Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Το παγκόσμιο "ενεργειακό" και εμείς


https://ourfiniteworld.com/2012/03/12/world-energy-consumption-since-1820-in-charts/

Αυτή η ιστοσελίδα μεθοδικά παρουσιάζει το παγκόσμιο ενεργειακό-οικονομικό πρόβλημα.  Και μπορεί να μην λέει "τι να κάνουμε εμείς" αλλά εξηγεί πολλά από τα φαινομενικά ανεξήγητα της ...σύγχρονης ιστορίας. Που δεν είναι άλλο από α) τα δημογραφικά του παγκόσμιου πληθυσμού, β) τις μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις, γ) το αυξανόμενο παγκόσμιο χρέος, δ) την ενεργειακή πραγματικότητα, ε) την εμφάνιση (και τον ρόλο) των "άλλων" δήθεν πηγών ενέργειας και φυσικά, στ) την αλληλεπίδραση όλων αυτών.

Μόνο το παραπάνω γράφημα της ανά κεφαλή κατανάλωσης ενέργειας, ανά πηγή ενέργειας, τα λέει όλα σε περίληψη:

1. Ο σύγχρονος κόσμος ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα με το κάρβουνο. Και με το τέλος του μίνι-παγετού (που όπως όλοι οι παγετοί είχε ...κατασταλτική επίδραση).

2.  Στις αρχές του 20ου αιώνα, το πολύ πιο βολικό πετρέλαιο άρχισε να υποκαθιστά το κάρβουνο και οι πόλεμοι έγιναν παγκόσμιοι και ...βιομηχανοποιημένοι και τους κέρδισε όποιος τους κέρδισε.

3. Το 1973,  το πάρτυ τέλειωσε. Καλώς κακώς το πετρέλαιο ήταν φθηνό και όλοι παραπερνούσαν άνετα. Τότε ξεκίνησαν τα πυρηνικά. Που κάπως κόλλησαν με τα δύο γνωστά ατυχήματα: Το καταστροφικό Τσερνόμπυλ  (μάλλον κακή διαχείριση μάλλον κακής τεχνολογίας) και το όχι καταστροφικό, αλλά πολύ φοβιστικό, Three Mile Island (για μια παλιο-βαλβίδα που ...κόλλησε)

4. Η μετά-1973 ύφεση συνεχίστηκε με το προσωρινό τέλος του Ψυχρού το 1980 και κάτι άλλαξε με την Κίνα που απογειώθηκε περί το 1990 (έχοντας "φτιαχτεί" περί το 1973). Κίνα = κάρβουνο.

5. Το αέριο περίπου παρέα με το πετρέλαιο, είναι ωραίο και καθαρό, αλλά θέλει πανάκριβες υποδομές αποθήκευσης και μεταφοράς. Οι πανάκριβες υποδομές απαιτούν μεγάλη και σταθερή χρήση για να χρηματοδοτηθούν. Η άνοδος του αερίου επιταχύνθηκε περί το 1990.

6. Οι "άλλες" πηγές "ενέργειας" οι ΑΠΕ, εμφανίστηκαν στον χάρτη το 1990, με την Γερμανική εφεύρεση της υποχρεωτικής και εγγυημένης επιδότησής τους. ΑΠΕ = Γερμανικές εξαγωγές + επιδότηση και επιβολή φυσικού αερίου

Από αυτήν την ενεργειακή "μεγάλη εικόνα" λείπει αυτό που makes the world go round: Τα λεφτά. Που από το 1973 και μετά (αχ αυτό το 1973) είναι το χρέος. Που (ιδέα που πήρα από την ιστοσελίδα αυτή) έχει ξεπεράσει τα όρια της αποδοτικότητάς τους. Πολύ το χρέος, δεν αγοράζει μελλοντική ενέργεια ανάπτυξη (η ανάπτυξη είναι βασικά συνέπεια φθηνής, επαρκούς, και προσιτής ενέργειας).

Και εμείς; Μία περίεργη μικρή βραχώδης χώρα, σε καίριο σημείο, υπό Γερμανική Ευρωπαϊκή κατοχή, την θεωρούν γενικά άχρηστη, το καλλιεργούν, καλή για να βγουν στην Μεσόγειο, για κανέναν αγωγό ή καλώδιο, να χώσουν και τίποτα απούλητα, και σκασμός μην χαλάσουμε το Κλίμα. Όχι, εμείς δεν χρειαζόμαστε ενέργεια ή βιομηχανία ή παραγωγή. Να πάμε σε αυτούς για κανένα μεροκάματο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: