Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Οι μάσκες, επιτέλους, πέφτουν: Ο φόρος άνθρακα για την ...Σωτηρία του Κλίματος. Δεν έχουν πέσει όλες οι μάσκες


Θα έχετε ακούσει ότι οι Γάλλοι έχουν ξεσηκωθεί επειδή ο Μακρόν τους βάζει φόρο στα καύσιμα.

Δεν θα έχετε ακούσει ότι οι Ιρλανδοί απειλούνται με €3.000 ετήσιο φόρο άνθρακα "εάν δεν μειώσουν τις εκπομπές τους για να σώσουν το Κλίμα" και εδώ για περισσότερες σχετικές αναφορές.

Οι Αμερικάνοι φυσικά αντιστέκονται σε τέτοια... Η Αμερική φτιάχτηκε για να ξεφορτωθεί τους Ευρωπαίους και τους φόρους τους...

Τόσο καιρό, από τουλάχιστον το 2010 (και νωρίτερα) και στην Ελλάδα μάς έχουν πρήξει τα όργανα με φόρους στα καύσιμα (μα η τιμή του πετρελαίου είναι περίπου η μισή από ότι πριν κάτι χρόνια, και η τιμή στο βενζινάδικο είναι η διπλάσια -- "φόρος καυσίμων" λέγεται και αυτό). Μάς τα έχουν πρήξει και με έννοιες όπως η Αποανάπτυξη, ή Πράσινη Ανάπτυξη ή Αειφορία κλπ. Και με ότι με πολλά αιολικά θα σώσουμε το Κλίμα.

Τα  "αιολικά για να σώσουμε το Κλίμα" είναι φόρος ηλεκτρικού ρεύματος (μόνο που το πρόσοδο, οι εισπράξεις, πάνε σε Γερμανούς εξαγωγείς (πχ ENERCON), σε ξένους ηλεκτροπαραγωγούς (πχ EDF, Engie, ENEL), με ποσοστά σε ντόπιους χωματουργούς και μεσάζοντες και με χάντρες σε αφελείς, ή πονηρούς ή επαγγελματίες οικολόγους.

Ακόμα και η ΔΕΗ, η εταιρεία που ιδρύθηκε για να βγει η Ελλάδα από το τέλμα διαλύεται... Και αυτή για να σωθεί το Κλίμα και για να "αποαναπτυχούμε". Βρείτε κανέναν παππού να σας πει πώς ήταν η ζωή πριν το 1940... Και πριν την ΔΕΗ του 1950... Εκεί πάμε (αλλά με λιγότερο και ακριβότερο ρεύμα, από ότι το 1940).

Στην Ελλάδα, φυσικά, δεν μιλάει κανείς. Έχουν πάρει το πάνω χέρι οι δανειστές και οι οικωλόγοι με την ευγενή συνδρομή της διαπλοκής, των ΜΜΕ και φυσικά της εκάστοτε Κυβέρνησης. Το "ησυχία, τάξη και ασφάλεια", σε όλο του το μεγαλείο. Χώρα αποβλακωμένων, αγράμματων και πονηρών.

Τώρα... Ο φόρος άνθρακα... Δεν ξεκίνησε από συνωμοσίες, ή από σκοτεινά κέντρα (έστω και αν δεν ξέρω πώς και ποιοι το ξεκίνησαν. Ξεκίνησε από 3-4 αδιαμφισβήτητες αλήθειες και την ανάγκη προσαρμογής ή συμμόρφωσης του κόσμου σε αυτές:

  1. Ο πληθυσμός της Γης έχει αυξηθεί ...εκθετικά, κυρίως με την άνοδο της Κίνας μετά το 1980-1990.
  2. Το βιοτικό επίπεδο και οι προσδοκίες για βιοτικό επίπεδο επίσης έχουν ανέβει, παντού, παρ' όλες τις διαφορές και ανισότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν.
  3. Ο Ψυχρός Πόλεμος και οι πόλεμοι για πόρους και αγορές φυσικά και δεν έχουν τελειώσει και υπάρχει πίεση να μην χρηματοδοτεί η καταναλωτική Δύση τους πιθανώς όχι φιλικούς προμηθευτές της. Αυτό σημαίνει, απλά, περιορισμό της ζήτησης ενέργειας και των τιμών παραγωγών ενέργειας. Όπως είπε και ο R. York στην μελέτη του, του 2012, "αυτό θα γίνει πιο αποτελεσματικά με φόρο άνθρακα".
  4. Φυσικά, οι Ισχυροί του Κόσμου και οι τοπικοί Ισχυροί της Ευρώπης έχουν τις δικές τους προτεραιότητες σε αυτό το σκηνικό και μία από τις εμφανείς συνέπειες είναι η στοχευμένη καταστολή ζήτησης ή και παραγωγής. Ή, για το τερπνόν μετά του ωφελίμου, και η σώρευση ...πλούτου σε χαλεπούς καιρούς.
Δεν υπάρχει αρκετή απρόσκοπτη και φθηνή ενέργεια για όλους. Ειδικά, δεν υπάρχει αρκετό πετρέλαιο για όλους. Άρα

α) πρέπει κάπως να μειωθεί με το καλό ή με το ζόρι η χρήση ενέργειας. Και
β) ειδικά, να μειωθεί η ζήτηση του πετρελαίου.
γ) Χωρίς εκτιναχθούν οι τιμές των παραγωγών που θα έχει άλλες ...Ψυχροπολεμικές συνέπειες.

Η ανάγκη να μειωθεί η χρήση ενέργειας φαίνεται με απόλυτη ειλικρίνεια στο γράφημα της ExxonMobil:


Οι χώρες του ΟΟΣΑ (OECD) έχουν την μεγαλύτερη ανά κεφαλή κατανάλωση ενέργειας και οι άλλες χώρες την μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού. Και "κάπως" θα πρέπει να περιορίσουν την ζήτησή τους. "Εξοικονόμηση Ενέργειας" το λέει η ExxonMobil. Και η μεν ExxonMobil έχει την ειλικρίνεια να το πει, αλλά αυτό που δεν λέει είναι ότι δεν υπάρχει καταστολή ζήτησης ενέργειας χωρίς γενικευμένη ...ύφεση. Η μαγκιά των μεγάλων, είναι να είναι στοχευμένη και ελεγχόμενη από αυτούς, αυτή η ύφεση.

Η ανάγκη να μειωθεί ειδικά η χρήση πετρελαίου εκφράζεται είτε με την πίεση για χρήση αερίου (με όλες τις ουρές που αυτό απαιτεί και δημιουργεί το πραγματικά εναλλακτικό αυτό καύσιμο), είτε με τα πχ υβριδικά ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα (η μεγαλύτερη χρήση πετρελαίου είναι στις μεταφορές), είτε με μεγαλύτερη (και ακριβότερη) αποδοτικότητα.

Οι ΑΠΕ είναι σάλτσα. Ή για την ακρίβεια φόρος. Τραβάνε ρευστότητα από τον καταναλωτή. Με την διαφορά ότι είναι φόρος υπέρ 10-20 εταιρειών, παγκοσμίως. Και όχι υπέρ ανάπτυξης άλλων ενεργειακών πόρων ή έστω παροχής κοινωνικών υπηρεσιών. Στον βαθμό που δεν αντιστοιχούν σε συγκεκριμένης και μετρήσιμη εξοικονόμηση ή υποκατάσταση ενέργειας είναι κεφαλικός φόρος υπέρ λίγων ιδιωτών που όμως έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της ζήτησης.

Ο φόρος άνθρακα (ή καυσίμων) δεν είναι απλά πιο "ειλικρινής" φόρος. Είναι Εθνικός φόρος: Το Γαλλικό κράτος θα εισπράττει τους φόρους. Το Ελληνικό κράτος εισπράττει τους φόρους. Όχι οι Γερμανοί ή 3-4 άλλοι επιτήδειοι.

ΑΥΤΑ είναι η λεγόμενη Σωτηρία του Κλίματος από την Κλιματική Αλλαγή: Αέριο, φόρος άνθρακα, ΑΠΕ, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αποανάπτυξη, αειφορία.

Η "κακιά" ExxonMobil, βρήκε τον ...μπελά της που δεν τα είχε βαφτίσει όλα αυτά "Κλιματική Αλλαγή". Τώρα δεν τα λέει Κλιματική Αλλαγή, αλλά τώρα την αναφέρει στις κατά τα λοιπά τεχνοκρατικές εκθέσεις της.

Δεν υπάρχει Κλιματική Αλλαγή.  Δηλαδή, οι αλλαγές, αν τις βλέπουμε, στο πραγματικό Κλίμα, είτε είναι 100% φυσικές είτε είναι 99, 99% φυσικές, δεν έχουν σχέση ούτε με αέριο, ούτε με ΑΠΕ, ούτε με ασήμαντες αρλούμπες στην Τήλο. Αντιθέτως, η σε εισαγωγικά "Κλιματική Αλλαγή" είναι για να μην ξεσηκωθεί ο κόσμος όπως ξεσηκώνονται οι Γάλλοι -- αν δηλαδή ξεσηκώνονται οι Γάλλοι αυθόρμητα ή αν ξεσηκώνονται επειδή κάποιος αόρατος τους ξεσηκώνει.

Θα πέσουν όλες οι μάσκες? Αμφιβάλλω. Ποτέ δεν  πέφτουν. Ή πέφτουν μετά από πολλά χρόνια όταν έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους μπήκαν.

Πρέπει να βρώ νέο σλόγκαν...:

5 σχόλια:

spiral architect είπε...

Βάλε και το ότι, μέσα σε όλα αυτά κάποιοι πουλάνε παραμύθια με λίγους δράκους αλλά περισσότερα λεφτά. Τρυπάνε, τρυπάνε, τρυπάνε, ψάχνοντας ένα χθόνιο eldorado, (υποθαλάσσια "οικόπεδα" υδρογονανθράκων στην Κύπρο, στον Πατραϊκό, στο Ιόνιο, στη στεριά στην Ήπειρο ακόμα και στου διαόλου τον κώλο) παριστάνοντας πως αγνοούν ότι το ίδιο γίνεται παγκόσμια, έτσι ώστε πολύ γρήγορα οι προσδοκίες τους να βουλιάξουν σε μια κλασσική "κρίση υπερπροσφοράς", που θα λυθεί με κανόνια, τα οποία ήδη σβουρίζουν ένα γύρο, επειδή πρέπει να λυθούν κι άλλοι, εξίσου σοβαροί λογαριασμοί.
(βλέπε τις τελευταίες εξελίξεις στην Αζοφική και τη σχέση με τους αγωγούς LNG)

Μωραίνει ο Κύριος ον βούλεται απωλέσαι.

Για το Kεφάλαιο και τ’ αφεντικά αυτά είναι λυμένα: είτε εδώ είτε εκεί πάντα βγαίνουν (ζωντανοί). Αλίμονο σε όσους και όσες νομίζουν ότι επειδή πληρώνουν εισιτήριο πειθαρχίας θα τύχουν ειδικής μεταχείρισης.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ έπεσαν οι μάσκες σου Αρχαιοπροφέσσορα Μοριάρτη - Σπιράλ Αρχιψεύτ-τη και βγήκε όλη βρώμα απ το μπλογκ σου στον αέρα και ετοιμάσου γιατί έρχεται κι η "ανταμειβή" σου που βγήκες πάλι και παρακινείς να βγούν να τα κάψουν για να συνεχίσουν τα εργοστασια που σε πληρώνουν να καίνε καύσιμα και οι πολυεθνικές που σε πληρώνουν αμρικανοπράκτορα TRUMPούκε να θησαρίζουν και ο πλανήτης να καίγεται και να βουλιάζει απ την κλιματική αλλαγή. Και το αίσχος σου δεν έχει τέλος ΠΟΥ ΒΓΗΚΕΣ ΜΟΛΙΣ ΓΥΡΙΣΕΣ ΑΠ ΤΟ ΕΞΟΧΙΚΟ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕΣ ΤΟΥΡΜΠΟ ΑΠ ΤΙΣ ΚΟΚΑΪΝΕΣ ΠΟΥ ΕΊΠΕΣ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΑΣΕΣ ΠΑΛΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΝΙΚ ΚΙ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΧΑΡΟΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΣΕ ΠΛΡΩΝΟΥΝ, ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΙΣΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗΣ. ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΡΗΚΕΣ ΛΕΞ ΝΑ ΠΕΙΣ ΓΙΟΑ ΤΟΥΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗς ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΑΛΛΑ ΕΓΡΑΦΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙς ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΝ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ!!!! ΚΑΙ ΒΓΗΚΕς ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΘΗΚΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΚΛΩΝΑ ΖΟΡΜΠΆ ΠΟΥ ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΛΙΜΑΝΙΑ, ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΕΠΝΙΞΕ ΚΌΣΜΟ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΓΡΑΨΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΦΕΣΣΟΡΙΚΟ ΣΟΥ ΝΙΚ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ!!!!

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=3215617173012688836&postID=9070996427923514322&bpli=1

ΛΕΣ ΒΛΆΚΕΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΨΑΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΚΑΙ ΡΑΦΗΝΑ ΚΑΙ ΕΠΝΙΞΑΝ ΤΗΝ ΦΛΟΡΙΔΑ. ΑΝΤΕ ΧΑΣΟΥ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟ ΤΟΜΑΡΙ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΞΕΡΟΥΝ ΠΙΑ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΥΝΥΜΑΤΑ ΤΑ ΠΗΡΕΣ ΚΙ ΕΣΥ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΟΥ.... ΑΝΤΕ ΣΤΡΙΒΕ ΓΙΑ ΤΕΞΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΡΙΝ ΣΚΆΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΙ ΣΕ ΤΣΑΚΒΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟ ΓΕΜΑΤΟ ΚΟΚΑ ΌΠΩς ΤΟ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟ ΠΟΥ ΈΠΙΑΣΑΝ - ΜΕ ΤΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΩΡΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΕΕ;;;; ΑΝΤΕ ΧΑΣΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΖΙΣΤH TRUMP-ΟΎΚΕ!!!!

archaeopteryx είπε...

να σαι καλά, με έκανες και γέλασα και θα τελειώσω μια ανάρτηση που βαριόμουν

Unknown είπε...

Αρχαίε, ούτε να τον πλήρωνες αυτόν :D

archaeopteryx είπε...

έχω 10άδες τέτοια του στα σπαμ. Βουρλίζεται ειδικά με τον spiral και τον prof Moriarty, όποτε σχολιάζουν! Απόλαυση.