτάνει για ατέρμονα συζήτηση, αλλά, λίγο αφοριστικά, εάν την απόφαση την ελέγχει ο έμπορος της πατάτας, ή ο Γάλλος ή Βέλγος ή Γερμανός ιδιοκτήτης του σουπερμάρκετ Χ, Ψ, ή Ζ, δεν θέλει φιλοσοφία από ποῦ τελικά θα έρθουν οι πατάτες. Και αυτό, επειδή και στην "ενωμένη" Ευρώπη, μία από τις μάχες, είναι για τα εμπορικά ισοζύγια, και, όπως στο παράδειγμα της ζάχαρης, της προηγούμενης ανάρτησης, οι "μηχανισμοί" είναι αρκετά πιο πολύπλοκοι από ότι αντιλαμβάνεται ο μέσο καταναλωτής ή καλλιεργητής.

Δεν δηλώνω γνώστης ή επίδοξος αρμόδιος γεωργικών θεμάτων, αλλά από όσα έχω δει στην μεταπολεμική Ελληνική βιομηχανία (ναι, είχαμε μεταπολεμική Ελληνική βιομηχανία) η τράπουλα ήταν σχεδόν πάντα σημαδεμένη.  Η Softex δεν φαγώθηκε επειδή δεν είχε ανταγωνιστικότητα, αλλά επειδή ενόχλησε ξένους, που βρήκαν πρόθυμους ντόπιους συμμάχους (και τον ΔΟΛ ένα από αυτούς) και την ...χάσαμε.  Η ΑΓΕΤ είχε και παραείχε συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά ...χάθηκε και αυτή στον πόλεμο των τσιμέντων, θέμα λίγο ταμπού.  Οι καιροί που αλλάζουν, δεν δικαιολογούν από μόνοι τους την εξέλιξη ελληνικών επιχειρήσεων από το 1960 μέχρι σήμερα.  Δεν είμαι, π.χ., υπέρ του "κρατικού" ΟΤΕ, αλλά η "ιδιωτικοποίηση" του ΟΤΕ, δεν ήταν ιδιωτικοποίηση, ή ήταν λίγο sui generis. Ο ΟΤΕ ήταν αναλογικός όταν τα ψηφιακά συστήματα ήταν τσάμπα, και καμία έλλειψη γης ή πετρελαίου δεν οδήγησε την ιδιωτικοποίηση εκεί που την οδήγησε, και ποιος θα τολμήσει να ανοίξει το στόμα του που όλοι οι "γνώστες" είναι λερωμένοι; Ούτε η Ολυμπιακή Αεροπορία του Ωνάση έπρεπε να φτάσει στην φάση που έφτασε, και ενώ οι πάντες ήξεραν το "σωστό" κανείς δεν το έκανε, με τους συνδικαλιστές να φωνάζουν τα μαξιμαλιστικά τους αιτήματα που νομοτελειακά οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση, στην οποία η Aegean και η νέα Ολυμπιακή έγιναν feeders δύο ξένων εταιριών, και η ΕΕ της Λουφτχάνσα δεν τους επιτρέπει να συγχωνευθούν για λόγους ...ανταγωνισμού(!!!) και κανείς δεν ξεράθηκε από τα γέλια. Την "απελευθέρωση" της ΔΕΗ την ζούμε... Κάτι σαν την επίλυση του ...Νέφους με διπλασιασμό εισαγόμενων αυτοκινήτων.

 Με την κρίση, η σημαδεμένη τράπουλα θα πιάσει και τα τελευταία υπολείμματα του Ελληνικού κεφαλαίου.  Όποιος εξάγει, οπουδήποτε και ο,τιδήποτε θίγει τα πλεονάσματα των Βορείων Ευρωπαίων, θα αντιμετωπίζει τα πιο απίθανα εμπόδια, πέρα από την χρηματοδότηση, είτε στην ευρω-πιστοποίηση, είτε τις πράσινες προδιαγραφές, είτε σε άλλες ευρω-γραφειοκρατίες.   Ακόμα και οι διαπλεκόμενοι που μέχρι τώρα υπήρξαν πρόθυμοι "συνεργάτες" θα ανακαλύψουν τις μη αγαθές προθέσεις του μέχρι τώρα δήθεν υποστηρικτή τους.  Και εάν αυτοί το καταλάβουν, και εάν δεν είναι ήδη αργά, ίσως την γλυτώσουν, και μαζί με αυτούς, και εμείς.

Είπε η @Ζάχαρη για πετρέλαιο και κεφάλαιο.

Ποτέ δεν μας περίσσευε κεφάλαιο, και ζούμε με ένα Κράτος συνεχιστή παρακμιακής αυτοκρατορίας. Η "κρατικιστική" νοοτροπία του '60 έγινε "σοσιαλιστική" το '80,  "πελατειακή" το '90, και lifestyle-καταναλωτική το '00.  Οι 4 αυτές νοοτροπίες δεν ευνοούν το "κεφάλαιο" και οι τελευταίες τρεις το εξανεμίζουν. Αν η δεκαετία του '60 ήταν ψυχροπολεμική, οι επόμενες ήταν μάλλον ...ευρωπαϊκές.  Και τώρα, η διάλυση του κεφαλαίου αφορά όχι μόνο στους "κακούς" βιομήχανους, αλλά στο κομπόδεμα.

Πετρέλαιο δεν έχουμε (και δεν με νοιάζει εάν και τι μπορεί να έχουμε), αλλά ΠΟΙΟΣ μπλόκαρε τις μονάδες λιθάνθρακα και το φτηνό ρεύμα;  Μην πιστέψετε ούτε για δευτερόλεπτο ότι το έκαναν οι "οικολόγοι".  Εγώ σχεδόν δεν πιστεύω ότι οι Έλληνες "επιχειρηματίες" κατάλαβαν τι έκαναν.  Όσο οι συνδικαλιστές του Πασόκ στην Ολυμπιακή κατάλαβαν την ανοησία τους, άλλο τόσο καταλαβαίνουν και οι "οικολόγοι" και οι "επιχειρηματίες" ότι δουλεύουν για τον ίδιο, πάντα τον ίδιο, που από τις παραμονές του 1990, με διάφορους πρόσκαιρους συνεταίρους, αγοράζει πολιτικούς, περνάει Νόμους, γράφει και επικαλείται "Ευρωπαϊκούς" "Νόμους", σημαδεύει την τράπουλα, και ελέγχει ισοζύγια, δίκτυα, κλπ.  Και τι πιστεύετε θα κάνουν τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά για τα ισοζύγια, ή την ...ενέργεια;

Αυτή η γκρίνια είναι συνέχεια της εξομολόγησης
Το γράφημα είναι από εδώ.
Ποιόν φοβούνται οι Αμερικάνοι;
Δείτε και την προσπάθεια ανταγωνισμού με την ...Κίνα

25 σχόλια:

spiral architect είπε...

Αν μειώσουν το "εργασιακό κόστος" τόσο πολύ που να μην χρειάζονται παρά ένα, ή δυο χέρια (ή τα ελάχιστα απαραίτητα) ανά μονάδα παραγωγής για να βγει το προϊόν, δεν αναρωτιέται καθείς ποιος θα αγοράζει τα προϊόντα αυτά, όσο και φτηνά να γίνουν?

Διαβάστε και αυτό και σκεφτείτε έπειτα την ατάκα του Αϊνστάιν:

Είναι ευκολότερο να διασπάσεις ένα άτομο παρά μια προκατάληψη.

spiral architect είπε...

H ελληνική ανταγωνιστικότητα, η σημαδεμένη τράπουλα και ο πτωχός - πλην τίμιος - τραπεζίτης!

Το πάρτι πλησιάζει στην κορύφωση!
(αφήστε με να ολοκληρώσω)

archaeopteryx είπε...

Αν είσαι Γερμανός δανείζεσαι από Γερμανικές τράπεζες, και θέλουν το ΕΣΠΑ για το Χέλιος.

Ανώνυμος είπε...

Το Ισραήλ και η Κύπρος είναι επίσης μικρές χώρες, πολύ πιο μικρές από την Ελλάδα, και όμως έχουν σημαντικές αγροτικές εξαγωγές.

Συμπτωματικά (;) και οι δύο χώρες έχουν υγιείς οργανισμούς προώθησης των προϊόντων τους. Οργανισμούς που εδώ τους αποκαλούμε "συνεταιρισμούς" και μόνο συνεταιρισμοί δεν είναι.

Ας μην τα ρίχνουμε όλα λοιπόν στα φτηνά εργατικά και άλλα επιχειρήματα για να καλύψουμε την ανοργανωσιά μας.

Η κοινή λογική μου λέει ότι δεν είναι δυνατόν η ντομάτα Πολωνίας που είδα στον μανάβη το Σάββατο να χρειάζεται λιγότερα εργατικά και πετρέλαιο από την ελληνική μέσα στον Δεκέμβριο όταν στην Πολωνία το δαγκώνουν από το κρύο. Κάτι δεν κάνουμε καλά.

Kaymakchalan

Εξάκτινος είπε...

1) Είδα λάδι από την περιοχή μου σε 2 Γερμανικά super market στην τιμή των 20 Ευρώ το λίτρο (960 gr). Εμάς μας το παίρνουν 2,30 Ευρώ το κιλό (1000 gr). Και στις δυο περιπτώσεις το διακινούν Γερμανοί. Οι Έλληνες δε μπορούν να μπουν στην αγορά.
2) Κυκλοφορεί γιαούρτι και λοιπά γαλακτοκομικά τα οποία είναι φτιαγμένα με γερμ. αγελαδινό γάλα με ελληνικές επωνυμίες και γράφουν πάνω ότι είναι φτιαγμένα "κατά το ελληνικό πρότυπο".
3) Τη δεκαετία του 50, γιατί από το 1961 και μετά με τον ανένδοτο και το 114 ξεκίνησε το βούλιαγμα, αναπτυχθήκαμε με βάση αμερικάνικα σχέδια τα οποία εφαρμόστηκαν και στη Νότια Κορέα μετά τον πόλεμο της Κορέας. Η Κορέα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι έχει πληθυσμό 40 εκ και μπορεί να έχει αυτοκινητοβιομηχανία.
4)Έλληνες επιχειρηματίες είπαν στο Γρηγόρη Κασιμάτη ότι δε μπορούν να του δώσουν χορηγία για να εκπροσωπήσει τα ελληνικά συμφέροντα διότι δε θα μπορούν να σταυρώσουν δουλειά
5) Οι Αμερικάνοι είχαν προγράψει τον Ωνάση αλλά του έκατσε η πετρελαϊκή κρίση.
6) Το επίσημο Ελληνικό κράτος ως μηχανισμός εννοώ έπαιξε πάντα ένα ρόλο κατά των συμφερόντων του Ελληνισμού.
7) Το 19ο αι. τρώγαμε κι από έναν αποκλεισμό κάθε 5 χρόνια από τις "δυνάμεις".

Πως να ανταγωνιστούμε λοιπόν;


Όπου μας αφήνουν τα πάμε μια χαρά. Σας αναφέρω τη, μέσω πλοίων και λιμένων, διασύνδεση της Ελλάδας με την Ευρώπη μετά την εν τοις πράγμασι καταστροφή των οδών μέσω Γιουγκοσλαβίας.

spiral architect είπε...

Σημαδεμένη τράπουλα.

Εξάκτινος είπε...

Και δυο διευκρινήσεις, μια για το (3) και μια για τη ναυτιλία.
Το αμερικάνικο σχέδιο έκανε το εξής απλό. Έπιανε μερικούς γάτους επιχειρηματίες και τους έλεγε επενδύστε. Ανδρεάδης-Μπροδοσάκης. Δυο όμιλοι επιχειρήσεων που δεν υπάρχουν πια.

Τη ναυτιλία θέλουν και μας την αφήνουν. Θα μπορούσαν να μη μας δίνουν ναυλοσύμφωνα και να χρεοκοπήσουμε. Οι Γερμανοί τα δίνουν σε δικές τους εταιρίες. Το μόνο που σώζει τη ναυτιλία είναι ότι δεν έχει δεσμούς με κράτη και ότι λόγω διεθνοποίησης δε μπορεί να της κάνει κακό το Ελληνικό κράτος.

Δεν ξέρω κανένα αναπτυγμένο κράτος που να ιδιωτικοποιεί τις υποδομές του και να τις δίνει σε ξένους. Αυτά είναι συστήματα λατινικής Αμερικής, εφαρμόστηκαν στην Αργεντινή και μετά την οικονομική κρίση τους κυνήγησε και τώρα τρέχουν 40 αγωγές κατά της Αργεντινής σε διεθνή διαιτητικά δικαστήρια.

archaeopteryx είπε...

Η "ιδιωτικοποίηση" της ΑΓΕΤ, να δεχτώ ήταν συμβιβασμός για να επιζήσει ο Τιτάνας.

Την "ιδιωτικοποίηση" του ΟΤΕ την θεωρώ ξεπούλημα στην DT.

Τον Σκαραμαγκά, παρ' όα τα αδιέξοδά του, στην ήδη χρεοκοπημένη HDW επίσης

Αυτό που κάνουν με την ΔΕΗ, επίσης έγκλημα διαρκείας.

Και ακολουθεί το νερό.

Οι Κυβερνήσεις μας, από το 1989 (ή το 1985) και μετά δεν είναι "Ελληνικές" Κυβερνήσεις. Τόσο απλό. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν 50% Ελληνική, η Κυβέρνηση Σημίτη ξεκίνησε 50% αλλά κατέληξε 10%, ο ΚΚ προσπάθησε, αλλά, και τον ΓΑΠ τον πήρανε χαμπάρι από νωρίς...

xrhxa είπε...

"Οι Κυβερνήσεις μας, από το 1989 (ή το 1985) και μετά δεν είναι "Ελληνικές" Κυβερνήσεις. Τόσο απλό."


Tόσο απλό....απλά να προσθέσω ότι όχι από το 1989 και μετά....αλλά από ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους...

Εξάκτινος είπε...

Ποτέ δεν είχαμε ελληνικές κυβερνήσεις στον τόπο. Πάτησαν στην οικονομική καχεξία διότι ελευθερωθήκαμε από τα άκρα προς το κέντρο, διότι ελευθερωθήκαμε χωρίς τις μητροπόλεις και τα κεφάλαιά μας. Φταίνε και οι πρόσφυγες διότι ποτέ δε στήριξαν τον απελευθερωτικό αγώνα. Είχαν βολευτεί μέσα στα πλαίσια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η οικονομική καχεξία επέτρεψε στους συμμάχους να μας ακρωτηριάσουν. 100 χρόνια μας ακρωτηρίαζαν. Μετά την ολοκλήρωση των ακρωτηριασμών ή παρακμιακή μας εξέλιξη ήταν φυσιολογική και αναμενόμενη.

Το θέμα είναι τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε.

xrhxa είπε...

Μας φτιάξαν κράτος- μόρφωμα για να ελέγχουν τους εμπορικούς δρόμους...όλα τα άλλα περί περήφανων Ελλήνων είναι φτιαχτά, για να έχουμε ένα ιδεολογικό υπόβαθρο και να μένουμε ατόφιοι σαν προτεκτοράτο .... τίποτε πιο εύκολο από το να ελέγχεις ένα κρατίδιο που είναι απομονωμένο από τους γείτονες του και μάλιστα διατηρεί θέματα και προστριβές με όλους του τους γείτονες...
Το μάτριξ στη δική μας περίπτωση λειτουργεί εδώ και δύο αιώνες...

Δεν είμαστε οι διακτινισμένοι καθαροί Έλληνες , που κρατάμε από την γενιά του Μεγαλέξανδρου- όχι ότι δεν έχουμε ρίζες από εκεί...
Το παραμύθι είναι ότι δεν έχουμε σχέση με τους λαούς που μας περιβάλλουν, ακόμα και με τους Τούρκους που τόσο έχθρα καλλιεργεί το σύστημα και μας ποτίζει με φαρμάκι το όλο είναι μας, η διαφορά μας είναι θρησκευτική, αυτοί είναι οι Ρωμιοί που αλλαξοπίστησαν κι έγιναν μουσουλμάνοι...εμείς είμαστε οι Ρωμιοί που κρατήσαμε την ορθόδοξη πράδοση μας... σκέψου τι και πόσα περισσότερα κοινά έχουμε με τους υπόλοιπους βαλκάνιους...
Ε...όλο αυτό καταργείται από την αποκλειστικότητα γονιδίων και την μοναδικότητά μας να είμαστε "έθνος ανάδελφον"...συμπαγής μάζα με συνείδηση υπερήφανης μοναδικότητας...έρμαια σε κάθε εθνοπατέρα που θα μας ρίξει στην φωτιά για "τα δίκια του έθνους' , κι ας είναι τα δίκια της τσέπης κάποιων..

Μεγάλη κουβέντα άνοιξα...

Το ρεζουμέ όλων αυτών είναι ότι είμαστε ένα μόρφωμα-κράτος που ιδρυθήκαμε για να ελέγχει μια συγκεκριμένη ομάδα συμφερόντων τους εμπορικούς δρόμους..
Επίσης σοβαρό θέμα είναι και το να απομακρυνθεί η προοπτική επανένωσης της αυτοκρατορίας ( των λαών που κατοικούσαν εντός της και όχι της συγκεκριμένης) που τελευταία την λέγανε Οθωμανική( έχει αλλάξει τόσα ονόματα στις χιλιετίες που έζησε)...
Περίτρανη απόδειξη για όσα λέω , είναι για το φτωχό μου το μυαλό ότι
η κρίση ξεκίνησε από εδώ , από την φτωχή μας ψωροκώσταινα, που έγινε το επίκεντρο των αγορών για δύο χρόνια...την ξεκίνησαν την κριση από εδώ...είχαν δικούς τους ανθρώπους αδίστακτους να επιβάλλουν αυτά που θέλαν, όπως τα θέλαν...

Έτσι..

Έτσι ξεκίνησε να αλλάζει η μορφή του κόσμου όπως τον ξέραμε...για καλό η για κακό δεν ξέρω, αλλά η αλλαγή είναι συθέμελη....

Κι αν μετράει η χαζή μου γνώμη, θα πρέπει να συσπειρωθούμε μέσα σε ένα μεγαλύτερο σχήμα, Η.Π.Ευρώπης θέλετε...όπως θέλετε πέστε το ...

Το περήφανο Ελληνικό κράτος, με την μορφή που το ξέραμε δεν έχει περιθώρια επιβίωσης πια...όπως το δημιούργησαν άλλοι , έτσι το τελείωσαν , άλλοι....και ο πόλεμος των συμφερόντων είναι παγκόσμιος...και το δίκιο το έχει πάντα αυτός που μπορεί να περνάει το δικό του....
Η συσπείρωση των ανθρώπων σε κοινωνίες και σε ομάδες από ανέκαθεν έγινε για να μπορούν οι πολλοί και αδύναμοι να ανταπεξέρχονται στην αυθαιρεσία των ισχυρών και την βία της εξουσίας...όποιας μορφής και να' ναι αυτή...μόνο συσπειρωμένοι έχουμε κάποια ελπίδα....αν και όταν ξυπνήσουμε και αντιδράσουμε ενάντια στα ξώβυζα και την ύπνωση μέσω ΜΜΕξαπάτησης και ελέγχου ....

Εξάκτινος είπε...

xrhxa δες εδώ. Διαφωνώ με αυτό που λες ότι οι Τούρκοι είναι Ρωμιοί. Υπάρχουν και κάποιοι, δεν το αμφισβητώ αλλά είναι λίγοι.

Ανώνυμος είπε...

http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4679479

Μουρλοκομειο!

archaeopteryx είπε...

4:30, ο τίλτος είναι παραπλανητικός. ΔΕΝ συμφώνησαν τίποτα τέτοιο. Συμφώνησαν να συνεχίσουν να μιλάνε, και να αποφασίσουν στο ... μέλλον.

Συμφώνησαν δηλαδή να μην γράψουν οι εφήμερίδες ότι "πάει διαλύθηκαν". Διαλυμένοι είναι.

xrhxa είπε...

@εξάκτινος

Διάβασα με μεγάλη προσοχή όλο το άρθρο...και δεν μπόρεσα να βρω που λέει ότι οι σημερινοί Τούρκοι ΔEN είναι οι εξισλαμισμένοι Ρωμιοί...Δεν το αναφέρει ακριβώς αλλά η περίοδος που μιλάει για Ρωμιούς είναι στο 1821 όπου Ρωμιοί χαρακτηρίζονται πια μόνο οι ορθόδοξοι που έχουν ΚΑΙ Ελληνική συνείδηση...αυτό όμως δεν αποχαρακτηρίζει την καταγωγή των Τούρκων από Ρωμιούς του Βυζαντινού χώρου( της Ρωμανίας- για να πούμε και το Βυζάντιο όπως το λέγανε οι κάτοικοί του)...
Αυτό επιβεβαιώνεται ΚΑΙ από το σημερινό επίσημο Τουρκικό κράτος που μιλάει για 52 φυλές (μιλιετ) από τις οποίες το καθαρά Τούρκικο-Τουρανικό φύλο δεν καταφέρνει να μαζέψει ποσοστό πάνω από το 4-5% της σημερινής Τουρκίας....(Αυτούς που λέει Ρωμιούς ο Κάνιγκ το 1821-1834 "έφυγαν" από εκεί με την ανταλλαγή το 1922)

Από την άλλη μεριά ...όλο το άρθρο ίσα ίσα που επιβεβαιώνει ακριβώς αυτά που είπα...και εμπεριστατωμένα, με παράθεση άρθρων...ακόμη και ντοκουμέντων...

Επίσης το άρθρο μιλάει για Γερμανική πολιτική που αντιπαλεύει με αυτήν της Αμερικής και της Ρωσίας -Κίνας...εγώ βασικά συμφωνώ με αυτούς τους άξονες αλλά δεν δέχομαι ότι η Γερμανική πολιτική αφορά μόνο τους Γερμανούς...αφορά όλους τους κατοίκους της Ευρώπης...είναι η Γερμανία μπροστά λόγω δύναμης αλλά από πίσω είμαστε όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι αυτής της γωνιάς της γης , και πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι όπως οι πόλεις κράτη τελείωσαν τον βίο τους επί Μεγαλέξανδρου τα κράτη έθνη τελείωσαν με τον β' Παγκόσμιο Πόλεμο...
Εμείς κανονικά με τόσο μακρά πορεία εν μέσω άλλων εθνοτήτων , όπου κρατήσαμε την μοναδικότητά μας και την ιδιαιτερότητά μας θα' πρεπε (και λόγω της κοσμοπολίτικης κοσμοθεωρίας μας - δεν είναι τυχαίο που διαπρέπουμε όπου σταθούμε), θα' πρεπε να μην τρομάζουμε στην προοπτική της ζωής εν μέσω πολλών άλλων ...

Ταυτόχρονα αυτή η ένωση λαών και πολιτισμών είναι η ευκαιρία να παραμείνουμε ζωντανοί σαν κοινωνίες με ανθρωπιστικά ιδεώδη , σαν κοινωνίες ανεπτυγμένες και ελεύθερες.....αν υποτεθεί ότι επικρατήσουν οι τραπεζίτες και τα ανώνυμα κεφάλαια, που θέλουν τον κόσμο μια ομοιογενή και απρόσωπη μάζα χωρίς παραδώσεις και "ιδιαίτερρα χαρακτηριστικά" , ο κόσμος θα ζήσει μια πολύ χειρότερη εποχή μεσαίωνα και σκοταδισμού...
Δεν είμαι ικανοποιημένος από την εξέλιξη που έδωσαν οι Γερμανοί - κυρίως- στην Ελληνορωμαϊκή παράδοση δια μέσου των αιώνων....θα μπορούσε να είναι πολύ πιο εξελιγμένη η ανθρωπότητα αν επικρατούσαν τα Ελληνορωμαϊκά στοιχεία ΑΤΟΦΙΑ...κάπου όμως σήμερα μιλάμε για Γερμανο-ελληνορωμαϊκό πολιτισμό...που αφορά όλην της Ευρώπη -βασικά- αλλά και όλον τον δυτικό πολιτισμό...το θέμα είναι ότι δεν έχω άλλη εναλλακτική- η ιστορία έχει ήδη εξελιχθεί, όπως εξελίχθηκε...το να μιλάμε για τους Γερμανούς σαν να είναι αποκομμένοι από όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους είναι νομίζω λάθος

Και για να κλείσω θα πω κάτι που μ΄αρέσει να λέω , και ας το εννοήσουμε αυτήν την φορά σαν έθνος:...δεν προσπαθώ να σώσω τον κόσμο...το τομάρι μου προσπαθώ να σώσω , αλλά μόνος μου δεν μπορώ....

αρχαίε συγνώμην για τα σεντόνια....και ευχαριστώ για την κατανόηση εκ των προτέρων...

xrhxa είπε...

Υ.Γ.: Η παραπομπή του @εξάκτινου στις 4:28 δίνει ακριβώς την απάντηση στο ερώτημα , για την "Ελληνική ανταγωνιστικότητα"....

Ανώνυμος είπε...

Το αίνιγμα παραμένει. Πως είναι δυνατόν ελληνικού τύπου προϊόντα, πχ φέτα, να παράγονται στην Δανία, χώρα με το ψηλότερο βιοτικο επίπεδο στην Ευρώπη, αν όχι τον κόσμο, άρα και ψηλά εργατικά, και να φτάνουν στην ΕΛΛΑΔΑ με φθηνότερη τιμή λιανικής.

Θεωρίες συνωμοσίας δεν αρκούν. Το προϊόν ταξιδεύει με ελληνικά TIR, διακινείται από ελληνικά μαγαζιά με ελληνικά ποσοστά κέρδους στην λιανική, δηλαδή ψηλότερα από αλλού. Και όμως, είναι πιο φθηνό. Το ίδιο συμβαίνει με μια σειρά προϊόντων.

Ισως αυτοί που μας θυματοποιούν να μην είναι τελικά ξένοι, ούτε καν πουλημένοι πολιτικοί δικοί μας, αλλά η ίδια η παράδοση μας που δεν μπορεί να δεχτεί το λογικό κέρδος ως θεμιτό και ηθικό. Ούτε μπορει αν φτιάξει ένα καθαρά εμπορικό συνεργατικό σύστημα διακίνησης εγχώριων προϊόντων. Θεωρούμε το κέρδος ως κάτι βρώμικο, που άρα δικαιολογεί κάθε είδους λαμογιά στην απόκτηση του, ακόμη και την υπερτιμολόγηση προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Εχω και μια μεταφυσικού τύπου ερώτηση που με βασανίζει εδώ και πολύ καιρό. Χρεώνεις ότι αντέχει η αγορά ή προτιμάς ένα λογικό ποσοστό κέρδους; Το έχω θέσει σε επιχειρηματίες και οικονομολόγους και απάντηση δεν πήρα, εδώ. Αμερικάνοι επιχειρηματίες δεν είχαν κανένα πρόβλημα να απαντήσουν προτιμώντας την δεύτερη εκδοχή ως την πασιφανώς λογικότερη διότι αν μη τι άλλο δεν αφήνει περιθώρια για ανταγωνισμό.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

Kaymakchalan
...
Η διαφορα στην τιμη της φετας οφειλεται στην διαφορα του κοστους παραγωγης της πρωτης υλης, το γαλα.

Ανώνυμος είπε...

@ xrhxa
Η συσπείρωση των ανθρώπων σε κοινωνίες και σε ομάδες από ανέκαθεν έγινε για να μπορούν οι πολλοί και αδύναμοι να ανταπεξέρχονται στην αυθαιρεσία των ισχυρών και την βία της εξουσίας...όποιας μορφής και να' ναι αυτή...μόνο συσπειρωμένοι έχουμε κάποια ελπίδα....αν και όταν ξυπνήσουμε και αντιδράσουμε στην ύπνωση μέσω ΜΜΕξαπάτησης και ελέγχου ....

Συσπείρωση, συνεργασία. Μαγικές λέξεις. Πώς να τα πραγματοποιήσεις όμως αυτά και με ποια μέσα;
Έστω ότι καταφέρνεις να ξεκαθαρίσεις από το σημερινό χάος ότι κάποιοι (θεσμοί ή κρατικές υπηρεσίες) τελικά λειτουργούν ως κλειστό σύστημα διασφάλισης των συμφερόντων (των εντολοδόχων τους ή για τους ίδιους).
Ως κοινωνία όμως πως ξαφνικά θα διδαχτούμε, έστω και τώρα ότι ο κάθε πολίτης:
- ειδικά τώρα, αν προσφύγει σε δανεισμό μέσω τραπεζών αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο; (η εξαίρεση φυσικά είναι για περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης – υγείας, περίθαλψης κπλ).
- πως στα δικαστήρια πολλές φορές αντί να βρει το δίκιο του, μπορεί να ταλαιπωρηθεί, να καταξοδευτεί και να μην δικαιωθεί ποτέ; (μερικές φορές η εξωδικαστική επίλυση διαφορών είναι αμεσότερη και συμφέρουσα λύση και για τις δύο πλευρές).
-τα ισχυρά Αθηναϊκά ΜΜΕ έχουν συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας; Μια προσπάθεια προσέγγισης και διάδοσης πληροφοριών μέσω τοπικών ΜΜΕ, δημοτικών κλπ, internet, προσφέρουν (ακόμα) δυνατότητες ενημέρωσης και επικοινωνίας αλλά και οργάνωσης αν αυτό χρειαστεί.
- ο Καλλικράτης ακόμα δεν έχει βρει τον βηματισμό του. Από την κεντρική διοίκηση έχουν ήδη εκδηλωθεί προσπάθειες και αυταρχικές παρεμβάσεις για να περιορίσουν τις νομικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές του.
- οι Δήμοι - ως πιο ευέλικτοι φορείς - μπορούν να δημιουργήσουν έναν υποτυπώδη κοινωνικό ιστό αλληλοβοήθειας ή νοικοκυρέματος κάποιων πραγμάτων (π.χ. την παράνομη ξύλευση που λέγαμε;) και με τη βοήθεια εθελοντών (συνταξιούχων, ανέργων κλπ).
- για τους πολιτικούς, θα έρθει και η σειρά τους. Πού θα πάει;
Μέχρι τότε όμως πρέπει να κατασταλάξουν και αυτοί, στο τι πρεσβεύουν ή προωθούν. Γιατί τώρα οι πολιτικές, οι στόχοι τους κλπ, είναι τόσο «ρευστά» - ειδικά στο μυαλό τους - που δεν μπερδεύουν μόνο εμάς αλλά και τους κομματικούς τους συντρόφους.

- όσο για τα τοπικά προϊόντα, είμαστε στο πλευρό των παραγωγών, θέλουμε να τα προτιμήσουμε αλλά πρέπει και αυτοί να κάνουν προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ τους για να τα φέρουν πιο κοντά μας και να είναι σε τιμές που να μπορούμε να τα αγοράζουμε (και όχι διπλάσια των εισαγόμενων).

Εξάκτινος είπε...

@ xrhxa

το λίνκ που σου έβαλα ήταν διότι συμφωνούσε σε κάποια από αυτά που έλεγες εσύ. Δεν το έβαλα διότι αναφερόταν στην καταγωγή των Τούρκων.

Οι Τούρκοι όπως γνωρίζεις ήρθαν σε κάρα από τα βάθη της Ασίας. Όταν έφτασαν στη μικρά Ασία άρχισαν να εξισλαμίζουν κόσμο είτε εθελοντικά είτε με τη βία. Αυτοί που εξισλαμίστηκαν εθελοντικά οι περισσότεροι δεν ήταν Έλληνες, είχαν απλά ασπαστεί το χριστιανισμό ο οποίος δεν τους ταίριαζε ως θρησκεία. Ήταν περίπλοκη και δε μπορούσαν να την καταλάβουν. Γι αυτό και μέχρι να έρθουν οι Τούρκοι και να εξισλαμίζουν μας προέκυψαν διάφορες αιρέσεις, που απλοποιούσαν τα πράγματα. Τώρα αν τους παραπάνω τους θεωρείς Ρωμιούς τότε θα μου επιτρέψεις να θεωρώ Ρωμιούς αυτούς που καλύπτει η στενότερη εκδοχή του Ρωμιού. Δηλ. του Χριστιανού Ορθόδοξου με ελληνική συνείδηση. Πάντως ακόμη και σήμερα πολλοί πρόσφυγες, που ήρθαν στην Ελλάδα, η ανταλλαγή έγινε με βάση το κριτήριο της Θρησκείας, δε νιώθουν Έλληνες και αυτοπροσδιορίζονται ως Ρωμιοί. Μερικοί δε ήταν κι ελάχιστοι της νέας γενιάς είναι ακόμη Τουρκόφωνοι.

Πολλοί από τους γνωστότερους Αυτοκράτορες του Βυζαντίου ήταν Αρμενικής καταγωγής. Ηράκλειος, Βασίλειος Μακεδών Α και Β, Φωκάς, Τσιμισκής. Αυτοκράτορες Ελληνικής καταγωγής σπάνια θα βρεις. Ίσως να μην τους εμπιστεύονταν.

Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι υπάρχει σύγχυση γύρω από την έννοια του Ρωμιού και τη ζωή στο Βυζάντιο και το διάδοχο σχήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

xrhxa είπε...

καιμακτσαλάν....(= κρέμα στην κορφή;)

Η δανέζικη "φέτα" δεν είναι φέτα...

Φέτα είναι μόνο το συγκεκριμένο λευκό τυρί που παράγεται με συγκεκριμένο τρόπο και μόνο από πρόβειο γάλα με ένα ποσοστό γίδινου, ή μόνο πρόβειο...το μόνο γίδινο δεν λέγεται φέτα...λέγεται γίδινο...ή κατσικίσιο ...

Υπάρχει μάλιστα και Ευρωπαϊκή οδηγία που λέει ότι μόνο η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να παράγει φέτα, γιατί είναι ένα προϊόν που παραδοσιακά φτιάχνεται στην Ελλάδα και αποτελεί παράδοση για τον Έλληνα ...είναι 'οπως οι Γάλλοι κατοχύρωσαν ότι η σαμπάνια είναι ένα όνομα αποκλειστικά Γαλικό....'οπως το ροκφόρ επίσης δικαιούνται να το χρησιμοποιούν σαν όνομα μόνο οι Γάλοι -όλα τα άλλα είναι "μπλέ τυριά"

αυτό που μας πασάρει η Δανία για φέτα είναι αγελαδινό τυρί , με μπόλικα πρόσθετα , που να το κάνουν να μοιάζει στην υφή με φέτα...

Η Δανία έχει μπόλικες καταδίκες εις βάρος της από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για αυτό το θέμα αλλά συνεχίζει ακάθεκτη, γιατί , οι έμποροι βγάζουν πολλά ( σκέψου ότι το πουλάν στην Ελλάδα την ίδια σαν φέτα)και ο κόσμος συνήθως το μόνο που κοιτάζει είναι το όνομα και η τιμή...δέστε και μια φορά , έτσι για αλλαγή και τα ψιλά γράμματα...

nikos είπε...

Το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, στη συρρίκνωση της γεωργίας, καθώς και στη αποβιομηχάνιση πολλών περιοχών της χώρας. Τα προβλήματα αυτά έχουν αυξήσει τις εισαγωγές πολλών αγαθών πρώτης ανάγκης, οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο αποτελεί τον «κορμό» του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Το έλλειμμα αυτό «τροφοδοτείται» επίσης από τη μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας από το πετρέλαιο και Φ.Α. !!!!!!, σε όλα αυτά προσθέστε το Ηλιος του ΓΑΠ,ΠΑΠ .. έτσι βρεθήκαμε στον .. παράδεισο!!

xrhxa είπε...

@ εξάκτινος ...11:16

Το "Βυζάντιο" ποτέ δεν είπε τον εαυτό του έτσι....ήταν η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία...κοινώς Ρωμανία...

Οι "Βυζαντινοί" δηλαδή αποκαλούσαν τους εαυτούς τους Ρωμαίους ή Ρωμιούς και το κράτος τους Ρωμανία....

Δεν υπήρχε προσδιορισμός με βάση την εθνότητα , προσδιορισμός που επικράτησε μετά την Γαλλική επανάσταση στον 18ο αιώνα....

Οι κάτοικοι λοιπόν της Ρωμανίας , ανεξάρτητα καταγωγής , λεγόταν Ρωμιοί....

Οι περιφέρειες πάντα είχαν θέματα να χωρίσουν με τη κεντρική διοίκηση...ειδικά όταν αυτήν γινόταν καταπιεστική...το να αναφέρεις ότι υπήρχαν θέματα κατανόησης της θρησκείας είναι το λιγότερο γελοίο...ειδικά αν αναλογιστείς ότι και ο χριστιανισμός από την Καπαδοκία πέρασε στην Ελλάδα...
Το Ισλάμ επικράτησε στον χώρο που καταλαμβάνει η σημερινή Τουρκία γιατί έφερε μια κοινωνική επανάσταση για τα δεδομένα της εποχής...ήταν το πιο δίκαιο σύστημα που υπήρχε τότε , για τον απλό λαό ...αν το αντιπαραθέσεις δε με την καταπίεση που επικρατούσε από το φεουδαρχικό σύστημα των τελευταίων χρόνων της Ρωμανίας, είναι απορίας άξιο πως βρίσκανε και επανδρώνανε στρατό οι Ρωμιοί...

Ξέφυγα απ' το θέμα όμως....

Ρωμανία το κράτος....άρα Ρωμιοί όλοι οι κάτοικοί του ανεξαιρέτως καταγωγής.....

Οι σημερινοί περήφανοι Έλληνες , ας θυμηθούνε ότι από τον 3ο ως το 10ο αιώνα είχανε απαρνηθεί το όνομα Έλληνας, μάλιστα ήταν και τιμωρητέο να αυτοπροσδιοριστείς έτσι, γιατί επιλέξανε αντί να προσδιορίζονται εθνοτικά , να προσδιορίζονται μόνο θρησκευτικά....

Από τον 3ο αιώνα και την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης, δεν υπήρχαν πια εθνότητες μέσα στην Ρωμανία, αλλά μόνο χριστιανοί....

Ο προσδιοριμός "Έλληνας" εμφανίστηκε πάλι στην εποχή του σχίσματος , από τους λατίνους, γιατί το Έλληνας ήταν συνδεμένο με το άπιστος, είχε δλδ μια θρησκευτική χροιά , ακόμη στον 10ο αιώνα, και υιοθετήθηκε από την μεριά του πάπα για να μειώσει την αξία των λατρευτικών δοξασιών της ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας...


Όπως διάβασες και στο λινκ που μου παρέθεσες, αυτοί που δημιούργησαν το νεοελληνικό κράτος , σαν προτεκτοράτο, αυτοί από πιο πριν με διάφορους περιηγητές και με την τρέλα περί φιλελληνισμού , επεδίωξαν να δώσουν στο νεοσύστατο προτεκτοράτο τους μια αίσθηση αναγέννησης του μεγαλείου της αρχαίας Ελλάδας , η οποία διακτινίστηκε , μέσα από τους αιώνες και έφτασε σε μας σήμερα ατόφια και αμόλυντη από βυζάντια, ,βαλκάνιους κτλ, κτλ, κτλ...

Παρεμπιπτόντος....
Βαλκάνια;....

Ξέρεις το Ελληνικό όνομα των Βαλκανίων;

Είναι :ΡΟΥΜΕΛΗ....

Εξάκτινος είπε...

@ xrhxa

Δεν πείθουν αυτά που λες κι εν μέρει αλληλοαναιρούνται. Από τη μια λες για θρησκευτικό προσδιορισμό και από την άλλη για τιμωρία αν κάποιος αυτοπροσδιορίζονταν εθνοτικά. Σαφώς και δε γούσταραν τους Έλληνες ούτε ως πνεύμα ούτε ως γένος. Ακόμη και τώρα κρατάει αποστάσεις η εκκλησία. Για τις αιρέσεις διάβασε λίγο για τον Πατριάρχη Σέργιο επί Ηρακλείου και θα δεις ότι δεν υπάρχει κάτι το γελοίο σε αυτό που έγραψα. Υπήρξαν κι άλλοι Πατριάρχες με παρόμοιες τάσεις.

Καλό θα ήταν επίσης να είχαμε μια λίστα με τις εθνικότητες των αυτοκρατόρων και των Πατριαρχών έτσι για να μας λυθούν κάποιες απορίες.

Τέλος πάντων εγώ αυτοπροσδιορίζομαι κυρίως εθνικά και δεν εκφράζομαι μόνο από το θρησκευτικό προσδιορισμό του Ρωμιού που με σημερινούς όρους θα περιλάμβανε Σέρβους, Ρουμάνους και Βούλγαρους. Οι κολλημένοι Ρωμιοί αρνούνται τον εθνικό χαρακτηρισμό σε αυτές τις εθνότητες. Δεν τις θεωρούν καν εθνότητες αλλά λένε ότι είναι Έλληνες και πρέπει να τους επανελληνίσουμε. Ειδικά για τους Βούλγαρους, εχθρό μας από την εποχή του Βουλγαροκτόνου, και εθνότητα που για ευνόητους λόγους δεν έχει αναδείξει κανένα αυτοκράτορα, λένε ότι είναι προϊόν Ρώσικης παρέμβασης αγνοώντας τη γλώσσα που μιλάνε.

Η συζήτηση είναι γνωστή, οι διαφωνίες επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που δε μπορούν να προσδιοριστούν εθνικά, αλλά είναι δικό τους θέμα. Εγώ δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία.

xrhxa είπε...

"Δεν πείθουν αυτά που λες κι εν μέρει αλληλοαναιρούνται. Από τη μια λες για θρησκευτικό προσδιορισμό και από την άλλη για τιμωρία αν κάποιος αυτοπροσδιορίζονταν εθνοτικά."

προφανώς αναφέρεσαι για όσους αυτοπροσδιορίζονταν "Έλληνες " στην περίοδο από τον 3ο ως τον 10 αιώνα...μα δεν τιμωρούνταν σαν εθνοτικός προσδιορισμός...αλλά σαν προσδιορισμός που ενείχε στοιχεία μη επαρκούς χριστιανικής προσήλωσης...ήταν οι χριστιανοί και οι "εθνικοί" ή "Έλληνες"...όπου το εθνικό και το Ελληνικό προσδιόριζε τους πιστούς στις αρχαίες λατρείες....ανεξαρτήτως καταγωγής...

Aυτό μας δείχνει ότι η χρήση του ονόματος "Έλληνας" στην αρχαία Ελλάδα περιείχε μάλλον την πολιτιστική και θρησκευτική ταυτοποίηση παρά τον προσδιορισμό της καταγωγής....

Η έννοια του έθνους και κατά συνέπεια του έθνους κράτους , επικράτησε με την μορφή που την ξέρουμε μετά από την γαλλική επανάσταση και τον 18ο αιώνα...

Όλοι οι προσδιορισμοί για έθνη πιο πριν είναι σημερινές κατασκευές και αυθαίρετες....

Αυτό που λες για τους αυτοκράτορες και τους πατριάρχες μάλλον ενισχύει αυτό που λέω παρά αυτό που επικαλείσαι...όλοι ήταν ρωμαίοι...δεν μπορείς να πεις ότι ο αυτοκράτορας των ρωμαίων δεν ήταν ρωμαίος...