Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η Ελευθερία της Αγοράς και η ΔΕΗ


Σε θεωρητικό ή ιδεολογικό επίπεδο, είμαι φιλελεύθερος και οπαδός της «ιδιωτικοποίησης». Δηλαδή, πιστεύω ότι το κράτος δεν πρέπει να είναι «Επιχειρηματίας», και πιστεύω ότι η οικονομική δραστηριότητα και οι οικονομικές αποφάσεις πρέπει να είναι αποτέλεσμα της «Αγοράς» και όχι κάποιου αδιαφανούς Κεντρικού Σχεδιασμού. Οι απόψεις μου αυτές δεν είναι για μεταφυσικούς λόγους, αλλά γιατί η «Ελευθερία» είναι πρακτικά πιο ευχάριστη από την «μη Ελευθερία», και επειδή η συγκέντρωση εξουσίας είτε στο «Κράτος» είτε σε «Μονοπώλια» συνήθως συνεπάγεται αυθαιρεσίες και καταπίεση.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει …ιδιαιτερότητες, και προσπαθούσα να γράψω ένα κομμάτι, αλλά με πρόλαβε ο Γιάννης Φαίλτωρ σε σχόλιό του, σε ανάρτηση του antinews για το «πόσο αξίζουν τα ασημικά της χώρας»

Γιάννης Φαίλτωρ είπε:

23/05/2011 στις 2:12 pm

"Η ιδεολογική διαμάχη μεταξύ κρατιστών και αντικρατιστών σε σχέση με τό δημόσιο ή μη χαρακτήρα των εταιριών παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΑΒ, ΠΥΡΚΑΛ κλπ) είναι, νομίζω εκτός τόπου και χρόνου.

Στην περίπτωση της χώρας μας πρέπει να εξετάζονται τα πράγματα κατά περίπτωση και όχι με βάση αν κάποιος είναι φιλελεύθερος ή σοσιαλιστής.

1. Όλες αυτές οι ΔΕΚΟ είναι φτιαγμένες από χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων και ασφαλισμένων. Δεν είναι τσιφλίκι κανενός πολιτικού. Ας μην ξενάμε ότι μετά τον πόλεμο οι δημόσιες επενδύσεις γίνονταν κατά βάση από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. με χρήματα δηλαδή των ασφαλσιμένων. Άρα, κατά κάποιο τρόπο, όλοι είμαστε μέτοχοι σε αυτές. Συνεπώς έχουμε λόγο.

2. Το γεγονός ότι η ελληνική φαυλοκρατία χρησιμοποίησηε αυτές τις επιχειρήσεις για να στηρίξει το καμμτοκρατικό χαρακτήρα και τις άφησε έρμαιο στους συνδικαλιστές, δε σημαίνει ότι πρέπει να ξεπουληθούν. Άλλη είναι η αιτία της κακοδαιμονίας του και όχι ο ιδιοκτήτης.

3. Η ελληνικά αγορά είναι πολύ μικρή για να επιτευχθούν οι βέλτιστες συνθήκες ανταγωνισμού μέσω των οποιών θα συμπιέζονταν οι τιμές.

4. Οι φανατικοί αντικρατιστές ξεχνάνε πάντα τις γεωπολιτικές διαστάσεις στον τομέα της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών. Όπως και οι φωνασκούντες επαναστάτες σοσιαλο-κρατιστές ουδόλως σκέφτηκαν τις γεωπολιτικές επιπτώσεις της απαξίωσης των εταιρειών αυτών εξαιτίας της κατάλληψής τους από τους κομματικούς παρατρεχάμενους.

5. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές πολυεθνικές που λιμπίζονται τις ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της εξωτερικής πολιτικής Γαλλίας ή της Γερμανίας αντίστοιχα. Όσοι τρέφουν αυταπάτες ότι θα πληρώνουν χαμηλότερους λογαριασμούς αν οι μέτοχοι είναι αλογενείς ιδιώτες μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Η περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας ή των γαλακτοβιομηχανιών δεν είναι τίποτε άλλο από οργανωμένα ολιγοπώλια.

Και τέλος, το θεωρητικό όφελος για το οποίο θα εκποιηθούν, δε θα έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα".


Μήπως έγινε πιο φτηνό το τσιμέντο όταν, μετά από πόλεμο των τσιμέντων, πήρε η Lafarge την ΑΓΕΤ Ηρακλής; Μήπως ήξερε η Lafarge ότι θα πάρει την ΑΓΕΤ Ηρακλής, όταν το κράτος την πήρε από τον Τσάτσο; Θυμάται κανείς την τρομοκρατία των Πρασινοφρουρών σε βάρος του "κακού" Ελληνικού Κεφλαίου... Τα πίστευαν και τα έκαναν ή ήταν από τότε βαλτοί; Αναγεται τελικά στα 5 ερωτήματα που ρώτησα τους σχολιαστές του antinews την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που πέρασε...

Για το "πόσο κάνει και πόσα πιάνει η ΔΕΗ" έχω γράψει 3-4 αναρτήσεις εδώ. Μην υποτιμάμε το γεγονός ότι μία εταιρία Κοινής Ωφέλειας, κανονικά αξίζει πάρα πολλά, αλλά δεν πρέπει να πιάνει τίποτα.

Για την "θυσία" της ΔΕΗ έγραψε η Ολυμπία (από όπου και η εικόνα).

Για το ξεπούλημα ή "αξιοποίηση" της ΔΕΗ, έγραψε ο Νετάκιας.

Για τον ποιόν συμφέρει η σαλαμοποίηση της ΔΕΗ, το antinews.

Μ όλα της τα "Ελληνικά" προβλήματα, μια χαρά είναι η ΔΕΗ. Μην την ξεκάνετε. Δεν είναι κολοσσσός, δεν έχει το μέγεθος αντίστοιχων Γερμανικών ή Γαλλικών εταιριών... Πείτε "όχι" στις δήθεν Ευρωπαϊκές επιταγές. ΔΕΝ μας συμφέρουν.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βαλτοί; Δεν ξέρω, αλλά βλάκες ήταν, και όταν η βλακεια συνδυάζεται με ιδεοληψία τότε είναι πραγματικά αήττητη.

Υπάρχει αντίδοτο; Εδώ που φτάσαμε μάλλον όχι. Η ιδεοληψία έχει εκτοπίσει κάθε ίχνος πρακτικής σκέψης και ικανότητας.

Ελπίδα; Αν βρούμε τον αυτοσεβασμό μας, αν διαλυθούν τα αριστερίστικα συμπλέγματικά αντανακλαστικά. Αν πάψει η ενοχή για το τί είμαστε. Μέχρι τότε θα είμαστε για φάπες από τον κάθε ένα, όσο αδύναμος ή δυνατός είναι.

Αν θέλετε πρότυπα και συγκριτικά μεγέθη δείτε Ελβετία και Ισραήλ. Εκεί κανείς δεν κάνει παιχνίδι διότι και στις δύο περιπτώσεις οι προτεραιότητες του λαού δεν εκτοπίζονται, κανένας παπάρας δεν βρίσκει ερείσματα για να καταστρατηγήσει το εθνικό συμφέρον. Εκεί ο πατριωτισμός δεν είναι ταμπού. Είναι εργαλείο επιβίωσης.

Ανώνυμος είπε...

Σημερα σου βγαζω το καπελο!!!!!!

sawas

archaeopteryx είπε...

στον Γιάννη Φαίλτωρ!

nikos είπε...

Όλα ρευστά σε μαύρο φόντο και στο βάθος Αλιάκμονας.

Έντονες είναι πλέον οι συζητήσεις σε Κυβερνητικό επίπεδο, κατ΄εντολήν βέβαια, για πώληση της ΔΕΗ. Λίγη σημασία έχει εάν πρόκειται για μέρος ή για το σύνολο της ΔΕΗ, διότι ο χρόνος κυλάει πολύ άσχημα εις βάρος μας. Το ξεπούλημα δημόσιας κτήσης, χωρίς ντροπή, ονομάζεται αξιοποίηση. Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Όλοι ξέρανε τι συμβαίνει και που πάει «το πράμα». Συγκεκριμένα, τι μπορεί να σημαίνει το ξεπούλημα της ΔΕΗ; Σαν αρχή, μερικά ερωτήματα είναι αναγκαίο να απαντηθούν, αφού αφορούν άμεσα και την περιοχή μας. Οι τοπικοί βουλευτές και άλλοι της Διοίκησης, θα συνεχίσουν να … παρευρίσκονται σε πανηγύρεις, να στέλνουν ευχές εν όψει των εξετάσεων και να εύχονται με πληρωμένες καταχωρήσεις, υγεία, ευτυχία και κάθε πρόοδο, με την ευκαιρία κάθε νέου χρόνου. Θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται εντονότατα σε γάμους, βαφτίσεις και κοπές πίτας. Όμως κάποιος πρέπει να απαντήσει. Να ενημερώσει.
Όταν λένε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εννοούν και τις τεράστιες εκτάσεις γύρω από τις τεχνητές λίμνες; Για να κάνουμε τη βόλτα μας στο νέο φράγμα στον Αλιάκμονα, θα πληρώνουμε είσοδο; Και εάν όχι τώρα, από πότε και μετά; Είναι στην διάθεση του … ιδιοκτήτη. Για να ποτίζονται οι απέραντες εκτάσεις του κάμπου, θα πληρώνουν οι αγρότες δικαιώματα χρήσης του νερού; Η Θεσσαλονίκη που τώρα υδρεύεται από τον Αλιάκμονα, θα πληρώνει; Τι τελικά συγκεκριμένα είναι αυτό που θα πουληθεί της ΔΕΗ; Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ημείς άδομεν. Ακόμη μία φορά, όπως κάθε φορά, σε απλά ή σπουδαία πράγματα.
Το νερό, παγκόσμια, είναι κορυφαίος φυσικός πόρος επιβολής ελέγχου και οικονομικής «ανάπτυξης». Είναι στόχος τεράστιων οικονομικών οργανισμών. Φαίνεται ότι ηττηθήκαμε κατά κράτος, με «ενόχους» όλους μας και «στρατηγούς» της πανωλεθρίας διαχρονικά, απερίγραπτα ανεπαρκείς ταγούς μας. Επιτρέψαμε σε άλλους να στρώσουν για να κοιμηθούμε εμείς σε αχούρι. Οι ίδιοι βέβαια, διαγκωνίζονται ακόμη, για την κρεβατοκάμαρα. Τα πράγματα οδηγούνται συνειδητά, στα άκρα. Αφήσαμε πολλά χρόνια, να περνάνε από μπροστά μας κάθε είδους ασχήμιες και τώρα ήρθε ο λογαριασμός με τους τόκους μαζί. Η λύση δεν μπορεί να είναι το «όλοι εναντίον όλων». Όταν πνίγεσαι, ποτέ δεν πιάνεσαι από το φίδι για να σωθείς. Δεν μπορεί να τους περάσει.
Όμως, κάποιος πρέπει να απαντήσει στο προκείμενο. Τι σχέση έχει το ξεπούλημα της ΔΕΗ, με τα νερά του Αλιάκμονα και κάθε άλλου ποταμού της χώρας μας;

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Ωραία τα λές Βέρροια, αλλά όταν μερικές ΜΚΟ και οικολογικές ομάδες έπαιρναν κομμάτι-κομμάτι τη χώρα με τη μορφή Περιοχών Ειδικής Προστασίας και Νατούρα 2000 που ήσασταν;

Ποιοι πίεσαν για την ζώνη "προστασίας" γύρω από τα φράγματα; Ποιοι αντέδρασαν και χαρακτηρίστικαν αναχρονιστές και γραφικοί;

Kaymakchalan