Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Σχόλια για την αντλησιοταμίευση

 
η παραπάνω εικόνα είναι από παλαιότερο άρθρο της Deutsche Welle που γκρίνιαζε ότι οι Ελβετοί χρέωναν τους Γερμανούς για την απόρριψη ρεύματος από ΑΠΕ σε Ελβετικά Υ/Η (για αντλησιοταμίευση).  Το τυχαίο (και άχρηστο για το δίκτυο) ρεύμα από ΑΠΕ, πωλείται φθηνά, και όταν χρειάζεται, επαναγοράζεται ακριβά. Για αυτό η Δανία και η Γερμανία έχουν πανάκριβο ρεύμα. Sell Low, Buy High.  Στην Γερμανία κατέληξαν "unprofitable to operate" Κάν'τε κλικ στην εικόνα (από εδώ) να το διαβάσετε μόνοι σας...
 
 
Δημήτρης Καρανίκας:

"Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα με την αντλησιοταμίευση. Κάποιοι πετάνε μία αντλησιοταμίευση για πάσα νόσο και λύσαμε το θέμα. Πράγματι η αντλησιοταμίευση είναι η μόνη τεχνικά σε μεγάλη κλίμακα μέθοδος αποθήκευσης ενέργειας αλλά με πολλούς περιορισμούς και προϋποθέσεις που είναι σχεδόν αδύνατη να εφαρμοστεί στην πράξη.


Η ΔΕΗ έχει δύο τέτοια έργα, τη Σφηκιά και το Θησαυρό. Ένα υδροηλεκτρικό όπως η Σφηκιά, που έχει ισχύ 315 MW, μπορεί από πλευράς ισχύος να υποστηρίξει μέχρι 1000 MW αιολικής ενέργειας, γιατί μπορεί είτε να δίνει ισχύ 315 MW όταν λειτουργεί κανονικά, είτε να απορροφά ισχύ 315 MW όταν λειτουργεί αντίστροφα, δηλαδή δίνει στο δίκτυο μια διαφορά μέχρι 630 MW η οποία γενικά είναι αρκετή για να αντισταθμίσει ανεμογεννήτριες 1000 MW, γιατί στατιστικώς είναι απίθανο να σταματήσουν όλες μαζί ή να λειτουργούν όλες μαζί, οπότε γενικά παράγουν μεταξύ 200 και 800 MW.

Όμως, παίζει ρόλο και η χωρητικότητα των ταμιευτήρων. Στην περίπτωση της Σφηκιάς, ο περιοριστικός παράγοντας είναι κυρίως η χωρητικότητα του κάτω ταμιευτήρα, γιατί, λαμβάνοντας υπόψη και το νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση, το υδροηλεκτρικό μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα μόνο μέχρι 3 ώρες το καλοκαίρι και 5 το χειμώνα. Αυτές τις λεπτομέρειες τις αναφέρουμε κυρίως για να δείξουμε πόσο πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας, και πως επομένως απλά και μόνο η ενθάρρυνση της εγκατάστασης ΑΠΕ, αν δεν συνοδεύεται από συνολικότερο σχεδιασμό, είναι άχρηστη και επιβλαβής.» πηγή: (Α. Χριστοφίδης και Ν.Μαμάσης Ε.Μ.Π.) και να συμπληρώσω εγώ πως οι παραπάνω καθηγητές έχουν βάλει πολύ επιεικώς αυτές τις τιμές για τα αιολικά καθώς μπορεί να κάθονται ακούνητα και για μέρες, καθώς σε χώρες με πολύ υψηλότερο αιολικό δυναμικό οι παραπάνω παραγωγές δεν υπάρχουν.

Για παράδειγμα ο ΑΔΜΗΕ τα τοποθετεί μόνο στο 10% της ονομαστική τους ισχύος ενώ στη Βρετανία και Σκωτία χώρες με το υψηλότερο αιολικό δυναμικό της Ευρώπης οι αποδόσεις τελικά στην πράξη είναι ακόμη πιο απογοητευτικές , που σημαίνει επιπλέον δυσκολίες τόσο σε συχρονισμούς ζήτησης με παραγωγή, αντλhηιοταμίευση αλλά και με άλλες χρήσεις των Υ/Η όπως αρδεύσεις, ρυθμίσεις συχνοτήτων, αιχμών κτλ". 

Apostolos Efthymiadis:

"Φοβάμαι ότι το "μεγαλόπνοο" "σχέδιο" των Γερμανών "πρασίνων" καθώς και μερικών πολιτικών, δια την προώθηση της αντλησιοταμιεύσεως ως απαραίτητο συμπλήρωμα των ΑΠΕ δεν έχει λάβει σοβαρά υπ' όψιν τα θέματα ευστάθειας. Διότι δεν μπορείς με τις ανεμογεννήτριες να κινήσεις τις αντλίες ανυψώσεως του νερού στο πάνω φράγμα. Και τούτο διότι η παραγόμενη και αγρίως κυμαινόμενη ισχύς από τα αιολικά, αναμένεται να δημιουργεί τεράστια υδραυλικά πλήγματα κατά την κίνηση των αντλιών (φανταστείτε μία τεράστια στήλη νερού ύψους 100 μέτρων και διαμέτρου ενός μέτρου να ταλαντώνεται πάνω/κάτω και να ασκεί δυνάμεις χιλιάδων τόνων στα τοιχώματα και τις βαλβίδες). Αυτό ως ένα βαθμό ήταν δυνατόν να γίνει όταν η διείσδυση των αιολικών στο σύστημα ήταν κάτω από 10% (σε επίπεδο ενέργειας). Τώρα που οι Γερμανοί θέλουν να ανεβάσουν την συμμετοχή των αιολικών στο 20% (ενέργεια) το πρόβλημα της ευστάθειας είναι κατά πολύ πιο επιβαρυμένο διότι απουσιάζουν πλέον από το σύστημα μεγάλες θερμικές μονάδες οι οποίες δρούσαν ως αδρανιακός "σφόνδυλος" (flying wheel) εξομαλύνοντας ως ένα βαθμό τις διακυμάνσεις ισχύος των Α/Γ. Τώρα πια χρειάζεται η τεχνολογία των ηλεκτροχημικών συσσωρευτών ροής, οι οποίοι επιτρέπουν την ταχεία φορτοεκφόρτωση των μπαταριών σε κλάσματα του δευτερολέπτου ώς να αντισταθμίζεται πλήρως η παραγόμενη ισχύς από τις Α/Γ. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι Γερμανοί, έστω και πράσινοι, θα έκαναν ένα τόσο μεγάλο λάθος!!! "

7 σχόλια:

niele είπε...

Ακούγονται όντως διάφορα τρελά για την αντλησιοταμίευση λες και πατάς ένα κουμπί και φτιάχνεις φράγμα. Πιστευω πως πολλά βασίστηκαν σε αυτό http://www.iene.gr/energy-development2012/articlefiles/session2/Stefanakos-power-point.pdf που βέβαια είναι μια παρουσίαση και όχι ολη η μελέτη διαθέσιμη στη ΡΑΕ, στην οποία θέλω να πιστεύω ότι θα αντιμετωπίζονται και τα θέματα διαχείρισης. Πάντως τα εργοστάσια Σφηκιάς(1985) και Θησαυρού(1997) λειτουργούν προγραμματισμένα σαν αντλίες την νύχτα εξοικονομώντας την ισχύ του τεχνικού ελάχιστου των λιγνιτικών μονάδων όποτε η στάθμη το επιτρέπει, αλλά και έκτακτα για αποτροπή πλημμυρών αν απαιτείται. Αυτό το ενεργειακό πλάνο 50ετίας στην Ελλάδα ακόμη το περιμένουμε...εκεί που θα πρέπει να βάλουμε κατω το κόστος επιδοτήσεων, φραγμάτων, νεων ταμιευτήρων (γιατι οχι), λιγνιτικών ή (θου Κυριε, φτου φτου φτου) πυρηνικών και όλων των συνδυασμών τους. Γιατί ξεχνάμε ότι είμαστε μια φτωχή αναπτυσσόμενη και όχι ανεπτυγμένη χωρα.
Για όσους ενδιαφέρονται για τα τεχνικα http://library.tee.gr/digital/m2483/m2483_papantonis.pdf όσοι βαριούνται 27 σελίδα το ζουμί. Το ΤΕΕ τα λέει ποιος το ακούει.

lignite is black gold είπε...

Αυτό στη σελίδα 27 δεν είναι ζουμί, αυτό είναι θησαυρός! Υπάρχουν κι άλλα τέτοια;

archaeopteryx είπε...

τα μαζεύω τα μαζέυω, αλλά τα γράφεις πιο καλά...

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Ευθυμιάδη και εσείς κύριε μπλόγκερ που δημοσιεύετε ότι λάχει, ασφαλώς εσείς είστε πολύ έξυπνοι και όλοι οι Γερμανοί μηχανικοί πολύ βλάκες. Αλλά με τόσους "πανέξυπνους" στην χώρα μας απορώ γιατί είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη και οι Γερμανοί οι πρώτοι.

archaeopteryx είπε...

είμαστε τελευταίοι, γιατί από τουλάχιστον το 1985 (και εντατικά από το 1997-98) κάθε πρόθυμος ηλίθιος εύκολα γίνεται ζητιάνος επιδοτήσεων (που είναι φτιαγμένες επιτούτου) και εκλέγει πολιτικούς που λαδώνονται για να δανείζονται για να ψωνίζουμε όμορφα Γερμανικά προϊόντα. Κοιτα τον καρθρέφτη και θα καταλάβεις τι λέω. Κοίτα.

archaeopteryx είπε...

οι Γερμανοί μηχανικοί είναι πανέξυπνοι.

Αλλά ό πιο πανεξυπνος είναι ο Γερμανός νομθέτης που σκαρφίστηκε τον Νόμο EEG, την "καλύτερη Γερμανική εξαγωγή" για τις Ορδές των Ηλιθίων

Δες τον καθρέφτη και πες μας αν διακρίνεις ομοιότητα

lignite is black gold είπε...

@Ανώνυμο 9:25πμ

Αν δεν έχεις καταλάβει πως ζούμε σε μια Γερμανική Ευρώπη, δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβεις τι είναι το Lebensraum.
Ας ξεκινήσουμε απ' τη Ζήμενς: στη Γερμανία η κυβέρνηση δουλεύει για τη Ζήμενς, στην Ελλάδα οι πολιτικοί τα έπιαναν απ' τη Ζήμενς. Τι να λέμε τώρα ...