Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Οι κκ Περιστέρης και Κοπελούζος θα κάνουν δισεκατομμύρια επενδύσεις σε αιολικά στην Κρήτη (2)

 1. Τα αιολικά υπάρχουν στην σημερινή τους μορφή από το 1975.
 2. Επιδοτούνται εντατικά από το 1990.
 3. Ακόμα και σε χώρες όπως η Δανία και η Γερμανία δεν έχουν υποκαταστήσει συμβατικές μονάδες.
 4. Μετά τόσα χρόνια και τόση φιλολογία παραμένουν ενεργειακά ασήμαντα παντού, ακόμα και όπου εμφανίζουν μονοψήφιες ονομαστικές ηλεκτροδοτήσεις, όπως στην Γερμανία
 5. Όπου μετρήθηκαν, δεν μείωσαν εκπομπές CO2, δηλαδή χρήση ορυκτών καυσίμων.
 6.  Όπου μπήκαν συνέβαλαν μαζί με τις άλλες ΑΠΕ στον υπερδιπλασιασμό της τιμής του ρεύματος, παράλληλα με
 7. Οικονομικές ζημιές στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή λόγω επιβολής διαλείπουσας λειτουργίας και σε αυτές (αλλά ας τις επιδοτήσουμε και αυτές, λεφτά υπάρχουν)
 8. Υπάρχουν αποδεδειγμένα μόνο με επιδοτήσεις και μόνο για τις επιδοτήσεις.
 9. Όταν είναι σε ένα δίκτυο σε ποσοστό πάνω από ασήμαντο, δημιουργούν αστάθειες και πρόσθετες ανάγκες για στρεφόμενες "αδράνειες-εφεδρείες".
 10. Σε χώρες όπως η Γερμανία και η Δανία, λόγω πολλών αιολικών, το 60-80% του αιολικού ρεύματος "εξάγεται" (ευφημισμός του "απορρίπτεται") σε γειτονικά υδροηλεκτρικά.
 11. Αυτές οι απορρίψεις συμβάλλουν στο να έχουν οι Γερμανοί και οι Δανοί το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη (κι ας έχουν ηλεκτροδότηση από κάρβουνο και πρόσβαση σε πυρηνικά.
 12. Οι περιβόητες πράσινες θέσεις εργασίας είναι εκεί που τις κατασκευάζουν: Η Γερμανία εξάγει το 80% των μηχανημάτων ΑΠΕ που κατασκευάζει και απασχολεί 300.000 άτομα στον κλάδο. Εκεί είναι οι πράσινες θέσεις εργασίας.
 13.  Όλος ο κλάδος βασίζεται σε παραμύθια και σε χυδαία ψέματα (όπως πχ ότι τα αιολικά θα υποκαταστήσουν την ρυπαίνουσα Πτολεμαΐδα ή να προλάβουν ...καρκίνους, ή να σώσουν τον πλανήτη)
 14. Οι εισαγωγές ρεύματος (ήδη είμαστε πάνω από 20%) και το εισαγόμενο αέριο (όποτε το βρίσκουμε) μπορούν να υποκαταστήσουν την Πτολεμαΐδα, αλλά ετοιμαστείτε για τριπλασιασμό του ρεύματος.  Τα αιολικά είναι η δικαιολογία, και τα φωτοβολταϊκά ήταν ο κράχτης.
 15. Σε χώρες όπως εμείς, διώχνουν την βιομηχανία (δεν αντέχει το ακριβό ρεύμα). .
 16. Όχι, δεν συμβάλλουν καθ οιονδήποτε τρόπο σε "ενεργειακό μείγμα", ή στην ασφάλεια ή επάρκεια της ηλεκτροδότησης,
 17. συμβάλλουν μόνο σε (νομότυπο) πλουτισμό επιτηδείων από μη ανταποδοτικές επιδοτήσεις -- περισσότερο σαν ιδιωτικός φόρος -- και, φυσικά από την μεσιτεία αδειών.
 18. Ναι, διώχνουν τον τουρισμό και ρίχνουν αξίες ακινήτων
 19. Κάνουν και κάποια ζημιά στο περιβάλλον, με διαβρώσεις, χωματόδρομους, μπετά και παλιοσίδερα στο πουθενά, καμιά πυρκαγιά, κανένα χτυπημένο γεράκι, αλλά αυτά είναι πταίσματα μπροστά στην ζημιά στην Εθνική Οικονομία και στις τσέπες μας.
 20. Εάν σας καλλιεργούν τύψεις που δεν τα θέλετε, είναι επειδή τους λείπουν λεφτά τάκα-τάκα. Πολλά και εύκολα λεφτά. Καλά κάνετε και δεν τα (και τους) θέλετε (εκτός εάν τους χρωστάτε κάτι,  προσωπικά).
Το ξαναλέω:  Τα αιολικά υπάρχουν στην σημερινή τους μορφή από το 1975 και επιδοτούνται, εντατικά, από το 1990.  Το γράφημα αριστερά, με τις πηγές ηλεκτροδότησης, διεθνώς, δείχνει ότι, μετά τόσα χρόνια, τα αιολικά είναι ενεργειακά και ηλεκτροδοτικά ασήμαντα. Όπου μπήκαν, δεν υποκατέστησαν συμβατικές μονάδες και δεν εξοικονόμησαν καύσιμα.  Ούτε μείωσαν ρύπους. Αλλά, ακρίβυναν το ρεύμα.

Και θα έρθουν ο Κοπελούζος με τον Περιστέρη να μας σώσουν με αιολικά...

Μα πόσο ηλίθιοι είμαστε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: