http://www.reuters.com/article/2013/08/14/column-wynn-renewable-eu-idUSL6N0GE1TJ20130814
Μετά τις κινήσεις της Ισπανίας κι άλλες χώρες θα περικόψουν τις παροχές και επιδοτήσεις σε ΑΠΕ. Αυτό θα συμβεί σε χώρες που είτε έχουν ακριβά για αυτές "προγράμματα", ή που έχουν φτάσει τους όποιους "περιβαλλοντικούς στόχους" (σημ. μεταφραστή: "έχουν ήδη χώσει αρκετά σε σαβούρες"), ή χώρες με "πολιτικό ρίσκο" (χαχάχαχα, μαντέψτε τι σημαίνει πολιτικό ρίσκο και ποιές χώρες το έχουν).
Οι καταναλωτές πληρώνουν όλο και περισσότερα για τις επιδοτούμενες (από αυτούς) ΑΠΕ, και αυτό δημιουργεί εντάσεις σε περιβάλλον λιτότητας. (Άντε καλέ... Εγώ χαίρομαι να πληρώνω για να συντηρούν οι αιολικοί επιχειρηματίες το ...
Ακόμη και η Ισπανία, μάλλον θα κάνει κι άλλες περικοπές για να μειώσει τις κρατικές υποχρεώσεις από τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ, και η Ελλάδα έχει παρόμοιο πρόβλημα με την Ισπανία, και τα κράτη θα περάσουν το κόστος στους καταναλωτές (λεφτά υπάαααρχουν). Η Γερμανία έχει ήδη ανακοινώσει πλαφόν σε χρεώσεις για ΑΠΕ σε καταναλωτές (κοινώς θα μπει πλαφόν και στις ΑΠΕ και στις επιδοτήσεις τους)
Αυτό σημαίνει "πολιτικό ρίσκο στον κλάδο των ΑΠΕ" (σημ. μεταφραστή, "προσέχετε εσείς που χρηματοδοτείτε ΑΠΕ, θα φάτε φόλα" -- μα ο καημένος το λέω, ότι δάνεια σε ΑΠΕ ισοδυναμούν με επισφάλειες, και ότι τα αιολικά είναι καλή επένδυση μόνο αφού φαλιρίσουν και φεσώσουν τους χρηματοδότες τους).
Οι γραφειοκράτες της "Ενωμένης Ευρώπης" δεν μπορούν να παρέμβουν" και γκρινιάζουν ότι αυτές οι κινήσεις "υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών". Οι αρχαιοπτέρυγες όμως χαίρονται, γιατί οι δήθεν "επενδύσεις σε ΑΠΕ" είναι μία προκλητική, ατελέσφορη, μη ανταποδοτική απάτη, που δεν έχει σχέση με ηλεκτροπαραγωγή, όπου πληρώνω εγώ και η πραγματική βιομηχανία, για να πλουτίζουν 3-4 "Ευρωπαϊκά" εργοστάσια (ENERCON, VESTAS GAMESA κλπ), 2-3 ολιγοπωλιακές "ΔΕΗ" (EDF, Enel, Iberdrola") και κάτι ντόπια παράσιτα που προσπαθούν να καλύψουν τον λογαριασμό του γκαζόν τους (εντός και εκτός Ελλάδος).
Η Μεγάλη Απάτη των ΑΠΕ αποκαλύπτεται... Energy insiders have long known that the notion of ‘renewable energy’ is a romantic proposition – and an economic bust. But it is amazing what the lure of guaranteed ‘few strings attached’ government subsidies can achieve
Και στα τέλη της δεκαετίας του '70 εμφανίστηκε αυτή η απάτη. Και τότε τέλειωσε άδοξα. 40 χρόνια "τεχνολογία"-μαϊμού, που ποτέ δεν θα σταθεί στα πόδια της, κύριοι της ΡΑΕ και του Σ.τ.Ε. για έναν απλό λόγο, και ασχέτως κόστους: Δεν υποκαθιστά συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, και δεν εξοικονομεί καύσιμα.
Και αναρωτιέμαι πώς δεν ντρέπονται να κυκλοφορούν όλοι αυτοί που προώθησαν την απάτη... Θα μου πείτε, "μερικοί είναι ακόμα στις καρέκλες τους"
9 σχόλια:
Μήπως, λέω, μεγάλο σκάνδαλο με το ΕΤΜΕΑΡ καιενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τον DR.Β. και τον υφυπ. ΠΕΚΑ ;
Η ΡΑΕ έστησε μια "μαϊμού" διαβούλευση(με τους βιομήχανους που ανταποκρίθηκαν δεόντως βλ. http://www.rae.gr/site/categories_new/about_rae/activity/global_consultation/history_new/05112012.csp, είπε ψευδώς πως θα ακολουθήσει το Αυστριακό μοντέλο για ορθολογικότερη μέθοδο επιμερισμού των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ στις κατηγορίες καταναλωτών (που αυτή κατηγοριοποίησε), δεν έβαλε πάγια χρέωση ΑΠΕ για τις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών όπως είναι το Αυστριακό μοντέλο και ενώ προβλέπεται στο άρθρο 40 του ν. 2733/1999 "Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας-ρύθμιση θεμάτων ενεργειακής πολιτικής και λοιπές διατάξεις" όπως αυτό έχει τροποποιηθεί ότι: "Το ειδικό τέλος που επιμερίζεται, ομοιόμορφα για όλη την ελληνική επικράτεια, σε κάθε Πελάτη περιλαμβανομένων και των αυτοπαραγωγών, σύμφωνα με μεθοδολογία η οποία καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, που εκδίδεται μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε. και η οποία λαμβάνει υπόψη την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ο κάθε Πελάτης και συντελεστές που διαφοροποιούν τον επιμερισμό κατά κατηγορία Πελατών, έτσι ώστε να προκύπτει χρέωση που εξισορροπεί τις οικονομικές συνέπειες μεταξύ των κατηγοριών Πελατών..", με την απόφαση Δ5-ΗΛ/Β/Φ.120/οικ. 290/8-1-2013 του υφυπουργού ΠΕΚΑ Παπαγεωργίου και την 323/2013 ΡΑΕ δεν λαμβάνονται πλέον υπ' όψιν, για την εξίσωση του επιμερισμού, σε κάθε κατηγορία καταναλωτών του ΕΤΜΕΑΡ, ως τα μέσα έσοδα από τις "ανταγωνιστικές χρεώσεις"(βλ. την Δ5-ΗΛ/Β/Φ.1.17/1615/οικ. 25947/6-12 Υ.Α. της Μπιρμπίλη) αλλά μόνο (ρε τι γίνεται..) μόνο τα έσοδα από τις χρεώσεις για τη χρήση του Συστήματος Μεταφοράς και του Δικτύου Διανομής, καθώς με την Δ5-ΗΛ/Β/Φ.120/οικ. 290/8-1-2013 κατόπιν εισήγησης της ΡΑΕ ως μέσο έσοδο της κάθε κατηγορίας καθορίστηκε το έσοδο από τις χρεώσεις για τη χρήση του Συστήματος Μεταφοράς και του Δικτύου Διανομής.
Δηλαδή ενώ αρχικά (έως το τέλος του 2010) το μοναδιαίο ύψος του Ειδικού τέλους ΑΠΕ (τώρα ΕΤΜΕΑΡ) ήταν ενιαίο και προσδιορίζονταν κάθε έτος με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, με τον ν. 3175/2003 άρθρο 23 και εν συνεχεία τον ν. 4062/2012 άρθρο 39 άρχισε να εφαρμόζεται άλλη μεθοδολογία επιμερισμού του ΕΤΜΕΑΡ στις κατηγορίες ΥΤ, ΜΤ και ΧΤ για να καταλήξει η μεθοδολογία σε αυτό που περιέγραψα παραπάνω. Έτσι όχι μόνο αποσυνδέεται η επιβάρυνση από την πραγματική κατανάλωση (μέσω της μεθόδου των χρεώσεων που ευνοούσε τους μεγάλους καταναλωτές) αλλά πλέον αποσυνδέεται τελείως και από αυτή τη μέθοδο ο επιμερισμός του ΕΤΜΕΑΡ, ώστε οι βιομήχανοι να πληρώνουν ελάχιστα.
Φαίνεται ότι είναιτο όλο παίγνιο πράγματι για μηνυτήρια αναφορά (κατά υφυπουργού ΠΕΚΑ και Β.) και καταγγελία στην Κομισιόν.
Η απόφαση υφ. ΠΕΚΑ ολοκληρώθηκε με τη απόφαση 323/2013ΡΑΕ (είναι σύνθετη διοικητική ενέργεια) και αυτές πρέπει να συμπροσβληθούν ως παράνομες αντιβαίνουσες στο περιβαλλοντικό δίκαιο ανεξαρτήτως των ερωτημάτων ανταγωνισμού που τίθενται
Όσο για το πως διογκώθηκε το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΛΑΓΗΕ και τις σχετικές ποινικές ευθύνες δείτε τις διαφορές στις ταρίφες των ΦΒ μεταξύ της πτωχευμένης (αλλά "βρωμερά πράσινης") Ελλάδας και των άλλων κρατών μελών, βάζοντας στη αναζήτηση την γνωμοδότηση 2/2013 ΡΑΕ (που κατά τ' άλλα χορηγούσε και χορηγεί, αφειδώς άδειες παραγωγής) και δείτε τις τιμές που έβαλαν ΜΟΝΟ για τους νεοεισερχόμενους φ/βκούς εδώ : http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=2401&language=el-GR
Τώρα ήρθε η σειρά των παλαιών παραγωγών από Φ/Β
Προς δόκτωρα Β.(αυτός ή άλλος είναι ο Δρ. γαβάθας που στέλνει σχόλια ;)
Βιώσιμη ανάπτυξη με βλάβη στην ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας λόγω ΑΠΕ δεν συμβαδίζουν.
Γι' αυτό θα αναγκαστούν να πληρώσουν Λάτσης και Μυτιληναίος αναλογικά το ΕΤΜΕΑΡ έτσι ώστε τα δικαστήρια να επέμβουν (ως προς το επείγον δημόσιο συμφέρον που συνιστούν οι ΑΠΕ) κατόπιν των δικών τους προσφυγών, αν δεν είναι τσάμπα μάγκες..
Ο ρυπαίνων πληρώνει
Δεν είναι ρύπος το CO2; Πληρώστε και καμία μελέτη χρυσοκάνθαροι..Τσάμπα ΑΠΕ για σας , πανάκριβες γιά τα νοικοκυριά τέλος
"Αυξήσεις στο λαό, μειώσεις στους βιομηχάνους στους λογαριασμούς ρεύματος και μέσω ΕΤΜΕΑΡ & ΣΗΘΥΑ"
www.giapraki.com/45781-afxisis-sto-lao-miosis-stous-viomichanous-stous-logariasmous-revmatos-ke-meso-etmear-sithia#ixzz2cEs6Y49o
"Το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Ταμείο Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων που έγινε για να χρηματοδοτήσει και μέσω των καταναλωτών τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας οι οποίες χρηματοδοτούνται κατά 75% στις δαπάνες κατασκευής και το ρεύμα που παράγουν στοιχίζει μέχρι και πέντε φορές πάνω από την τιμή πώλησης από τη ΔΕΗ (μέχρι 200 ευρώ η μεγαβατώρα έφτασε το κόστος παραγωγής από όλες τις ΑΠΕ) ενώ η ΔΕΗ πουλάει το βιομηχανικό ρεύμα 43 ευρώ τη μεγαβατώρα! Αυτός είναι και ο λόγος (τιμή αγοράς και τιμή πώλησης) που ο ΛΑΓΗΕ σήμερα παρουσιάζει έλλειμμα μισό δις και προβλέπεται μέσα στο 2014 να ξεπεράσει το ένα δις ευρώ!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ακόμα «κόλπο» για να χρηματοδοτηθούν οι βιομήχανοι της ενέργειας (κυρίως ο Μυτιληναίος και ο Λάτσης) είναι ότι δίπλα στις ΑΠΕ βάλανε μέσα από σκανδαλώδη διάταξη που ψήφισε η τότε τρικομματική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμα και το ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας) εντάσσοντας έτσι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο! Δηλαδή βάφτισαν «το κρέας ψάρι» αφού εντάσσουν το φυσικό αέριο στις ΑΠΕ παρότι δεν είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα, για να παίρνουν οι βιομήχανοι που επένδυσαν στο φυσικό αέριο επιδοτήσεις και από το ΕΤΜΕΑΡ παρότι πριμοδοτούνται με μισό δις ετησίως από τη ΔΕΗ μέσα από άλλες κομπίνες που ονομάστηκαν ψυχρή εφεδρεία (100.000 ευρώ ετησίως ανά εγκατεστημένη μεγαβατώρα), Οριακή Τιμή του Συστήματος και Μηχανισμός Ανάκτηση Μεταβλητού Κόστους αφού πουλάνε το ρεύμα που παράγουν από φυσικό αέριο στη ΔΕΗ πάνω από 100 ευρώ τη μεγαβατώρα και το αγοράζουν 43 ευρώ από τη ΔΕΗ για τις ανάγκες των δικών τους ηλεκτροβόρων βιομηχανιών (διυλιστήρια Λάτση και αλουμίνα της Ελλάδας του Μυτιληναίου)!
Μεγάλο ζητούμενο είναι ποιος θα καταναλώσει αυτή την ενέργεια όταν η εγκατεστημένη ισχύς από 11.500 μεγαβάτ, σήμερα ξεπέρασε τις 17.000 και η μέση ζήτηση έπεσε από τις 9.000 στις 5.000 μεγαβάτ λόγω της πολιτικής των μνημονίων αφού 1.300.000 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και καθημερινά γίνονται 1000 διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος"
Μπορεί αριστεριστές, αλλά ορθόν το αληθές, όσο για τον Συριζα, άσε, πάλι την μπάλα στην εξέδρα ο μπαγάσας (ως νέο πασοκ) :
«Η συγκυβέρνηση την ώρα που ο λαός βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση επιβάλλει νέες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυξάνει στους οικιακούς καταναλωτές κατά 118% το τέλος ΕΤΜΕΑΡ από 9,5 σε 20,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν μάλιστα πριν από ένα χρόνο οι οικιακοί καταναλωτές πλήρωναν 3 ευρώ την μεγαβατώρα. Συγχρόνως προχώρησε και σε μεγάλες αυξήσεις στους αγρότες και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, ενώ στους μεγαλοβιομηχάνους έκανε μειώσεις....
Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει προτείνει τρόπο να λυθεί το πρόβλημα:
- Να σταματήσει η προκλητική επιδότηση των ιδιωτών μεγαλο-παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος από Φυσικό Αέριο και
- Να πληρώσουν όλοι αναλογικά (ως εδώ εντάξει) και όχι με οριζόντιο τρόπο αλλά με κριτήρια το μέγεθος και το κόστος κατασκευής (;;;;; η μπάλα στην εξέδρα) ώστε να είναι κοινωνικά δίκαιη η κατανομή των βαρών(της καθαρής ενέργειας των πελατών του Συριζα ; η του Ελντοράντο του Τσίπρα ;)
Τι έλεγε στο κατα-πόνημα του : " Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ «ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΑΠΕ»" βλ. www.hellasres.gr/
o Δρ. Νίκος Βασιλάκος
Αντιπρόεδρος τότε της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ (EREF) & Αντιπρόεδρος του Ομίλου για τη Διάδοση των
Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ELFORES)και ελέω Γιωργάκη-Μπιρμπίλη
πρόεδρος της ΡΑΕ
"Τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει στη χώρα μας ένας, χαμηλής-προς το παρόν- έντασης αλλά σαφώς μεθοδευμένος, κλεφτοπόλεμος δηλώσεων για το «υψηλό κόστος των ΑΠΕ». Με αιχμή του δόρατος τα φωτοβολταϊκά συστήματα και την ανάγκη σημαντικής αύξησης της τιμής αγοράς, από το Διαχειριστή του Συστήματος ή του Δικτύου, της παραγόμενης από τα συστήματα αυτά ηλεκτρικής ενέργειας (ώστε να καταστούν στοιχειωδώς βιώσιμα), ορισμένοι «κύκλοι» εκφράζουν την άποψη ότι καλές μεν είναι οι ΑΠΕ (σ.σ. για να κοροϊδεύουμε τους κουτόφραγκους ότι προσπαθούμε για το περιβάλλον), αλλά «πρέπει να συζητήσουμε το κόστος τους». Εκδηλώνοντας την ανησυχία τους μήπως η περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα οδηγήσει σε μεγάλη επιβάρυνση των καταναλωτών, κυρίως μέσω του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ, το οποίο χρεώνεται στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και χρησιμοποιείται για την ανάκτηση του κόστους οικονομικής υποστήριξης των ΑΠΕ.
Επειδή είναι φανερό ότι οι ανωτέρω «κύκλοι» ή δεν έπιασαν ποτέ μολύβι και χαρτί για να κάνουν μερικές στοιχειώδεις αριθμητικές πράξεις, ή δεν τους ικανοποιούν τα αποτελέσματά τους, είναι πλέον χρήσιμο και επίκαιρο να κάνουμε εμείς τις πράξεις αυτές, δημόσια"....
"Επιβάρυνση μεγάλων (βιομηχανικών) καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος από το ως άνω τέλος ΑΠΕ
Είναι προφανές ότι για μία μεγάλη βιομηχανική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ (1,24 €/MWh) μεταφράζεται σε υπολογίσιμη (αλλά όχι δυσβάσταχτη) ετήσια χρέωση. Για παράδειγμα, σε ετήσια ηλεκτρική κατανάλωση 10.000 MWh (όπως π.χ. της Αθηναϊκής Ζυθοποιΐας στο Αιγάλεω), αντιστοιχεί χρέωση τέλους ΑΠΕ ίση με 12.400 €/έτος. Πάντως, «φασαρία» για το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ κάνουν κυρίως λίγες μεγάλες βιομηχανίες, όπως π.χ. η Αλουμίνιον της Ελλάδος και η ΛΑΡΚΟ, οι οποίες έχουν πολύ υψηλές ετήσιες ηλεκτρικές καταναλώσεις. Όμως, για τους δύο αυτούς μεγάλους ηλεκτρικούς καταναλωτές (με συνολική ετήσια κατανάλωση 3600 GWh) έχει προβλεφθεί ειδική ευνοϊκή μεταχείριση στο Ν. 3175/03. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Άρθρο 23, παρ. 20 του νόμου αυτού, η επιβάρυνση λόγω του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ για κάθε Πελάτη, ανά θέση κατανάλωσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα ανώτατο όριο. Το όριο αυτό έχει καθοριστεί από τη ΡΑΕ (Απόφαση Ο-8175/20.10.2004) για το 2005 στα 637.158 Ευρώ (με ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή).
Για να φανεί το μέγεθος της ευνοϊκής αυτής μεταχείρισης των ως άνω βιομηχανιών, αναφέρεται ότι η ετήσια χρέωση του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ για την Αλουμίνιον της Ελλάδος, για το 2005, θα έπρεπε κανονικά να ανέρχεται σε (2.400.000 MWh/έτος) x (0,8 €/MWh) = 1.920.000 €, αντί των 637.158 € που χρεώνεται σήμερα"...
" Επιβάρυνση ενός τυπικού οικογενειακού λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος από το ως άνω τέλος ΑΠΕ.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ και της ΔΕΗ (2001), η μέση οικιακή κατανάλωση ηλεκτρισμού ήταν 2878 kWh/έτος x νοικοκυριό για το σύνολο της χώρας, ενώ για την Περιφέρεια Πρωτευούσης ήταν 3675 kWh/έτος x νοικοκυριό. Θεωρώντας μία μέση αύξηση της οικιακής κατανάλωσης 4% το χρόνο, σε εθνικό επίπεδο, προκύπτει ότι η μέση ετήσια οικιακή κατανάλωση ηλεκτρισμού στη χώρα, στο χρονικό ορίζοντα του 2010, θα ανέλθει περίπου σε 4100 kWh/έτος x νοικοκυριό. Συνεπώς, η μέση ετήσια επιβάρυνση του ως άνω τέλους ΑΠΕ στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ενός τυπικού νοικοκυριού, θα ανέλθει σε :
(4100 kWh/ έτος x νοικοκυριό) x (1,24 €/MWh) 5 €/ έτος x νοικοκυριό, ή 85 λεπτά/δίμηνο x νοικοκυριό
Σημειώνεται ότι η επιβάρυνση αυτή των 85 λεπτών ανά δίμηνο αντιστοιχεί περίπου στο 1% του συνολικού ποσού πληρωμής ενός τυπικού νοικοκυριού για το λογαριασμό της ΔΕΗ"
Καθηγητάρα ε; Ιδίως αν ληφθεί υπ' όψιν ότι επί προεδρίας του πήγαν τα εγκαταστημένα Φ/Βολταϊκά εκεί που πήγαν και τίναξαν τον λογαριασμό στον αέρα.
Δρ. Γαβάθα τι έχεις να πεις εσύ για τον δόκτωρα Βασιλάκο μιας και υπογράφεις ως "Δρ. Γαβάθας ΡΑΕ";
Σχετικά με τις ευθύνες για τις επιπτώσεις των Φ/Β στο έλλειμμα του λογαριασμού ΛΑΓΗΕ για τις ΑΠΕ, ως δόκτωρ Γαβάθας, έχω να πω αυτά :
09/03/10 Νέος πρόεδρος στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναλαμβάνει ο Νίκος Βασιλάκος. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενέκρινε κατά τη σημερινή πρωινή συνεδρίαση της την τοποθέτηση του κ. Βασιλάκου στη ΡΑΕ.
Διευθυντής Ενεργειακής Πολιτικής και Πολιτικής Περιβάλλοντος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού (1986-87). Την περίοδο 1988-89 διατέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.
___________
http://www.econews.gr/2010/06/22/ypeka-energy-committee/
22 Ιουνίου 2010
Συγκρότηση Επιτροπής για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό.
Πρόεδρος της επιτροπής ορίζεται ο Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΚΑ και ως Αναπληρωτής Πρόεδρος ο Νικόλαος Βασιλάκος, Πρόεδρος της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας).
Τα υπόλοιπα μέλη είναι οι:
-Μιχαήλ Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας),
-Πάνος-Δημήτριος Μαυροκέφαλος, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου),
-Aρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΔΕΗ,
-Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου),
-Ιωάννης Αγαπητίδης, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας),
-Νικόλαος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Τμήματος Greenpeace,
-Δημήτρης Λάλας, Καθηγητής, Εθνικός Εκπρόσωπος για το Κλίμα
-Κωσταντίνος Μανιατόπουλος, πρώην Γενικός Διευθυντής Ενέργειας Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
-Παντελής Κάπρος, Καθηγητής ενεργειακής οικονομίας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
Ποιοί είναι υπόλογοι λοιπόν κατά την ποινική έννοια ως προς το ερώτημα που μου θέσατε (ευχαριστώ πολύ);
Δείτε εξάλλου τι επικαλείται ο Δρ. Β. στην ΓΝΩ ΜΟΔ ΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 2/2013
Προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 27Α
του ν. 3734/2009
"Επειδή, η διείσδυση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στο ενεργειακό μίγμα αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς,
όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πίνακα 1 κατωτέρω σχετικά με την εγκατεστημένη ισχύ των σταθμών και
από τις ήδη συναφθείσες συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς οι οποίοι
δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί (1.613MW συμβολαιοποιημένη ισχύς φωτοβολταϊκών σταθμών στο
διασυνδεδεμένο σύστημα και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, βάσει στοιχείων Λ.Α.Γ.Η.Ε 02/2013)..."
Κύριε Γαβάθα,
Δείτε ένα μηνιαίο λογαριασμό ενός μικρού καταναλωτή Μέσης Τάσης της τάξεως των 400-500kVA και δείτε πόσο είναι το ΕΤΜΕΑΡ και πόση αντίστοιχα η χρέωση της κατανάλωσής του:
Σε λογαριασμό κατανάλωσης της τάξεως των 5000 ευρώ (μόνο ΔΕΗ) το ΕΤΜΕΑΡ είναι κοντά στα 400 ευρώ.
Λίγα είναι; Πάλι καλά που δεν πάει με το δίκαννο στα ταμεία της ΔΕΗ, ή στο ΥΠΕΚΑ και στη ΡΑΕ για τα συχαρίκια.
Επειδή το αποτέλεσμα μετράει ...
Επίσης να φροντίσουν αυτοί που είναι υπόλογοι κατά την ποινική έννοια να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους για να πληρώσουν το κόστος των δικτύων και των υποσταθμών που φτιάχτηκαν, ίσα αυτά για να φορτίζονται στο 70-80% της μεταφορικής ισχύος τους για 3-4 ώρες την ημέρα και το τελευταίο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Δείτε μόνο πόσοι ΑΠΕτζήδες είναι συνδεδεμένοι και τι δίκτυα (τα κόστη αυτών) έχουν γίνει ως τώρα. Που δηλαδή να μπουν και οι συμβολαιοποιημένοι ...
(σιγά μην μπουν, αλλά λέμε τώρα ... τώρα το γύρισαν στη βιομάζα όπου και πιέζουν για ευνοϊκό επιδοματικό πλαίσιο)
Τελειώνω λέγοντας ότι, πρέπει να φροντίσετε εκεί στη ΡΑΕ, να μάθετε τη διαφορά μεταξύ των συγγενών μεγεθών ισχύος και ενέργειας.
Είναι σημαντικό το τελευταίο.
Δημοσίευση σχολίου