Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Τα Πράσινα Όνειρα δίνουν την θέση τους στην σκληρή οικονομική πραγματικότητα


http://www.thegwpf.org/benny-peiser-europe-pulls-plug-green-future/

"As country after country abandons, curtails or reneges on once-generous support for renewable energy, Europe is beginning to realize that its green energy strategy is dying on the vine. Green dreams are giving way to hard economic realities".  Η μία χώρα μετά την άλλη περιορίζουν την άλλοτε γενναιόδωρη στήριξη των ΑΠΕ. Η Ευρώπη αρχίζει να καταλαβαίνει ότι η στρατηγική της πράσινης ενέργειας είναι θνησιγενής. Τα Πράσινα όνειρα δίνουν την θέση τους στην σκληρή οικονομική πραγματικότητα.

Τα ΜΜΕ, (τουλάχιστον σε μη Μνημονιοκρατούμενες χώρες, όπου δεν κυβερνούν 3-4 λαθρέμποροι) έχουν αρχίζει και αλλάζουν στην αντιμετώπισή τους για τις ΑΠΕ. Μα ακόμα και στην Ελλάδα, πληθαίνουν οι φωνές συμβατικών επωνύμων που λένε ότι πρόκειται για ακριβή και διαπλεκόμενη κοροϊδία.

Η εμπειρία χωρών που έβαλαν πολλές ΑΠΕ (επειδή τις προωθούσαν και σε άλλους), δηλαδή της Γερμανίας, της Ισπανίας, και της Δανίας, είναι τεκμηριωμένη και αμείλικτη: Κάνουν ζημιά στην οικονομία. Η απλή αριθμητική, τα απλά οικονομικά και η όχι απλή συμπεριφορά δικτύων μεταφοράς, επιβεβαίωσαν αυτοί που ξέρει πας μη κάφρος έχει τελειώσει κάποιο σχολείο:  Ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους, χωρίς να υποκαθιστούν συμβατική παραγωγή, ή έστω να εξοικονομούν καύσιμα.. Αλλά ακριβαίνοντας το ρεύμα για όλους στην ουσία βοηθούν στην άντληση χρημάτων για, π.χ. πυρηνικά, που όμως πάγωσαν λόγω Φουκουσίμα. Και σε καιρό ύφεσης, πεταμένα λεφτά χωρίς να λύνεται κάποιο πρόβλημα δεν είναι ανεκτά (με εξαίρεση βέβαια την Ελλάδα, όπου "λεφτά υπάρχουν").

Οι Κινέζοι έδειξαν το μέγεθος της μερκαντιλιστικής κομπίνας, μέχρι και Γερμανικές εταιρίες έκλεισαν ή φαλίρισαν. Άλλες χώρες (και η Κίνα και η Ιαπωνία) δεν ακολούθησαν τυφλά την Γερμανική ανοησία (όπως θα βόλευε μερικούς Γερμανούς, αλλά τελικά έβλαψε την Γερμανική ανταγωνιστικότητα). Η κλιματοκαταστροφολογία ξεφούσκωσε, το Αμερικάνικο αέριο και το κάρβουνο ξεφούσκωσαν (έστω και προσωρινά) τις Ρωσικές εξαγωγές.

Και σε αυτό τον χώρο των ΑΠΕ, ίσως υπάρξουν εξελίξεις μετά τις Γερμανικές εκλογές. Οι ΑΠΕ υπάρχουν μόνο με επιδοτήσεις, και δεν υπάρχουν λεφτά για πέταμα. Δεν είναι ούτε "Α", ούτε "ΠΕ".

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=XT6ZCxzW8K4&feature=related

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ.

(ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΕΠΙΣΗΣ).

spiral architect είπε...

Οσο υπάρχουν κορόιδα που τσιμπάνε για να αγοράσουν μερίδια Φ/Β πάρκων και πάρκων Α/Γ, η φάμπρικα θα δουλεύει για λίγο ακόμα λόγω αδρανείας.
Μια βολτα απ' τα Μεσόγεια με μια προσεκτική ανάγνωση αγγελιών πάνω απ' τα κηδειόχαρτα θα σε πείσει.

Εννοείται βέβαια ότι, ο σωστός ΑΠΕτεώνας έχει πλέον αλλάξει εμφάνιση.

spiral architect είπε...

Δεν είναι τόσο άσχετο, σχετίζεται με την έλλειψη επιστημονικής σκέψης, που είχα γράψει στο παρελθόν και που διακατέχει την εποχή της καινοτομίας και της αρπαχτής:
Ισπανία: Κατασκέυασαν ουρανοξύστη και ξέχασαν τον ανελκυστήρα.

Θεϊκό δικέ μου, θεϊκό!