Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Τέλος χρόνου, αρχίζουν οι προβλέψεις --- ΕΙΑ 2040


http://www.realclearenergy.org/charticles/2012/12/10/eias_2012-2040_forecast_for_energy_production_.html. Συνολική παραγωγή (όχι κατανάλωση) ενέργειας (όχι μόνο ηλεκτροπραγωγή).  Η (αμερικάνικη) ΕΙΑ δεν συμμερίζεται τις προβλέψεις της (ευρωπράσινης) ΙΕΑ ότι η διεθνής στενότητα σε πετρέλαιο θα έχει σαν αποτέλεσμα πετρελαϊκή επάρκεια στις ΗΠΑ. Προβλέπεται αύξηση παραγωγής "υγρών" (πετρελαίου), και αύξηση σε παραγωγή αερίου. Τα Υ/Η είναι σταθερά (οι εύκολες τοποθεσίες έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί). Οι ΑΠΕ (πλην Υ/Η) μετά την αύξηση 2000-2010, θα αυξηθούν μετά το 2035. Προσωπικά, νομίζω ότι μετά το 2035, όλοι όσοι κάνουν προβλέψεις σήμερα, θα ασχολούνται με ...άλλα. Εγώ διαβάζω μικρή έως ασήμαντη αύξηση παραγωγής από ΑΠΕ μέχρι το 2030...)


http://www.realclearenergy.org/charticles/2012/12/10/_electrical_consumption_106809.html
Οι προβλέψεις, εδώ, είναι για υποκατάσταση κάρβουνου από αέριο. Οι ΑΠΕ είναι κυρίως Υ/Η όπως φαίνεται από το προηγούμενο διάγραμμα.


http://www.realclearenergy.org/charticles/2012/12/10/_and_overall_energy_consumption.html
http://www.businessinsider.com/eia-2013-renewable-energy-use-projection-2012-12.  Η συνολική κατανάλωση ενέργειας στις ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί με χαμηλότερους ρυθμούς από την συνολικά κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.  Για τις ΗΠΑ, προβλέπεται αύξηση κατανάλωσης αερίου, Εγώ, σε αυτό το γράφημα, βλέπω "αβεβαιότητα" μετά το 2012 (οι οριζόντιες καμπύλες, που δεν θα είναι οριζόντιες), και οριζόντια κατανάλωση από ΑΠΕ (που εδώ ξεχωρίζει τα βιοκαύσιμα, αλλά εμπεριέχει τα Υ/Η).


http://www.eia.gov/pressroom/presentations/sieminski_12052012.pdf  Τα περί σημαντικών ΑΠΕ στα επόμενα 30 χρόνια δεν προβλέπονται από την ΕΙΑ.  Και στο παραπάνω γράφημα, τα αιολικά είναι βασικά στάσιμα μετά το 2012 και αυξάνονται μετά το ...2035. Και πού θα πάει, θέμα χρόνου να λέγεται στα ΜΜΕ εκεί ότι δεν υποκαθιστούν καύσιμα... Αλλά έχουν ισχυρό, μεσσιανικό λόμπυ.

Αν εσείς θέλετε να πιστεύετε την WWF, αγκαλιάστε ένα πάντα για να ζεσταθείτε, αλλά προσοχή στους ψύλλους. "Η πράσινη ενέργεια είναι φαινομενικά καλή ιδέα, αλλά είναι πανάκριβη και απαιτεί βαριές επιδοτήσεις". http://www.businessinsider.com/people-are-losing-hope-for-green-energy-2012-11?op=1

2 σχόλια:

petrolhead είπε...

Η ΙΕΑ μπορει να εχει αλλα συμφεροντα απο την ΕΙΑ αλλά δεν μπορει να πει κανεις οτι τα τελευταια χρονια δεν ειναι συντηρητική στις ΑΠΕ, μονο και μονο το κραξιμο της greenpeace που εχει φαει. Γενικα τοσο μακροχρόνιες προβλεψεις δεν βγαζουν πουθενα γιατι μπορει να ειναι δεδομενες οι καμπυλες για primary energy απο ορυκτα αλλα και παλι δεν αφαιρει το ποιοτικο τους στιγμα. Εκει που πάντως βγαινει εκτος πλαισιου ειναι οι υπεραισιοδοξες εκτιμησεις για αεριο στην ευρωπη και δη στην βορεια θαλασσα που οι κυκλοι εργασιων για νεες εξεδρες καταρεουν χρονο με το χρονο. Φιλος στη technip στο aberdeen δεν εχει πατησει το ποδι του σε καινουρια εξεδρα εδω και ενα χρονο.

archaeopteryx είπε...

Η ΙΕΑ είναι μάλλον αεριακή, συμφωνώ.