Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Γιατί πληρώνω τόσο για το ρεύμα; (και που' σαι ακόμα...)


Γιατί πληρώνω τόση ΔΕΗ;
Γιατί αυξάνονται συνεχώς οι λογαριασμοί του ρεύματος;

Η λακωνική απάντηση είναι επειδή είμαι αναγκασμένος και δεν αντέχω να μην έχω ρεύμα

"...Να καταργηθεί το ΕΤΜΕΑΡ. Δεν έχουν καμία υποχρέωση οι πολίτες να επιδοτούν ιδιωτικές επιχειρήσεις («πράσινες», κόκκινες, «μαύρες», λαχανί με ροζ ελεφαντάκια… αδιάφορο). Δεν μπορεί μια 4μελής οικογένεια να πληρώνει 200 και 500€ το χρόνο για τον Κοπελούζο, το Μυτιληναίο, την ENEL και την EdF-Energies Nouvelles, που κερδοσκοπούν, χαρατσώνουν και επιδοτούνται για ηλεκτροπαραγωγή και με «αέρα» και με «αέριο» και φιλοδοξούν να είναι οι νέοι μεσάζοντες με τα ΝΟΜΕ..."

Η λεγόμενη "απελευθέρωση" είναι νεολογισμός εκχώρησης κάθε πηγής εσόδων σε ξένους. "Απελευθερώνουμε" την ΔΕΗ για να ζήσουν λίγο πιο άνετα οι Γάλλοι της EDF (Έντισον), οι Ιταλοί της ENEL και, πάντα τους Γερμανούς της Siemens και της Enercon.

Η "απελευθέρωση" είναι το τέλος της Ελληνικής βιομηχανίας και της Ελληνικής οικονομίας.

Ο παραπάνω λογαριασμός είναι παλιός. Το ΕΤΜΕΑΡ έχει ανέβει. Τα τέλη διασύνδεσης έχουν ανέβει. Τα τέλη μεταφοράς έχουν ανέβει. Διασυνδέσεις για περισσότερα αιολικά.

Οι ανά τον κόσμο ΔΕΗ (δηλαδή και η EDF (Έντισον) και η ENEL, είναι "εντάσεως κεφαλαίου", δηλαδή χρειάζονται πολλά κεφάλαια για τις μονάδες και τα δίκτυα. Η παρασιτολογία αυτών των εταιριών σε χώρες όπως η δική μας, απλά τους βοηθάνε να μαζέψουν κεφάλαια. Κάθε ευρώ που παίρνουν κάθε χρόνο από εδώ, εξυπηρετεί περίπου 10πλάσιο δάνειο.  Βοηθάμε την χρηματοδότησή τους και μειώνουμε το κόστος του ρεύματος για τους καταναλωτές τους.

Η βιομηχανία χρειάζεται φθηνό και απρόσκοπτο ρεύμα. Εάν δεν το έχει ή κλείνει, ή φεύγει.  Η βιομηχανία όμως βοηθάει στο να υπάρχει φθηνό ρεύμα, αφού αυτή, με τις μεγάλες καταναλώσεις, πρώτον χρειάζεται και δεύτερον χρηματοδοτεί τις μεγάλες μονάδες βάσεις που παράγουν το φθηνό ρεύμα. Μονάδες βάσης με αέριο υπάρχουν μόνο στο ...Κατάρ, ίσως στις ΗΠΑ (με το φθηνό σχιστολιθικό). Οι Γερμανικές μονάδες βάσης είναι με λιγνίτη, λιθάνθρακα και πυρηνικά (και βιομάζα). Οι Γερμανοί δεν ηλεκτροδοτούνται από αέριο. Η βιομηχανία δεν υπάρχει χωρίς μονάδες βάσης. Οι καταναλωτές και επωφελούνται από και επιδοτούν το φθηνότερο βιομηχανικό ρεύμα. Η Ελλάδα δεν θα είχε εξηλεκτρισθεί χωρίς την μεγάλη ζήτηση από την βιομηχανία του ...1960.

Η σημερινή Κυβέρνηση, και μάλλον όλες από το 2010 και μετά, έχουν σαν ενεργειακή στρατηγική την απώλεια κάθε αυτονομίας, την απόλυτη εξάρτηση από εισαγωγές, τον υπερδιπλασιασμό του ρεύματος, την επιστροφή σε εποχές που δεν είχαν όλοι ρεύμα και όχι όποτε το ήθελαν. Σε αυτό βοηθάει η ξενόφερτη πιπίλα της δήθεν Κλιματικής Αλλαγής. Εάν υπάρχει αυτή η Κλιματική Αλλαγή και εάν δεχτούμε ότι είναι ανθρωπογενής, και εάν δεχτούμε ότι φταίει το CO2, η προφανής θεραπεία είναι η ύφεση, η αποβιομηχάνιση, η μείωση του βιοτικού επιπέδου, λιγότερη κατανάλωση, λιγότερη θέρμανση, λιγότερες μετακινήσεις.

Οι ΑΠΕ;  Αρπαχτή. Το κόστος τους, είτε ψηλό, είτε χαμηλό, προστίθεται στην όποια ηλεκτροπαραγωγή χωρίς όμως να συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτήν. Αυτό που κάνουν οι ΑΠΕ είναι να δικαιολογούν περισσότερο αέριο και να αυξάνουν την εξάρτηση από εισαγωγές για ηλεκτροδότηση και εξαγωγές για απόρριψη του κουτουρού ρεύματος. Και εάν προσέξετε ποιοι νέμονται τις ΑΠΕ, είναι οι ίδιοι που μάς "απελευθερώνουν". Αυτοί που προωθούν δήθεν "έξυπνα" και δήθεν "πράσινα" νησιά είναι οι ίδιοι που μάς λάδωναν για να δανειζόμαστε, για να μας παίρνουν τώρα το οικόπεδο. Τους πληρώνουμε, για να τους πληρώνουμε κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο. Και αυτοί μεν κάτι βγάζουν, και εμείς δίνουμε την χώρα μας για να δικαιολογούν να ...βγάζουν.

Όπως δίναμε τον Παρθενώνα για να έχουν μολύβι οι Τούρκοι. Και λέει η Ιστορία, ή ο Μύθος, ότι προτιμήσαμε να δώσουμε μολύβι στους Τούρκους για να μην ξηλώσουν τον Παρθενώνα. Πολύ ψιλά γράμματα για τα υπάκουα περαστικά ανθρωπάκια του ΥΠΕΝ και της ΡΑΕ...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο άρθρο!
Αν θυμάμαι καλά η ΔΕΗ χρέωνε παλαιά μόνο την κατανάλωση ρεύματος και όχι και την ισχύ στους οικιακούς καταναλωτές,ενώ χρέωνε και ισχύ στους Βιομηχανικούς καταναλωτές.
Μήπως γνωρίζετε πότε άλλαξε η πολιτική αυτή;