Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Κι άλλη πιστοποίηση της αποτυχίας της αντλησιοταμίευσης στο El Hierro των Καναρίων


http://euanmearns.com/an-independent-evaluation-of-the-el-hierro-wind-pumped-hydro-system/

Το δράμα με την χώρα μας είναι (μέσα σε όλα) ότι έχουμε αλωθεί από φαύλους ιδεοληπτικούς και πληρώνουμε την μία απάτη μετά την άλλη

Το τι κάνουν και τι δεν κάνουν οι ΑΠΕ είναι τόσο τεκμηριωμένο που έχει γίνει βαρετό.

Τι τι κάνουν και τι δεν κάνουν τα αιολικά με αντλησιοταμίευση (την πατέντα που προωθούν οι ΑΠΕτεώνες σε Κρήτη και νησιά) τεκμηριώνεται με από την στιγμή που μετριούνται οι αποδόσεις συστημάτων που έχουν εγκατασταθεί:

Το El Hierro είναι η κλασσική περίπτωση:  Για συνολική ζήτηση 5-7 MW, έβαλαν 11,5 MW αιολικά (Enercon σαν αυτές που θέλουν να μάς βάλουν και εμάς), συν 11,3 MW αντλησιοταμίευση (υποτιθέμενη άντληση νερού για αποθήκευση αιολικού ρεύματος και χρήση όταν δεν θα φυσάει) με επιδότηση ΟΛΗΣ της εγκατάστασης με €84 εκατομμύρια. Με δηλωμένο σκοπό να ηλεκτροδοτείται "100% με ΑΠΕ".  Μετά δύο σχεδόν χρόνια το El Hierro εξακολουθεί να ηλεκτροδοτείται 65% με ...ντήζελ (που και αυτό είναι παραπλανητικό, αναγκάζονται να λειτουργούν τις γεννήτριες πετρελαίου σχεδόν συνέχεια για αποφυγή ασταθειών, δεν εξοικονομούν δηλαδή ούτε το 35% από το πετρέλαιο) και οι κουβέντες συνεχίζονται για το πόσο άχρηστο είναι, ή για το πόσες πρόσθετες "επενδύσεις" χρειάζονται για να είναι λιγότερο άχρηστο.

Το El Hierro, στον Ανατολικό Ατλαντικό έχει διπλάσιο "αιολικό δυναμικό" από ότι έχουμε στην Ελλάδα. Εμείς λέμε ότι έχουμε δυνητική "διαθεσιμότητα" 22 ή 25%, αυτοί δηλώνουν 49%.  Πολύ καλύτερο από ο,τιδήποτε έχουμε εμείς.  Φυσάει περισσότερο, πιο συχνά και πιο σταθερά στα νησιά των Καναρίων από ότι στο Αιγαίο. Για χρήσιμο αιολικό ρεύμα δεν αρκεί να φυσάει του σκοτωμού 3 μέρες ή μια εβδομάδα.

Το El Hierro κατάφερε να ηλεκτροδοτηθεί 2 μέρες με 100% ΑΠΕ. Είχε και 2 blackout. Και βασικά εξακολουθεί και βασίζεται σε πετρέλαιο -- χώρια το κόστος, που αυτούς δεν τους νοιάζει αφού άλλος πληρώνει.

Αυτό που έμαθαν είναι ότι θα έπρεπε να είχαν ...10 έως 20 φορές περισσότερη χωρητικότητα δεξαμενών νερού.  Ότι, όταν φυσάει, ο βασικός τρόπος λειτουργίας είναι να πετάνε το μισό περίπου αιολικό ρεύμα (είτε μέσω άντλησης νερού, είτε μέσω περικοπής της ίδιας της απόδοσης των αιολικών, είτε και τα δύο). Δεν έχουν παράξει σημαντικό ρεύμα από το ίδιο το υδροηλεκτρικό. Το υδροηλεκτρικό κομμάτι δεν έχει μπορέσει να καλύψει την ανάγκη για την "στρεφόμενη αδράνεια" που είναι απαραίτητη για την ευστάθεια του δικτύου. Και τώρα λένε για κατάργηση της αντλησιοταμίευσης και λειτουργία μόνο με αιολικά και ντήζελ με προσθήκη, βεβαίως βεβαίως, μπαταριών ή στεφομένων τροχών (για αδράνεια) και μερικών ακόμα αιολικών. Να η Γερμανική λύση:



Ξεικινάμε με αιολικά και αντλησιοταμίευση σε (μη διασυνδεμένα) νησιά και στην Κρήτη, αλλά θα έχουμε να ψωνίζουμε για πολλάαα χρόνια. 

Και στην αρχή, στα μεν μη διασυνδεμένα νησιά θα είναι μαύρες χρηματικές τρύπες, στην δε Κρήτη θα είναι ακριβώς το ίδιο. Εάν διασυνδεθεί η Κρήτη, οι αντλησιοταμιεύσεις δεν θα κάνουν διαφορά στην ηλεκτροδότηση. Θα κάνουν διαφορά στην οικονομικές αποδόσεις των ΑΠΕτεώνων. 1) Θα βγάλουν από τα χωματουργικά,  και 2) αντί να πληρώνονται με 20-25% "διαθεσιμότητα", θα την σπρώχνουν στο 30-35% με την "αντλησιοταμίευση".  Με 20-25% διαθεσιμότητα, τα λεφτά που βάζουν στην τσέπη είναι βασικά από την αρχική επιδότηση. Με αντλησιοταμίευση θα βγάζουν κάτι παραπάνω, συν θα έχουν βγάλει από χωματουργικά.

Και μετά, όταν δεν θα δουλεύει η αρχική πατέντα, θα ψωνίζουμε και άλλες, και άλλες και άλλες.  Πολλές GmbH...  Πράσινη Ανάπτυξη! Λεφτά υπάρχουν!

El Hierro ("Κορώνα του Αέρα") συνέχεια (για να βλέπει ο "αγάπη μου συρρρίκνωσα τις ΑΠΕ")

6 σχόλια:

spiral architect είπε...

Αν τα Κανάρια νησιά έχουν πολλούς ποντικούς μπορούν να τους εκπαιδεύσουν για να γυρίζουν τροχούς τρέχοντας αενάως. Έτσι, θα έχουν μεγάλο ποσοστό στρεφόμενης εφεδρείας, οπότε τα Κανάρια δεν θα σβήσουν ποτέ από άπνοια ή νέφωση. Προσοχή όμως, γιατί τα ποντίκια αν δεν τα ταΐζεις σωστά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να σου φάνε τη μόνωση των καλωδίων και να μείνεις κόκκαλο (σβηστός δηλαδή) από καλωδιακή βλάβη.
Η καινοτομία θέλει τρόπο.

nikos είπε...

τώρα είναι που η απο κάτω εκσκαφειςE4,E5 ΚΛΠ θα ... κολλήσουν και έτσι κινδυνεύουν να ξεμείνουν απο λιγνίτη η Καρδιά και ο Αγ.Δημητρης http://kokinokamini.blogspot.gr/2017/03/blog-post_64.html

Γιάννης Κ είπε...

Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να γίνει Αντλησιοταμίευση στην Κρήτη αφού δρομολογούνται δύο διασυνδέσεις. Αν ήταν mixed type pumped storage θα είχε την έννοια της αξιοποίησης της ροής, αλλά δεδομένου ότι μιλάμε για pure pumped storage (από όσο είδα) δε βλέπω χρησιμότητα που να δικαιολογεί την επένδυση.

Από τη στιγμή που η παρούσα κατάσταση με το πετρέλαιο είναι οικονομικά απαράδεκτη, απαιτείται άμεσα λύση. Αν δεν κάνω λάθος πέρισυ η ηλεκτροδότηση της Κρήτης κόστισε €817εκ με τιμή ανά MWh διαστημική. Για αυτό δε φταίνε οι ΑΠΕτεώνες αλλά οι απατεώνες που θησαυρίζουν δεκαετίες (και οι "υπεύθυνοι" κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο).

archaeopteryx είπε...


1) επειδή επιδοτείται
2) επειδή τα χωματουργικά βγάζουν λεφτά (και μαύρα)
3) επειδή ανεβάζει την ονομαστική διαθεσιμότητα (το % που παριστάνει ότι εγχέει το αιολικό -- πχ το 20-24% γίνεται 30-35%, πιο πολλή ταρίφα για τον αιολικό

4) η ηλεκτροδότηση από μαζούτ δεν είναι ακριβή. Ακριβή είναι με ντήζελ και με JetA

http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2015/03/co2_31.html

archaeopteryx είπε...

δες πόσο ακριβό καύσιμο απαιτείται για την μεταβλητότητα. Η Κύπρος είναι 100% μαζούτ και έχει φθηνότερο ρεύμα από Δανία και Γερμανία (άσχετα εάν "ψιλο-απαγορεύεται" η χρήση πετρελαίου σε ηλεκτροδότηση

Γιάννης Κ είπε...

Διόρθωση: λογω παραδρομής έγραψα 817εκ που είναι τελείως λάθος (νομίζω είναι περί τα 100). 817 πρέπαι να είναι οι GWh που καταναλώνει ετησίως η Ρόδος.

Για την Κύπρο χθες ανακοινώθηκε αύξηση στα τιμολόγια λόγω αύξησης του πετρελαίου (τι έκπληξη δε θα μείνει αιωνίως στα 35$ το βαρέλι). Εύχομαι να αργήσει να ακριβύνει γιατί θα δούμε ευτράπελα στην Κύπρο. Μπορεί μέχρι τότε να το έχουν "γυρίσει" και να καίνε αέριο.