Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Οι κκ. Περιστέρης και Κοπελούζος θα κάνουν δισεκατομμύρια επενδύσεις σε αιολικά στην Κρήτη (1)


http://www.newmoney.gr/roh/317679-peristeris-kopelouzos-apo-koinou-ependisi-%E2%82%AC2,4-dis-stin-kriti

Επένδυση? Τα αιολικά δεν είναι επένδυση. Είναι εκούσιος κεφαλικός φόρος. Κανείς φυσιολογικός άνθρωπος δεν θα ρίσκαρε λεφτά από την τσέπη του για να βάλει αιολικά. Τα αιολικά μπαίνουν 1) για να πουλάνε οι εταιρίες αιολικών.  950 μεγαβάτ είναι, χοντρικά, 1,5 δις, 80% του οποίου είναι κατ' ευθείαν στην ENERCON, ή την VESTAS ή όποιον Βορειοευρωπαίο αλήτη τα φτιάχνει (για εξαγωγές σε τριτοκοσμικά θύματα).  2) Για να δώσουν πρόσθετη επιδότηση στους εισαγωγείς και χρήστες φυσικού αερίου (βλέπω δύο στην φωτό). 3) Για να μοιραστούν δωράκια από τα διάφορα ποσοστά που υπάρχουν για τα δωράκια. Και μπαίνουν μόνο με επιδοτήσεις και μόνο για τις επιδοτήσεις σαν αυτοσκοπό. Ένα κομμάτι των επιδοτήσεων που αφορά τα λεφτά μπροστά τα βάζουν οι φορολογούμενοι των χωρών που εξάγουν τα αιολικά, το υπόλοιπο εμείς που θα τα βλέπουμε. Δεν είναι ενεργειακές επενδύσεις. Δεν παράγουν χρήσιμη, αξιοποιήσιμη, ενέργεια.

Τα οικονομικά της "επένδυσης" είναι βάζουν κάτι λίγα λεφτά μπροστά, για τις άδειες και τα χαμόγελα οι "επενδυτές", και βγάζουν τις άδειες. Μετά, εάν και όταν τις πάρουν, και εάν ο ΑΔΜΗΕ (εμείς) τους πληρώσουμε διασυνδέσεις, και με δανεικά, μπροστά,  από τις αιολικές κατασκευάστριες εταιρίες, πακτώνουν τα αιολικά. Με το που τα πακτώνουν τους δίνει όλα τα λεφτά ο Γιούνκερ (και έχουν βγάλει τα έξοδα, το κέρδος, τα πάντα, μπροστά). Βγάζουν και κάτι από την μεταπώληση των αδειών στους ξένους τους, καθάρισαν. Οι ξένοι, εισπράττουν τις ταρίφες, αποπληρώνουν τα δάνεια κλπ. Οι "επενδυτές" κρατάνε και ένα ποσοστό για να εμφανίζονται με γραβάτες.

Τα 950 μεγαβάτ που διαφημίζουν δεν είναι πραγματικά μεγαβάτ, είναι αιολικά μεγαβάτΜηδέν (0, zero) μεγαβάτ όταν δεν φυσάει, τρεχάτε ποδαράκια μου να σταθεροποιήσουμε το δίκτυο όταν φυσάει. Αν θέλετε να βγάλετε μέσο όρο, ή να πάρετε το 10% της "επάρκειας" (ή, το 20% διαθεσιμότητα, που ελπίζουν αυτοί οι δύο από ταρίφες και επιδοτήσεις ΕΤΜΕΑΡ), κάνετε όποιο μουαγιέν θέλετε, σε αυτούς τους είναι αδιάφορο, τα λεφτά θα τα βγάλουν μπροστά από το πακέτο Γιούνκερ, αν τους το δώσουν και φυσικά από την μεταπώληση της άδειας. Τα υπόλοιπα θα τα φροντίσει η ENEL, ή η EDF, ή η ENGIE (ή όποιον ξένο εκπροσωπούν) -- από τις ταρίφες και το ΕΤΜΕΑΡ.

Όσο για το καλώδιο, όσο το πλήρωσε ο ένας εξ αυτών στις Κυκλάδες, και ο έτερος εξ αυτών στον Αϊ Γιώργη, άλλο τόσο θα το πληρώσουν οι δύο μαζί παρέα για την Κρήτη.  Και το χρειάζονται, φυσικά, πρώτον για να μην πάει χαμένη καμιά μοναδούλα φυσικού αερίου του ενός εξ αυτών στην Λακωνία, αλλά και να έχει κάπου να απορρίπτεται το κουτουρού ρεύμα από την αιολική τους "επένδυση".  Ο άλλος έχει και από την Gazprom... Οι "επενδυτές" είναι επιδοτούμενοι επενδυτές. Υπάρχουν μόνο όσο το Δημόσιο τους παρέχει τα λεφτά. Αυτοί βάζουν μόνο τα χαρτόσημα (και αυτό ...παίζεται) και τις καταχωρήσεις στα ΜΜΕ. Promoters είναι, και το διαφημίζουν κιόλας... "Promoting..."

Όσο για την Κρήτη... Ο λόγος που έχει ακριβό ρεύμα δεν είναι επειδή δεν έχει αρκετούς επιτήδειους. Έχει ακριβό ρεύμα επειδή έτσι το έχουν σχεδιάσει, να μην καίει μαζούτ, όπως η Κύπρος, αλλά JetA και ντίζελ, να βγάλει και κανένα διυλιστήριο...

Και θα βρεθούν ντόπιοι να θέλουν την "επένδυση" αφού θα ελπίζουν σε κανένα χωματουργικό, κανένα μπετουδάκι, καμμία φύλαξη, κανένα τοπογραφικό, και τόσους περιφερειάρχες τι τους έχουμε?

Θα βρεθούν και τίποτα άνεργοι που θα προωθούν αντλησιοταμιεύσεις... Τα χωματουργικά βγάζουν καθαρά μαύρα λεφτά, εξ απ ανέκαθεν, και οι αντλησιοταμιεύσεις θα βγάλουν και περισσότερα άσπρα λεφτά για τις  ENEL/EDF/ENGIE, κάνοντας την "διαθεσιμότητα" από 20% σε 25% (ή όσο την κάνουν). Η "διαθεσιμότητα" δεν είναι μέτρο του πόσο ρεύμα παίρνουμε ή πόσα άλλα καύσιμα εξοικονομούμε, αλλά ποια είναι η χρηματοοικονομική απόδοση των ΑΠΕτεώνων. Μαντέψτε ΠΟΙΟΙ θα πληρώνουν αυτή την απόδοση:  Εσείς.

Λυπάμαι και για την Κρήτη, και για την κατάντια της χώρας μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: