Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ελλάδα, ο τσάμπα σκουπιδότοπος


Μπαταρία η Κρήτη;  Δεν νομίζω... Το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, ούτε ο αέρας. Απλά υπάρχει απόφαση για διασύνδεση, και θα μπορούν οι αιολικοί να ξεφορτώνονται το βασικά άχρηστο, τυχαίο, ρεύμα τους.  Μπαταρία είναι (για την Γερμανία, μόνο) η Νορβηγία, που είναι σχεδόν 100% υδροηλεκτρική. Μπαταρία είναι η Γαλλία και η Τσεχία που έχουν πυρηνικά. Εμείς είμαστε λίγος τζίρος της Enercon, της Gamesa της Vestas και της Ζήμενς. Και γιατί η πρεμούρα;

1) Γιατί, εκτός από το φουσκωμένο ρεύμα, η γη είναι τσάμπα! Αυτό σημαίνει ότι το νοίκι που θα έδιναν οι αιολικοί στην Αγγλία (που δεν τα θέλει άλλο) είναι διαθέσιμο για "δημόσιες
σχέσεις". Λάδωμα. Το λάδωμα έχει πολλές μορφές. Θες να γίνεις Υπουργός; Πες "ναι στην αιολική απάτη" και έγινες.

2) Γιατί μάθανε ότι απαυτωνόμαστε και πλάκωσαν οι αιολικοί γύφτοι. Δεν έχουμε Βουλή, δεν έχουμε "ανεξάρτητες αρχές" (η ΡΑΕ δεν είναι ούτε "ανεξάρτητη" ούτε "αρχή". Υπαλληλάκια είναι, παράρτημα της ΕΛΕΤΑΝ και των αεριάδων, η χειρότερη εκδοχή Δημοσίων Υπαλλήλων, πληρώνονται για να κάνουν ζημιά (για αυτό τους στηρίζουν οι "φορείς").

Δεν θα βαρεθώ να λέω:  Είτε 1.620 εγκατεστημένα αιολικά μεγαβάτ έχουμε, είτε 3.620, η υποκατάσταση συμβατικής θερμικής ενέργειας δεν θα ξεπεράσει το 6-7% (όπως της Γερμανίας). 5% είχε προβλέψει η Ε.ΟΝ (προτελευταίο γράφημα).  Τώρα με το αέριο και τις αντλησιοταμιεύσεις να πάει στο 7% άντε το 8%.  Και με τι κόστος!  €1,5 δις ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ. €5-6 δις σύνολο. Αποπληρωμένα από φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, τόκοι, συν εργολαβικά ανταλλάγματα, συν πάσης φύσεως υποχρεώσεις και μίζες) , χωρίς να παράγουν ρεύμα πάνω από το 6-7% και χωρίς να υποκαταστήσουν ούτε μία συμβατική μονάδα (εκτός εάν έχουμε 1-2 μπλακάουτ την εβδομάδα).

Και δεν είναι επένδυση. Ή είναι όσο επένδυση, όσο τα λαχεία (μόνο που εδώ κερδίζει πάντα ο Κοπελουζομυτιληναιοπεριστέρης)  όσο ο φόρος στο αλάτι, ή το νερό, και λίγο χειρότερη, γιατί καταστρέφει γη, τουρισμό και μελλοντικό ΑΕΠ.

Κερδίζουν και κάτι τσικό και κάτι αφανείς "σύμβουλοι CO2", κλπ.

Και σε πείσμα των παπαγάλων που μιλάνε για "αιολικές επενδύσεις", τα αιολικά δεν είναι επένδυση. Είναι δάνειο από μελλοντικούς λογαριασμούς ΔΕΗ, υποχρεωτικό, χωρίς αντίκρυσμα.  Δεν υποκαθιστούν σημαντικές ποσότητες συμβατικού ρεύματος.

2 σχόλια:

nikos είπε...

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ - ΧΑΜΕΝΟ ΡΟΥΧΟ

http://www.youtube.com/watch?v=45sKSdSoCS4

Ανώνυμος είπε...

REPSOL, ξέχασες την ΡΕΨΩΛ, ασυγχώρητο λάθος.

Αν μη τι άλλο η παρουσία του ονόματος και μόνο, μαζί με την ΓΑΜΕΣΑ, θα υποψιάσει τον κόσμο για το τι έπεται.

Σημειολογικά αυτά, να μην τα ξεχνάμε.

Kaymakchalan