Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Ρεκόρ ύφεσης = ρεκόρ μείωσης κατανάλωσης καυσίμων (και εκπομπών CO2).


https://www.sfgate.com/business/article/Only-four-economies-have-shrunk-more-than-13129463.php
(αρχικά από εδώ, αλλά θέλει συνδρομή)
http://euanmearns.com/greek-tragedy/
https://www.iea.org/publications/freepublications/publication/Greece2011_unsecured.pdf

Μόνο τέσσερις χώρες έχουν συρρικνωθεί περισσότερο από την Ελλάδα: Η Λιβύη, η Υεμένη, η Βενεζουέλα και η Γουϊάνα. Οι δύο με μακροχρόνιους πολέμους. Άρα, παρακαλώ, όχι πολλούς πανηγυρισμούς για δήθεν έξοδο από Μνημόνια... Η συρρίκνωση δεν θα σταματήσει και η εκκαθάριση εν λειτουργία είναι σε εξέλιξη. Αναπόφευκτο; Μάλλον, αφού επιλέξαμε να ζούμε με ψέματα (από το 1981) και με δανεικά σε σκληρό ξένο νόμισμα (από το 1999).

Η συρρίκνωση, η μείωση του ΑΕΠ, δεν είναι κάτι ...ακαδημαϊκό. Ούτε η εκκαθάριση εν λειτουργία.


Όχι παραδόξως, η ύφεση έχει σαν συνέπεια, και προκαλείται από, την μείωση κατανάλωσης ενέργειας.  Το παρακάτω γράφημα (αρχική πηγή είναι η ετήσια αναφορά της BP) δείχνει ότι, όπως ξέρει πολύ καλά ο επιχειρηματικός κόσμος, η κάτω βόλτα ξεκίνησε το 2007 -- θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα αν δεν είχαμε την φούσκα του ΧΑΑ, την φούσκα των Ολυμπιακών και την φούσκα των ακινήτων.  Τρεις φούσκες που απλά μάζεψαν τα λεφτά των πολλών στα χέρια των άγνωστων λίγων.


Το γράφημα δείχνει και ένα από τα αγαπημένα μου θέματα. Σε περίοδο δυστυχίας, ακολουθήσαμε ενεργειακή πολιτική που επιτείνει την δυστυχία: Υποκατάσταση του εγχώριο καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή με αέριο. Οι α-σή-μαν-τες ΑΠΕ ήταν και είναι για να εισπράττουν ποσοστά οι χωματουργοί και μεσάζοντες.

Η Ελλάδα έχει ρεκόρ μείωσης κατανάλωσης ενέργειας και ρεκόρ ύφεσης. Και αν κρίνω από τα ανά κεφαλή στοιχεία με χώρες με τις οποίες έχουμε πολλά κοινά, δεν έχουμε πιάσει ακόμα πάτο.


Για να μην έχετε πολλές ενοχές, καταναλώνουμε πετρέλαιο επειδή έχουμε τουρισμό. Όταν κόψουμε τον τουρισμό, θα μειώσουμε και άλλο την κατανάλωση πετρελαίου.


Τα παραπάνω γραφήματα αντικατοπτρίζονται και στις λεγόμενες εκπομπές CO2. Παρακαλώ χωνέψτε το:  Οι εκπομπές CO2 είναι η κατανάλωση καυσίμων.  Τις μειώσαμε λόγω ύφεσης και φτώχειας. Και με αυξημένη χρήση φυσικού αερίου. Το αέριο είναι βασικά CH4. Λίγος άνθρακας περισσότερο υδρογόνο. Για αυτό έχει λιγότερες εκπομπές CO2. Όχι κατά σύμπτωση είναι και ...πανάκριβο. Ένας τρόπος να γονατίσεις μια οικονομία είναι να της επιβάλεις πανάκριβο, εισαγόμενο καύσιμο σε υποκατάσταση φθηνότερου.  Με χαριστική βολή να της φορέσεις και παρασιτικές δραστηριότητες αιολικών και φωτοβολταϊκών.


Με πειράζει, αλλά και δεν με πειράζει η ...φτώχεια.  Με πειράζει να μην πατάω στα πόδια μου και με πειράζει να με κλέβουν και να με κοροϊδεύουν. 

Η ενεργειακή πολιτική που ακολουθούμε είναι περίεργο συνονθύλευμα Δυτικών, Ευρωπαϊκών και Ρώσικων συμφερόντων -- κάθε ένα με τους μεσάζοντές του. Δεν βγαίνει.  Εκτός εάν αυτό είναι το ζητούμενο.

Απάντηση σε ΑΠΕτζή που θέλει μελέτες περί μείωσης ή μη εκπομπών CO2 με ΑΠΕ και ειδικά με αιολικά (1)  Μπορεί τα λαμόγια να ελέγχουν τα ΜΜΕ και να υπαγορεύουν νόμους και υπουργικές αποφάσεις, αλλά ο βήχας δεν κρύβεται. Οι ΑΠΕ δεν μειώνουν κατανάλωση καυσίμων. Η φτώχεια μειώνει κατανάλωση καυσίμων. Οι ΑΠΕ απλά επιτείνουν την φτώχεια (και ΕΤΣΙ και ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ μειώνουν κατανάλωση καυσίμων).

2 σχόλια:

nikos είπε...

με 3 λέξεις τα είπες όλα εύγε!!!

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω τις αναρτήσεις σας αρκετό καιρό. Τα συζητάω με φίλους. Δυστυχώς ενώ εσείς γράφετε με επιχείρηματα οι υπόλοιποι (γνωστοί και φίλοι) δεν έχουν. Πιστευώ πως οσα αναλυετε βασιζονται στην λογικη και με βρισκουν συμφωνο. Σας ευχαριστουμε για την ενημερωση. ΜΦΧ Σταυρος (alopix)