Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Αυτοί, με €2,8 δις, ηλεκτροδοτούνται από 1.645 MW. Εμείς έχουμε πετάξει €8 δις σε ΑΠΕ και ηλεκτροδοτούμαστε από εισαγωγές. Τα ψαράκια είναι για να γίνεται κουβέντα


http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/eu-verklagt-deutschland-wegen-kohlekraftwerk-moorburg-a-1025768.html

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-4669_en.htm

Σε πρώτη ανάγνωση, υποτίθεται ότι η Κομισιόν θα πάει την Γερμανία στο δικαστήριο επειδή κάπως δεν εφαρμόστηκαν σωστά τα περί βιοτόπων και η άντληση και χρήση νερού για την ψύξη της μονάδας (κάθε θερμοηλεκτρική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής χρειάζεται ψύξη, είτε αυτή είναι με ψυκτικούς πύργους είτε απ' ευθείας από ποτάμια, λίμνες, θάλασσα κλπ).  Και θα ενοχληθούν κάτι περαστικά ή ντόπια ψάρια, διαβάστε το εάν σας ενδιαφέρει.

Σε δεύτερη ανάγνωση, προφανώς η Κομισιόν πήρε άδεια από κάποιον να ενοχλεί την Γερμανία, με ένα χρόνο καθυστέρηση, και εάν ήμουν Γερμανός θα έλεγα στην Κομισιόν τι πραγματικά σκέφτομαι.

Σε τρίτη ανάγνωση, σκέφτομαι... Δηλαδή θα ενοχληθούν τα ψάρια από την μονάδα αυτή, και δεν θα ενοχληθούν οι πάντες, τα πουλιά, τα έντομα, οι ασβοί, οι λαγοί, οι βοσκοί, οι τουρίστες, οι φωτογράφοι και οι απλοί χωριάτες από όλα τα σκατά που φυτεύουν στον Πάρνωνα, ή στην Μάνη, ή στα Αστερούσια, ή στα Χανιά,  ή στην Πίνδο, ή στις Κυκλάδες, ή στην Ροδόπη, ή, ή... Βρε είστε σοβαροί?  Ή μήπως έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι τα αιολικά θα κερδηθούν με το ...περιβάλλον?

Σε τέταρτη ανάγνωση πάλι βλέπω άλλα:   Μια θαυμάσια όμορφη και ρομαντική μονάδα που μόνο λίγο ατμό βγάζει από την καμινάδα της και έχει ισχύ 1.645 ΜW,  in addition to district heating output of 650MW. It is expected to generate 11,500GWh of electricity annually and will provide clean energy to more than four million Hamburg homes, offsetting 2.3million tonnes of carbon dioxide emissions annually. Κουφό έε?   Φυσικά και θα εκπέμπει CO2, και η αναφορά σε δήθεν μείωση ρύπων αναφέρεται στο ότι οι αποτελεσματικές μονάδες, ενδεικτικά αυτές που είναι στο 50% (παραπάνω, εάν ληφθεί υπ' όψη η τηλεθέρμανση) καίνε πολύ λιγότερο καύσιμο από τις παλιές του 25 και 30%...   Το πιο ωραίο? The project involves an estimated investment of €2.8bn ($3.8bn).  €2,8 δις. Δεν το συγκρίνω με το 1,3 ή 1,4 της Πτολεμαΐδας 5.  Το συγκρίνω με τα €8 δις που έχουμε πετάξει και χρωστάμε για ανεμιστήρες και τζαμάκια που ηλεκτροδοτούν μόνο λαπτόπ και μόνο όταν φυσάει ή έχει ήλιο.

Αυτοί, ηλεκτροδοτούνται με σύγχρονες μονάδες κάρβουνου. Εμείς, με πολλά περισσότερα λεφτά, δεν ηλεκτροδοτούμαστε. €8 δις για να εισάγουμε ρεύμα...

Ευχαριστώ την ThW για τον σύνδεσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια: