Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Η αιολική απάτη βασίζεται σε λογοπαίγνια

 
Το ερώτημα του κακομοίρη είναι εύλογο:  "Πώς είναι δυνατόν να παράγονται αιολικές μεγαβατώρες" με capacity factor 25% και η μετρημένη απόδοσή τους να είναι 2, 4, 6, 8 ή (κατά τον ευγενέστατο ΑΔΜΗΕ) 10%";  "Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει capacity factor 25% αλλά να μην μετράει στην επάρκεια ισχύος;
 
Η απάντηση είναι απλή: Την ώρα που λειτουργούν τα αιολικά, και "εγχέουν" ρεύμα (που είναι υπαρκτό, πραγματικό, μετρήσιμο και πληρώνεται 90 περίπου ευρώ την εγχεόμενη μεγαβατώρα), αναγκαστικά, παράλληλα, λειτουργούν και συμβατικές μονάδες. Και αυτό επειδή το αιολικό ρεύμα είναι μεταβλητό και τυχαίο, όπως ο αέρας, και δεν αντέχει το δίκτυο ούτε το να ανέβει τυχαία και μεταβλητά η εγχεόμενη ισχύς, ούτε να πέσει. Και στις δύο περιπτώσεις, το επακόλουθο είναι ...blackout.   Θεωρητικά, μπορεί ο διαχειριστής του συστήματος να κόβει συμβατική ηλεκτροπαραγωγή όταν φυσάει και να την ανάβει όταν δεν φυσάει, αλλά, πρακτικά, αυτό είναι ακριβό, αναποτελεσματικό και βλαπτικό.
 
Είναι βλαπτικό, επειδή οι συμβατικές μονάδες παθαίνουν τεχνικές φθορές όταν τις ανεβοκατεβάζεις -- είναι φτιαγμένες να λειτουργούν σχετικά σταθερά. Είναι αναποτελεσματικό για τον ίδιο λόγο που το αυτοκίνητο καίει πιο πολλή βενζίνη στην πόλη από ότι στον αυτοκινητόδρομο. Είναι περαιτέρω αναποτελεσματικό επειδή οι μονάδες αερίου που μπορούν, από την κατασκευή τους, να έχουν την ταχεία απόκριση να ακολουθούν τον κουτουρού αέρα, επίσης από την κατασκευή τους, είναι αναποτελεσματικές. Οι μονάδες αερίου διπλού κύκλου έχουν αποτελεσματικότητα 45-55% (αλλά δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον αέρα). Οι μονάδες αερίου μονού ή ανοιχτού κύκλου (σαν τις τουρμπίνες αεροπλάνου), μπορούν να ακολουθήσουν τον αέρα, αλλά έχουν αποτελεσματικότητα 25%. Καίνε το διπλό καύσιμο για το ίδιο ρεύμα.  Και το καύσιμο δεν είναι φθηνός λιγνίτης ή κάρβουνο, αλλά κυριλέ αέριο. Ακριβό για τους Γερμανούς (που το έχουν πολύ πιο φθηνά από εμάς). αλλά εμείς το ...θέλουμε. 
 
Μειώνεται το πρόβλημα με αποθήκευση του ρεύματος;  Βεβαίως!  Μόνο που το ρεύμα δεν αποθηκεύεται φθηνά, ή απρόσκοπτα ή σε μεγάλες ποσότητες. Πρακτικά, μόνο η αντλησιοταμίευση μπορεί να αποθηκεύσει ρεύμα, αλλά 1) μια Υ/Η μονάδα επί τούτου κοστίζει όσο μια ολόκληρη, καινούργια, συμβατική μονάδα -- χώρια τα αιολικά που είναι άλλο τόσο, χώρια οι έξτρα διασυνδέσεις..., 2) η αντλησιοταμίευση είναι ζωτικής σημασίας στην διαχείριση φορτίων από συμβατικές μονάδες (διαχειρίζονται την ζήτηση αιχμής), 3) τα νερά δεν είναι ...απρόσκοπτα, και 4) τα Υ/Η δεν είναι μόνο για διαχείριση ηλεκτρικών φορτίων, αλλά για διαχείριση νερού, ποτίσματος, πλημμυρών κλπ. Και καμία αποθήκευση δεν θα καλύψει το πρόβλημα του να μην φυσάει μεταξύ 20 και 25 Δεκεμβρίου. Ή ξέρει κάποιος εάν θα φυσάει;  Και τι θα γίνει εάν δεν φυσάει; Διπλά καλώδια, διπλά κεφάλαια, διπλά τα πάντα, και η όποια εξοικονόμηση από την "έγχυση", την ώρα που φυσάει, χάνεται από την μείωση της αποτελεσματικότητας -- και πάντα με εξάρτηση από ανύπαρκτο ή πανάκριβο αέριο.  Ή εισαγωγές.  Παλαβό. Τιμωρία. Καψόνι.

 
 
Βέβαια, αυτά δεν ενδιαφέρουν τους ΑΠΕτζήδες. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να φυσάει. Τότε, πληρώνονται. Αλλά εάν επέβαλε κάποιος σε ΑΠΕτζή να βασίζεται ο ίδιος ή τα παιδιά του σε αιολικό νοσοκομείο, θα ψοφούσαν οι ΑΠΕτζήδες και θα γλιτώναμε.
 
Η Ελλάδα έχει 1.800 αιολικά μεγαβάτ. Έχουν κοστίσει περίπου 2,7 δις ευρώ. Αυτά, τα χρωστάμε και τα αποπληρώνουμε μέσα από λογαριασμούς με αυξημένη τιμή ρεύματος και τέλη ΑΠΕ, ΕΤΜΕΑΡ, διασύνδεσης κλπ.  Έχουμε 1.800 μεγαβάτ ηλεκτροπραγωγής; Ούτε για αστείο. Δεν έχουμε ούτε 180 μεγαβάτ (που λέει ο ΑΔΜΗΕ με το 10% στην σελίδα 40 της Μελέτης Επάρκειας Ισχύος). Συν πρέπει να εξαρτώμεθα από ανύπαρκτο, ακριβό και προβληματικό αέριο. Συν πρέπει να το καίμε με μονάδες ανοιχτού κύκλου που (α) δεν έχουμε και που (β) είναι σπάταλες. Συν θα πρέπει να έχουμε την Ελλάδα μπουρδέλο με αιολικά που θα μας μείνουν αμανάτι μετά 20-25 χρόνια που θα έχουν χαλάσει. Όλη η Ελλάδα θα γίνει Νότια Εύβοια.  Και δεν θα έχουμε πάντα ρεύμα, και όταν το έχουμε θα είναι πανάκριβο.
 
Η "απόδοση" του 25% (το capacity factor" είναι μέτρο του πόσα λεφτά θα βγάλει ο αιολικός, και όχι του πόσα καύσιμα θα εξοικονομήσουμε.  Το 10% στην Μελέτη Επάρκειας Ισχύος είναι δήλωση ότι δεν ξέρουμε αν θα φυσάει στις 24 Δεκεμβρίου (που θα απαιτείτε να έχετε ρεύμα). Το 4-6% είναι αυτό που είχε πει η ΕΟΝ το 2005 (δηλαδή ότι λόγω στοχαστικότητας, τα αιολικά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν πάνω από 4-6% της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής. Το 2% είναι η μετρημένη συμβολή στην ηλεκτροδότηση της Αγγλίας (τίγκα στα αιολικά). Η Δανία έχει πολλά αιολικά, αλλά δεν ηλεκτροδοτείται από αυτά. Ούτε η Γερμανία. Ούτε η Αυστραλία.
 
Εάν τα αιολικά πληρωνόταν για το καύσιμο ή τα λεφτά που εξοικονομούν, δεν θα υπήρχαν, επειδή δεν θα πληρωνόταν!!!  Αντιθέτως, πληρώνονται με βάση την "έγχυση",  που δεν εξοικονομεί καύσιμα, δεν υποκαθιστά συμβατικές μονάδες και επιβάλει ακριβή και προβληματική λειτουργία στα δίκτυα. Παντού. Όπου έχουν μπει πολλά αιολικά. Γιατί μπαίνουν;  Διαφθορά, βλακεία, και οικονομική πίεση στους πολιτικούς που τα προωθούν.  Ή,  "απόφαση" να γυρίσουμε πίσω στην προ 1940 εποχή. Το 1920 και το 1820 ήταν εξαιρετικά ...αειφόρα και φιλικά προς το περιβάλλον.
 
Αλλά θα χαίρεται η EDF, Enercon, Siemens, Vestas, ENEL, Gamesa, Iberdrola και θα έχουν πάρει ποσοστά οι Μυτιληναίοι, οι Κοπελούζοι και τα λοιπά παράσιτα που είναι οι πλασιέ αυτής της καταστροφής. 
 
Το λογοπαίγνιο έγκειται στο ότι η τυχαία και μεταβλητή έγχυση δεν είναι ηλεκτροδότηση. Η "απόδοση" του 25% δεν είναι ενεργειακή, είναι οικονομική. Θαυμάσια αρπαχτή για τους ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, σε καιρό φτώχειας και ύφεσης στον λαουτζίκο, ΚΑΙ στην βιομηχανία.
 

4 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

οι στόκοι καταλαβαίνουν αυτό που θέλουν να καταλάβουν. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δύσκολα καταλαβαίνει ο μέσος άνθρωπος ότι κάτι "παράγει ρεύμα" που όμεως επειδή είναι τυχαίο και μεταβλητό (και δεν αποθηκεύεται) είναι 1) άχρηστο, 2) βλαπτικό στην υπόλοιπη ηλεκτροδότηση.

spiral architect είπε...

Απο την οθονιά που παράθεσες, σόρι αλλά, δεν κατάλαβα πράμα!

archaeopteryx είπε...

για εδώ λες ή για την άλλη με τα risk utility profiles? Αν αναφέρεσαι στην δεύτερη, ούτε εγώ. Κάποτε τα καταλάβαινα, τώρα τρέχα γύρευε... μαθηματικά για καζινάδες

spiral architect είπε...

Για το σχόλιο. Νταξ' το' χουμε πια παραχέσει με τα παπαγαλάκια και μάλλον αυτό που σε ζαλίζει, λογικά έχει μεγάλο delay, γιατί πλέον ούτε και οι ίδιοι οι πράσινοι (μη χεσω!) παπαγάλοι πιστεύουν αυτά που πλάσαραν στο πόπολο εδώ και λίγα χρόνια. Το μόνο που τους νοιάζει είναι το χρήμα μέσω στης ταρίφας, ει δυνατόν η ταρίφα να μην μειωθεί και εγγυήσεις απ' το θεό για να μην τους κόψει το μπαγιόκο κάποιο απρόβλεπτο -ξερωγώ- πολιτικό κραχ.