Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Απότομο κρύο και ξηρασία προκάλεσαν την κατάρρευση του Μυκηναϊκού πολιτισμού;


http://iceagenow.info/2013/05/rapid-cooling-triggered-bronze-age-collapse-greek-dark-age/

Πολλές οι θεωρίες για τις αιτίες της κατάρρευσης του Μυκηναϊκού (και όχι μόνο) πολιτισμού. Απότομο και παρατεταμένο κρύο, και συνεπαγόμενη ξηρασία... Μετακινήσεις πληθυσμών, Άνθρωποι της Θάλασσας στην Αίγυπτο... Ούτε η "θερμή περίοδος" που ταυτίζεται με την άνθηση του Μινωικού πολιτισμού, ούτε η ψύξη που μάλλον προκάλεσε την κατάρρευση ήταν ανθρωπογενείς. Και αν οι πυρήνες πάγων τα λένε καλά (και δεν τους αμφισβητεί κανείς) το περιβόητο "Φαινόμενο του Θερμοκηπίου" που εμφανίστηκε όταν τέλειωσε η Ψυχρή Περίοδος του Μεσαίωνα, στο τέλος του 18ου μ.Χ. αίωνα, ήταν και είναι πιο κρύο από το κρύο που τέλειωσε την Γραμμική Β:

 

1 σχόλιο:

spiral architect είπε...

Όπως σαφώς και απέδειξαν οι ανασκαφές του Ερρίκου Σλήμαν οι Μυκήνες δεν είχαν ανεμογεννήτριες για να αναστείλουν τις εκπομπές του CO2 που εκλυόντουσαν από τα εργοστάσια κατασκευής χάλκινων αιχμών για βέλη, λόγω της υπερπαραγωγής αυτών για τις ανάγκες του Τρωικού πολέμου.

Η κακομοίρα η Κλυταιμνήστρα εισηγείτο δια της κρεβατομουρμούρας στον Αγαμέμνονα την πράσινη ανάπτυξη των Μυκηνών αλλά ο Αγαμέμνονας αγρόν εις την Τίρυνθα ηγόραζε. Έτσι κατά την απουσία του στεφανιού της στην Τροία τα' φιαξε με τον Αίγισθο με σκοπό να προωθήσει την πράσινη ανάπτυξη στον τόπο της και να κάνουν μπίζνες με τους Τρώες. Τα συμφέροντα όμως ήσαν αλληλοσυγκρουόμενα, ο καιρός περνούσε, ο Πρίαμος τελικά ενικήθη δια της κλασσικής ελληνικής λαμογιάς των φυκιών για μεταξωτές κορδέλες εντός της κοιλίας ενός ξυλίνου ίππου, ο καιρός περνούσε και ήρθε η ξηρασία και η ψύξη.

Πάει η Κλυταιμνήστρα, πάει και ο Αίγισθος, πάει καλιά της και η πράσινη ανάπτυξη στις Μυκήνες και έγινε μάγκας ο Αλαμανός Σλήμαν, τρώγοντας παϊδάκια στη γειτονική Αλαμάνα!