Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Ο Δήμαρχος Πάρου στον Σταθάκη. Η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν καταθέσει Αίτηση Ακύρωσης κατά της 177360/18-12-14 "βελτιωμένης" ΑΕΠΟ ενώπιον του ΣτΕ


Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι Δήμοι Άνδρου, Τήνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και Πάρου έχουν καταθέσει Αίτηση Ακύρωσης κατά της με αρ. πρωτ., οικ. 177360 της 18ης Δεκεμβρίου 2014 (ΑΔΑ: ΒΔΛ20-ΝΦΔ) «Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων» για το ενιαίο επενδυτικό έργο αιολικών πάρκων στα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.


http://dimosparou.blogspot.gr/2017/03/blog-post_10.html

Αγαπητέ Δήμαρχε

Πρώτον κουράγιο και μακάρι να βγάλεις άκρη με τον Σταθάκη. Μην ξεχνάς ότι ο προκάτοχος του κ. Σταθάκη,  ο κ. Μανιάτης πρόλαβε και μπάλωσε κάποια προφανή τρύπα στην προηγούμενη ΑΕΠΟ, βγάζοντας αυτή την "διορθωμένη" καινούργια.  Ο συγκεκριμένος "επενδυτής" έχει τα μέσα και τα έξω.

Δεύτερον, μην θεωρείς ότι υπάρχει κάτι το ανταποδοτικό για αυτά ή για οποιαδήποτε αιολικά. Μπαίνουν μόνο για τις επιδοτήσεις (αυτές που παίρνουν από τις ταρίφες, και αυτές που παίρνουν μπροστά, φρέσκο, ζεστό, χρήμα) και το μόνο που θέλουν από την Πάρο είναι χώρο για να φυτευτούν.  Ό,τι και να σάς τάξουν θα είναι λεφτά που εσείς οι ίδιοι θα πληρώνετε στον φουσκωμένο λογαριασμό της ΔΕΗ. Ό,τι και να σας τάξουν, η ζημιά στο νησί σας θα είναι μόνιμη. Τα περί τουριστών που θα έρχονται να δούνε σβούρους, είναι παραμύθι (και ευτυχώς το ξέρεις). Τα περί ...θεραπείας ή πρόληψης καρκίνων στην Πτολεμαΐδα, είναι χυδαίο ψέμα:  Ούτε εξοικονομούν λιγνίτη, ούτε υποκαθιστούν μονάδες λιγνίτη!   Η ζημιά στο νησί θα είναι χωρίς λόγο και για πάντα, στην εμφάνιση και στις αξίες της γης, στις αξίες των ακινήτων και στον τουρισμό. Μια βόλτα στην Νότια Εύβοια, να δεις εκεί χαμό από τουρίστες...

Τρίτον, μην έχεις τύψεις που δεν τις θες. Όπου και να πάνε είναι άχρηστες στην ενεργειακή επάρκεια και βλαπτικές στην αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης και στην ευστάθεια των δικτύων.  Κανείς δεν τις θέλει. Ψάχνουν για κορόϊδα να πιστέψουν (ή να κάνουν ότι πιστεύουν) το παραμύθι.  Μια επιδοτούμενη αρπαχτή είναι, όπου και να πάνε, και πάνε όπου δεν υπάρχει αντίσταση.

Τέταρτον, θύμισε του κ. Σταθάκη ότι έχουμε ήδη πάνω από 2.000 αιολικά μεγαβάτ και 3.000 φωτοβολταϊκά μεγαβάτ, τα επιδοτούμε με 1,5 δις τον χρόνο και είναι λίγο άσχετα με την ηλεκτροδότηση της χώρας, όπως καλά γνωρίζει και ο ίδιος από τον περασμένο χειμώνα. Συνεδριάζουμε με μετεωρολόγους και αστρολόγους για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό.   Θα το θυμάται...  Τι; Κίνδυνος μπλακάουτ; Μα έχουμε 5,5 γιγαβάτ ΑΠΕ, και ζήτηση 5-6 γιγαβάτ! Τι; Δεν ηλεκτροδοτούν οι ΑΠΕ;

Πέμπτον, τα αιολικά των Κοπελούζου/ENEL δεν έχουν καμμία μα καμμία σχέση με τους ανεμόμυλους των Κυκλάδων. Ο αέρας και το ρεύμα δεν αποθηκεύονται, ενώ το αλεύρι και το σιτάρι (μάλλον κριθάρι εσείς) αποθηκεύονται.  Αυτή είναι η βασική διαφορά. Τα 100 μέτρα ύψος είναι δευτερεύοντα.  Οι ανεμόμυλοι είχαν τους κινδύνους τους, αλλά ήταν για την τοπική επιβίωση, όχι για επιδοτήσεις άλλων.

Έκτον, ναι, κάνουν τοπικές ζημιές στο περιβάλλον και η Μ.Π.Ε., παρά το βοήθημα Μανιάτη,  ακούω ότι είναι διάτρητη.

Όσο για μένα, θα πα να βρω τον Μάουκα μαζί του να καλάρω, θα πάω να βγω στην Πάρο που έχει μες στο τσούρμο του όλο λεβέντες νέοι, Παρκιώτες και Τσιπιδιανοί κι οι άλλοι Ναουσέοι όλο λεβέντες νέοι

4 σχόλια:

Γιάννης είπε...

Δε θα διαφωνούσα αλλά δεν μπορώ να μη σχολιάσω τη μονομέρεια. Κι εξηγούμαι: να γράψουμε μια επιστολή και για το δήμαρχο Μελίτης που να εξηγεί τον τουρισμό και την ομορφιά του τοπίου που σχεδιάζεται; Επίσης και το χάος που έπεται (για να μην πω κάτι χειρότερο) όπως εσείς λέτε σε παλιότερη ανάρτησή σας στα λιγνιτορυχεία.

Και να μην ξεχάσουμε και το άλλο: να του πούμε ότι αν η περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα αυξηθεί στο νερό και τον αέρα τους η ανάδοχος θα χρηματοδοτήσει μια μελέτη που όλως τυχαίως θα "αποδεικνύει" ότι αυτές οι αυξήσεις ήταν τυχαίες και οφείλονται στους δεινόσαυρους που κατοικούσαν 20εκ πριν.

archaeopteryx είπε...

Η διαφορά είναι ότι ο λιγνίτης ηλεκτροδοτεί, ενώ τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν. Το μόνο που κάνουν τα αιολικά είναι να δίνουν προσθετη επιδότηση στου αεριάδες (που είναι και οι βασικοί αιολικοί). Θα μου πεις να βρούμε άλλο τρόπο ηλεκτροδότησης. Εχουμε και λέμε: Λιγνίτης, λιθάνθρακας, πυρηνικά αέριο. Προσωπικά δεν έχω κάτι κατά των πυρηνικών ή του λιθάνθρακα. Για είτε λιγνίτη ή λιθάνθρακα κάπου υπάρχουν "βέλτιστες πρακτικές" σε ορυχεία και καύση. Εάν είμαστε 1998, θα έλεγα πυρηνικό. Δεν είμαστε, δεν λέω.Το αέριο είναι πανάκριβο για να το καίμε για ρεύμα.

ΚΑΙ τα βαρέα μέταλλα παγιδεύονται από τις τέφρες και τις εκπομπές. Ανεβάζει λίγο (ΛΙΓΟ) το κόστος.

Νομίζω ότι ίσως δεν έχουμε best practices στα ορυχεία. Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία να μην έχουμε ρεύμα... Ή, χειρότερο, να πλήρώνουμε για να μην έχουμε ρεύμα...

Γιάννης είπε...

Τα πυρηνικά είναι εκτός κουβέντας για πολλούς λόγους, αλλά και για το κόστος. Τώρα που παλιώνουν κι έρχεται ο λογαριασμός στη Γερμανία και τη Γαλλία αρχίζει να φαίνεται ότι τόσα χρόνια ήταν πλασματικά το (τόσο χαμηλό) κόστος της MWh τους. Έναν αντιδραστήρα είχαμε πειραματικό στο Δημόκριτο και τον τσιμεντώσαμε, μη τυχόν κι απομείνει κανένας που να ξέρει από πυρηνικά στην Ελλάδα.

Είναι πολύ κρίσιμη η κουβέντα για το ενεργειακό portfolio. Με το πρότζεκτ της Μεσοχώρας για κλάματα, την αποδεδειγμένη ανικανότητα να διαχειριστούν σωστά τα ορυχεία με και τους σταθμούς να παλιώνουν λιγοστεύουν οι επιλογές. Όταν έγινε απόπειρα για λιθάνθρακα (στην Καβάλα νομίζω) ξέρετε καλύτερα από μένα τι έγινε. Κι επειδή είχα την τύχη να δω report από ορυχεία, σας βρίσκω πολύ επιεική. Και δε θα της φταίει καμμιά τρόικα της ΔΕΗ αν σκάσει από το ΣΤΕ μια προστιμάρα που θα είναι και η ταφόπλακά της προς τη σαλαμοποίησή της.

Ας αποφασίσουν οι αρμόδιοι τι θέλουν και ας δείξουν και κάποια ικανότητα (Μεσοχώρα) σεβόμενοι τα εκατομύρια που πληρώνουμε. Κι αυτή η κυβέρνηση είναι σαν τη σαλαμάνδρα: όταν θέλει να υποστηρίξει τον κορμοράνο στέλνει τους Οικολόγους, όταν θέλει να υποστηρίξει το λιγνίτη στέλνει τους Λαφαζανο-Συριζα.

Γιάννης είπε...

Όπως επαναλαμβάνω συχνά, μου αρέσουν οι ιστορίες. Το λέω με την ελπίδα να συγκινηθούν και οι άλλοι και να γράφουν ιστορίες για να μαθαίνουμε τα ουσιαστικά και όχι τα σαλια-μάλια που γράφονται.

Μου τηλ ένας φίλος (ξένος) που δουλεύει σε επενδυτική τράπεζα πριν λίγες μέρες και μου λέει "συνάντησα κόσμο από τη ΔΕΗ για το corporate bond που βγάζει". Δύο πράγματα που του έκαναν εντύπωση:
1) Πόσα άτομα ταξίδεψαν από τη ΔΕΗ και πόσοι διευθυντές υπήρχαν (λεφτά υπάρχουν)
2) Τα αγγλικά κάποιων ανώτατων στελεχών ήταν pre-lower (ονόματα δε λέμε)