Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Η «Εθνική» διαβούλευση για την «Ενέργεια» και το «Κλίμα»


Φυσικά και πρόκειται για θέατρο...  Θα μειώσουμε κάθε ενεργειακή ζήτηση, με το καλό ή με το άγριο, δεν θα έχουμε πάντα και δεν θα έχουμε όλοι ρεύμα, θα γεμίσουμε κάθε διαθέσιμη έκταση με «ΑΠΕ», θα τριπλασιάσουμε την τιμή του ρεύματος για να φάνε ακόμα λίγο οι χωματουργοί μας, σαν το ποσοστό τους για το δωρεάν ρεύμα των εταιρειών που εκπροσωπούν και η εκκαθάριση εν λειτουργία θα συνεχίζεται μέχρι... μέχρι... Μα μέχρι να τελειώσει.



Σε έναν κόσμο (ή στην Ευρωπαϊκή, δηλαδή Γερμανο-γαλλική εκδοχή αυτού του κόσμου)
  1. με δηλωμένη (με τις ισχύουσες δημογραφικές, καταναλωτικές και γεωπολιτικές συνθήκες) ανεπάρκεια -- και όχι μόνο του πετρελαίου
  2. με κεντρικό σχεδιασμό
  3. με δυνατότητα επιβολής αυτού του σχεδιασμού και
  4. με (χρηματική) ρευστότητα για υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού
  5. με άλλα παράλληλα σχέδια στοχευμένη αξιοποίησης αυτής της ρευστότητας
Πολλά αυτά που θεωρώ "σωστά" ή "αλήθειες", ή που έχω γράψει, θα διαψευσθούν (δεν θα διαψευσθεί η έκβαση) αλλά οι συνέπειες δεν θα είναι αυτές που μπορούμε εύκολα να συλλάβουμε ή να αποδεχθούμε, τουλάχιστον όσοι μεγαλώσαμε είτε με την επίφαση της "ελευθερίας", ή την επίφαση της "λαϊκής κυριαρχίας" πριν την αποβλάκωση που ξεκίνησε το 1981 (την "Αλλαγή" του Πασόκ") και ολοκληρώνεται από το 1999 (την "Ευρωπαϊκή" μας προοπτική.

Το μεν Πασόκ ήταν "παιδί" των πετρελαϊκών κρίσεων του 1973 και 1979, η δε "Ευρωπαϊκή" προοπτική είναι η μετά το τέλος της α' φάσης του Ψυχρού Πολέμου, επιστροφή στο μοντέλο των Γερμανών μετά περίπου το 1870 : Ζωτικός χώρος.

Στον θαυμαστό νέο αυτό κόσμο, η μεν "Ευρώπη", σαν μέσος όρος (και στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ) δεν θα έχει την ενέργεια με την οποία συνήθισε τα τελευταία 50 περίπου χρόνια μέχρι το 2008, στην δε πραγματική Ευρώπη, το τοπικό αφεντικό θα κρύβεται πίσω από μέσους όρους για να παίζει "πάρτα όλα": Ενέργεια, λεφτά, γη -- ό,τι του λείπει του τοπικού αφεντικού, όσο δεν ενοχλεί πολύ το μεγάλο (που, μεταξύ μας δεν το πολυγουστάρει, αλλά την ανάγκην φιλοτιμία ποιούμενοι...).

Με απλά λόγια, η πολιτική μας και η ενεργειακή πολιτική που είναι δήθεν σε διαβούλευση για να παραμυθιαζόμαστε ότι έχουμε άποψη και μας ακούνε, θα είναι:
  • Θα έχουμε όσο λίγη ενέργεια μας επιτρέπουν οι Γερμανοί
  • Θα αγοράζουμε ό,τι μηχανάκια έχουν για πώληση στο ...πενταετές τους, οι Γερμανοί
  • Θα δίνουμε ό,τι πάγια και άλλα περιουσιακά στοιχεία θέλουν από εμάς αφού τους ...χρωστάμε
  • Όχι μόνο υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και μελλοντικά. Κάθε NPV (ή ΚΠΑ)!
  • Θα δίνουμε σε Γάλλους και Ιταλούς ό,τι περισσεύει και εκχωρούν οι Γερμανοί σε αυτούς
  • Σε αυτά που εκχωρούμε θα είναι και ...άτομα, κάτι σαν τον φόρο των Αθηναίων στον Μίνωα
  • Θα πάρουμε όσους μαθητευόμενους αλλοδαπούς εργάτες μας πουν να αποθηκεύουμε
  • Θα είμαστε χώρος διέλευσης όποιου δικτύου θέλουν (αγωγοί, τρένα, καλώδια)
Για να μην ξεσηκωθούμε, θα βομβαρδιζόμαστε ανελέητα από τον Σκάϊ και τα τρολς της WWF και της Greenpiss (που όπως φαίνεται είναι παρέα με τα τρολς κάθε "Κυβέρνησης" από το 2009 και μετά).

Ο ανελέητος βομβαρδισμός περιλαμβάνει και πλύση εγκεφάλου ότι αυτά που θεωρούσαμε "κοινωνικά αγαθά" (εγώ τα λέω "κοινές ωφέλειες") δεν είναι! Είναι ταμειακές ροές με καθαρές παρούσες αξίες (αυτό που ανέφερα παραπάνω, σαν NPV ή ΚΠΑ. Τα νερά, το ρεύμα, η μετακίνηση, είναι ταμειακές ροές για αυτούς

Θα μας επιτραπεί μόνο η "Ελληνική" οικονομική δραστηριότητα που εξυπηρετεί τα παραπάνω. Και μόνο η βιομηχανία που είτε τους βολεύει για φασόν, είτε δεν τους πολυενοχλεί. Τα νέα Ελληνικά "Ελντοράντο" (πχ των ΑΠΕ του Σκάει του 2008, των ΑΠΕ του πρωθυπουργού του 2012,  του Ενεργειακού Χωματουργικού θησαυρού των ΑΠΕ, όλα είναι σε αυτό το πνεύμα: Λεφτά υπάρχουν!

Και, φυσικά, κάθε Κυβέρνηση εξυπηρετεί και θα εξυπηρετεί τα παραπάνω. Χωρίς παρέκκλιση. Με ελάχιστες αποχρώσεις στο σελοφάν περιτυλίγματος.

Πού τελειώνει; Δεν τελειώνει, παρά μόνο όταν θα έχει εκκαθαριστεί το μαγαζί και οι θαμώνες δεν θα σκαμπάζουν από τέτοια ψιλά γράμματα. Με τα υπολείμματα των χωματουργών του Πασόκ να κυβερνούν. Και μάλλον έχει τελειώσει ήδη, αλλά δεν το βλέπουμε.

Θα μου πείτε: "Μα τα λες ελεύθερα, δεν σε εμποδίζουν". Oh yes, κάτι σαν τον Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο του Aldous Huxley. Δεν ενοχλώ. Για να δούμε αν θα αφήσουν να ακουστεί η ημερίδα σας...  Δεν την ανεβάζω αφού το έμαθα ότι ...μπλοκάρεται. Για να δούμε αν κάθε ημερίδα δεν καθοδηγείται σε αρλουμπολογία για το περιβάλλον και την σωστή χωροθέτηση... Αυτό δεν τους ζορίζει, τους βολεύει!.Η τεχνοκρατική αλήθεια τους ζορίζει. Δεν επιτρέπεται η τεχνοκρατική αλήθεια, τζιζ!

Τους νοιάζει τους Γερμανούς ή τους Γάλλους το περιβάλλον; Χα-χα-χα. Το δικό τους, και αυτό "ίσως".  Και για αυτούς, το "Κλίμα" είναι πόσα λεφτά τους λείπουν από το σεντούκι, για τα μελλοντικά σχέδιά τους.

Μην ξεχνάτε ΓΙΑΤΙ έχουμε πολλές ΑΠΕ στο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα»:



ΥΓ. Αν δεν βαριόμουν, θα έκανα στατιστική ανάλυση στα σχόλια της διαβούλευσης... Και θα έμπαινα στο πειρασμό να του γράψω για το ΕΣΕΚ της Πολωνίας -- για να δικαιωθούν όσοι λένε ότι είμαι του ...πυρηνικού λόμπυ. Αν μας είχε απομείνει βιομηχανία, θα ήμουν του πυρηνικού λόμπυ. Αλλά πάνε αυτά, τέλειωσαν. Χωρίς πολλή ζήτηση για ενέργεια, πουλάκια μου, δεν την χρειάζεστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: