Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Ανασκόπηση -- 3) Περιβάλλον και Κλιματολογία


Δεν χρειάζεται να είσαι «οικολόγος» για να νοιάζεσαι για το περιβάλλον. Χρειάζεται να είσαι στοιχειωδώς χορτάτος. Όλοι θέλουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας, αλλά πώς το ορίζει αυτό καθένας σηκώνει συζήτηση. Ωστόσο, υπάρχει σαφές πρόβλημα στα αστικά κέντρα, από βιομηχανίες, από καταστροφές δασών, και το ξέρουμε όλοι. Άλλοι φαντάζονται λύσεις, άλλοι προτιμούν λιγότερη κατανάλωση και το θέμα γίνεται και λίγο πολιτικό.

Σχεδόν κάθε μορφή ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα παράγει ρύπους. Το κάρβουνο παράγει διοξείδιο του θείου (SO2), οξείδια του αζώτου (NOx,) σωματίδια και αφήνει ίχνη από τοξικά βαριά μέταλλα. Το πετρέλαιο παράγει NOx, SO2 και (λιγότερα) σωματίδια. Το αέριο παράγει NOx.

Τo SO2, τα σωματίδια και τα βαριά μέταλλα, ελέγχονται με εύλογο κόστος και σχετικά απλή τεχνολογία. Τα NOx παράγονται σε κάθε καύση υψηλής θερμοκρασίας (και στα αυτοκίνητα). Με τον καυστήρα σε χαμηλότερη θερμοκρασία μειώνεται το ΝΟx (αλλά πέφτει και η απόδοση). Τα πυρηνικά δεν παράγουν ΝΟx, αλλά έχουν άλλα θέματα, κυρίως τις συνέπειες ανεξέλεγκτης ζημιάς (και του φόβου της ανεξέλεγκτης ζημιάς), και, δευτερεύοντος, της αποθήκευσης υπολειμμάτων.

Ενώ η ρύπανση από την ηλεκτροπαραγωγή είναι παλιό θέμα, το CO2, σαν «ρύπανση» είναι μάλλον πρόσφατη επινόηση. Ένας Σουηδός, το 1985, παρατήρησε ότι υπήρξε άνοδος της θερμοκρασία μετά τον μίνι-παγετό 1975-1980, παρατήρησε ότι υπήρχε και άνοδος του CO2, θεώρησε ότι η άνοδος του CO2 ήταν ανθρωπογενής και ανέπτυξε την θεωρία του Ανθρωπογενούς Φαινομένου του Θερμοκηπίου (ΑΦΘ ή AGW). Αυτό πέρασε σε νόμους της τότε Δυτικής Γερμανίας και σύντομα έγινε μείζον παγκόσμιο θέμα με την διάσκεψη του Ρίο. Τον πιθανό ρόλο της Γερμανίας στην προώθηση του ΑΦΘ τον έχω αναπτύξει εδώ και εδώ. Βέβαια, εκείνη την περίοδο, για όποιον θυμάται, στα τέλη του Ψυχρού Πολέμου, η Δύση είχε άλλους λόγους να πιέζει την Ρωσία και ίσως την Κίνα. Το "περιβάλλον" ήταν μια καλή πρόφαση πίεσης, και η Θάτσερ είχε και αυτή τους λόγους της να δαιμονοποιήσει το κάρβουνο και τα σωματεία ανθρακωρύχων που είχαν απεργίες.

Η ενθάρρυνση και η στήριξη έρευνας και απόψεων υπέρ του ΑΦΘ είχε πολλούς υποστηρικτές, κάθε ένας με τα δικά του κίνητρα, και από το 1990 έως το 2009 φτιάχτηκε ολόκληρη βιομηχανία μελετών, μελετητών, κλιματολόγων, σεναριογράφων, ευαγγελιστών, και προπαγανδιστών, που κατέληξε και προώθησε με θρησκευτικό μένος το συμπέρασμα ότι υπάρχει ΑΦΘ, ότι φταίμε εμείς και το CO2 μας (και το κάρβουνο) για αυτό, και έχει σαν άμεση και προφανή συνέπεια να ανεβαίνει η θάλασσα, λειώνουν οι πάγοι και τα Ιμαλάϊα και λιμοκτονούν τα αρκουδάκια της …Ανταρκτικής (αυτό το έχω ακούσει στο ραδιόφωνο).

Αλλά κάτι άλλαξε μέχρι την Σύνοδο της Κοπεγχάγης (π.χ. το κραχ του 2008), αποσύρθηκαν μερικοί υποστηρικτές από την εξόφθαλμη υπερβολή και παραμονές της Κοπεγχάγης μάθαμε ότι 1) οι «επιστήμονες» μαγείρευαν τα στοιχεία, και βολικά ξεχνούσαν προηγούμενες περιόδου ζέστης. Και έκτοτε, 2) από δορυφορικές μετρήσεις δεν είναι καθόλου σαφές ότι κάτι θερμαίνεται, 3) εμφανίστηκαν μελέτες ότι η αύξηση του CO2 από το 1800 είναι αποτέλεσμα και όχι αιτία, του 4) τέλους του μίνι-παγετώνα του 17-18ου αιώνα, 5) τα Ιμαλάϊα δεν λιώνουν 6) η στάθμη της θάλασσας τελικά δεν ανεβαίνει και σίγουρα όχι με τις προβλέψεις των «επιστημόνων» ,7) οι πάγοι στην Ανταρκτική ίσως μεγαλώνουν και στην Αρκτική που μικραίνουν μάλλον φταίνε τα ρεύματα και έχει ξαναγίνει το 1920, 8) οι όποιες φαινομενικές αλλαγές στάθμης της θάλασσας είναι μάλλον τεκτονικό φαινόμενο κλπ κλπ..

Τόσο πολύ εξευτελίστηκαν όλοι οι σεναριογράφοι, που το ΑΦΘ άλλαξε όνομα και άρχισε να λέγεται «Κλιματική Αλλαγή». Και επειδή και ο τελευταίος φουκαράς έμαθε ότι τι κλίμα αλλάζει εδώ και 2 δις χρόνια, άλλαξε και αυτή η ονομασία και τώρα λέγεται «Ακραία Καιρικά Φαινόμενα» αλλά και αυτά υπήρχαν όσο υπήρχε καταγραφή από ιστοριογράφους είτε αφορούν κατακλυσμούς στην Νέα Υόρκη τον 15ο αιώνα είτε την ανατύπωση από την Εστία του 1900.

Όλα αυτά τα έχω αποτυπώσει, λίγο άναρχα, στην ετικέτα «Κλιματολογία». Το άναρχο οφείλεται στο ότι ενώ ήταν προφανής η παιδαριώδης υπερβολή, δεν ήμουν και 100% σίγουρος για το θέμα, και ειδικά για το ενδεχόμενο, παρά τις καταγεγραμμένες αλλαγές κλίματος τα τελευταία 2 …δις χρόνια, που σαφώς δεν ήταν ανθρωπογενείς, δεν ήμουν 100% βέβαιος ότι κάτι εξαιρετικό και διαφορετικό δεν έχει συμβεί τα τελευταία 200 χρόνια. Την αμφιβολία αυτή μου την έβγαλε ο καθηγητής Lindzen για τον οποίο έγραψα εδώ.

Αυτό που μπορώ να πω σήμερα με βεβαιότητα, χωρίς να είμαι κλιματολόγος και με δηλωμένη αντιπάθεια για τις ΑΠΕ είναι το εξής: 1) Όλη η καταστροφολογία περί υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι μάλλον εσκεμμένη και συντονισμένη παραπλάνηση. 2) Από κάποιο σημείο και μετά η συντονισμένη παραπλάνηση έχει χώρα και ονομασία προέλευσης, και είναι στην Κεντρική Ευρώπη. 3) Οι κλιματολογικοί μηχανισμοί που έχουν αναφερθεί είναι μάλλον μικρό μόνο μέρος του τι γίνεται. 4) Τα μόνο ενδιαφέρον που βλέπω στο θέμα είναι το μελετητικό εφ’ όσον κάποιος το χρηματοδοτεί, αλλά βλέπω και σκοπιμότητες. 5) Δεν είναι καθόλου προφανές ότι το κλίμα αλλάζει σήμερα διαφορετικά από ότι πριν 100.000 χρόνια. 6) Δεν είναι σαφές ότι αυτή η αλλαγή, εάν υπάρχει, είναι ανθρωπογενής.  Όσο για το συμπέρασμα ότι η λύση είναι ...φόρος άνθρακα, ας φορολογήσουμε πρώτα τους τερμίτες και μετά τους ανρθώπους.

Όπως το ΑΦΘ μάλλον δεν έχει πολύ σχέση με το περιβάλλον, η απόρριψη ή η αμφισβήτηση του δεν σημαίνει ότι, εάν μπορούμε, δεν πρέπει να προσέχουμε τα περιβαλλοντικά θέματα είτε αφορούν πραγματική ρύπανση είτε αφορούν περιορισμό της σπατάλης. Ο έλεγχος των ρύπων στην ηλεκτροπαραγωγή είναι επιβεβλημένος για όσους τον αντέχουν.


Οι αλλαγές στο κλίμα συντελούνται από καταβολής κόσμου και θα συντελούνται μέχρι ο Ήλιος να γίνει κόκκινος γίγας και να καταπιεί την Γη (σε μερικά δις χρόνια). Τότε, δεν θα γίνουμε θερμοκήπιο αλλά …ψησταριά.  Για όποιον ενδιαφέρεται να δει τους κύκλους τον παγετώνων εδώ και 2 …δις χρόνια, σήμερα βρισκόμαστε σε «ενδιάμεση παγετώδη περίοδο» που ξεκίνησε πριν 11.000 χρόνια, και θα τελειώσει σε περίπου 9.000 χρόνια, και τότε θα ξαναμπούμε στην βαθιά κατάψυξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα …πεθάνουμε. Οι Νεάντερνταλ εμφανίστηκαν πριν 500.000 χρόνια, εξαφανίστηκαν πριν περίπου 30.000 χρόνια, και έζησαν με κατάψυξη. Οι αρχαιοπτέρυγες ζήσαμε πριν 150.000.000 χρόνια σε έναν ευχάριστο ζεστό κόσμο χωρίς πάγους.

Απολαύστε λοιπόν την όμορφη και εύκρατη ενδιάμεσο παγετώδη την οποία διανύουμε.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και Χριστός Ανέστη
Η αλήθεια είναι ότι σε φτωχές χώρες κοιτάνε να επιβιώσουν και όχι την οικολογία.
Και τελευταία οι δικοί μας πράσινοι δεν λένε για οικολογία λένε για φτηνό ρεύμα. Αυτό να τονίσεις γιατί ο μέσος Μήτσος καταλαβαίνει εύκολα το τσάμπα αέρας

George Mantjoros είπε...

Χριστος Ανεστη....
Ανατροπη κατεστημενων αντιληψεων.
Περιμενω λοιπον ,μια καποια σοβαρη απαντηση χωρις ειρωνειες και αστεια επιχειρηματα σε αυτα που γραφει ο archaeopteryx .

archaeopteryx είπε...

sagini Χριστός Ανέστη

Μην περιμένεις απάντηση επί της ουσίας. Απλά εκπομπές στον Σκάϊ με χαμογελαστά παιδάκια να κοιτάνε ανεμογεννήτριες με την μαμά, και επανάληψη ότι τα αιολικά σώζουν. Εδώ Βήμα και Νέα επανελαβαν τα παραμύθια της ΕΣΗΠΑΕ ότι το 100 είναι μικρότερο από το 40!

Άγγελος είπε...

Τις τρεις αυτές ανασκοπήσεις πρέπει να τις βάλετε κάπου ψηλά σαν links για να είναι εύκολα προσβάσιμες μέχρι να αντικατασταθούν από τις επόμενες (οπότε χρειάζονται και μια χρονική ένδειξη δίπλα τους).

Ανώνυμος είπε...

Χριστός Ανέστη!
Φόρος ανθρακούχων και μη αναψυκτικών και φόρος στο εμφιαλωμένο νερό.

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Ανάσταση!

Χρησιμότατη η ανάρτηση ώστε όλοι να έχουν μια άμεση εικόνα του τι γίνεται, από ποιούς κατευθύνεται και τι στόχους έχει.

Τι πρέπει να γίνει;

Να αφήσουμε κατά μέρος τις ιδεοληψίες (ανάμεσα τους και τα περί κλιματικής αλλαγής), την ελληνική μανία με δόγματα και θεωρίες, και να ανοίξουμε τους ορίζοντες σε αυτούς που θέλουν και μπορούν να δημιουργήσουν.

Ομως θα αργήσουμε να τα κάνουμε αυτά τα απλά (το εθνικό μας DNA αντιπαθεί την απλότητα). Αρκεί μια ματιά στις ονομασίες των υπουργείων μας για να αποδείξει του λόγου το αληθές.

Η ιδεοληψία και η γραφειοκρατεία είναι οι κατάρες του τόπου. Αν φτιάξουμε αυτά τα υπόλοιπα ακολουθούν από μόνα τους.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

...και λεγε λεγε, λέγε λέγε....

Ανώνυμος είπε...

Αληθώς!

Δεν θα αργήσει να αλλάξει τροπάρι και η Ελεταέν και θα ακούσουμε ότι τα αιολικά θα μας προστατεύσουν από την επόμενη ψύξη. Και ότι η θέρμανση κάνει σεισμούς. Αφού κατάφεραν να φτηναίνει το ρεύμα με τα αιολικά φαντάσου!