Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Η Ιαπωνία επιταχύνει την επιστροφή σε κάρβουνο. Κλίμα; Ποιό Κλίμα;

 
http://www.thegwpf.org/japan-kills-climate-agenda-turns-coal/
http://www.smh.com.au/business/japan-turns-back-to-coalfired-power-plants-20130425-2ihb0.html

Τα τελευταία τρία χρόνια, κάπως έχω  καθιερώσει να κάνω ανακεφαλαιώσεις την Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτή η είδηση είναι η ανακεφαλαίωση της ανακεφαλαίωσης.

Η Ιαπωνική Κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο για να ανταπεξέλθει στις ενεργειακές της ανάγκες, και να περιορίσει την ραγδαία αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος μετά το κλείσιμο των πυρηνικών. Προηγούμενες εξαγγελίες για δήθεν μείωση εκπομπών CO2 μέχρι το 2020 θα αναθεωρηθούν μέχρι φέτος το φθινόπωρο.


Η Ιαπωνία είναι βιομηχανική χώρα και εξαρτάται εισαγόμενες πρώτες ύλες για ενέργεια και ηλεκτροπαραγωγή.  Μέχρι το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011 είχε περί το 27% της ηλεκτροδότησής της από πυρηνική ενέργεια, και ήταν η τρίτη χώρα σε κατανάλωση πυρηνικού ρεύματος μετά τις ΗΠΑ και την Γαλλία.  Μετά την Φουκουσίμα τα πυρηνικά άρχισαν να κλείνουν, και τον Μάϊο του 2012 η Ιαπωνία δεν είχε πυρηνικά για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια. Και ενώ γράφτηκε ότι θα ξανανοίξουν πυρηνικά (π.χ. εδώ, εδώ και εδώ), η μειωμένη ζήτηση (που εξασφαλίζει επάρκεια)  και νέοι κανόνες ασφαλείας ενδέχεται να τα καθυστερήσουν.

Η ζήτηση για ρεύμα έπεσε σημαντικά (και σαν αποτέλεσμα της ύφεσης αλλά και από την φυσικές καταστροφές του σεισμού και του τσουνάμι).  Το έλλειμμα που δημιουργήθηκε καλύφθηκε από αύξηση παραγωγής από τις συμβατικές θερμικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένης αύξησης χρήσης πετρελαίου και LNG. To πετρέλαιο και το LNG είναι ακριβά σε σχέση με το κάρβουνο ή τα πυρηνικά, και ανέβασαν το κόστος και στην Ιαπωνία. Τα Υ/Η περιορίζονται από την επάρκεια χώρων και νερού. Οι άλλες ΑΠΕ, ασχέτως πράσινων εξαγγελιών, ήταν, είναι και θα είναι διακοσμητικές. Με πάρα πολλά λεφτά, ίσως μονοψήφια ποσοστά.

Όπως δεν θα βαρεθώ να λέω, ένας λαός, ή ο κόσμος όλος μπορεί να πεισθεί να μην έχει ρεύμα. Αλλά εάν θέλει ρεύμα, οι βασικές επιλογές είναι δύο:  1) Κάρβουνο και 2) Πυρηνικά. Αέριο ή Υ/Η για ισχύ βάσης μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως πχ στο Κατάρ και στην Νορβηγία. Για τους υπόλοιπους είναι κυρίως για ισχύ αιχμής και για συμπλήρωμα.  Οι άλλες ΑΠΕ.ό,τι κι αν λέγεται για να πρασινίζει η ώρα, εκτός από πανάκριβες είναι και ασήμαντες, γιατί όσα τρισεκατομμύρια αιολικά και φωτοβολταϊκά κι αν μπουν, οπουδήποτε, και τσάμπα να ήταν (που δεν είναι), πάλι δεν ηλεκτροδοτούν: Ηλεκτροδότηση 11-2 το μεσημέρι, 200 μέρες τον χρόνο ή κουτουρού όταν φυσάει δεν είναι ηλεκτροδότηση, είναι σαδομαζοχισμός. Σαδομαζοχισμός με συνέπειες. Μόνιμη υποβάθμιση για τα θύματα, εξαγωγές για τους δράστες.

3 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

και δείτε στο γράφημα, πώς η μείωση κατανάλωσης από την ύφεση είναι πολύ πιο σημαντική από την συνεισφορά των "ΑΠΕ"... Και όσες ΑΠΕ κι αν μπουν (πλην Υ/Η) το ίδιο θα είναι...

petrolhead είπε...

Αρχαιοπτερυγα γενικα παντα αναφαιρεσαι στα Υ/Η σαν ανανεωσιμες αλλα επειδη η ανανεωσιμη παραπεμπει στην πρασιναδα ετσι τουλαχιστον κανουν οι περισσοτεροι τη συνδεση συμπεριλαμβανομενων των κειμενων σου, καλυτερο θα ελεγα oτι θα ηταν να την αντιμετωπιζεις ως one of a kind περιπτωση. Κατα τα αλλα θα συμφωνησω απολυτως για τα Υ/Η σε οτι λες, βεβαια το απωτερο μελλον όλων πανω σε αυτο το πλανητη ειναι ετσι και αλλιως πυρηνικο...κριμα που δεν θα το προλαβουμε να το δουμε...

archaeopteryx είπε...

μερικοι το μετρανε σαν ΑΠΕ, μερικοι όχι. ΑΠΕ είναι... Κρατάνε πιο πολύ από μία Α/Γ, με ένα Υ/Η μπορείς να φτιάξεις ένα άλλο, με 1000 Α/Γ δεν μπορείς να φτιάξεις μία Α/Γ... Όσο για τα πυρηνικά, θεωρώ ότι στηνσημερινή φάση λόγω έλλειψης κεφαλαιου είναι ζόρικα, και δεν ξέρω γιατί δεν βλέπω κόμπακτ...