Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ενέργεια και επενδύσεις στην Ελλάδα


Οι λέξεις "Ανάπτυξη" και "επενδύσεις" ξανάγιναν της μόδας με την προεκλογική περίοδο. Από την ώρα που άρχισα να γράφω για την Πράσινη Απάτη, λέω και ξαναλέω ότι η "Πράσινη" ανάπτυξη είναι σχήμα οξύμωρο, κάτι σαν το στεγνό νερό. Οι ΑΠΕ δεν ήταν, δεν είναι, και δεν θα είναι "επένδυση" παρά μόνο εάν παράγουμε εμείς φ/β, αιολικά, και σχετικά γκάτζετς και τα εξάγουμε σε ηλίθιους.

Ανάπτυξη χωρίς βιομηχανία δεν υπάρχει, παρά μόνο σε πολύ εξειδικευμένους φορολογικούς παραδείσους, και χώρες που συνίστανται σε ένα καλό καζίνο. Βιομηχανία χωρίς φτηνό ρεύμα δεν υπάρχειΦτηνό ρεύμα χωρίς  βιομηχανία, επίσης δεν υπάρχει (η ισχύς βάσης, εάν θυμάστε). Εξαγωγές χωρίς βιομηχανία επίσης δεν υπάρχουν (εκτός εάν γίνουμε μόνο αγγουροπαραγωγική χώρα). Θετικά ισοζύγια συναλλαγών χωρίς εξαγωγές επίσης δεν υπάρχουν.  Τα εισαγόμενα φάρμακα και το πετρέλαιο (που μας τρομοκρατούν ότι δεν θα έχουμε εάν γυρίσουμε σε δραχμή) προϋποθέτουν κάποια εξαγωγή, ή κάποιο πλούσιο θείο στο Σικάγο ή το Βερολίνο να στέλνει λεφτά.  Η ανταγωνιστικότητα που τσαμπουνάνε (και σωστά) οι Γερμανοί δεν είναι μηδενικά μεροκάματα και ανεργία. Είναι, κυρίως, φτηνό ρεύμα. Η Ισπανία το έμαθε το ποίημα όταν με πολλές ΑΠΕ (και με εξαγωγές ΑΠΕ) απλά έφτιαξε 25% ανεργία, να'ναι καλά το φτηνό Γαλλικό (πυρηνικό) ρεύμα.  Και εάν θες να εξανδραποδίσεις μια χώρα, πεθαίνεις πρώτα την ηλεκτροπαραγωγή της, και φορολογείς τα έτοιμα και τους τζίρους.

Οι πραγματικοί βιομήχανοι (όχι οι έμποροι δικαιωμάτων άνθρακα και γενικά ξεπλυντήρια) χρειάζονται φτηνό (και απρόσκοπτο) ρεύμα, μπορούν να βοηθήσουν με μακροχρόνια συμβόλαια αγοράς (χρηματοδότηση λέγεται, χρηματοδότηση από εξαγωγές!) και δεν ντρέπονται να πούνε "όχι στον φόρο άνθρακα" -- που τόσο ντρέπεται να πει ευθαρσώς η ΝΔ.

"Ενέργεια και επενδύσεις στην Ελλάδα" του Κ. Κουκλέλη της ΕΒΙΚΕΝ, εδώ,
(και τα λέει καλύτερα από εμένα).

Η Ελληνικές βιομηχανίες σε κίνδυνο (Καθημερινή)

Όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία αλλά έχω αναφέρει, ξανά και ξανά,  τι θεωρώ σαν "ενεργειακές επιλογές" για την χώρα μας.    Το εφικτό. και όχι το ιδεατό ή το ιδεοληπτικό, ή το επιβεβλημένο από Γερμανούς εξαγωγείς και Δανέζικες ΜΚΟ.   Η ΝΔ θα κέρδιζε εάν δεν προσπαθούσε να υπηρετεί και τον θεό και τον διάβολο (ή, απλά, αν βασιζόταν σε κοινή λογική και όχι επιταγές ξένων και ντόπιων πλασιέ που παριστάνουν τους "Ευρωπαίους επενδυτές".

16 σχόλια:

spiral architect είπε...

Να ρε οι "επενδύσεις"!
(μαζί με ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, Ελληνικό κλπ)

Θα πούμε το νερό, νεράκι και το ρεύμα, κεράκι και γκαζιέρα.
Αλλά θα είμεθα περήφανοι ως Ελληνες.

(και ευχαριστημένοι οι γνωστοί κάτοχοι Cayman καθώς και οι κροκόδειλοι του ομωνύμου νησιωτικού συμπλέγματος

nikos είπε...

δυστυχώς στην Ελλάδα το τεράστιο ζήτημα των ενεργειακών πόρων και της ενεργειακής πολιτικής δεν απασχολείσαι ποτέ όσο πρέπει ούτε τους πανεπιστημιακούς αλλά ούτε και τους επιστημονικούς θεσμικούς φορείς (ΤΕΕ, επαγγελματικούς συλλόγους). Αυτή η αδυναμία έχει μεταφερθεί και στα κόμματα.Αμην !!! Ενδεικτικο παράδειγμα είναι ο λιγνίτης.... όπου κανένας αρμόδιος η μη ... δεν γνωρίζει με όποια ανοχή θέλει τα οικονομικά απολήψιμα κοιτάσματα του ..και σκόπιμα και συνειδητά τα μπερδεύουν με τα γεωλογικά !!!

Ανώνυμος είπε...

To βιολι βιολακι

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=457783&h1=true

Ανώνυμος είπε...

Μια λογικοφανης ερμηνεια:

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=458016&h1=true

nikos είπε...

μια επιχείρηση που η εκτίμησης αξίας ήταν 17 δις Ευρώ!!!! σήμερα ούτε.... 400 εκ...
παρέλαβαν χρυσό και το κατάντησαν σκατό ....

spiral architect είπε...

Ευρώπη; What's this?
Δημοκρατία; What's this?
Πρώτο ΘΕΜΑ online : Πήρε άδεια το κόμμα παιδόφιλων στην Ολλανδία!

Οπότε να χέσω την "Ευρώπη" και τη "δημοκρατία" σας, κερατάδες!

Ανώνυμος είπε...

http://foititesoikonomikon.blogspot.com/2012/05/26-2012-1363-site.html

Αυτο το πηρατε χαμπάρι;

Ανώνυμος είπε...

Archaeopteryx,
Αυτή η απλή, λιτή και απέριττη ανάλυση τα λέει όλα.
Κεφάλαιο για τη Χώρα μας, σκέψη βασισμένη στην επιστήμη, τον ορθό λόγο, τη γνώση.
Ευχαριστούμε!

nikos είπε...

η παγκοσμιοποίηση και επικυρίαρχη του χρηματιστηριακού "κεφαλαίου" Ευρώ κατέστρεψε και σκότωσε ανεπανόρθωτα την εργασία , δημιουργία, τα μέσα παραγωγής,την γεωργία, δυστυχώς για πολλές δεκαετίες

Ανώνυμος είπε...

Η ΝΔ πάντως δεν ανέφερε ουτε μια λέξη για ΑΠΕ και μιλά μονο για παραγωγή

archaeopteryx είπε...

Καλλιο αργά παρά ποτέ

Ανώνυμος είπε...

Ακόμη και το αγγούρι, για να φτάσει τροφαντό στις αγορές, θέλει ενέργεια στην διαλογή, συσκευασία και μεταφορά.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

God bless you Sir!

nikos είπε...

απολογισμός Παπακωνσταντινου http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=noMIgyVwp6c%3d&tabid=367&language=el-GR

Ανώνυμος είπε...

Η Γαλλία παράγει ηλεκτρική ενέργεια με κόστος στα 10 Ευρώ/MWh!

Ανώνυμος είπε...

@ nikos: απολογισμός Παπακωνσταντινου

Τώρα απομένει να δούμε και τις προτεραιότητες διαχείρισης του νέου υπηρεσιακού ΥΠΕΚΑ. Στο βιογραφικό του καθηγητή, είδα ότι συμμετείχε και σε ΜΚΟ πράσινης κατεύθυνσης.
http://envthink.blogspot.com/

Δεν ξέρω αν τίθεται θέμα «ασυμβίβαστου». Τέτοιες εποχές που ζούμε όμως, τίποτα πια δεν εκπλήσσει. Άλλωστε, «οι εξουσίες» αλλά και οι θεσμικοί ρόλοι έχουν μπερδευτεί. Δικαστικοί, δημοσιογράφοι, ιδρυτικά μέλη ΜΚΟ, πολιτικοί, συνδικαλιστές κλπ, αλλάζουν θέσεις, αρμοδιότητες ή συμμετέχουν παράλληλα σε φορείς που εκτελούν, γνωμοδοτούν ή ελέγχουν.
Σε αυτά τα νέα συστήματα διακυβέρνησης άντε τώρα να βγάλεις άκρη.