Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Στους πράσινους παπαγάλους εύχομαι να πάτε τα παιδιά σας σε επείγον χειρουργείο που ηλεκτροδοτείται από αιολικά


http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=432418&h1=true

Το Βήμα λέει αρλούμπες:

1. Τα 1.621 MW δεν είναι ηλεκτροπαραγωγή, είναι ονομαστική εγκατεστημένη ισχύς. ΜΕΓΑΛΗ η διαφορά. Τα "μεγαβάτ" είναι πόσα φουρφούρια μπήκαν στα βουνά. Όχι οι μεγαβατώρες που ΘΑ παράξουν, ΟΥΤΕ οι μεγαβατώρες που θα απορροφηθούν από το δίκτυο.  Με διαθεσιμότητα περίπου 22%, στην καλύτερη περίπτωση, 1.612 MW θα δώσουν στην ηλεκτροδότηση 1.621 x  24 x 365 x 0,22 = 3.123.991 ΜWhr σε έναν χρόνο, εάν όλα είναι ρολόϊ στην διασύνδεση και την εφεδρεία. Άλλο εγκατεστημένη ονομαστική ισχύς και άλλο ηλεκτροπαραγωγή.

2. Τα 1.621 MW προϋποθέτουν περίπου άλλα τόσα
 εγκατεστημένα MW φυσικού αερίου. Εκτός εάν η ΔΕΗ πάρει το ρίσκο να αλλάζει φορτίο στα λιγνιτικά της, τα αιολικά μεγαβάτ, στην υποθετική λειτουργία τους προϋποθέτουν 1.621 x 24 x 365 x 0,78 = 11.075.969 MWhr από φυσικό αέριο. Τσάμπα πράγματα. Αλλά και αυτό είναι εξωραϊστικό. Στην πράξη, τα αιολικά θα γυρίζουν κουτουρού, και εάν τύχει να φυσάει πολύ σε ώρα αιχμής, το ρεύμα τους θα πηγαίνει στο δίκτυο. Ειδάλλως, απλά θα αυξάνει την εντροπία του Σύμπαντος.

3. Οι θεωρητικές 3 εκατομ. MWhr. θα πληρώνονται (και από τους εργαζόμενους του Βήματος) χοντρική τιμή περί τα €100/Mwhr (κάτι λιγότερο λένε, αλλά βάλε έργα υποδομής, διασυνδέσεις και διανοίξεις που δεν φαίνονται και λίγα σας λέω). Οι 11 εκατομ. μεγαβατώρες αερίου, Κύριος οίδε πόσο πάνε, όσο πει ο διάδοχος του Μουμπάρακ, ή οι Αζέροι, ή οι Ελ. Κανένα 60άρι 70άρι την MWhr. Ο τσάμπα αέρας είναι πανάκριβο ρεύμα σε καιρό χρεοκοπίας, ύφεσης, αποβιομηχάνισης, και κλεισίματος φτηνών φυλλάδων. Και δεν θα υπήρχε αιλικό ρεύμα, εάν δεν ήταν Ε-ΠΙ-ΔΟ-ΤΟΥ-ΜΕ-ΝΟ. Και δεν θα με ένοιαζε ότι ήταν επιδοτούμενο εάν τουλάχιστον ήταν "ρεύμα" και όχι "στοχαστικό ρεύμα".

4. Εάν αντί για αιολικά είχαμε κάποια συμβατική ενεργειακή πηγή, πχ λιγνίτη, θα κόστιζε το ρεύμα €35/MWhr.  Θέλετε €40;  Κανένα πρόβλημα. 35 έκανε η μεγαβατώρα όταν ανέλαβε το Πασόκ. Θέλετε να βάλετε και τον φόρο άνθρακα; Αυτόν που έπεσε από €25 πριν ένα χρόνο σε €7,8 σήμερα και είναι στα αζήτητα;

5. Και είναι φτηνές οι ίδιες οι Α/Γ;  Οι Ελληνικές προμήθειες έχουν συνήθως περισσότερη μίζα από κόστος, αλλά στον όχι πολύ διεφθαρμένο κόσμο, το αρχικό κόστος ανά MW, αιολικών συν τις εφεδρείες τους είναι λίγο παραπάνω από το τυπικό ...πυρηνικό!!

6. Είναι "ανεξάρτητη" η Στατιστική;  Ούουουου... Όσο ανεξάρτητη είναι η Τέρνα, η ΕΛΕΤΑΕΝ (αιολικά Σκύρου;) και το ίδιο το Βήμα (που κάποια σχέση έχει με την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ).  Γιατί δεν βάζετε και τους Οικoλόγους-Πράσινους για κλακαδόρους; Και την Γκρηνπής;

Και αφού έχω την προσοχή σας μέχρι εδώ, να σας θυμίσω την Γερμανική εμπειρία με τα αιολικά, πουλάκια μου. Η Γερμανία, τίγκα στα αιολικά,  πάνω από 25.000 εγκατεστημένα αιολικά μεγαβάτ κατάφερε να καλύψει μόλις το ...6,5% της Γερμανικής ηλεκτρικής ζήτησης από αιολικά. Και όπως έχει πει και η Ε.ΟΝ., όσο περισσότερα βάζει τόσο πέφτει το ποσοστό λόγω της στοχαστικότητας του αέρα. Φυσικά, απασχολεί 100.000 κόσμο κατασκευάζοντας και εξάγοντας αιολικά. Οι επίσημες γερμανικές πηγές για τους εξωφρενικούς αυτούς ισχυρισμούς μου είναι εδώ και εδώ.

Και επειδή ο νούμεραο ένα πονηρός στην λίστα  είναι η Δανέζικη Vestas, να σας θυμίσω και για την Δανία: Ο μέγας μύθος είναι ότι η Δανία έχει ΑΠΕ. Η Δανία ηλεκτροδοτείται βασικά από κάρβουνο με ρεύμα που εξάγει σε Σκανδιναβικές χώρες και Γερμανία, και επανεισάγει σαν υδροηλεκτρικό και πυρηνικό (πρασινότατα) από Νορβηγία και Σουηδία. Διαβάστε (και εάν αμφιβάλλετε, διαβάστε τις πηγές).

Η Γερμανία και η Δανία καίνε κάρβουνο (και η Γερμανία πυρηνικά και αέριο), οι εταιρίες που αναφέρονται στο Βήμα (και η ΕΛΕΤΑΕΝ) καίνε το υστέρημα το Έλληνα καταναλωτή, χωρίς να του προσφέρουν τίποτα χρήσιμο, και το τι καίει το Βήμα ελπίζω κάποια στιγμή να το μάθουμε.

Περίληψη:  (α) Με "μεγαβάτ" δεν ανάβει η λάμπα.  (β) 100>60>35 (€/MWhr). (γ) Στους πράσινους παπαγάλους εύχομαι να πάτε τα παιδιά σας σε επείγον χειρουργείο που ηλεκτροδοτείται από αιολικά.  Και ρωτήστε την ΕΛΕΤΑΕΝ, πόσα αιολικά μεγαβάτ πρέπει να βάλουν για να φτιάξουν ΜΙΑ μπίλια από ρουλεμάν ανεμογεννήτριας. Μόνο μία μπίλια.   Η απάντηση εδώ.

Ο "σκληρός" τίτλος είναι για να εμπεδώσουν οι περι ων ο λόγος τι σημαίνει "διαθεσιμότητα", και "εφεδρεία"

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ψεμα για το κλιμα δινει και παίρνει και βεβαια στοχος ειναι, τι αλλο; Και πάλι τα λεφτα.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=433058


Λήδα

spiral architect είπε...

Και με "όρους της αγοράς" να το δεις, βλέπεις την "ελληνική προστιθέμενη αξία" και το συνακόλουθο "πρω(κ)τογενές πλεόνασμα".

- Βλέπετε καμιά ελληνική κατασκευαστική εταιρία μέσα?
- Φτιάχνουμε κάτι χειροπιαστό και "πωλήσιμο" που τα κέρδη αυτής της πώλησης να γυρίζουν στη κοινωνία?

Σχετικό - τεχνικό: Μπορώ να σου δώσω ένα κάρο MWh και GWh ενέργειας από μια μπαταρία των 9V ... αν δεν σου πω τη διάρκεια του χρόνου που θα στις δώσω!

archaeopteryx είπε...

Το Durban και το Κυότο είναι ψιλοτελειωμένες υποθέσεις... Και αναλόγως άργησαν. Τώρα προσπαθουν να τα πακετάρουν σε αντικινεζική καμπάνια αλλά οι Κινέζοι έχουν έρθει καταπρασινοι χαχαχάαα

archaeopteryx είπε...

Καλόοοο σπιραλ

spiral architect είπε...

Αυτή η "ανεξαρτησία", το "μη κυβερνητικό", το "αγοραίο" ... ρε παιδί μου, με ξετρελαίνει!

Ανώνυμος είπε...

Την εποχη που στην Αθηνα εξωραϊσμος σημαινε πολιτισμος:

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=425748&h1=true


Σημερα πόσες κρηνες για τον κόσμο εχει η Αθηνα;

Λήδα

Ανώνυμος είπε...

αρχαιοπαπαρα τι ζόρι τραβας και σκουζεις με τις ανανεωσιμες; Μηπως εισαι του λόμπυ τηε πυρηνικηςενέργειας;
Η αποφαση για ανανεωσιμες ειναι κεντρικη απο Ευρωπη και όλες οι χωρες συμμετεχουν εδω και πολλά χρονια. Ηρέμησε και συ και οι πικρομπαμπουρες του φόρουμ σου

archaeopteryx είπε...

ανώνυμε 9:06, καταλαβαίνω ότι τσούζει.

Καταλαβαίνω ότι η ρευστότητα είναι πρόβλημα, ο κόσμος δεν έχει λεφτά για κανονικούς λογαριασμούς και εσείς ονειρεύεστε αυξήσεις για να δικαολογήσετε την αχρηστία σας.

Ναι, το κάταλαβες, είμαι της GE. Έχουμε κάνει κοινοπραξία με την Siemens να βάλουμε 6x1600MW πυρηνικά στο Σούνιο να φέγγουν το στενό με την Μακρόνησο για τα γρι γρι. Με το ρεύμα που θα περισσεύει θα γυρίζουμε και κάτι κολλημένα αιολικά πιο πέρα

"Blog" λέγεται, δεν λέγεται "forum".

Ανώνυμος είπε...

Μου θύμισες τον πρώην πρόεδρο του Ε τμήματος του ΣτΕ που, ακυρώνοντας την απόφαση για την εγκατάσταση πυλώνων στις Κυκλάδες, ανέφερε τις ΑΠΕ ως λύση. Οι λόγοι ήταν περιβαλλοντικοί, είχε πει.

Πως μια σεiρά πυλώνων είναι χειρότερη από ένα ολάκερο δάσος από τουρμπίνες, που θερίζουν πουλιά, μόνο αυτός ξέρει.

Ο κύριος έδρασε ως παραθεσμικός θεμελιωτής των αρχών της συμφωνίας του Ριο και της Ατζέντας 2000 στην Ελλάδα. Και θαυμάστε πού μας έφεραν οι αρχές της οικολογίας.

Ο δε πρώην πρωθυπουργός μας πίστευε, και δήλωσε σε δημοσιογράφο (Σιδέρη) ότι οι μονώσεις σπιτιών και τα διπλά τζάμια ήταν η πράσινη ανάπτυξη που θα μας έβγαζε από την κρίση.

Με τέτοια άσχετα κεφάλια σε καίρια σημεία πως να μην κάνουν πανηγύρι οι πρασινοκομπιναδώροι!

Kaymakchalan

archaeopteryx είπε...

Kaymakchalan, παρόλο ότι δεν είμαι άσχετος με τα γενικά θέματα, ομολογώ ότι άργησα να πιάσω το μέγεθος της "απάτης".

Το θέμα προφέρεται για παρανόηση και κοροίδία, και άντε να πείσεις κάποιον ότι άλλο ανεμόμυλος που αλέθει ή αφαλατώνει (και το σιτάρι και το νερό αποθηκεύονται) και άλλο για ρεύμα δικτύου

Εξ ου και ο ...χυδαίος τίτλος της ανάρτησης, μπας το εμπεδώσουν μερικοί.

Ο πρωθυπουργός μας ή πουλούσε τρέλα, ή ήταν χαζούτσικος, ή έλεγε ότι του έλεγαν. Αυτό που βρήκα πιο παλαβό ήταν που ο Μανιάτης πήγε να κλείσει τους εδώ αλουμινάδες για να εισάγει έτομα γερμανικά ξύλινα κουφώματα. Τον πήραν χαμπάρι και τον ξέχεσαν! Πλασιέ είναι η Κυβέρνησή μας.

Ανώνυμος είπε...

Αυτοι πανηγυρίζουν σαν να κέρδισαν τον πρωτο λαχνό του λαχειου. Τί υποκρισία!

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63584001

Ληδα

archaeopteryx είπε...

η κιλοβατώρα από τέτοια είναι 2-3 φορές πιο ακριβή από την ...απλή αιολική, και για καλώδια.... Αυτά είναι για να κρατάνε ζωντανή την εικόνα ότι κάτι γίνεται... ΛΕΦΤΑ είναι το θέμα Λήδα, ΛΕΦΤΑ. Μετρητά μπροστά, και ευχερεια με πλούσιες ταρίφες. Η Ευρώπη καταρέει επειδή δεν υπάρχουν ΛΕΦΤΑ.

bob είπε...

ρε συ αρχαιε:
εχω διαβασει 5 - 6 σχολια αγνωστων που σε βριζουν...
επειδη δεν εχω χρονο να διαβασω ολες τις αναρτησεις, μπορεις να μου πεις αν ποτε εστω και ενας σταθηκε με επιχειρηματα απεναντι σε αυτα που γραφεις?
ενας ρε παιδι μου, για τον αντιλογο, για το γαμωτο... εστω ενας ανωνυμος απο τη siemens

archaeopteryx είπε...

Επιχειρήματα άκουσα ΜΟΝΟ πριν από καιρό, στο antinews, όταν πρωτο άρχισα να κάνω κλικ-κλικ.

Και επειδή βαριόμουν να λέω τα ίδια και τα ίδια (και επειδή σαφώς δεν ήξερα ορισμένα πράγματα στη λεπτομέρεια που θα ήθελα -- πχ τι κάνουν οι άλλες χώρες) έφτιαξα αυτό το blog, που πήρε διαστάσεις Λερναίας Υδρας.
΄
Αλλά δεν υπάρχουν επιχειρήματα. Και το τελευταίο του παληκαριού πιο πάνω τι είναι; Έτσι λέει η Ευρώπη. Αλλά και σε αυτό υπάρχει απάντηση "ποιά Ευρώπη". Και εγώ έμαθα πολλά. ΔΕΝ φανταζόμουν πόσο Γερμανικό είναι το Πράσινο Πλάνο.

Γερμανικό πράσινο πλάνο

Αυτά ας πούμε δεν τα ήξερα...

Αλλά άντε να πεις τώρα στον άνθρωπο, βρίζει δεν βρίζει ότι η Ευρώπη δεν υάρχει ή βαράει διάλυση...

Διάβασε την ΠΡΩΤΗ ΠΡΩΤΗ ανάρτηση, αν δεν βαριέσαι. Ανοιξη του 2009

archaeopteryx είπε...

Και, συνεχίζω, αντίλογος δεν θα υπάρξει γιατί χρησιμοποιώ λογική και στοιχεία. Όχι αλάνθαστα, αλλά φανερά. Εεεε... πόσο λάθος να είναι τα επίσημα Γερμανικά στοιχεία αιολικής ηλεκτροπαραγωγής;

Ασε τα κλιματολογικά, είναι πιο ψιλά γράμματα. Αλλά όσο ΔΕΝ έχω την "αλήθεια" εγώ δεν την έχουν ούτε οι άλλοι. Βασικά θεωρίες. Αλλά τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ δείχνουν μία κατέυθυνση... Μάλλον απάτη το AGW. Που πλέον δεν είναι Warming είναι κάτι άλλο. Και όταν έχει πλημύρες φταίει το CO2. όταν δεν έχει, δεν λέμε τίποτε. Καιρός είναι αυτός, αλλάζει. Για το κλιμα θες ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 100άδων χρόνων. Που;;;

Ανώνυμος είπε...

Αρχαιοπτέρυγα,

Και εγώ αργά κατάλαβα, (ηλικιακά), κάπου το 1992 όταν μας ήλθε το πρώτο κύμα με την Νατούρα 2000. Ηη άποψη των ΠΑΣΟΚάνθρωπων ήταν ότι η σύμπλευση με το ευρω-οικολογικό ρεύμα θα έφερνε ανάπτυξη.

Kαι τότε, μόνοι μας, βάλαμε 21% της χώρας στη Νατούρα, αποκλείοντας έτσι την συμβατική ανάπτυξη. Η Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία έβαλαν κάτω από 10%.

Κανείς δεν αναρωτήθηκε πως η λιγότερο βιομηχανική χώρα της Ευρώπης θα αναπτυχθεί όταν αποκλείει το ένα πέμπτο της επικράτειας από την ενεργό οικονομία.

Τωρα βλέπουμε ακριβώς πως αναπτυχθήκαμε, που πήγαν οι επιδοτήσεις, και με ποια υποδομή θα βγούμε από την κρίση.

Γίναμε εθελοντικά οικορεντίκολα.

Kaymakchalan

nikos είπε...

και εγώ με την σειρά μου εύχομαι στα παιδιά του αχτύπητου καθηγητού Α.Ζερβου να έρθουν αυτήν την εποχή στην Πτολεμαιδα http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/913ed01f-fa42-4fbd-a36b-a0a7be3adf06..χιχχι

Ανώνυμος είπε...

Ο στόχος πάντως να γίνουμε ένας απέραντος ΗΛΙΟΣ να δούμε πού θα καταλήξει:

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/11/2011_416967

Μια παλαιότερη συλλογή:
http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/contentTypes/pubObject/topicNames/Helios/searchInSubtopics/true

Και πριν μέρες είχα δει μια αποτίμηση μιας «εικονικής εξαγωγής ενέργειας» όμως… προς το παρόν η συγκεκριμένη ανάρτηση, «διαφεύγει».

Ανώνυμος είπε...

@ Kaymakchalan
Μου θύμισες τον πρώην πρόεδρο του Ε τμήματος του ΣτΕ που, ακυρώνοντας την απόφαση για την εγκατάσταση πυλώνων στις Κυκλάδες, ανέφερε τις ΑΠΕ ως λύση. Οι λόγοι ήταν περιβαλλοντικοί…
Επίσης:
…Ο κύριος έδρασε ως παραθεσμικός θεμελιωτής των αρχών της συμφωνίας του Ριο και της Ατζέντας 2000 στην Ελλάδα. Και θαυμάστε πού μας έφεραν οι αρχές της οικολογίας.

Τώρα είπες κάτι που πονάει. Το Ε τμήμα του ΣτΕ εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί ως προμετωπίδα των πράσινων ιδεολογιών. Κάποιες φορές οι αποφάσεις του είναι τόσο αυστηρές, περίπλοκες ή «δημιουργικές» που δύσκολα εξηγούνται από τους γνωστούς εθνικούς νόμους. Μερικές φορές μάλιστα μοιάζουν να είναι ακόμα πιο αυστηρές και από την δύσκαμπτη ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αυτό που ποτέ δεν κατάλαβα είναι γιατί μέλη του ΣτΕ συμμετέχουν σε ΜΚΟ με νομοπαρασκευαστική κατεύθυνση και δραστηριότητες. Επίσης δεν μου αρέσει που αυτές οι ΜΚΟ (όπου συμμετέχουν και τόσο υψηλόβαθμοι δικαστικοί) στο παρελθόν έχουν επιχορηγηθεί από κρατικούς πόρους. Μια τέτοια ΜΚΟ είναι το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος. Μια άλλη είναι η ΜΚΟ Νόμος και Φύση. Πιθανόν κάποιοι δικαστικοί να συμμετέχουν ως απλά μέλη και σε άλλες ΜΚΟ. Μεμπτό δεν είναι αυτό, όμως … Όσο να ‘ναι, η κατάσταση μοιάζει μπερδεμένη.

http://www.nomosphysis.org.gr/

http://www.nomosphysis.org.gr/show.php?catid=7&lang=1

spiral architect είπε...

Παιδιά χαμογελάτε!

Ζήτω η πράσινη ανάπτυξη και οι υποστηρικτές της.
(κάνα τηλεφωνάκι θα ανακυκλώσετε, μπας και μαζέψει κάνα πελατάκι η vodafone?)

Ανώνυμος είπε...

Ο ρόλος του τέως προέδρου του Ε τμήματος είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης, όπως υποθέτω ότι ο ίδιος θα ήθελε να θεωρείται.

Η οικολογία δεν λειτουργεί με απλές μορφές αιτίασης, πχ κάνω το Α και ακολουθεί το Β. Δυστυχώς όμως έτσι κατανόησε την οικολογία ο συγκεκριμένος και αποφάσισε να στηρίξει την ιδεοληψία του με δημιουργική δικαστική.

Το μεγαλύτερο ατού που έδωσε στους οικολογίζοντες είναι η αρχή της προληπτικής απαγόρευσης εν όψει πιθανής οικολογικής ζημιάς. Το λεγόμενο preventive principle που ανατρέπει τον κλασσικό όρο του δικαίου ότι ο ενάγων αποδεικνύει. Ετσι κάθε τυχάρπαστος μπορεί να προσφεύγει με το κόστος ενός παραβόλου στο ΣτΕ και να παρεμποδίζει έργα κάθε είδους και σημασίας.

Οταν η Ευρώπη κατάλαβε την καταστροφική επιρροή των οικολογούντων και μετρίασε την αρχή της πρόληψης, εμείς εδώ δεν ακολουθήσαμε. Είμαστε ακόμη προσκολλημένοι σε ξεπερασμένα μοτίβα, ανάμεσα τους και το ανεπανάληπτο "άπαξ δάσος πάντα δάσος". Με τέτοιες χειροπέδες δεν βγαίνουμε από την κρίση.

Kaymakchalan

spiral architect είπε...

Η "παντοτινή μας αγάπη":

Αφού νομοθέτησε τη "βρομοδουλειά", την έκανε εις Παρισίους με όλα τα έξοδα πληρωμένα!

Αμ πως!

nikos είπε...

τα μόνα που δεν φορολόγησε ο ΠΑΠ και ο ΓΑΠ ειναι τα... Λιπη κάπρων ..η κόπρων

Ανώνυμος είπε...

http://logioshermes.blogspot.com/2011/12/blog-post_2647.html

Τρέχα, γύρευε ......


Λήδα

archaeopteryx είπε...

To στρατόπεδο είναι ένα, και από την άλλη μεριά έχει κάτι φουκαράδες. Τελειώμενο είναι το θέμα. Απλά θα ψάξουν να πούνε κάτι για να έχουν λόγο να πάνε σε άλλο εξωτικό μέρος του χρόνου.

Ξέρεις το ωραία που είναι αυτά τα συνέδρια... Φαϊ, ύπνος, μπανάκια, κωλαράκια, απ' όλα έχει για όλους.

Ανώνυμος είπε...

Aαααχ, Πτέρυξ, μεχρι πότε, θα αναστεναζουμε σαν ατομα και σαν λαος;
Ουτε αρχαια ελληνικη τραγωδια να ειμασταν!


Λήδα

archaeopteryx είπε...

Λήδα, μου έλεγε προχτές, "σοβαρός" άνθρωπος ότι χάνουμε τις επόμενες δύο γενιές. Δηλαδή μέχρι το ...2070 κάπως έτσι θα πηγαίνουμε. Βέβαια, δύκσολα να πεις πώς θα είναι σε 3 χρόνια, άσε σε 60.