Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013

Ψήνεται νέα παραπληροφόρηση με τις ΑΠΕ


Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (και τις ΗΠΑ) ψήνεται νέα παραπληροφόρηση:  Ότι οι ΑΠΕ "σβήνουν" την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.  Η λέξη "σβήνουν" δεν είναι τυχαία. "Σβήνω" δεν σημαίνει υποκαθιστώ, αλλά οι Πράσινοι Παπαγάλοι ευχαρίστως το παρουσιάζουν (ιδίως στις ΗΠΑ) σαν επιβεβαίωση ότι η Πράσινη Ενέργεια είναι το μέλλον.  Εδώ, λόγω φόλας που έχουν φάει οι Γερμανοί με τις πολλές ΑΠΕ, η διατύπωση είναι πιο προσεκτική, αλλά με το που θα γυρίσουν οι Παπαγάλοι από τα μπάνια, θα το δείτε...

Η πραγματικότητα είναι η εξής:

1) Λόγω επιδοτήσεων, Ευρωκανονισμών, κλπ, η Ευρώπη, (και η Γερμανία, και η Ελλάδα), έχουν γεμίσει ΑΠΕ.  Οι ΑΠΕ έχουν γίνει μία από τις ενεργειακές επιλογές, με το ζόρι, και μέ υποχρεωτικές επιδοτήσεις.

2) Το ότι οι ΑΠΕ έχουν εκτινάξει το κόστος του ρεύματος δεν αμφισβητείται, πλέον. Η Γερμανία έχει το δεύτερο πιο ακριβό ρεύμα μετά την Δανία, λόγω ΑΠΕ. και έχει γίνει προεκλογικό πολιτικό θέμα, στην Ελλάδα έχουμε λεφτά, δεν μάς πειράζει... 

3) Οι ΑΠΕ παράγουν μεταβλητό και τυχαίο ρεύμα, και ενώ είναι συνολικά ακριβές, έχουν χαμηλό, έως μηδενικό μεταβλητό κόστος.  Επομένως, τόσο νομοθετικά, όσο και από σωστή πρακτική, εφ' όσον υπάρχουν στο "χαρτοφυλάκιο" των ηλεκτροδοτικών επιλογών, προτιμούνται, όταν φυσάει ή όταν έχει ήλιο.

4)  Αναγκαστικά, όταν φυσάει ή έχει ήλιο, κάτι άλλο, αναγκάζεται να μειώσει παραγωγή, είτε είναι υδροηλεκτρικά, είτε αέριο, είτε κάρβουνο ή λιγνίτης, είτε ακόμα και πυρηνικά. Ή θα μειωθεί η συμβατική παραγωγή, ή θα πρέπει να εξαχθεί το πλεόνασμα (μόνο που οι γείτονες δεν θέλουν τυχαίο ρεύμα...).

5) Ενώ παλιά λέγαμε ότι οι ΑΠΕ δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς (θερμή) εφεδρεία, τώρα, με πολλές ΑΠΕ, οι ΑΠΕ εξαναγκάζουν την συμβατική (και φθηνή) ηλεκτροπαραγωγή, να λειτουργεί σαν εφεδρεία. Μεταβλητά. Να "κόβει" όποτε φυσάει ή έχει ήλιο (και εάν φυσάει, και έχει ήλιο, ακόμη περισσότερο).

6) Την στιγμή που η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή γίνει μεταβλητή και τυχαία, γίνεται ασύμφορη. Οι θερμικές μονάδες βάσεις δεν είναι φτιαγμένες να ακολουθούν τον ήλιο ή τον καιρό. Και ενώ είναι ό,τι φθηνότερο υπάρχει σαν επιλόγή ηλεκτροδότησης, αναγκάζονται να μειώσουν και να αυξομειώνουν παραγωγή, υπέρ των ΑΠΕ που είναι μεν πανάκριβες, αλλά έχουν χαμηλό μεταβλητό κόστος. Αυτό κάνει την φθηνή ισχύ βάσης ασύμφορη, και σε ελεύθερη αγορά, θα έκλεινε.

7) Αλλά:  7.α) χωρίς συμβατική και φθηνή ισχύ βάσης τα δίκτυα θα κατέρρεαν και η βιομηχανία θα έκλεινε, και το ρεύμα θα πήγαινε στα ύψη, και 7.β) η δήθεν "απελευθερωμένη" αγορά  είναι ανελεύθερη, και διαστρεβλωμένη από επιδοτήσεις και κανόνες, και είναι ευκολότατο για τις συμβατικές μονάδες να ζητήσουν κι αυτές επιδοτήσεις.  Πρόσθετες επιδοτήσεις. Εμείς τις ξέρουμε σαν ΜΑΜΚ και ΑΔΙ. Πίσω από τα ακταλαβίστικα αρχικά αυτό που υπάρχει είναι επιδοτήσεις.  Επιδοτούμε την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή να ανταπεξέλθει στην αναποτελεσματική και αντιοικονομική λειτουργία που επιβάλλουν οι επιδοτούμενες ΑΠΕ.

Αυτό που γίνεται είναι ότι οι ΑΠΕ εκτοπίζουν και κάνουν ασύμφορες τις συμαβτικές μονάδες, αλλά επειδή το δίκτυο και η οικονομία τις χρειάζονται, τις επιδοτούμε και αυτές. Χωρίς συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, τα ηλεκτρικά δίκτυα θα κατέρρεαν. Με μόνο ρεύμα από ΑΠΕ και δεν θα είχαμε ρεύμα, και όταν το είχαμε θα κόστιζε 3, και 5 φορές όσο τώρα, αλλά δεν θα είχαμε ρεύμα, που μάς πάει σε άλλα! Αλλά τι κάνουμε;  Επιδοτούμε ΑΠΕ με αποτέλεσμα να πρέπει να επιδοτούμε και αυτό που πριν τις ΑΠΕ ήταν φθηνό και εύκολο. Και εξοικονομήσαμε καύσιμα; Μάλλον όχι. Οι αυξομειώσεις στην συμβατική παραγωγή είναι αναποτελεσματικές και όπως σε ένα αυτοκίνητο σε κίνηση πόλης, σπαταλούν καύσιμα και έχουν αυξημένους ρύπους.

Δεν θέλει φιλοσοφία... Κόβοντας τις ΑΠΕ, εντελώς, 100%, γλιτώνουμε όχι μία, αλλά δύο επιδοτήσεις, έχουμε φ΄θηνότερο ρεύμα και λιγότερο μπελά... Αλλά τι θα γίνουν οι ΑΠΕτέωνες; Κλέφτες;

2 σχόλια:

Αντκαν είπε...

Επιδοτώντας τις ΑΠΕ επιδοτείς και το κόστος των αναγκαίων οριακών-συμβατικών του συστήματος (αλλιώς θα κλείσουν). Οι Μπομπολο (αν δεν έχει μέλλον ο λιγνίτης γιατί αγοράζει;)-Μυτιληναιο-Λατσο-Κοπελούζοι-πολυεθνικές θα έχουν και τους συμβατικούς και τις ΑΠΕ. Αν ανεβαίνει η ΟΤΣ θα τα πιάνουν (από τα συμβατικά), αν κατεβαίνει η ΟΤΣ θα τα πιάνουν (από τις ΑΠΕ).

Αν μειωθεί η ζήτηση θα τα πιάνουν, αν αυξηθεί η ζήτηση θα τα πιάνουν.
Υβριδικά Συστήματα Ισχύος με τα ίδια αφεντικά στο δίκτυο

Και αυτό για την πλάκα που μας κάνουν : α) http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=Nsa8kIFqN:Εγκύκλιος Οδηγίεςεφαρμογής διατάξων του Ν. 3851/2010 .."Το άρθρο 1 προβλέπει ότι με απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζεται η επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2020, μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών Α.Π.Ε.. Παράλληλα, η ικανοποίηση των στόχων εισάγεται και ως κριτήριο κατά την διαδικασία αξιολόγησης της αίτησης για χορήγηση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας . Ειδικότερα, η ΡΑΕ κατά τη χορήγηση της άδειας παραγωγής θα πρέπει να αξιολογεί, μεταξύ άλλων κριτηρίων, και τη συμβατότητα του έργου με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Ωστόσο, η διαδικασία έκδοσής του, δεν αναστέλλει και τη διαδικασία αδειοδότησης από την ΡΑΕ . Ως εκ τούτου, για τα αιτήματα που εκκρεμούν και έως την έκδοση της ως άνω προβλεπομένης Υπουργικής Απόφασης, η ΡΑΕ δεν θα εξετάζει το κριτήριο ι) «Συμβατότητα του έργου με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την που προβλέπονται στην παρ. 3 του άρθρου 1». Ωστόσο, όπως ειδικότερα προβλέπεται η ΡΑΕ οφείλει να αναμείνει την έκδοση του Ειδικού Σχεδίου Δράσης, προκειμένου να προχωρήσει στην αξιολόγησή τους".

β) Υπ’ αριθμ. Α.Υ./Φ1/οικ. 19598 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργεια και Κλιματικής Αλλαγής «Απόφαση για την επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος και την κατανομή της στο χρόνο μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», ΦΕΚ Β΄ 1630/11.10.2010.
Φωτοβολταικά / 2014>1.500 MW / 2020>2200 MW
Εγκαταστάσεις από επαγγελματίες
αγρότες της περίπτωσης (β) της παρ. 6 του άρθ. 15 του ν.3851/2010
2014>500 MW, 2020 750 MW, Λοιπές Εγκαταστάσεις 2014>1000 MW, 2012>1450 MW.
γ) Κάντε και τον κόπο να πάτε εδώ :http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=1535&language=el-GR και να ανοίξετε (και ν' αποθηκεύσετε για τα ποινικά Δρ. Β.) το γράφημα κάτω-κάτω..

spiral architect είπε...

Το είχα γράψει από παλιά: Όταν ο βρώμικος λιγνίτης περάσει απ' τα χέρια της ΔΕΗ στα χέρια ιδιωτών αυτομάτως θα καθαρίσει και θα γίνει οικολογικός και πράσινος. Σε συνδυασμό με τα άλλα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή τα κέρδη είναι εξασφαλισμένα βρέξει-χιονίσει.
Το θέμα είναι να έχεις καλούς consiglieri ...