Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Η γεωγραφία... πάντα η γεωγραφία



Μακριά από εμένα οι βαθυστόχαστες αναλύσει, ή οι φωνές υπέρ του Χ ή του Ψ (ή του Α, του Β, του Γ, κλπ).  Όλοι πάνε να κάνουν την δουλειά τους, και δεν έχει τόσο σημασία ποιά είναι η δουλειά, τους, σημασία έχει η γεωγραφία, και οι νυν και τέως αυτοκρατορίες της περιοχής. Το Μεγάλο Παιχνίδι, 5 χρόνια μετά το κραχ του 2008.

http://www.realclearworld.com/
 Geography Rules: It's All About Spheres of Influence, by George Kaplan

 
Το 1916, μέχρι και η Ιταλία είχε σφαίρα επιρροής. Και η Ρωσία είχε τα Δαρδανέλια και όχι μόνο. Βέβαια έχουν γίνει και κάτι πόλεμοι από τότε... Η γεωγραφία δεν αλλάζει αλλά οι πολιτικοί χάρτες αλλάζουν. Ούτε απεικονίζουν οι πολιτικοί χάρτες τα έθνη, τις γλώσσες, ή τις θρησκείες. Και αρκετοί στην περιοχή δεν το είχαν μέχρι πρόσφατα σε τίποτα να διαγράφουν, κυριολεκτικά, πληθυσμιακές ομάδες με κριτήριο την γλώσσα, την θρησκεία, ή το σχήμα της μύτης...
 
Ο χάρτης είναι από εδώ. Έχει και ενδιαφέροντα άρθρα για την Συρία, το Κουρδιστάν, την Τουρκία, κλπ. Κάθε πηγή, κάθε άρθρο, κάθε μελέτη εμπεριέχει τις προκαταλήψεις των συγγραφέων του. Αυτό που είναι αμείλικτο είναι οι χάρτες. Για αυτό μου αρέσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: