Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Project «Helios»


Δύσκολο να καταλάβω λεπτομέρειες από μισόλογα και πηχαίους τίτλους, αλλά η περίληψη του Project «Helios» είναι ότι παραχωρούμε γη στους Γερμανούς για να βάλουν πολλά φωτοβολταϊκά, με υπαινιγμούς ότι θα πάρουν το ηλιακό ρεύμα πραγματικά ή εικονικά στην πατρίδα τους (ή αλλού) και ασάφεια για το ποιός θα πληρώσει για το εγχείρημα.

Επειδή οι Γερμανοί δεν άλλαξαν από το 1900 μέχρι σήμερα, και επειδή οι μέθοδοι και η φιλοσοφία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ζουν και βασιλεύουν, και επειδή το Project «Helios» είναι η ντόπια εκδοχή του Desertec, θα σας πω τι έχουν κατά νου οι μάγκες.


Μπορεί να βάλουν αυτοί τα φωτοβολταϊκά. Μπορεί δηλαδή να πληρώσουν για την αγορά τους, και να τους ανήκουν, λογιστικά, τα πανέλα και οι εγκαταστάσεις.  Θα πληρώνουμε ΕΜΕΙΣ για το ρεύμα που θα παράγουν, στο φουλ που αντέχει το δίκτυό μας να το απορροφά.  Δεν ξέρω εάν η τιμή θα είναι τα 390 ή 400 €/MWhr της Ταγάρως, αλλά αποκλείεται να είναι κάτω από το κόστος τους, που είναι η τιμή αγοράς, amortized για την ζωή των πανέλων, συν τόκους και τρέχοντα έξοδα, το οποίο εκτιμώ σε όχι λιγότερο από €200-250 την μεγαβατώρα.  Να θυμίσω ότι η ΟΤΣ όταν ανέλαβε ο λευκός καραφλός Ομπάμας στην Ελλάδα ήταν €35 την μεγαβατώρα, από την κακιά ΔΕΗ.  Πάντως ΕΜΕΙΣ θα πληρώσουμε για τα φ/β, από την αγορά ρεύματος, θέλουμε δεν θέλουμε, στην τιμή που θα μας πούνε. Σαν καινούργιο "δάνειο".

Επειδή κανένα υπάρχον δίκτυο δεν είναι φτιαγμένο για να στέλνει 1 ή 10 GW ρεύμα από την Γαύδο ή την Μεσαρά στην ...Αθήνα, 10 π.μ. με 4 μ.μ., τον Ιούνιο, θα πληρώσουμε ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ για αυτό το πρόσθετο δίκτυο.  Το πλεονάζον ρεύμα δεν έχω ιδέα τι θα το κάνουμε.  Ένα είναι σίγουρο:  Δεν θα πηγαίνει στην Γερμανία (ούτε στην Αλβανία την Βουλγαρία ή την Τουρκία, καθ' όσον οι Αλβανοί, οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι δεν είναι τόοοσο μπούφοι να αγοράζουν για 400 ή 200 αυτό που έχουν σπίτι τους έναντι 30 ή 50.  Σαφές;

Τα περί εικονικής μεταφοράς ρεύματος τα ερμηνεύω ότι θα πιστώνονται αυτοί (οι Γερμανοί) την παραγωγή από ΑΠΕ, αφού θα είναι δικό τους το έργο.  Και έτσι θα πιάσουν το 20-20-20.  Εικάζω ότι δικά τους θα είναι και τα δικαιώματα CO2 που εγώ λέω ότι κάνουν "μηδέν" αλλά αυτοί θα λένε ότι κάνουν €10 ή €12, και ΘΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ κλπ με πίστωση δικαιωμάτων άνθρακα.  Να θυμίσω τα πλαστά μάρκα της Κατοχής. Ίδια πατέντα.  Θα πληρώνουν εμάς με αέρα, και θα κρατάνε τα χρήματα αυτοί.  Θα μου πείτε:  "Μα δεν βλέπουν ότι είμαστε ταπί";  Ε... και;  Και το 1943 ήξεραν ότι θα πεθαίναμε της πείνας.

Οι Γερμανοί δεν είναι καπιταλιστές.  Είναι επιδρομείς.  Ο στρατός τους δεν είχε επιμελητεία, ζούσε από τα κατεχόμενα.  Κάθε στρατιώτης τους ήταν υποχρεωμένος να στέλνει και κάτι στην Πατρίδα του. Οι θέσεις εργασίας είναι στην Πατρίδα τους. Οι περίοικοι στα εργοστάσιά τους, οι είλωτες στα Κέντρα Ανακύκλωσης (όπου η Εργασία Απελευθερώνει, και Τίποτα δεν πετιέται).

Φυσικά έχει και τυράκι για τους ντόπιους.  Θα κάνουν τα χωματουργικά οι ντόπιοι εργολαβίσκοι (ελπίζω να μην βγάλουν ελιές για φ/β, αλλά δεν ξέρεις... Οι Κρητικοί αντιστάθηκαν στον Β' ΠΠ, πρέπει να επανορθώσουν...).  Η Λακωνία είναι περατσάδα, θα σκαφτεί για το καλώδιο, και καμιά αιολική αρπαχτή.  Θα πουλήσουμε καλώδια, εάν η τιμή είναι ανταγωνιστική με τα Ουγγρικά ή τα Τσέχικα.  Θα βάλουμε τις περιφράξεις και τις καμαριέρες! ΑΕΠ!  Χιλιάααδες θέσεις εργασίας.


ΠΟΤΕ μου δεν περίμενα να πάρει τέτοια τροπή το ιστολόγιο μου όταν ξεκίνησα με την υπεράσπιση του Β' Νόμου της Θερμοδυναμικής. ΠΟΤΕ μου δεν περίμενα να δω πόσο 100% Γερμανικά αριστοτεχνική είναι η Πράσινη Ανάπτυξη, η Κλιματική Αλλαγή και όλο το Σοσιαλιστικό παραμύθι με το οποίο πάνε χέρι-χέρι.  Πόσα χρόνια ετοίμαζαν τα παληκάρια την εισβολή στην Γαλλία στον Α' ΠΠ;  30; 40;  Aπό το 1985 έκαναν ΝΟΜΟ για την Κλιματική Αλλαγή στην Γερμανία που μας φόρεσαν μέσω ΕΕ το 1990,  Ίδιοι άνθρωποι, ίδιες μέθοδοι, ίδιο Ράϊχ.  ΠΟΙΟΣ αμφιβάλει σήμερα ότι είναι Γερμανικό το εγχείρημα;

Για το Desertec μου άνοιξε τα μάτια το αλλενάκι, έχω γράψει εδώ, και υπερατλαντικός φίλος εδώ.  Τα περί Project «Helios» τα είδα στο antinews και στο reporter.gr,  αλλά του ξέφυγε και του Σόϊμπλε τον Ιούνιο (από μάρκετινγκ βρε άνθρωποι δεν πάτε καθόλου καλά, κρίμα στον Γκαίτε και τον Μπαχ).  Την φωτό με τις γκόμενες με τις μπότες την βρήκα εδώ.  Δεν είμαι ...αντι-Γερμανός, μερικοί από τους καλύτερούς μου φίλους είναι ...Γερμανοί.

Οι φόροι είναι (όσο κι αν φαίνεται περίεργο) διαπραγματεύσιμοι... Έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Ο λογαριασμός του ρεύματος είναι λιγότερο διαπραγματεύσιμος. Ξέρουν οι αλήτες ότι δεν πρόκειται να πάρουν τα όλα λεφτά από τα δάνεια, και θα ρεφάρουν με τα Πράσινα, πληρώνοντας με κάλπικα δικαιώματα άνθρακα, όπου χρειάζεται να φανεί ότι δίνουν κάτι. Καταπληκτικά έξυπνο.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kai tesi tha voleytei kai h Siemens....

katalytikos είπε...

ΚΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΥΟΤΟ (ψάχνουν φόρμα να συνεχισθεί) ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ!
Ευέλικτοι μηχανισμοί
Το πρωτόκολλο του ΚΥΟΤΟ καθιερώνει καινοτόμους μηχανισμούς υλοποίησης με βάση τη λειτουργία των δυνάμεων της αγοράς- οι γνωστοί ευέλικτοι μηχανισμοί - οι οποίοι αποσκοπούν στη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του κόστους περιορισμού των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
1. Εμπόριο Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου
Αν μια χώρα δεν εκπέμψει εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που να φθάνουν το ανώτατο όριο εκπομπών που της αναλογεί, μπορεί να πουλήσει το αχρησιμοποίητο μέρος των εκπομπών της σε κάποια άλλη χώρα που έχει ξεπεράσει το δικό της επιτρεπτό ανώτατο όριο εκπομπών.
Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν θέσει όρια στις ποσότητες CO2 που μπορούν να εκπέμπουν ετησίως περίπου 10.800 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ενεργειοβόρα εργοστάσια. Αυτές οι βιομηχανικές μονάδες ευθύνονται για σχεδόν το ήμισυ των εκπομπών CO2 στην Ε.Ε. Οι μονάδες οι οποίες εκπέμπουν λιγότερο CO2 από το επιτρεπόμενο, μπορούν να πωλήσουν τα αναξιοποίητα μερίδια εκπομπών σε άλλα εργοστάσια που δεν τα καταφέρνουν εξίσου καλά.
2. Μηχανισμοί Καθαρής Ανάπτυξης (Clean Development Mechanisms - CDM)
Μια βιομηχανικά αναπτυγμένη χώρα, εκτός από την προσπάθεια μείωσης των εκπομπών στο εσωτερικό της, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών σε κάποια φτωχότερη χώρα. Οι μειώσεις που επιτυγχάνονται με αυτόν τον τρόπο και οι μειώσεις που προέρχονται από εγχώριες πολιτικές και μέτρα συμψηφίζονται και προσμετρούνται προς την επίτευξη του στόχου της βιομηχανοποιημένης χώρας. Στην αναπτυσσόμενη χώρα μένουν τα οφέλη της επένδυσης, όπως η χρήση τεχνολογιών και η μείωση των ρύπων.
3. Κοινή Υλοποίηση (Joint Implementation - JI)
Οι ανεπτυγμένες χώρες και οι χώρες που η οικονομία τους βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο μπορούν να εφαρμόσουν από κοινού προγράμματα μείωσης της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στο έδαφος της μιας χώρας και μετά να «μοιραστούν» το αποτέλεσμα αυτών των προγραμμάτων (μείωση εκπομπών) κατά την περίοδο 2008-2012.

George Mantjoros είπε...

Καταπληκτικη αναρτηση.Ολη η αληθεια για την πρασινη απατη.
Mια απορια εχω.
Γιατι πανε στο ''Helios''και οχι στο ''Αnemοs'' ?
Θα κερδισουν περισοτερα ?

archaeopteryx είπε...

Εξαιρετική η ερώτηση... Οι αιολικοί δουλέυουν υπόγεια και διακριτικά σε μέρη που δεν φωνάζει κόσμος (πλην Λασιθίου και Κρήτης, γενικά) http://alexanderchalkidis.com/varometro/?tag=aioliko-parko

Τα αιολικά είναι και Κινέζικα τώρα, και οι Σύμμαχοί μας και Προστάτες μας μάλλον βγάζουν πιο πολλά με τα φ/β (και ενώ πιο ...πανάκριβα, είναι λιγότερο άχρηστα -- τουλάχιστον παράγουν τα μεσημέρια του καλοκαιριού).

spiral architect είπε...

Αν θεωρήσουμε την Ελλάδα σαν μια τεράστια μελλοντική Φ/Β γεννήτρια, θα πρέπει να φτιαχτούν νέες διασυνδέσεις Υψηλής Τάσης προς το Ευρωπαϊκό Διασυνδεδεμένο Δίκτυο. Οι υπάρχουσες (ηπειρωτικές) επτά διασυνδέσεις έχουν μέγιστη μεταφορική ισχύ ~ 2700MW και δεν επαρκούν για το "πρότζεκτ Ήλιος". (γαμώ το κέρατό μου!)

Το απλό συμπέρασμα που βγαίνει από τα συμφραζόμενα είναι ότι "σας δανείζουμε για να τα φτιάξετε και ... έχουμε λαμβάνειν!" Και εξοπλισμό θα πουλήσουν και δέσμιους μια ζωή θα μας έχουν.

Βάλτε και τις πανάκριβες νησιωτικές διασυνδέσεις (Κρήτη με ΚΥΤ Αχαρνών και Μεγαλόπολης και την ανύψωση τάσης του δικτύου Μεταφοράς της Πελοποννήσου) και το γλυκό - της κατοχής - έδεσε!

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ: SPIRAL ARCHITECT
Τα δίκτυα θα τα αναλάβουν οι Γάλλοι!
Το TRANSGREEN θα ονομασθεί TRANSHELIOS!!!!!!
@katalytikos

spiral architect είπε...

@katalytikos:

Αυτό δεν αλλάζει την ουσία της κατοχής.

Τι Leopard, (Γερμανία) τι ΑΜΧ-30 (Γαλλία) ... από πάνω μας θα περάσουν!

nikos είπε...

http://oikonikipragmatikotita.blogspot.com/2011/09/blog-post_5625.html

nikos είπε...

Το ερώτημα του ιατρού ΑΝΔΡΕΑ ΛΙΑΚΟΥΡΑ στο άρθρο που ακολουθεί δεν είναι ρητορικό, αλλά αντίθετα εντάσσεται σε μια διαχρονική προσέγγιση των ελληνογερμανικών και ευρωπαϊκών σχέσεων. Οι υπογραμμίσεις πάνω στο κείμενο είναι της «Οικονικής»




Γράφει ο Λιάκουρας :


Δύο είναι τα αναμφισβήτητα δεδομένα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή: Πρώτον η γερμανική οικονομική και πολιτική κυριαρχία και δεύτερον η ενδοτικότητα, λιγότερη ή περισσότερη απέναντι στις γερμανικές ορέξεις των άλλων ευρωπαίων «ηγετών».

Σίγουρες και αδιαμφισβήτητες είναι και οι διαθέσεις κύρια της Γερμανικής ελίτ, αλλά όχι μόνο, για τη χώρα μας. Τους πέφτουν τα σάλια να την κατακτήσουν όπως διαχρονικά αποδεικνύεται. Ιδιαίτερα για τους Γερμανούς, η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, πέραν του άλλου πλούτου που διαθέτει για λεηλασία, τους δίνει διέξοδο για το εμπόριο τους με την Άπω Ανατολή. Έτσι, αφού έφυγαν ηττημένοι στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο, επιστρέφουν, αυτή τη φορά χωρίς στολές, μπότες, όπλα και κνούτο, αλλά με την ίδια ακριβώς επιδίωξη: τη λεηλασία.

Η ιστορία ξεκινάει από παλιά: Ο Γερμανός ιστορικός Φαλμεράιερ (1790-1861) με τα φληναφήματά του στα δυο του βιβλία, ‘’Ιστορία της χερσονήσου του Μωρέως’’(1830-1836) και ‘’Περί καταγωγής των σημερινών Ελλήνων’’ (1835), δεν αναγνωρίζει πουθενά Έλληνες ούτε Ελλάδα.1


Το 1830 ο «δαιμόνιος» καγκελάριος της Αυστρίας Μέττερνιχ είχε εκφράσει τον πόθο του για το νεοσύστατο ελληνικό κράτος με αυτή την «ευχή», «η Ελλάδα να είναι λέμβος άνευ εδάφους και πηδαλίου».2

Το 1841 ο πρεσβευτής της Αγγλίας στην Αθήνα Λάιονς έλεγε, «Ελλάς πραγματικώς ανεξάρτητος είναι κάτι παράλογον». (γράμμα στον Φίκελμον 17-7-1830).3

Αφήνω τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την εγκληματική συμπεριφορά των Γερμανών ναζί απέναντι στον ελληνικό λαό και τη χώρα.

Δυστυχώς ο γερμανικός εθνικισμός και επεκτατισμός δεν τελειώνουν με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο του 20ου αιώνα.

.....

Ανώνυμος είπε...

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2052467

Ο επίτροπος Ενέργειας Ετινγκερ θέλει Ευρωπαίους εφοριακούς και αποκρατικοποιητές και ελεγκτε΄ς "επενδύσεων".

Η ΚΑΤΟΧΗ ξεκίνησε.

Ανώνυμος είπε...

Να μην ξεχνάμε και την πρόσφατη πρόταση για ειδικές βιομηχανικές περιοχές με ειδικό φορολογικό καθεστώς, κίνητρα κλπ, σε παρέκκλιση των ευρωπαϊκών κανόνων. Αυτοί το σκέφτηκαν αλλά προτρέπουν εμάς να το ζητήσουμε από την ΕΕ.

Για να γίνουν όλα τα περίεργα πρέπει να τους κάτσουμε. Και αν δεν έχουμε πολιτικούς με "όραμα" και πορεία να βγούμε από την κρίση παράγοντας χρήσιμα αγαθά και υπηρεσίες, τότε θα τους κάτσουμε. Και αυτό αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της σκατοκεφαλίτιδας (shit headedness) που μας δέρνει εθνικώς.

spiral architect είπε...

Γερμανικά ξέρετε?
Sprechen Sie Deutsch?

Γράφετε με γοτθική γραφή?
(όπως οι αυστριακοί, ή οι ex-DDR?)

Ο Δήμος Σταρένιος θα ξαναγυρίσει!

http://youtu.be/0MJ-KUUup0s
(ξέρετε πόσα σκατά θα βγουν στον αφρό?)

porta porta είπε...

Με σημερινο κοστος χρηματος, ρισκου χωρας, τιμων πανελς και κατασκευαστικα ( αφηνω το κοστος γης εξω γτ θα ειναι δωρεαν με εγκριση επεμβασης )

με τα παραπανω δεν βγαινει επενδυση ΦΒ στην Ελλαδα με ρευμα κατω απο 300Ε/Μβω ΣΗΜΕΡΑ.. αυριο δεν ξερω

Στη Βουκλγαρια με 249, πανε για ξεπλυμα Ιταλοι, Ισραηλινοι και λιγοι Κινεζοι να ξεστοκαρουν κατω απ το κοστος !!! me UNICREDIT χαχαχα

αρα

20δισ εργο με καθρευτες να χτενιζεσαι στη Σεληνη.. δε θα γινει ! εκτος εαν ξεπλυνουν και ξεστοκαρουν σαν τον Γιουνκερ.Αλλα και παλι οι Τραπεζα λεφτα δε θα χασει !! θα τα παρει με τον τοκο Ευρ+3 συν ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ.. οχι non recourse και μαλακιες !!

ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ και "ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ".. δλ Ριο Αντιρριο σε καθρευτακι.

2. το "ρευμα" οπως λεει ο φιλος μου, δε θα παει πουθενα !! αχαχ θα μενει στον ινβερτερ και θα καιγεται το συμπαν.

αυτααααα

3. εγραψα σε ανυποπτο χρονο...
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ?? να ξυπνησουν απο τωρα μερικοι διοτι οι Υπεργολαβοι ειναι Κομματοσκυλα ! ΝΔ κ ΠΑΣΟΚΟΙ.

ΠΠ

nikos είπε...

και βεβαίως τα Φ/Β θα τοποθετηθούν στα γόνιμα χωράφια ..και πουφφφφφφ 200.000 στρέμματα γης από την παραγωγική διαδικασία